facebook
Friday, May 17, 2024
StiriCe este „sogflația” și cum amenință lanțurile de aprovizionare...

Ce este „sogflația” și cum amenință lanțurile de aprovizionare cu alimente?

-

Mai întâi a fost inflația, apoi a fost shrinkflation, apoi a urmat heatflation, acum există sogflation. Dar ce este „sogflația” și cum afectează aceasta industria alimentară?

De la creșterea prețurilor la energie până la impactul tulburărilor geopolitice asupra importurilor de aprovizionare, industria alimentară se confruntă cu o serie întreagă de provocări, cea mai mare dintre acestea fiind schimbările climatice.

Schimbările climatice în sine afectează industria alimentară în mai multe moduri, unul dintre acestea fiind „sogflația”.

Ce este sogflația?

FoodNavigator a relatat recent efectele dăunătoare ale temperaturilor extrem de ridicate și ale secetei asupra producției de culturi și despre creșterea ulterioară a prețului acestor mărfuri. Această creștere a prețurilor a ajuns să fie denumită „inflație termică” (sau heatflation).

Creat pentru prima dată de editorialista Bloomberg, Lara Williams, termenul de sogflație se referă la capătul opus al spectrului, evidențiind creșterea prețului mărfurilor ca urmare a ploilor abundente susținute și a inundațiilor care au cauzat daune culturilor.

Cum afectează ploile abundente și inundațiile securitatea alimentară?

A fost o poveste cu două jumătăți în mare parte din Europa în ultimii ani. Unele țări, cum ar fi Spania, au fost lovite de temperaturi extrem de ridicate și de secetă, având impact asupra culturilor precum măslinele. Între timp, alte țări, precum Franța și Germania, au fost supuse unor ploi abundente și inundații, care au afectat culturi precum grâul și porumbul.

„În 2023, Europa a fost martora celui mai cald an de înregistrat vreodată și al unuia dintre cei mai ploioși ani; au fost valuri de căldură mari și inundații devastatoare pe scară largă”, a declarat Carlo Buontempo, directorul agenției UE pentru climă, Copernicus Climate Change Service (C3S).

În Marea Britanie a fost a opta iarnă cea mai ploioasă înregistrată și s-au produs inundații pe scară largă în toată țara, inclusiv pe terenuri agricole. Fermierii producători de grâu, orz și legume au raportat pierderi din cauza apelor.

„De la sfârșitul anului trecut, am văzut sute de ferme din toată țara confruntându-se cu inundații devastatoare și cu stresul financiar uriaș și mizeria pe care o aduc. Unele ferme din Lincolnshire au fost sub apă din octombrie anul trecut și acest lucru este complet inacceptabil, arată Tom Bradshaw, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor, pentru FoodNavigator.

Și nu doar agricultura este afectată. Crescătorii de animale au fost, de asemenea, afectați negativ, cu pierderea folosirii terenurilor de pășunat pentru animalele lor. Cu toate acestea, chiar și atunci când apele s-au retras, fermierii au rămas în imposibilitatea de a pășuna animalele pe teren, deoarece solul eea saturat de apă.

În 2024, acest lucru a însemnat că fermierii de lactate din zonele afectate au ratat o perioadă cunoscută sub numele de „flux”. Fluxul este o perioadă de producție maximă de lapte în care vacile sunt în mod obișnuit afară la pășunat pe câmp, câștigând multă energie din iarbă și producând mult lapte.

În plus, efectele schimbărilor climatice nu sunt resimțite doar în Europa, ci sunt resimțite pe tot globul, inundațiile devastatoare din Rio Grande do Sul amenință în prezent recolta de soia . Această cultură este folosită în principal în hrana animalelor, ceea ce o face o preocupare pentru fermierii de soia înșiși, precum și pentru crescătorii de animale care se bazează pe această aprovizionare.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că la nivel global „inundațiile cresc ca frecvență și intensitate, iar frecvența și intensitatea precipitațiilor extreme sunt de așteptat să continue să crească din cauza schimbărilor climatice”.

Cum afectează ploile abundente și inundațiile prețurile alimentelor?

Impactul ploilor abundente și al inundațiilor asupra fermierilor și a produselor lor a afectat inevitabil costul mărfurilor pe care le produc, împingând prețurile în sus.

Prețul unor mărfuri precum untul a crescut în ultimii ani, ploile abundente și inundațiile fiind menționate ca unul dintre motivele principale.

Mai recent, Marea Britanie a asistat la creșterea prețului cartofilor ca urmare a daunelor cauzate de ploaie la recoltele din timpul sezonului de vegetație 2023/24.

Restrângerea ofertei a fost determinată de problemele meteorologice de-a lungul perioadei de recoltare, ploile abundente ducând la o creștere a putregaiului și a altor probleme de calitate. Ce a exacerbat și mai mult condițiile proaste a fost faptul că, în urma plantărilor întârziate de la începutul sezonului, mulți cultivatori au întârziat recoltarea sperând în creșterea producției. Acest lucru a dus la o proporție mai mare a recoltei rămase în pământ atunci când au început condițiile meteorologice nefavorabile”, a declarat Harry Campbell, analist de date privind piața de mărfuri la firma de informații de piață Mintec.

În mod similar, ploile abundente din Țările de Jos și Belgia au generat îngrijorări cu privire la prețurile la cartofi în Europa, deoarece cele două țări servesc ca furnizori majori de cartofi pentru regiune, în urma Germaniei, Poloniei și Franței.

Ce se poate face pentru a proteja viitoarea securitate alimentară?

Pe măsură ce ploile abundente susținute și inundațiile continuă să aibă un impact negativ asupra producției de alimente, devine din ce în ce mai clar că trebuie luate măsuri pentru a crea sisteme alimentare mai rezistente și pentru a proteja viitoarea securitate alimentară.

„Noua noastră analiză arată că Europa se confruntă cu riscuri climatice urgente care cresc mai repede decât pregătirea noastră societală”, a declarat Leena Ylä-Mononen, director executiv al Agenției Europene de Mediu (AEE). „Pentru a asigura reziliența societăților noastre, factorii de decizie politici europeni și naționali trebuie să acționeze acum pentru a reduce riscurile climatice atât prin reduceri rapide ale emisiilor, cât și prin politici și acțiuni puternice de adaptare.”

Ce cauzează aceste evenimente meteorologice susținute și extreme?

Deși unele evenimente meteorologice sunt anomalii, care apar rar și rezultă din tipare meteorologice neobișnuite, tendința generală către evenimente meteorologice extreme este atribuită schimbărilor climatice.

Care sunt cauzele principale ale schimbărilor climatice?

Arderea combustibililor fosili: Arderea combustibililor fosili, cum ar fi petrolul, gazul și cărbunele, eliberează dioxid de carbon în atmosfera pământului, determinând încălzirea pământului.

Defrișarea: copacii preiau dioxid de carbon pentru a fi utilizați în fotosinteză, astfel încât tăierea copacilorperturbă acest proces vital. În plus, dioxidul de carbon, care este stocat în copaci, este eliberat înapoi în atmosferă dacă lemnul este ars.

Agricultura: Plantarea culturilor și creșterea animalelor eliberează în atmosferă mai multe tipuri diferite de gaze cu efect de seră, inclusiv metan de la animale și protoxid de azot din îngrășăminte.

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Adevărata măsură a culorii – avantajele spectrometriei

P entru asigurarea calității prin măsurarea culorii, 95 din Top 100 Companii din industria alimentară din întreaga lume se bazează...

Prima fabrică de bioreciclare PET din lume

Carbios , o companie de biotehnologie care urmărește să transforme ciclul de viață al materialelor plastice și textilelor, a...

Îndulcitorul artificial neotamul nu crește pofta de mâncare, dar ar putea afecta intestinul

Neotamul este folosit pentru a îndulci băuturi, sosuri și produse de panificație dulci. S-a descoperit recent că neotamul nu are...

Heatflation: Ce este și cum afectează industria alimentară?

Aproape sigur că veți fi auzit de inflație, poate că ați auzit de shrinkflation, dar ați auzit de heatflation? Industria...

Tehnici lean si tehnologie Industrie 4.0 pentru eficientizarea liniilor de producție

În fața unor provocări economice precum inflația și deficitul de materiale / forță de muncă, eficiența producției este crucială...

„Cel mai ușor” capac din PET pentru băuturi răcoritoare carbogazoase

Origin Materials, o companie specializată în dezvoltarea materialelor cu amprentă negativă de carbon, a lansat capacul PET pentru băuturi...

Cele mai comandate deserturi în zilele de sărbătoare a Paștelui

Croissantele, gogoșile și tortul de morcovi sunt cele mai comandate deserturi de către români pe Glovo în zilele de...

După trecerea Paștelui, Ciolacu a descoperit fenomenul “shrinkflation” și cere măsuri urgente

Deși unele țări au adoptat deja măsuri împotriva fenomenului numit „shrinkflation”, în țara noastră, premierul Marcel Ciolacu abia acum,...

ANPC: Doar 32 de operatori economici care comercializează legume și fructe au fost în regulă din 1010 controlați

În prima jumătate a lunii aprilie 2024, Autoritatea Națională...

De ce un nou venit cu lactate hibride evită etichetarea „hibridă”

PlanetDairy, fondată de o echipă de foști directori din...

Portretul robot al unei adolescente tipice cu risc de a dezvolta o tulburare de alimentație

O astfel de adolescentă cu tulburare de alimentație se...

Noi norme UE pentru a reduce, refolosi și recicla ambalajele

Măsurile pentru a reduce, refolosi și recicla ambalajele acoperă...

Kemin primește autorizație de aliment nou, pentru BetaVia Pure

Kemin Industries a primit autorizație pentru aliment nou de la Comisia Europeană pentru ingredientul său postbiotic BetaVia Pure, o...

Cotnari lansează campania „Crama Transparentă”

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri...

Amenzi de 150.000 de lei, după o acţiune de verificare a originii şi trasabilităţii produselor din pescuit

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 149.400 lei, după o acţiune de verificare a originii...

Interesul pentru alternative pe bază de plante a crescut semnificativ

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează...

Statele membre aprobă retragere a opt arome de fum de pe piața UE

Astăzi, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei de a nu reînnoi autorizația pentru 8 arome de fum...

Face aceeași treabă ca pasteurizarea, păstrând proteinele intacte

Pasteurizarea a folosit întotdeauna cantități semnificative de căldură. O nouă tehnologie, însă, poate îndeplini aceeași funcție fără această căldură,...

Prețul untului continuă să crească. De ce?

Prețul untului a crescut constant în ultimii ani, cu un ritm de expansiune de 18,5% în ultimul an, (variație...

Ce este comerțul paralel?

În 2021, Uniunea Europeană a deschis o investigație oficială asupra Mondelēz International pentru că ar fi restricționat comerțul paralel....

Rottaprint a înregistrat cu cca. 7% mai mulți clienți internaționali în 2023 și a raportat comenzi în 14 țări

Pentru anul în curs, compania are în plan consolidarea poziției și extinderea prezenței pe piețele din Uniunea Europeană. Rottaprint, cea...

NNS 2024: Rolul crucial al implicării partenerului în modelarea comportamentului alimentar

În sfera obiceiurilor alimentare și a adoptării unui stil de viață sănătos, rolul partenerilor apare adesea ca fiind un...

S-a descoperit o alternativă organică la pesticidele chimice

Oamenii de știință cred că au găsit o soluție organică la pesticidele chimice. Una dintre cele mai mari obiecții la...

Cercetare: 12 țări sunt responsabile pentru 60% din deșeurile de plastic gestionate prost la nivel mondial

O nouă cercetare a descoperit că 220 de milioane de tone de deșeuri de plastic vor fi generate în...

NNS 2024: Care sunt certitudinile științei referitoare la efectele benefice ale pâinii cu maia, comparativ cu pâinea obținută prin metoda directă? 

În contextul în care nutriția, asemeni oricărui alt domeniu științific, este supusă unor revizuiri, pe măsura apariției informațiilor noi...

Preţul de valorificare al mierii scăzut cu aproape 50%

Războiul din Ucraina a perturbat sectorul apicol nu numai în România ci şi în Europa. Sectorul apicol din România ar...

Țară cu țară, stradă cu stradă: Nestlé despre navigarea prin reglementările globale de reciclare

Reglementările privind reciclarea diferă între țări, regiuni și, uneori, chiar și între străzi. Nestlé speră într-o abordare mai armonizată,...

Șase factori care influențează performanța detectorului de metale

V ă prezentăm mai jos șase factori-cheie care au capacitatea de a influența eficiența detectorului de metale în detectarea...

S-a inventat o metodă de conservare a brânzei fără conservanți

Noua metodă de conservare permite păstrarea produsului la frigider până la 45 de zile. O echipă de oameni de știință...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă