Actualitate 100 de indicații geografice europene, protejate în China

100 de indicații geografice europene, protejate în China

-

Uniunea Europeană şi China au semnat un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicaţii geografice (IG) europene în China şi a 100 de IG din China în UE împotriva imitaţiilor şi a uzurpării, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Potrivit Agerpres, acordul ar trebui să aducă beneficii comerciale reciproce, dar şi să introducă pe pieţele celor două părţi produse garantate şi de calitate. El reflectă angajamentul UE şi al Chinei de a-şi îndeplini responsabilitățile asumate în cadrul summiturilor anterioare UE-China şi de a adera la normele internaţionale ca bază pentru relaţiile comerciale.

China, a treia destinație pentru produsele agroalimentare din UE

În 2019, China a cumpărat produse agroalimentare de proveniență din UE în valoare de 14,5 miliarde de euro, fiind al treilea cel mai mare cumpărător de astfel de alimente produse în blocul comunitar. În privința produselor protejate ca indicații geografice, China este a doua destinație a exporturilor UE (9% ca valoare).

De asemenea, acordul semnat le va permite consumatorilor din Uniunea Europeană să descopere specialităţi autentice din China.

Lista UE a indicaţiilor geografice care urmează să fie protejate în China include produse IG renumite precum Cava, Champagne, Feta, Irish Whiskey, Munchener Bier, Ouzo, Polska WĂłdka, Porto, Prosciutto di Parma şi Queso Manchego. În ceea ce priveşte produsele chinezeşti, lista include, de exemplu, Pixian Dou Ban (pastă de fasole Pixian), Anji Bai Cha (ceai alb Anji), Panjin Da Mi (orez Panjin) şi Anqiu Da Jiang (ghimbir Anqiu).

În urma semnării acordului şi a aprobării acestuia de către Parlamentul European, el va fi adoptat în mod oficial de către Consiliu. Se preconizează că acordul va intra în vigoare la începutul anului 2021.

În UE, sunt peste 3.000 de denumiri înregistrate ca indicații geografice, iar alte 1.250 de IG din afara statului comunitar sunt protejate în toate statele-membre, datorită acordurilor bilaterale. Aceste acorduri protejează, de asemenea, indicaţiile geografice ale UE în ţările partenere: aproximativ 40.000 de exemple de protecţie a indicaţiilor geografice ale UE în întreaga lume.

Indicațiile geografice din UE, o piață de aproape 75 mld. euro

Ca valoare, piaţa indicaţiilor geografice din UE este de aproximativ 74,8 miliarde de euro, adică 6,8% din totalul producţiei de alimente şi băuturi a UE, iar exporturile se ridică la 16,9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 15,4% din totalul exporturilor UE de alimente şi de băuturi.

Sursa: Agerpres

Din aceiasi categorie

Stiai ca.. 1 aprilie (nu este pacaleala) este data la care intra in vigoare limita de acizi grasi trans-nesaturati din alimente?

Uniunea Europeană a stabilit ca nivelul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural...

Etichetarea originii amestecurilor de miere, pe agenda președinției slovene a UE

Slovenia, care va prelua președinția Consiliului UE, în a doua parte a acestui an, și-a propus să facă mai...

EFSA consideră viermi de făină siguri pentru consumul uman

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră viermii de făină siguri pentru consumul uman, deschizând calea pentru ca produsele...

Cum putem face economii prin alegeri inteligente: 3 întrebări esențiale pentru alegerea mănușilor adecvate

Alegerea mănușilor potrivite, care să fie conforme normelor de siguranță în muncă și siguranță alimentară, poate duce la economisirea...
- Advertisement -

Producția de cartofi a scăzut cu 21% în 2020

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că producția de cartofi obținută în 2020 a fost cu aproape...

Save the date – evenimentele RO.aliment în 2021 | 15% discount pentru early booking din luna ianuarie –

🟢 24-25 MARTIE 2021: Maratonul de Nutriție, Nutrienți, Sănătate și Imunitate | ediția 3 | ONLINE | vezi program...

Stirile ultimelor 7 zile

Etichetarea originii amestecurilor de miere, pe agenda președinției slovene a UE

Slovenia, care va prelua președinția Consiliului UE, în a...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar