Ambalaje Modificari minore ar putea face sandwich-urile ambalate mai ecologice

Modificari minore ar putea face sandwich-urile ambalate mai ecologice

-

Modificari minore la reteta – cum ar fi taierea altfel a salatei sau utilizarea a mai putina carne – ar putea reduce amprenta de carbon a obisnuitului sandwich ambalat, spun cercetatorii.

Se poate spune ca unul dintre segmentele culinare cu cel mai mare succes din Marea Britanie este cel al sandwich-urilor. Consumatorii britanici mananca anual peste 11,5 miliarde de sandwich-uri si numarul acestora creste.

Aproape jumatate dintre sandwich-urile consumate de britanici sunt pregatite acasa, in timp ce restul sunt sandwich-uri pre-ambalate, parte dintr-un sector in valoare de aproximativ 7,85 miliarde de lire sterline (8,99 miliarde de euro), potrivit datelor din 2017 ale British Sandwich Association.

Avand in vedere dimensiunea exacta a acestei industrii, cercetatorii de la Universitatea din Manchester au calculat amprenta de carbon a iubitului sandwich britanic, in speranta de a gasi cateva modalitati prin care aceasta ar putea fi imbunatatita. Cele mai populare sandvisuri gata preparate din Marea Britanie sunt cele cu salata de pui, cu sunca, cu salata verde si rosii (BLT), cu branza Plowman si cu oua si creson.

Carnea este preferata – alimentele vegetariene nu ii atrag pe ”mancaciosi”
Cea mai mare contributie la amprenta de carbon a ambelor tipuri de sandwich o are productia agricola de ingrediente, dar pentru sandvisurile gata preparate, etapele de pregatire si vanzare cu amanuntul sunt de asemenea, “semnificative”, spun ei.

Cercetatorii nu s-au uitat doar la impactul asupra mediului al ingredientelor – cultivarea si recoltarea cerealelor in Regatul Unit sau cresterea crevetilor la un aquafarm in Scandinavia si apoi transportul lor catre Marea Britanie, de exemplu – ci si la emisiile de gaze cu efect de sera asociate cu materialul plastic si ambalaje de hartie, precum si pregatirea, refrigerarea si transportul sandwich-urilor.

De asemenea, au fost luate in considerare deseurile alimentare, precum si daca ambalajele sunt reciclate.

In general, sandwich-urile ce contin in reteta carne de porc – sunca, sunca presata sau carnati – branza si creveti au avut cele mai mari amprente de carbon, cu peste 1200 g dioxid de carbon echivalent (CO2eq.).

Sandwich-urile care contin pui si ton au amprenta de carbon in intervalul de 769-1258 g CO2eq., iar cea a sandwich-urile vegetariene variaza de la 739 la 1112 g CO2 echivalent.

“Includerea branzei in retetele vegetariene are ca rezultat o amprenta de carbon comparabila sau chiar mai mare decat pentru unele dintre sandvisurile din carne. De exemplu, branza Plowman emite 1112g CO2 echivalent, in timp ce puiul si baconul produc 1083 g CO2 pe esantion, ceea ce se datoreaza in mare masura amprentei mai mari de carbon a branzei, decat a puilui sau suncii”.

Reteta se schimba
Cercetatorii au aratat, de asemenea, ca folosirea unor mici trucuri in reteta pot “influenta semnificativ amprenta de carbon”. Mici reduceri ale cantitatii de carne, oua si branza folosite in sandwich-urile gata preparate ar putea reduce amprenta de carbon cu o pondere de 1,1-10%.

“Tomatele si salata sunt ingrediente cu un continut energetic relativ scazut, dar pot avea amprente semnificative de carbon, in functie de practicile de cultivare utilizate”,

au explicat cercetatorii. Renuntand la rosii si salata verde, amprenta de carbon se diminueaza cu 3,3% -8,9%. Omiterea maionezei ar putea aduce economii ale emisiilor de carbon intre 1,7% 8,4%. Acest lucru ar putea provoca dureri de cap pentru producatorii de sandwich, deoarece maioneza are si o serie de proprietati functionale, actionand ca o bariera intre umplutura si paine si impiedica painea sa se intoarca. Este, de asemenea, folosita ca un purtator pentru alte ingrediente, cum ar fi puiul, tonul si porumbul dulce, astfel incat acestea sa poata fi raspandite cu usurinta pe paine.

In ciuda acestui fapt, ar putea exista alte motive pentru a reduce maioneaza: continutul ridicat de energie. “Excluzand maioneza, care este o umplutura omniprezenta in sandwich-uri, s-ar reduce, de asemenea, continutul de calorii (si grasime), in interesul unei diete maisandvis_club_roaliment sanatoase”.

Studiul a analizat, de asemenea, imbunatatirea ambalajului din plastic, cum ar fi inlocuirea plasticului-ului cu carton. Aceste reduceri aduc o diminuare a amprentei de carbon intre 2,5% si 9,5%.

Mancare irosita
Unul dintre principalele motive pentru care sandwich-urile de casa au o amprenta mai redusa de carbon decat sandwich-urile comerciale se datoreaza utilizarii resurselor de-a lungul lantului de aprovizionare.

“Pierderile de-a lungul lantului de aprovizionare al sandwich-urilor comerciale implica faptul ca, 20,5% mai multe ingrediente sunt de fapt necesare pentru a livra un sandwich prin reteaua de vanzare cu amanuntul”,

Din motive de siguranta alimentara si logistica, sandwich-urile gata pentru consum, in Marea Britanie, au o durata foarte scurta de depozitare, de doar doua zile. Relaxarea duratei de valabilitate ar contribui la producerea cu 2000 de tone mai putine deseuri de tip sandwich anual, potrivit BSA.

Reduceri similare pot fi obtinute prin reducerea cantitatii de deseuri alimentare in lantul de aprovizionare (3,1% -8,5%) si prin adoptarea altor optiuni de gestionare a deseurilor decat depozitarea in depozite de deseuri, combinata cu schimbari in ambalajul sandwichurilor (2,5% -9,5%).

Din aceiasi categorie

Stiai ca.. 1 aprilie (nu este pacaleala) este data la care intra in vigoare limita de acizi grasi trans-nesaturati din alimente?

Uniunea Europeană a stabilit ca nivelul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural...

Etichetarea originii amestecurilor de miere, pe agenda președinției slovene a UE

Slovenia, care va prelua președinția Consiliului UE, în a doua parte a acestui an, și-a propus să facă mai...

EFSA consideră viermi de făină siguri pentru consumul uman

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră viermii de făină siguri pentru consumul uman, deschizând calea pentru ca produsele...

Cum putem face economii prin alegeri inteligente: 3 întrebări esențiale pentru alegerea mănușilor adecvate

Alegerea mănușilor potrivite, care să fie conforme normelor de siguranță în muncă și siguranță alimentară, poate duce la economisirea...
- Advertisement -

Producția de cartofi a scăzut cu 21% în 2020

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că producția de cartofi obținută în 2020 a fost cu aproape...

Save the date – evenimentele RO.aliment în 2021 | 15% discount pentru early booking din luna ianuarie –

🟢 24-25 MARTIE 2021: Maratonul de Nutriție, Nutrienți, Sănătate și Imunitate | ediția 3 | ONLINE | vezi program...

Stirile ultimelor 7 zile

Etichetarea originii amestecurilor de miere, pe agenda președinției slovene a UE

Slovenia, care va prelua președinția Consiliului UE, în a...

Grupul Danone optimizează controlul TOC și reduce costurile cu reactivii

Studiu de caz: BioTector și RTC în aplicații din...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar