Utile Finantari Planul de actiune al Comisiei Europene pentru o economie...

Planul de actiune al Comisiei Europene pentru o economie mai verde si mai curata

-

Comisia Europeana isi prezinta astazi strategia pentru un sistem financiar care sa sprijine agenda UE privind schimbarile climatice si dezvoltarea durabila.

Deoarece planeta noastra se confrunta tot mai mult cu consecintele imprevizibile ale schimbarilor climatice si ale epuizarii resurselor, sunt necesare masuri urgente in vederea adaptarii la un model mai sustenabil.

Pentru a atinge obiectivele UE pentru 2030 convenite la Paris, printre care se numara si reducerea cu 40 % a emisiilor de gaze cu efect de sera, sunt necesare investitii suplimentare anuale de aproximativ 180 de miliarde EUR.

Acesta este motivul pentru care, pe baza recomandarilor formulate de Grupul de experti la nivel inalt privind finantarea sustenabila, Comisia Europeana traseaza astazi o foaie de parcurs pentru a promova rolul finantarii in tranzitia catre o economie performanta, care sa indeplineasca in acelasi timp si obiectivele sociale si de mediu.

proiectePlanul de actiune prezentat astazi privind finantarea sustenabila este o componenta a eforturilor intreprinse in contextul uniunii pietelor de capital pentru a corela finantarea cu nevoile specifice ale economiei europene, in beneficiul planetei si al societatii noastre.

Acesta marcheaza, de asemenea, una din etapele-cheie catre punerea in aplicare a Acordului istoric de la Paris si a Agendei UE pentru dezvoltare durabila.

Prim-vicepresedintele Frans Timmermans a declarat: „Trecerea la o economie mai verde si mai sustenabila este benefica pentru crearea de locuri de munca, pentru oameni si pentru planeta. Astazi ne asiguram ca si sistemul financiar participa la atingerea acestui obiectiv. Propunerile noastre le vor permite investitorilor si cetatenilor sa faca alegerea corecta, astfel incat banii lor sa fie utilizati intr-un mod mai responsabil si sa sprijine sustenabilitatea.”

Valdis Dombrovskis, vicepresedintele responsabil cu stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital, a declarat:Inspirati de lucrarile Grupului de experti la nivel inalt, prezentam astazi planurile noastre pentru o reforma la scara larga care ar putea servi drept cadru de referinta global in materie de finantare sustenabila. Pentru atingerea obiectivelor privind schimbarile climatice si energia, deficitul anual de finantare de 180 de miliarde EUR nu poate fi acoperit decat cu ajutorul sectorului financiar. Mobilizarea finantarii necesare va contribui la asigurarea unui viitor sustenabil pentru generatiile urmatoare.

Jyrki Katainen, vicepresedintele responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: „UE se afla deja in fruntea investitiilor in utilizarea eficienta a resurselor si in infrastructura sociala, prin intermediul Fondului european pentru investitii strategice (FEIS). Cel putin 40 % dintre investitiile FEIS in infrastructura vor fi directionate catre proiectele care contribuie la atingerea obiectivelor Acordului de la Paris privind combaterea schimbarilor climatice. In acelasi timp, crearea conditiilor propice pentru ca investitorii privati sa faca investitii sustenabile este esentiala pentru a realiza tranzitia catre o economie mai curata, mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor, catre o economie circulara.”

Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice si energie, a declarat: „Investitiile la nivel global sunt esentiale pentru combaterea schimbarilor climatice, mii de miliarde fiind deja investite in solutii precum sursele regenerabile de energie si eficienta energetica. Acordul de la Paris reprezinta o oportunitate de investitii majora. Intrebarea este: cum putem sa o valorificam? Planul de actiune prezentat astazi va contribui la pozitionarea sectorului financiar al Europei ca principala destinatie globala pentru investitiile in tehnologii verzi.

Elementele-cheie ale planului de actiune
In urma cu un an, Comisia a desemnat un Grup de experti la nivel inalt privind finantarea sustenabila care sa elaboreze un set cuprinzator de recomandari pentru sectorul financiar in vederea sprijinirii tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon.

Inspirata de raportul final al grupului, Comisia propune astazi o strategie a UE privind finantarea sustenabila, care traseaza o foaie de parcurs pentru activitatea ulterioara si masurile care urmeaza sa fie aplicate cu privire la toti actorii relevanti din sistemul financiar.

Printre acestea se numara:
– stabilirea unui limbaj comun pentru finantarea sustenabila, si anume a unui sistem de clasificare unificata – sau a unei taxonomii – la nivelul UE, care sa defineasca ceea ce este sustenabil si sa identifice domeniile in care investitiile sustenabile pot avea cel mai mare impact;

– crearea, pe baza acestui sistem de clasificare la nivelul UE, a unor etichete ale UE pentru produsele financiare verzi: acestea le vor permite investitorilor sa identifice cu usurinta investitiile care indeplinesc criteriile pentru a fi considerate verzi sau cu emisii scazute de dioxid de carbon;

– clarificarea indatoririi administratorilor de active si a investitorilor institutionali de a tine seama de sustenabilitate in procesul de realizare a investitiilor si consolidarea cerintelor de prezentare a informatiilor;

– introducerea obligatiei ca societatile de asigurare si firmele de investitii sa consilieze clientii in functie de preferintele lor in materie de sustenabilitate;

– integrarea sustenabilitatii in cerintele prudentiale: bancile si societatile de asigurare sunt o sursa importanta de finantare externa pentru economia europeana. Comisia va analiza fezabilitatea recalibrarii cerintelor de capital aplicate bancilor (asa-numitul factor de sprijinire a mediului) pentru investitiile sustenabile, atunci cand acest lucru se justifica din perspectiva riscului, asigurand, in acelasi timp, protectia stabilitatii financiare;

– sporirea transparentei in ceea ce priveste raportarea corporativa: propunem revizuirea orientarilor privind informatiile nefinanciare in vederea continuarii alinierii acestora la recomandarile Grupului operativ privind publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice al Consiliului pentru Stabilitate Financiara.

Context
Atunci cand au adoptat Acordul de la Paris privind schimbarile climatice si Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabila, UE si guvernele din intreaga lume s-au angajat sa urmareasca obiectivul de a promova o economie si o societate mai sustenabile. Datorita cadrului de politici privind clima si energia pentru 2030, uniunii energetice, Planului de actiune pentru economia circulara si punerii in aplicare in UE a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila, UE inregistreaza deja progrese in acest sens.

Toti membrii societatii trebuie sa joace un rol in realizarea unei cresteri mai durabile, inclusiv sistemul financiar. Reorientarea capitalului privat catre investitii mai sustenabile necesita o regandire a modului in care functioneaza sistemul nostru financiar.

Acest lucru este indispensabil daca se doreste ca UE sa inregistreze o crestere economica mai sustenabila, sa asigure stabilitatea sistemului financiar si sa promoveze o mai mare transparenta si o viziune pe termen mai lung in economie. Aceasta premisa se afla, de asemenea, la baza proiectului Uniunii Europene privind uniunea pietelor de capital.

Comisia a infiintat, in 2016, un Grup de experti la nivel inalt privind finantarea sustenabila. Acesta este alcatuit din 20 de experti de rang inalt din societatea civila, sectorul finantelor, mediul universitar si din observatori din partea unor institutii europene si internationale. In luna iunie 2018, grupul si-a prezentat raportul final, in cadrul caruia a evidentiat opt masuri prioritare, considerate necesare pentru orice actiune semnificativa in domeniul finantarii sustenabile. Planul de actiune prezentat astazi se bazeaza pe recomandarile Grupului de experti la nivel inalt.

O parte dintre principalele recomandari ale raportului au fost discutate in raportul intermediar al grupului din 13 iulie 2017. In urma acestora, Comisia a propus deja includerea factorilor de mediu, sociali si de guvernanta in mandatele autoritatilor europene de supraveghere. De asemenea, Comisia a organizat o consultare publica cu privire la indatoririle investitorilor institutionali si ale administratorilor de active in ceea ce priveste sustenabilitatea.

La 22 martie 2018, Comisia va organiza o conferinta la nivel inalt pentru a discuta planul de actiune prezentat.

Din aceiasi categorie

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Potentiala capacitatea a virusului SARS-CoV-2 de a supravietui pe suprafete impune necesitatea testarii

Consecutiv identificării SARS-CoV-2 în decembrie 2019 (la acel moment identificat drept 2019-nCoV), s-a evidenţiat o capacitate ridicată a acestuia...

Brandul Topoloveni, reconfirmat în 2020 prin două recunoaşteri importante ale notorietăţii şi calităţii produselor

Brandul Topoloveni a fost consolidat şi reconfirmat în 2020 prin două recunoaşteri importante ale notorietăţii sale şi ale calităţii...
- Advertisement -

Nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, respectiv prin paine

Avand in vedere aparitia in spatiul public si difuzarea de catre mai multe televiziuni din Romania si pe pagina...

Olam Coffee creează un nou fruct din cascara reciclată

Olam Coffee, o filială a Olam Food Ingredients, a dezvoltat o gamă de produse de superfructe noi folosind cascara...

Stirile ultimelor 7 zile

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință...
- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar