facebook
Wednesday, November 30, 2022
ActualitateEFSA este pe cale să reducă limitele zilnice de...

EFSA este pe cale să reducă limitele zilnice de expunere la bisfenol – „substanță foarte îngrijorătoare”

-

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) urmează să reevalueze riscurile bisfenolului A (BPA) în alimente, deoarece Curtea de Justiție a UE confirmă că substanța chimică trebuie să fie listată ca „substanță foarte îngrijorătoare” având în vedere caracteristicile sale care poate perturba funcționarea glandelor endocrine din corpul uman.

EFSA propune „scăderea considerabil” a aportului zilnic tolerabil (TDI) de BPA – o substanță chimică folosită la fabricarea materialelor plastice – în comparație cu evaluarea sa anterioară din 2015. Concluziile EFSA privind BPA sunt explicate într-un proiect de aviz științific care este postat pentru consultare publică până la 8 februarie 2022. Toate părțile interesate sunt încurajate să contribuie la consultare.

În evaluarea riscului BPA din 2015, EFSA a stabilit un TDI (temporar) de 4 micrograme per kilogram de greutate corporală pe zi. În proiectul său de reevaluare a BPA, grupul de experți al EFSA privind materialele în contact cu alimentele, enzimele și substanțele auxiliare de procesare (CEP) a stabilit acum un TDI de 0,04 nanograme per kilogram de greutate corporală pe zi, reducând drastic limitele de expunere zilnică cu un factor de 100.000.

Potrivit EFSA, scăderea TDI este rezultatul evaluării studiilor care au apărut în literatură din 2013 până în 2018, în special cele care indică efecte adverse ale BPA asupra sistemului imunitar.

De exemplu, în studiile pe animale, s-a observat o creștere a numărului de celule „T-helper”, un tip de globule albe care joacă un rol cheie în mecanismele imunitare celulare și care, atunci când aportul de BPA este crescut, poate duce la dezvoltarea unei inflamații alergice pulmonare.

Comparând noul TDI cu estimările expunerii consumatorului la BPA în dietă, EFSA concluzionează că cei cu expunere atât medie, cât și mare la BPA în toate grupele de vârstă depășesc noul TDI, indicând existența unor serioase preocupări de sănătate.

O abordare sistematică

Dr. Claude Lambré, președintele grupului de experți al CEP, a declarat: „Acest proiect actualizat este rezultatul unei evaluări amănunțite de-a lungul mai multor ani. Am folosit o abordare sistematică pentru selectarea și evaluarea dovezilor disponibile. Noile studii științifice care au apărut în literatura de specialitate ne-au ajutat sa abordăm într-o manieră științifică incertitudinile importante cu privire la toxicitatea BPA-ului”.

BPA este o substanță chimică care este utilizată pentru fabricarea plasticului din policarbonat, care poate fi folosită pentru a produce anumite materiale care se află în contact cu alimentele, cum ar fi dozatoarele de apă sau articolele pentru producția de alimente. BPA este, de asemenea, utilizat pentru a produce rășini epoxidice pentru a forma acoperiri și căptușeli de protecție pentru cutiile de alimente și băuturi. Cantități mici de BPA pot migra din materialele care vin în contact cu alimentele, în alimente și băuturi.

BPA este deja interzis în UE pentru unele produse, cum ar fi biberoanele. Franța a interzis BPA în toate ambalajele, recipientele și ustensilele alimentare.

EFSA a evaluat anterior siguranța BPA pentru utilizarea în materialele care vin în contact cu alimentele în 2006 și 2015. La momentul ultimei evaluări a EFSA, experții au putut stabili doar un TDI temporar din cauza incertitudinilor și au subliniat necesitatea de a umple golurile de date.

CJUE a amplificat îngrijorarea legată de toxicitatea BPA

Pe 21 decembrie 2021, Curtea de Justiție a UE a respins, de asemenea, încercările PlasticsEurope de a anula decizia Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) de a identifica BPA ca fiind periculos pentru sistemul endocrin – și, prin urmare, de a-l califica drept un produs periculos ce poate produce îngrijorări legate de sănătate.

Instanța europeană a confirmat că BPA – trebuie să fie listat ca o „substanță ce trebuie privită cu foarte mare îngrijorare” pentru proprietățile sale perturbare ale sistemului endocrin.

În urma lucrărilor științifice ale autorităților franceze, ECHA a identificat BPA ca fiind periculos pentru sistemul endocrin.

Odată cu hotărârea, Curtea a respins încercarea finală a grupului de lobby PlasticsEurope de a anula decizia ECHA – astfel că BPA va rămâne pe lista oficială a substanțelor de mare îngrijorare. PlasticsEurope nu mai poate ataca această hotărâre.

Alice Bernard, avocat intern la organizația de mediu ClientEarth, intervenientă în caz, a declarat: „ BPA este una dintre cele mai studiate substanțe chimice, iar proprietățile sale de perturbare a sistemului endocrin la oameni sunt bine documentate. Curtea a confirmat că decizia ECHA de a semnala BPA drept „substanță de mare îngrijorare” era legală și bazată pe știință. ECHA și autoritățile franceze ar trebui să fie lăudate – acest lucru nu este doar o victorie pentru sănătatea publică, dar, de asemenea, arată că autoritățile publice pot și ar trebui să reziste la presiunile industriei.

Știm că există încă multe substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin și care nu sunt încă recunoscute ca atare de legislația UE. Depinde de Comisia Europeană și de autoritățile publice naționale să inițieze acțiuni pentru a umple aceste goluri. Această hotărâre judecătorească, fără îndoială, le întărește o atare poziție și trebuie să fie un catalizator pentru acțiuni ulterioare. Industria trebuie să investească în alternative, mai degrabă decât în cheltuieli pentru lupta împotriva unor reglementării atât de necesare.“

Această hotărâre a fost, de asemenea, aplaudată de către Centrul de Drept Internațional al Mediului (CIEL), care a numit-o ca fiind „un pas important spre recunoașterea faptului că materialele plastice, la nivel mondial, ascund o criză de sănătate la vedere“.

Sian Sutherland, co-fondator al A Plastic Planet, un alt militant pentru protecția mediului, a declarat într-un tweet: „Acesta este un pas uriaș pentru ca producătorii și utilizatorii de plastic să își dea seama că materialul lor este dăunător sănătății umane. Și acum, trebuie să ne asigurăm că marii producători nu vor trece doar la alte alternative cu bisfenol, care este un BPA cu un alt nume (BPA este bisfenol A).“

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă