Calitate Marea Britanie: Lanțurile globale de aprovizionare cu condimente și...

Marea Britanie: Lanțurile globale de aprovizionare cu condimente și plante medicinale sunt susceptibile de fraudă alimentară

-

Un nou studiu privind autenticitatea salviei constată că mai mult de un sfert din produsele prelevate în Marea Britanie sunt adulterate. Rezultatele, spun cercetătorii, subliniază că lanțurile globale de aprovizionare cu condimente și plante medicinale sunt susceptibile de fraudă alimentară.

Ancheta a fost condusă de profesorul Chris Elliott și desfășurată de cercetători de la Institutul pentru Securitate Alimentară Globală (IGFS) de la Universitatea Queen’s, Belfast.

Un total de 19 mostre de salvie au fost examinate în perioada august – septembrie 2020. Probele au fost achiziționate de la principalii comercianți online cu amănuntul și de la marile rețele de supermarketuri din Marea Britanie, precum și de la magazine independente, cum ar fi magazinele alimentare etnice.

Cercetătorii au folosit un „amestec personalizat” de spectroscopie și modelare chimiometrică pentru a identifica „amprenta” alimentară. Această abordare acreditată ISO a fost dezvoltată de profesorul Elliott și echipa sa de la ASSET Technology Center de la IGFS din Belfast. Analizele au fost efectuate de Bia Analytical Ltd, o companie recent înființată de la IGFS, specializată în testarea autenticității produselor alimentare.

„Testarea a arătat că puțin peste 25% dintre toate probele de salvie analizate au fost puternic adulterate”, a detaliat profesorul Elliott. Niciunul dintre brandurile vândute de marile lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie nu a conținutînsă produse adulterate. Cu toate acestea, o parte din salvia vândută prin intermediul comerțului electronic și prin canale independente a fost „botezată” cu alte frunze, cum ar fi frunzele de măslin.

„Toate eșantioanele de salvie care s-au dovedit a fi adulterate au fost achiziționate de la lanțuri de retail mici, independente sau de la comercianții online cu amănuntul și niciunul nu provine de la lanțurile de supermarketuri din Marea Britanie eșantionate”, a confirmat profesorul Elliott.

Cercetătorii au spus că nu că nivelurile de adulterare detectate nu cred să fie dăunătoare, dar au subliniat că frauda alimentară „prezintă întotdeauna un potențial” negativ pentru siguranța alimentară și pericol pentru sănătatea publică.

Ierburile: o țintă predilectă pentru fraudatori?

Acest studiu din 2020 se bazează pe lucrările anterioare întreprinse de IGFS, care a descoperit în 2015 că aproximativ una din patru probe de oregano uscat din Marea Britanie conțineau alte ingrediente decât planta de pe etichetă.

IGFS a declarat că descoperirea sa din 2015 a provocat „tsunami” în industria ierburilor și condimentelor, rezultatele fiind urmate de un număr de reglementări venite de la autoritățile internaționale din domeniul standardelor alimentare. Acest efort a dus la cel puțin o urmărire penală.

„Sunt trist să confirm că încă o dată am identificat o problemă majoră legată de lanțurile de aprovizionare asociate cu aprovizionarea cu ierburi și condimente către consumatorul britanic. Potențialul de a înșela în aceste lanțuri de aprovizionare a fost recunoscut ca o problemă globală ”, a remarcat profesorul Elliott.

O cercetare românească citată în studiu

Slăbiciunea lanțurilor internaționale complexe de aprovizionare cu plante și preocupările ridicate de cercetările IGFS au fost confirmate în alte studii independente.

Cel mai recent, în 2019, cercetătorii români au folosit testarea ADN pentru a analiza autenticitatea a aproape 6.000 de produse din 37 de țări. Aproape o treime din produsele testate s-au dovedit a conține alte ingrediente decât cele etichetate. Această cercetare a fost condusă de Dr. Mihai Cristian Ichim de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice din România.

La fel ca profesorul Elliott, dr. Cristin a subliniat că adulterarea produselor pe bază de plante este o problemă globală semnificativă, iar plantele mai scumpe sunt înlocuite cu ingrediente de umplutură ieftine pentru a oferi profituri mai mari comercianților fără scrupule.

„Rezultatele noastre confirmă prezența pe scară largă a produselor din plante adulterate pe piața globală. Produsele din plante adulterate conțin contaminanți nedeclarați, înlocuitori și specii de umplutură”, explica dr. Ichim. Acesta poate fi rezultatul unei activități „motivate economic și frauduloase”, a sugerat el la acea vreme.

Câteva „vești bune”: reducerea fraudei la oregano

Pe lângă examinarea autenticității salviei, ancheta IGFS din 2020 a revizuit problema adulterării oregano-ului. Aici, a spus profesorul Elliott, avem „vești bune”.

Adulterarea origanului pare să se fi redus „semnificativ” din 2015, a relevat studiul. Un total de 20 de eșantioane de oregano au fost testate în această vară, iar studiul a constatat doar un caz de adulterare de oregano – o scădere de cinci ori față de acum cinci ani.

„Sunt încântat să vă arăt că, după șocul cauzat de studiul nostru original despre oregano din 2015, în noul nostru sondaj s-a găsit o singură incidență a adulterării oregano. Acest lucru arată în mod clar că, atunci când se verifică lanțurile de aprovizionare, se reduce incidența fraudelor în mod substanțial ”, a sugerat profesorul Elliott.

IGFS a difuzat rezultatele acestui ultim studiu pentru o potențială urmărire a produselor adulterate, cu rețeaua de informații despre industria alimentară, Unitatea Națională pentru Criminalitatea Alimentară și Unitatea Scoțiană pentru Criminalitate și Incidente Alimentare.


Sursa: FoodNavigator

DIN ACTUALITATE

Probleme pentru producătorii de ciocolată

Organizația Internațională a Producătorilor de Cacao (ICCO) a estimat că India ar putea deveni piaţa cu cel mai puternic ritm de creştere pentru ingredientul...

Rodica Segal, profesor universitar emerit va vorbi despre “Compusii antiinflamatori prezenti in alimente”, la MNNS 2021

Intensele studii care se efectueaza in prezent referitoare la cauzele maladiilor cu care se confrunta civilizatia moderna conduc din ce in ce mai mult...

Peroni Libera 0.0% și echipa de Formula 1™️ Aston Martin Cognizant anunță un parteneriat pe termen lung

Peroni Libera 0.0%, brandul de bere fără alcool Super Premium, anunță astăzi un parteneriat pe termen lung, multianual, cu echipa de Formula 1™️ Aston...

Din aceiasi categorie

Peroni Libera 0.0% și echipa de Formula 1™️ Aston Martin Cognizant anunță un parteneriat pe termen lung

Peroni Libera 0.0%, brandul de bere fără alcool Super Premium, anunță astăzi un parteneriat pe termen lung, multianual, cu...

Rodica Segal, profesor universitar emerit va vorbi despre “Compusii antiinflamatori prezenti in alimente”, la MNNS 2021

Intensele studii care se efectueaza in prezent referitoare la cauzele maladiilor cu care se confrunta civilizatia moderna conduc din...

Reducerea numărului AMS (afecțiuni musculoscheletice) prin soluții proiectate ergonomic

Afecțiunile musculoscheletice (AMS) sunt leziuni obișnuite legate de muncă, rezultând în urma unor acțiuni repetitive, și sunt adesea cauzate...

Vrei să afli ce înseamnă o dietă prietenoasă cu intestinul, sau care sunt compușii antiinflmatori prezenți în alimente?

Cea de-a treia ediție a Maratonului de Nutriție, Nutrienți, Sănătate (NNS) se va desfășura online în perioada 24 -...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Rodica Segal, profesor universitar emerit va vorbi despre “Compusii antiinflamatori prezenti in alimente”, la MNNS 2021

Intensele studii care se efectueaza in prezent referitoare la cauzele maladiilor cu care se confrunta civilizatia moderna conduc din...

Vrei să afli ce înseamnă o dietă prietenoasă cu intestinul, sau care sunt compușii antiinflmatori prezenți în alimente?

Cea de-a treia ediție a Maratonului de Nutriție, Nutrienți, Sănătate (NNS) se va desfășura online în perioada 24 -...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar