Siguranta Nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite...

Nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, respectiv prin paine

-

Avand in vedere aparitia in spatiul public si difuzarea de catre mai multe televiziuni din Romania si pe pagina de Facebook a Asociatiei „Pretuieste Calitatea” a unui clip ce are urmatorul mesaj inselator: „zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de COVID-19 din cauza consumului de paine NEAMBALATA”, Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), comunica urmatoarele:

Tinand cont ca in cadrul acestui clip defaimator sunt inserate in mod clar numele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, inducandu-se astfel in mod direct impresia ca aceste institutii gireaza aceasta informatie defaimatoare cuprinsa in acest clip, ROMPAN a sesizat in mod oficial aceste doua autoritati in data de 07.01.2021 solicitandu-le punctul de vedere cu privire la acest clip si asocierea numelui celor doua institutii cu afirmatiile defaimatoare si neadevarate din cuprinsul clipului.

Cele doua institutii susmentionate au reactionat si au comunicat in mod oficial ca se dezic de acest clip si continutul acestuia, considerandu-l profund si total neadevarat si aceste insitutii nu au participat si nu au girat aparitia acestuia. De asemenea, a fost comunicat faptul ca cele doua institutii susmentionate vor sesiza Consiliul National al Audiovizualului cu privire la aparitia si difuzarea acestui clip.

Membrii ROMPAN sunt profund ingrijorati de aparitia si difuzarea in spatiul public catre consumatori a acestui clip cuprinzand informatii false, defaimatoare si nefondate despre produsele de panificatie neambalate si consumul acestora.

Facem inca odata precizarea ca in prezent potrivit declaratiilor Organizaţiei Mondiale Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, respectiv prin paine. Mai mult asiguram populatia ca toate produsele de panificatie se fabrica cu respectarea tuturor regulilor de siguranta alimentara, iar la comercializarea produselor de panificatie ambalate sau neambalate se aplica masuri suplimentare la locurile de vanzare, in sensul ca vanzarea se realizeaza cu respectarea regulilor de igiena impuse.

Cei care transmit astfel de mesaje inselatoare au interese cu totul si cu totul personale in sensul ca vor sa promoveze doar produsul paine ambalata si mai grav sa incurajeze importul si comercializarea produselor de panificatie din afara Romaniei.

Nu trebuie sa alarmam populatia prin informatii false in ceea ce priveste transmiterea virusului prin intermediul alimentelor, cu atat mai mult al painii neambalate, un produs sigur din punct de vedere alimentar.

Mesajul care trebuie sa ajunga la consummator fiind acela ca painea comercializata neambalata nu este factor de contaminare cu Sars-Cov-2 atata timp cat sunt respectate toate masurile de igiena impuse de prezenta situatie.

Inducerea in mod direct a mesajului ca doar painea ambalata este sigura pentru consum este un mesaj foarte grav cu implicatii majore atat asupra consumatorilor de paine din Romania cat si asupra industriei romanesti de panificatie, pentru care traditia este aceea de a se consuma painea in stare cat mai proaspata, care din punct de vedere al calitatilor senzoriale se incadreaza in tipologia consumatorului roman.

ROMPAN, in calitate de asociatie patronala din industria de morarit si panificatie, industrie ce este atacata intr-un mod reprobabil prin intermediul acestui clip si a altor mesaje similare, va sesiza toate institutiile Statului Roman cu competente in domeniu si va intreprinde toate masurile legale ce se impun pentru apararea drepturilor si intereselor membrilor sai cat si al consumatorilor si pentru tragerea la raspundere a persoanelor ce se fac vinovate de aparitia si difuzarea in spatiul public a acestui clip.

Din aceiasi categorie

Grupul care a făcut o ofertă pentru achiziționarea Carrefour s-ar fi răzgândit (surse)

Grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard ar fi renunțat la oferta de achiziție a Carrefour, după ce Guvernul francez...

Ce au găsit inspectorii ANSVSA în urma controalelor efectuate în decembrie

Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor județene precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat un număr de 9.918...

Grupul Danone optimizează controlul TOC și reduce costurile cu reactivii

Studiu de caz: BioTector și RTC în aplicații din industria alimentara Problema: Stația de epurare a unui producător din...

România produce carne de melc în valoare de 50 milioane de lei

Patru companii din Hunedoara, Tulcea, Mureș și Sibiu produc carne de melc în valoare de 50 de milioane de...
- Advertisement -

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Stirile ultimelor 7 zile

Grupul Danone optimizează controlul TOC și reduce costurile cu reactivii

Studiu de caz: BioTector și RTC în aplicații din...

România produce carne de melc în valoare de 50 milioane de lei

Patru companii din Hunedoara, Tulcea, Mureș și Sibiu produc...
- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar