facebook

Opinie: Poate lumina UV să reducă impactul industriei alimentare asupra climei?

Data:

Share post:

Pe măsură ce populația globală crește, cererea de hrană crește, iar planeta poartă adesea greul. Industria produselor lactate este notoriu consumatoare de resurse; cu toate acestea, tehnologiile durabile, cum ar fi lumina UV, pot înlocui metodele tradiționale de pasteurizare. Marianne Andersen, specialist PR la Lyras, a vorbit pentru FoodBev, explicând mai multe despre un proces de pasteurizare alimentat cu lumină UV – cunoscut sub numele de raslysare – și despre cum poate reduce consumul de energie, menținând în același timp calitatea produsului.

Industria alimentară globală are o amprentă grea pe planetă. Cererea de produse lactate, în special, a crescut într-un ritm rapid la nivel mondial, în mare parte din cauza creșterii populației și a veniturilor în creștere. Această cerere crescută pune o presiune tot mai mare asupra resurselor naturale, cum ar fi apa dulce și energia necesară pentru fabricarea laptelui crud în produse de înaltă calitate și gustoase.

Înlocuiește conștiința vinovată cu lumină

Înseamnă asta că ar trebui să reducem consumul de produse lactate pentru a economisi resursele? Din fericire, nu trebuie. În loc să înlocuim laptele sau brânza, care sunt alimente sănătoase și foarte nutritive, putem înlocui metodele de procesare precum pasteurizarea cu o tehnologie mai durabilă.

Pasteurizarea este o metodă veche de 160 de ani care nu a ținut pasul cu standardele predominante ale procesării durabile. Astăzi, există alegeri mult mai durabile: lumina UV, de exemplu, a fost folosită pentru inactivarea germenilor din lichide transparente de mai bine de 100 de ani. Acum, odată cu dezvoltarea tehnologiei UV, este posibil să faceți același lucru în lichide opace.

Raslysarea este un tratament non-termic pe bază de UV pentru lichide, care poate fi implementat în locul unei instalații convenționale de pasteurizare sau a unui sistem de microfiltrare. Deoarece razele se bazează mai degrabă pe UV decât pe căldură, tratamentul lasă caracteristici precum gustul, culoarea, structura și proteinele nealterate, realizând în același timp aceeași inactivare microbiană.

Tehnologia folosește o sursă de lumină UV care oferă o anumită lungime de undă. Lichidul este îndreptat peste sursa de lumină într-o mișcare controlată, luminându-se toate părțile lichidului. Acest lucru inactivează bacteriile și alte microorganisme.

Cu o tehnologie mai durabilă care utilizează UV în loc de căldură, lactatele pot economisi între 60% și 90% din energie și 60% până la 80% din apa pe care metodele tradiționale de pasteurizare ar cere-o altfel. Acest lucru deschide calea pentru economii majore de energie și dioxid de carbon în liniile de producție de lactate din întreaga lume – deosebit de important având în vedere creșterea continuă a prețurilor la energie pe care le-am văzut în ultimii ani.

Pasteurizarea tradițională consumă multă energie

În timpul procesului convențional de pasteurizare, este nevoie de energie semnificativă pentru a încălzi lichidele la temperaturi relativ ridicate pentru a ucide bacteriile, iar apoi este nevoie de aproape la fel de multă energie pentru a le răci rapid, pentru a se asigura că nu se produc daune de durată componentei nutriționale a produsului.

Două motive pentru a reduce pasteurizarea tradițională

De ani de zile, industria s-a concentrat pe reducerea consumului mare de energie, precum și pe reducerea emisiilor de CO2 din încălzire, tratament termic, uscare și răcire.

Stimulentul pentru reducerea consumului de energie din lactate este dublu:

1) Din punct de vedere al mediului, utilizarea energiei electrice provenite din rețea, a energiei fosile lichide și a gazelor naturale în fermele de lapte au o intensitate corelată a gazelor cu efect de seră cu impact negativ asupra mediului.

2) Din punct de vedere economic, criza energetică în curs și riscul care rezultă de a pierde afaceri din cauza prețurilor și aprovizionărilor instabile, au făcut industria să tânjească după tehnologii eficiente din punct de vedere energetic care să ajute la îmbunătățirea independenței energetice și la minimizarea consumului de energie.

Obosit să aștept

Pe măsură ce tranziția ecologică a industriei lactatelor este complicată, costisitoare și de mult așteptată, consumatorii încep să ia lucrurile în propriile mâini, renunțând sau reducând drastic consumul de produse lactate pentru a atenua impactul asupra climei. Perspectiva de a renunța la aspecte precum combustibilii fosili și alimentele de origine animală au devenit un punct obișnuit a fi menționat în dezbaterea climatică globală.

Din perspectiva consumatorului, pasionații de produse lactate au dreptul să nu se simtă vinovați de modul în care sunt cultivate produsele lor, dar în ceea ce privește afacerile cu produse lactate, crearea unor metode de producție mai durabile ar trebui să fie întotdeauna o prioritate pentru a reduce deșeurile, a reduce costurile cu energia și a continua să producă schimbările care ajută cel mai bine la promovarea generală către zero net emisii care este adoptată în toate sectoarele industriale.

Potențial mare de economii

Liniile mai mari de producție de lactate vor avea un potențial semnificativ mai mare de a-și reduce consumul de energie prin trecerea la aceste soluții decât fermele mai mici de produse lactate, cu un consum mai mic de energie.

Implementarea unor tehnologii mai puțin consumatoare de energie și mai dependente de electricitate ar putea face parte din soluție, deoarece deschide calea pentru producții bazate în întregime pe energie regenerabilă.

Lumina UV elimină agenții patogeni din produsele lichide – nu doar din apă, ci și atunci când sunt aplicate în producția de lactate. În comparație cu soluțiile încălzite, un proces alimentat cu lumină UV poate reduce consumul de energie, menținând – dacă nu sporind – calitatea produsului final.

Înlocuitorii de înaltă tehnologie pentru producția de lactate pot duce nu numai la rentabilitate relativ scurtă a investiției, ci și la costuri de operare semnificativ mai mici prin consumul redus de energie și apă, orele de funcționare crescute și, în general, mai puține necesități de curățare și întreținere. Un produs final îmbunătățit, de calitate superioară, oferă beneficii atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi.

O alegere pentru industrie

Industria are acum o alegere: să renunțe la produsele lactate așa cum le cunoaștem și să inoveze în alimente noi, care nu sunt de origine animală, cum ar fi laptele alternativ din soia și grâu sau tehnologia celulară – sau să reînnoim modurile în care producem lactate existente produse și să permită consumatorilor să se bucure de ele cu conștiința curată.

Dacă industria lactatelor și industria alimentară în general reușesc într-adevăr să treacă la aceste practici de producție îmbunătățite, emisiile de gaze cu efect de seră per companie vor scădea rapid – cu un impact semnificativ dacă sunt adoptate la nivelul întregii industrii. Rezultatul este un viitor în care industria produselor lactate rămâne relevantă pe rafturile supermarketurilor și în mintea consumatorilor. Vor descoperi că nu vor trebui să renunțe atât de mult pe cât credeau la ceva cu care s-au obișnuit și care le și place.

Unilever își propune „încălzirea” în congelatoarele de înghețată

Unilever își „încălzește” congelatoarele de înghețată și reformulează produsele pentru a rezista la temperaturi mai ridicate și pentru a ajuta la combaterea emisiilor de...

O oportunitate pentru firmele românești din industria laptelui

Uniunea Întreprinderilor de Produse Lactate din Ucraina se teme de o penurie de lapte și de închiderea fabricilor de lapte. Potrivit publicației „Strana”, fabricile de...

Dorin Cojocaru: SOS industria laptelui

În următoarele luni, industria laptelui se va confrunta cu probeleme serioase, deoarece urmează o perioadă cu costuri imprevizibile. Până în februarie 2023 mai multe fabrici...

Danone devansat de Simultan | Topul actualizat

O analiză efectuată de jurnaliștii publicației Economica.net relevă că Simultan, producătorul brandului SIM, a devansat Danone în clasamentul celor mai mari procesatori de lapte...

FrieslandCampina România numește un nou Director de Resurse Umane

Începând cu luna septembrie 2021, Adriana Panait preia poziția de Director de Resurse Umane la FrieslandCampina România în urma promovării Alexandrei David în rolul...

CELE MAI NOI ARTICOLE

DIN ACEIASI CATEGORIE

Nutri-Score este susținut de Asociația Europeană de Sănătate Publică, pe fondul dezbaterii algoritmilor

Iubit sau urât, Nutri-Score este unul dintre cele mai populare sisteme de etichetare nutrițională pentru partea din față...

Starbucks-București Mall: „Cafea cu gust ciudat! (…) Așteptări mari, rezultate mici!”

În urma unei sesizări primite la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB), o echipă de control a...

Tendințe 2023 în categoria băuturilor răcoritoare

Crizele multiple din ultima vreme, pandemia, războiul și problemele economice generate de acestea, au schimbat comportamentul consumatorilor. Și totuși...

GastroPan: Liberte, fraternite, souplesse este Tortul Anului 2023

17 martie 2023 – prima zi a celei de a 14-a ediției expoziției internaționale GastroPan, cel mai mare...