facebook
Saturday, July 20, 2024
IngredienteXilitolul, îndulcitorul cu zero calorii, este pus din ce...

Xilitolul, îndulcitorul cu zero calorii, este pus din ce în ce mai mult sub semnul întrebării

-

Îndulcitorii săraci în calorii sau fără calorii sunt populari dintr-un motiv principal: fac ceea ce spun ei pe cutie, adică ajută la slăbit. Având în vedere consumul excesiv de zaharuri care este asociat cu riscul crescut de exces de greutate și de obezitate, consumatorii sunt dornici să evite aceste zaharuri.

Producătorii de alimente au răspuns de mult timp la îngrijorările consumatorilor cu privire la excesul de kilograme provocat de consumul de zahăr, schimbând acest ingredient cu înlocuitori, fie că este vorba despre aspartam, zaharină, stevia sau xilitol. Acest ultim îndulcitor este deosebit de popular în categoria gumei de mestecat, deoarece s-a dovedit și că previne cariile dentare.

Dar xilitolul poate să nu fie panaceul la care se așteptau cei care fac rețetele de alimente. O nouă cercetare publicată în revista European Heart Journal leagă consumul de xilitol de un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

În lumea îndulcitorilor, există în mare măsură două tabere: cei care preferă îndulcitorii naturali și cei care preferă îndulcitorii artificiali.

Xilitolul este considerat un înlocuitor natural al zahărului, deoarece este făcut dintr-un alcool natural de zahăr care se găsește în plante – inclusiv în unele fructe și legume.

Ce alimente conțin xilitol?

Xilitolul, înlocuitor al zahărului se găsește într-o gamă de produse alimentare și nealimentare, inclusiv gume fără zahăr, produse de patiserie și chiar în pasta de dinți.

Fiind un îndulcitor cu zero calorii, este apreciat atât pentru cei care fac rețetarul alimentelor, cât și pentru consumatori. Cercetările anterioare au sugerat, de asemenea, că xilitolul poate ajuta la prevenirea bolilor gingiilor și a cariilor dentare.

Dar acum au ieșit la iveală noi cercetări care sunt îngrijorătoare pentru toți cei implicați. O analiză extinsă a unor pacienți, împreună cu modele de cercetare preclinice și un studiu de intervenție clinică au legat alcoolul zaharat – xilitolul de riscul crescut de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Evaluând mai mult de 3.000 de pacienți din Europa și SUA, echipa de cercetare a descoperit că o treime dintre cei studiați și înregistrați cu cea mai mare cantitate de xilitol în plasmă, aveau mai multe șanse de a experimenta un eveniment cardiovascular nedorit.

Testele preclinice au confirmat că xilitolul a provocat coagularea sângelui și a crescut riscul de tromboză.

Activitatea trombocitelor a fost urmărită printr-un experiment care cerea consumatorilor să bea o băutură îndulcită cu xilitol, în comparație cu o băutură îndulcită cu glucoză. Fiecare măsură a capacității de coagulare a crescut semnificativ imediat după ingestia de xilitol, dar nu și după ingestia de glucoză.

Ar trebui consumatorii să arunce pasta de dinți cu xilitol?

Studiul este motiv de alarmă, dar nu în măsura în care consumatorii trebuie să-și arunce pasta de dinți îndulcită cu xilitol, la coș.

Autorul principal Stanley Hazen, care conduce Departamentul de Științe Cardiovasculare și Metabolice la Institutul de Cercetare Lerner al Clinicii Cleveland din SUA, sugerează că, consumatorii ar trebui să fie conștienți atunci când decid consumul unui produs care conține niveluri ridicate de îndulcitor cu zero calorii, deoarece ar putea crește riscul de apariție a unor evenimente legate de cheagurile din sânge.

Descoperirile sugerează, de asemenea, că este nevoie de mai multe cercetări și urgent.

„Acest studiu… arată nevoia imediată de investigare a alcoolilor de zahăr și a îndulcitorilor artificiali, mai ales că aceștia continuă să fie recomandați în combaterea afecțiunilor precum obezitatea sau diabetul”, a spus el.

Cercetarea urmează unui studiu din 2023, care leagă nivelurile mai ridicate din sânge ale unui alt îndulcitor – eritritolul – de un risc crescut de evenimente cardiace adverse.

Există limitări ale studiului despre xilitol? Poate fi de încredere?

Echipa lui Hazen recunoaște că cel mai recent studiu al său vine cu anumite limitări, inclusiv faptul că studiile de observare clinică demonstrează asociere și nu cauzalitate.

Acest punct a fost preluat de Consiliul de Control al Caloriilor, care reprezintă industria alimentară și a băuturilor cu conținut scăzut și redus de calorii.

„În timp ce autorii au folosit mai multe metode, trebuie remarcat faptul că rezultatele sunt limitate, având doar capacitatea de a stabili asociații”, a subliniat președintele organismului comercial Carla Saunders.

Xilitolul, cel mai recent îndulcitor care a fost criticat

Xilitolul este departe de a fi singurul îndulcitor care a fost asociat cu efecte îngrijorătoare asupra sănătății, în ultimul timp.

Neotamul, cunoscut și sub numele de E 961 și fabricat din aspartam, poate să afecteze intestinul uman și să provoace boli. Descoperirea se bazează pe cercetări anterioare care leagă îndulcitorii artificiali precum zaharina, sucraloza și aspartamul de deteriorarea sănătății intestinului.

Și lucrurile nu se opresc aici. Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sfătuit publicul și producătorii să nu utilizeze îndulcitori fără zahăr, ca metodă pentru a controla greutatea, după ce cercetătorii nu au reușit să găsească o legătură între utilizarea îndulcitorilor și reducerea pe termen lung a grăsimii corporale nici la adulți, nici la copii.

Câteva luni mai târziu, OMS a clasificat aspartamul drept „posibil cancerigen” – dar sigur de consumat în limitele zilnice arătate de ghidurile alimentare.

Cea mai recentă tragedie a avut însă loc când o fată din Punjab, India, a murit după ce a mâncat tort îndulcit cu zaharină, de ziua ei de naștere. Familia ei s-a îmbolnăvit și ea, iar testele au arătat că tortul conținea o cantitate excesivă de zaharină, un îndulcitor sintetic. Cercetările anterioare au legat consumul de zaharină cu creșterea greutății corporale.

„În plus, o fază a studiului a inclus persoane care erau deja expuse riscului de evenimente cardiovasculare adverse. Aceste descoperiri sunt un deserviciu pentru cei care se bazează pe îndulcitorii alternativi ca instrument pentru a-și îmbunătăți sănătatea.”

Potrivit Consiliului, concluziile studiului sunt contrare „deceniilor de dovezi științifice” care susțin siguranța îndulcitorului, care s-a dovedit a fi foarte sigur.

„Are beneficii dovedite dentare, inclusiv prevenirea formării plăcii dentare și a cariilor dentare, și se găsește în mod natural în alimente precum căpșuni, salată verde și ovăz.”

Sursa: Revista European Heart Journal, Articolul „Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk”, publicat pe 6 iunie 2024, DOI: https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehae244, Autori: Marco Witkowski, Ina Nemet, Xinmin S Li, Stanley L Hazen et al.

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Folosirea nanobiotransportorilor ca strategie de funcționalizare a alimentelor 

Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment care va avea loc la Iași,...

Peste 3 milioane de lei, amenzi, aplicate de ANPC comercianților de produse lactate din România

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 17 – 28.06.2024, ample acțiuni de control, la nivelul...

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) este partener al RO.aliment SHOW 2024

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui - APRIL, unica asociație reprezentativă la nivel național pentru industria de procesare a...

Barentz a anunțat lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023

Barentz România, partener SILVER al RO.aliment SHOW 2024 - anunță lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023. Recent, compania...

STUDIU: 224 de participanți au testat percepția consumatorului asupra palatabilității unui aliment: HFSS, UPF și HPF

Cum poți spune că o mâncare este gustoasă? O nouă cercetare utilizează trei metrici - HFSS, UPF și HPF...

Cererea în creștere pentru grăsimi de specialitate: alternative durabile la untul de cacao și uleiul de palmier

În condițiile în care producția de unt de cacao și ulei de palmier este obținută la costuri din ce...

Consumul de alcool în scădere. Ar putea fi o veste bună pentru industria băuturilor

De ce consumatorii beau mai puțin și ce înseamnă acest lucru pentru industria băuturilor? Europa se bucură de o relație...

Activitatea apei în produsele de panificație

Oricât de gustoase ar fi produsele de panificație, procesul de fabricare a acestora rămâne o artă în măsura în...

Funcționează legea „shrinkflation” în Franța?

Au trecut zece zile de la punerea în aplicare...

Ar trebui uleiul de măsline extravirgin să primească Nutri-Score „A”?

Deoarece uleiul de măsline extravirgin are multiple beneficii pentru...

Fructul călugărului nu mai este un aliment nou în Marea Britanie. Dar în UE?

Decocturile din fructul călugărului nu mai sunt clasificate ca aliment din perspectiva Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie....

USV Iași – un pilon puternic al activității de cercetare din partea de NE a țării

USV Iași, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment, care va avea loc la Iași, în perioada 23-​​​septembrie 2024, este...

ANPC: Aproape un sfert din cantitatea de produse controlate au fost retrase de la comercializare

ANPC a controlat circa 1.000 de operatori economici din morărit și panificație: 745 din domeniul panificației și 184 din...

Cum reduc marii producători de alimente cantitatea de deșeuri alimentare

Producătorii de alimente acordă prioritate reducerii risipei alimentare în toate etapele producției și, prin aceasta, reduc și costurile. Risipirea alimentelor...

PwC: Românii estimează că vor cheltui mai mult în următoarele şase luni, din cauza inflaţiei

Aproape trei sferturi dintre români (74%) percep inflaţia ca principalul motiv pentru care vor cheltui mai mult în următoarea...

Liant pe bază de grâu pentru alternativele de carne cu etichetă curată

Specialistul în ingrediente Loryma a lansat o soluție de legare pe bază de grâu care poate fi folosită pentru...

De ce rămân angajații români în IMM-uri: cultură organizațională, oportunități de avansare în carieră și dezvoltare profesională.

Pluxee România, partenerul global pentru beneficii extrasalariale şi soluţii pentru creşterea implicării angajaţilor la locul de muncă, dezvăluie rezultatele...

RO.aliment SHOW, ediția 8 dedicată științei alimentelor și avantajelor competitive prin tehnologie, calitate și sustenabilitate

Eveniment de referință pentru industria alimentară și a suplimentelor alimentare din România, RO.aliment SHOW 2024 reunește procesatorii, furnizorii, asociațiile,...

Consiliul Concurenţei a actualizat ”Monitorul preţurilor” cu o secţiune dedicată produselor cu preţuri plafonate

Consiliul Concurenţei a actualizat platforma online Monitorul Preţurilor, oferind utilizatorilor o secţiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat, pe...

Impactul Kaufland în economia românească: 0,9% din PIB-ul României

Kaufland își menține poziția în topul celor mai mari companii de retail din România, după cifra de afaceri, și...

Raportul Sweet Trends 2024: Valoarea mai importantă decât prețul – iar organicul a revenit

Ce determină comportamentul de cumpărare al consumatorilor atunci când decid ce alimente și băuturi procesate să cumpere? Acest lucru...

Toate părțile fructelor Jerivá sunt promițătoare ca ingrediente în „super-alimente”

Coaja, pulpa și semințele fructului Jerivá au beneficii nutriționale importante, iar fructul ar putea servi ca ingredient promițător într-o...

Ambalaje care se compostează la temperatura mediului ambiant

Un start-up spaniol nu încurajează deloc aruncarea gunoiului, ci vrea să creeze ambalaje care vor dispărea în câteva săptămâni,...

La Solina Romania facem ca mâncarea să conteze pentru oameni și pentru planetă

Industria alimentară se află într-o perioadă plină de provocări. De la preocuparea pentru resursele Planetei, la starea de sănătate...

Consultare europeană cu privire la recunoașterea reciprocă

Jucătorii din sectorul nutraceutic sunt invitați să își exprime părerea cu privire la implementarea regulamentului de recunoaștere reciprocă, ca...

Îndulcitor „Keto-Fructoză” dezvoltat pentru consumatorii care urmează o dietă ketogenă

Cu profilul său scăzut de calorii și carbohidrați, un nou îndulcitor dezvoltat în Țările de Jos vizează un segment...

Alte 76 de decese legate probabil de scandalul suplimentelor alimentare, în Japonia

Compania japoneză Kobayashi Pharmaceutical a anunţat vineri că a identificat 76 de decese suplimentare potenţial legate de suplimentele sale...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă