facebook
Wednesday, November 30, 2022
ActualitateInterdicția UE, ce vizează E171 este deja stabilită pentru...

Interdicția UE, ce vizează E171 este deja stabilită pentru 2022. Urmează nitrații?

-

O interdicție a utilizării controversatului dioxid de titan (E171) va intra în vigoare în Uniunea Europeană în 2022. Statele membre UE au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice E171 ca aditiv alimentar în urma unei reuniuni a Comitetului permanent pentru produse alimentare (CPVADAAA) la începutul lunii octombrie.

Votul Comitetului permanent pentru produse alimentare dă undă verde Consiliului European și Parlamentului pentru a aproba decizia interzicerii E171 în lunile următoare. Cu excepția cazului în care Consiliul sau Parlamentul European adoptă o obiecție până la sfârșitul anului, textul va intra în vigoare la începutul anului 2022. Prin aceasta va începe apoi o perioadă de șase luni de eliminare treptată, după care se va aplica o interdicție completă. în produsele alimentare.

Comentând decizia, comisarul Stella Kyriakides, responsabil cu sănătatea și siguranța alimentară, a declarat: „Siguranța alimentelor noastre și sănătatea consumatorilor noștri nu sunt negociabile. Astăzi, vom acționa decisiv, împreună cu statele noastre membre, bazându-ne pe știință, pentru a elimina un risc dintr-un produs chimic utilizat în produsele alimentare“.

E171 și problemele legate de genotoxicitate

Dioxidul de titan este utilizat în prezent drept colorant într-o serie de produse, cum ar fi gumă de mestecat, produse de patiserie, suplimente alimentare și supe.

Ingredientul controversat a fost legat de consecințele negative asupra sănătății, inclusiv de afectarea florei intestinale și – atunci când este ingerat sub formă de nanoparticule foarte mici – de apariția și dezvoltarea cancerului.

Decizia statelor membre de a interzice E171 urmează unei evaluări actualizate a siguranței din partea EFSA, din luna mai, care a concluzionat că „dioxidul de titan nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar”. La acea vreme, experții în siguranța alimentelor au spus că nu pot exclude problemele legate de genotoxicitate.

„Nu am putut exclude problemele de genotoxicitate după consumul de particule de dioxid de titan. După ingestia orală, absorbția particulelor de dioxid de titan este scăzută. Cu toate acestea se pot acumula în organism ”, a explicat profesorul Maged Younes, de la departamentul EFSA pentru aditivii și arome alimentare.

Genotoxicitatea se referă la capacitatea unei substanțe chimice de a deteriora ADN-ul. Genotoxicitatea poate duce la efecte cancerigene, ceea ce face „esențială” evaluarea potențialului efect genotoxic al unei substanțe pentru a determina siguranța acesteia.

„ Cu toate că dovezile privind efectele toxice generale nu a fost concludente, pe baza noilor date și metode consolidate nu am putut exclude o preocupare pentru genotoxicitate și, prin urmare, nu am putut stabili un nivel sigur pentru aportul zilnic al aditivului alimentar“, arăta Prof. Matthew Wright, membru al grupului FAF și președinte al grupului de lucru al EFSA pentru E 171.

O victorie importantă pentru sănătatea noastră”

O coaliție formată din nouă ONG-uri europene – inclusiv Foodwatch, BEUC și WECF – au făcut campanie pentru interzicerea dioxidului de titan în toată Europa, după implementarea unei interdicții în Franța în 2020.

ONG-urile franceze au salutat noua decizie pan-UE. „În cele din urmă,“ exclamă Karine Jacquemart, director al Foodwatch Franța. «Disputa a fost lungă, prea lungă … dar este o victorie importantă pentru sănătatea noastră.»

Foodwatch a subliniat durata de timp necesară pentru a se ajunge la aplicarea interdicției, care vine la cinci ani după ce Agenția Franceză pentru Siguranța Alimentară (ANSES) a avertizat cu privire la riscurile consumului de E171.

Agir pour l’Environnement a salutat, de asemenea, vestea, dar a remarcat că sunt încă necesare măsuri suplimentare pentru a opri complet consumul de dioxid de titan în Europa. “Mâine va trebui să luptăm pentru ca aceasta să fie extinsă la toate produsele, inclusiv la medicamente, dar această interdicție europeană asupra alimentelor este un pas important înainte”, a adăugat Mathias Chaplain de la Agir pour l’Environnement.

Jacquemart de la Foodwatch a sugerat, de asemenea, că interzicerea E171 este încă începutul călătoriei. „Această veste bună ar trebui să încurajeze Franța să continue și să accelereze ritmul de schimbare a industriei alimentare inițiat cu dioxidul de titan. Trei sute treizeci și opt de aditivi sunt autorizați în prezent în produsele alimentare în Europa. Este prea mult, existând riscul unor efecte de tip cocktail imposibil de evaluat”.

„Trebuie să le eliminăm cu prioritate pe cele care sunt controversate deoarece prezintă riscuri pentru sănătate. Nu ar trebui să ne luptăm ani de zile pentru a le interzice unul după altul. A pune pe primul loc sănătatea publică este un drept și ar trebui să fie evident. Din păcate, mai este de lucru”, a concluzionat Jacquemart.

În special, Foodwatch, alături de alte ONG-uri, militează pentru interzicerea nitraților din alimente. O petiție susținută de ONG alături de Yuka și Liga împotriva cancerului a adunat semnăturile a peste 360.000 de cetățeni europeni. Interzicerea nitraților va face obiectul dezbaterii în timpul discuțiilor asupra legii propuse în 2022, a spus Foodwatch.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă