Top 3 trenduri pentru industria cafelei, la birou

0

La nivel global, in fiecare zi sunt consumate in jur de 2,25 miliarde de cesti de cafea, iar consumul creste cu aproximativ 2,1% in 2018/19 fata de anul precedent, ritm care este si el in continua crestere.

Potrivit Institutului pentru Informatii Stiintifice privind Cafeaua (Institute for Scientific Information on Coffee – ISIC), 68% dintre respondentii vizati de cercetare au declarat ca vor consuma deseori sau mereu cafea in timpul lucrului. Cercetarile au descoperit, de asemenea, ca intre cafea si productivitatea la locul de munca este o stransa legatura, 43% dintre respondenti declarand ca dupa ce au baut cafea si-au imbunatatit productivitatea, lucru care nu se intampla si in cazul altor bauturi.

Pe langa productivitate, cultura cafelei la locul de munca a devenit o strategie importanta pentru angajatori pentru a stimula moralul in randul angajatilor. Utilizarea „pauzelor de cafea” ca ritual la locul de munca nu numai ca ofera personalului mai mult timp necesar pentru a se relaxa, dar poate actiona si ca loc pentru a impartasi si dezvolta idei.

Intrucat „pro-cafeinizarea” la locul de munca este valorificata de angajatori, care sunt primii trei factori principali pentru industria cafelei de birou pentru 2019? FoodBev a constatat ca multe companii incearca sa ofere angajatilor lor o varietate de cafele de calitate, cu o multime de optiuni din confortul biroului.

Alegere
De la espresso pana la macchiato si de la cafea cu lapte pana la cefeaua neagra, lunga, alegerea cafelei de pe strada este acum vasta, iar aceasta cerere a consumatorilor pentru o paleta de optiuni este acum replicata la birou.

Richard Doherty, fondatorul companiei Office Coffee Company, sustine ca „nevoia de a alege exista, deoarece bautorii de cafea sunt impartiti in preferintele lor”. Un sondaj anterior realizat de compania sa a constatat ca, in 2015, 47% dintre lucratorii din birouri paraseau locul de munca in timpul zilei lor la serviciu pentru a cumpara cafea de la magazine specializate. Prin urmare, a existat o cerere in crestere pentru mai multe stiluri de cafea artizanala care ofera o gama mai larga de optiuni pentru angajatii din sediile de birouri.

Automatele de cafea sunt o solutie de birou pe care o folosesc angajatorii. Aceste masini au o rasnita de boabe de cafea instalata pe masina, permitand ca o serie de cafele precum cappuccino, espresso si multe altele sa fie produse automat printr-o simpla apasare de buton.

cafeneleIn Marea Britanie, putin sub jumatate din toata cafeaua bauta in afara domiciuliului este consumata la birou si, in conformitate cu Jacob Ubaldi, de la Lavazza, industria cafelei de la birou contabilizeaza 35% din valoarea totala a pietei cafelei care nu este consumata acasa. Ar putea sa insemne acest lucru si faptul ca punerea la dispozitie a mai multor optiuni prin intermediul automatelor de cafea sa conduca la o expansiune a sectorului?

Un britanic obisnuit cheltuieste 303 lire sterline in fiecare an, dar 44% dintre angajati, potrivit Allegra World Coffee Portal, spun ca cafeaua lor este oferita gratuit la locul de munca. Daca birourile ofera aceeasi gama de optiuni si calitate pe care le poate oferi o cafenea specializata, de ce personalul ar parasi biroul si ar cheltui bani atunci cand este mai convenabil si este oferita si fara costuri? Multi angajatori isi incurajeaza esential lucratorii sa ramana la birou – o solutie low-cost pentru obtinerea unei productivitati mai mari.

Calitate si premiumizare
Vanzarile de cafea instant in SUA au scazut de la 949 milioane USD in 2013 la 817 milioane dolari in 2018, in timp ce in Marea Britanie categoria a inregistrat o scadere de 9% in aceeasi perioada. Intre timp, SUA au inregistrat o crestere de 18% de la 11 miliarde dolari la 13 miliarde dolari, iar Marea Britanie a inregistrat o crestere vasta de 84% de la 569 mn USD la 1 miliard, pe piata cafelei consumate in afara caseipotrivit Euromonitor.

Consumatorii devin din ce in ce mai constienti cu privire la calitatea cafelei pe care o beau. De fapt, sustine Doherty, calitatea este cea mai importanta prioritate pentru solutiile de cafea de birou, intrucat singurul lucru pe care il au in comun managerii de birouri sau facilitati este acela ca vor ca si cafeaua lor sa iasa in evidenta.

Potrivit Martin White, editor al revistei Refreshment, una dintre cele mai notabile tendinte care afecteaza piata cafelei consumate la birou este premiumizarea. Solutiile Bean to Cup nu ofera doar lucratorilor mai multe optiuni, ci si o cafea de calitate mai buna din boabele proaspat macinate, care este simplu de facut. Cu toate acestea, un dezavantaj in acest sens este costul ridicat al acestor masini, ceea ce le face inaccesibile pentru unele companii mai mici. Drept urmare, vedem mai multe companii mai mici care aleg masini cu capsule, pentru a oferi o cafea de calitate usor de utilizat, la un pret mai mic decat masinile cu rasnite incorporate.

Unele companii mai mari, mai progresiste, au inceput sa atraga baristi calificati pentru a lucra in birourile lor, reflectand gusturi din ce in ce mai sofisticate. Jeffrey Young, CEO la Allegra World Coffee Portal, a declarat ca „angajatorii trebuie sa-si imbunatateasca alegerile” pentru a tine pasul cu optiunile de bauturi oferite pe strada.

Aceasta solutie ultra-premium indica o schimbare in cultura cafenelei. Angajatorii cauta acum sa ofere medii relaxate pentru a-i face pe angajati sa se simta mai confortabil la locul de munca, ceea ce inseamna ca, cultura cafenelei patrunde acum in locul de munca.

non-lactataSustenabilitate
Compania de cercetare a pietei Mintel considera ca sustenabilitatea este una dintre cele mai importante tendinte, in raportul sau „Tendinte globale pentru alimente si bauturi din 2019”. Consumatorii din intreaga industrie alimentara si a bauturilor au depus eforturi constiente pentru a se gandi la impactul durabil al achizitiilor lor.

Angajatorii care aleg o cafea obtinuta in mod sustenabil pot spune ca se conformeaza uneia dintre tendintele zilei. Compostarea cestilor de cafea cu o singura utilizare si incurajarea utilizarii recipientelor de cafea reutilizabile la locul de munca sunt doar primii pasi.

Dupa cum am mentionat anterior, vanzarile de masini de cafea cu capsule sunt in plina expansiune. Cu toate acestea, dezavantajul acestor masini este inadecvarea lor pentru companii mai mari. Daca exista prea multi angajati, pentru a oferi cafea, ar trebui sa fie reincarcat prea mult. In acest caz, abordarea „o masina face totul” este aparent cea mai durabila optiune pentru companiile mai mari cu mai multi angajati.

Potrivit Eco & Beyond, datorita unui proces de fabricatie intensiv si a cantitatii de deseuri ramase dupa utilizare, majoritatea masinilor de cafea nu sunt ecologice. Cu toate acestea, vedem, de fapt, un numar tot mai mare de lansari de capsule obtinute in mod durabil, un exemplu fiind Nespresso care s-a angajat la furnizarea responsabila a unor capsule din aluminiu certificat pentru capsulele sale de cafea.

Concluzii
Studiile au aratat ca, la locul de munca consumul de cafea poate promova creativitatea, creste concentrarea si chiar poate preveni accidentele la locul de munca. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca angajatorii iau masuri pentru a asigura accesibilitatea cafelei pentru lucratorii lor.

Editorul Martin White, afirma:

“multi dintre consumatorii de astazi nu sunt multumiti sa aiba cafeaua instant traditionala, iar firmele investesc progresiv in solutii premium, cum ar fi aparate de cafea pe baza de capsule sau masini cu cafea, ca o modalitate de a stimula moralul personalului si productivitatea. Pentru multe companii progresiste, cafeaua instant a disparut, deoarece incearca sa ofere mai multe optiuni si calitate premium pentru angajati. In loc ca angajatii sa petreaca timp si sa cheltuie bani in cozi la cafenele – ceea ce se adauga, de asemenea, la problema cestilor de unica folosinta – angajatorii ofera optiuni de cafea de calitate la birou si ofera, in final, stimulente lucratorilor sa ramana la locul de munca.”