facebook
Thursday, December 1, 2022
IngredienteEFSA lasează o consultare publică privind nitrozaminele

EFSA lasează o consultare publică privind nitrozaminele

-

Cercetătorii japonezi au descoperit o alternativă extrem de interesantă pentru a înlocui conservanții sub formă de nitrați, din alimente.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) adună date ce pot fi oferite de cercetători și publicul larg cu privire la evaluarea nitriților și nitrozaminelor din alimente și a pericolului potențial al acestora pentru sănătate. Potrivit EFSA, unele nitrozamine sunt genotoxice – adică pot deteriora ADN-ul – și pot provoca cancer. EFSA a pus la dispoziția publicului proiectul său de aviz și va solicita colaborarea publică până pe 22 noiembrie.

„Evaluarea preliminară concluzionează că este foarte probabil ca expunerea alimentară la nitrozamine să fie peste nivelul care ar putea indica o problemă de sănătate pentru toate grupele de vârstă”, a declarat un purtător de cuvânt al EFSA pentru FoodIngredientsFirst.

„Contribuția anumitor alimente la expunere depinde de cantitatea consumată și de concentrația compusului din aliment. Având în vedere aceste două aspecte, categoria „carne și produse din carne” a rezultat a fi principalul tip de alimente care contribuie la expunerea la nitrozamine la toate grupele de vârstă.”

Nitrozaminele sunt compuși chimici care se pot forma în alimente ca urmare a pregătirii și procesării alimentelor. Ea se găsește în primul rând în produsele din carne, dar și în peștele procesat, cacao, bere și alte băuturi alcoolice, potrivit EFSA.

Substanțele chimice pot fi prezente și într-o varietate de alte alimente, cum ar fi carnea gătită, legumele procesate, cerealele, laptele și produsele lactate sau alimentele fermentate, murate și condimentate”, explică organismul de sănătate publică.

Abordare conservatoare

EFSA afirmă că rezultatele evaluării sale trebuie luate în considerare într-o manieră conservatoare atunci când documentează incertitudinile.

„Rezultatele evaluării EFSA pentru cel mai rău scenariu pot indica o problemă de sănătate. Pentru evaluare, potența cancerigenă a celei mai puternice nitrozamine (N-nitrozodietilamină sau NDEA) a fost aplicată celorlalte nitrozamine cancerigene găsite în alimente și a fost luată în considerare formarea nitrozaminelor în timpul gătirii cărnii și peștelui neprocesat”, notează purtătorul de cuvânt. .

EFSA a luat în considerare incidența tumorilor la rozătoare pentru a efectua evaluarea.

„Unul dintre scenarii a inclus, pe lângă contribuția cărnii procesate și neprocesate la expunere, și contribuția cărnii gătite neprocesate legate de generarea de nitrozamine în timpul gătirii”, adaugă EFSA.

Nitrozaminele sunt compuși chimici care se pot forma în alimente ca urmare a pregătirii și procesării alimentelor și se găsesc în principal în produsele din carne neprocesată.

„De remarcat că segmentul „carne și produse din carne” a fost singura categorie de alimente pentru care erau disponibile date pentru toate cele zece nitrozamine cancerigene; au fost identificate lacune de date și au fost făcute recomandări cu privire la necesitatea de a colecta date despre apariția nitrozaminelor în diferite categorii de alimente în UE”, subliniază purtătorul de cuvânt.

Potrivit EFSA, organismul salută comentariile cu privire la proiectele sale de aviz din partea tuturor părților interesate și toate comentariile primite vor fi luate în considerare la elaborarea avizului final al EFSA.

„Suntem interesați să primim feedback cu privire la toate aspectele opiniei noastre, în special cu privire la scenariile de evaluare a expunerii utilizate, pentru a reduce incertitudinea în calcularea expunerii prin dietă. Incertitudinea se datorează proporției mari de rezultate sub limitele de cuantificare și disponibilității limitate a datelor pentru evaluarea expunerii dietetice la nitrozamine”, explică EFSA.

Companiile sunt vârful de lance în eliminarea nitriților

Chiar dacă nitriții și nitrozamina sunt permise sub formă de conservanți alimentari, companiile depun eforturi proactiv.

La începutul acestui an, cercetătorii de la Societatea Chimică Americană au dezvoltat o folie care își schimbă culoarea în prezența nitriților și pe care consumatorii o pot lipi pe alimente pentru a analiza rapid nivelurile de nitriți făcând o poză cu un smartphone.

Între timp, Vaess a eliminat nitriții din produsele sale de tip slănină înlocuindu-i cu un compus de saramură. Nitritul, conform lui Vaess, poate fi recunoscut după eticheta E250 de pe ambalaj.

„E250 ar putea forma nitrozamine cancerigene în corpul dumneavoastră și este deja interzis în alimentele pentru bebeluși și copii (până la vârsta de șase luni) și nu este recomandat femeilor însărcinate”, a explicat Coen Van Oorschot, director comercial al companiei.

Vaess nu este prima companie care a creat bacon fără nitriți, deoarece Naked Bacon a reușit acest lucru deja în 2018. Cu un an mai devreme, în 2017, EFSA a evaluat siguranța nitriților și nitraților, observând niveluri ridicate de nitrozamine în produsele din carne. Totuși, organismul european nu avea la momentul respectiv „informații suficiente pentru a lega aceste niveluri de nitriții adăugați în mod intenționat în alimente” de posibile efecte negative pentru sănătate.

Anul trecut, cercetătorii japonezi au descoperit că resveratrolul din troscotul japonez are potențialul de a înlocui conservanții sub formă de nitrați. Troscotul japonez este o plantă cu creștere rapidă, adesea temută de proprietarii grădini pentru capacitatea sa de a invada terenurile.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă