Solicitare pentru comercializarea de ștevie fermentată în Europa

DSM caută să obțină aprobarea de a vinde stevia fermentată în Europa.

0
153

Directorul departamentului pentru stevie și de reducere a conținutului de zahăr din cadrul DSM, Luiz Leite, a declarat că firma se concentrează pe aducerea pe piață a celor mai gustoase tipuri de glicozide stevia fermentată – în primul rând Reb M, informează Food Navigator.

Avantajul steviei fermentate este acela că firmele pot crea un îndulcitor care utilizează numai cele mai bune molecule de stevia, din punctul de vedere al gustului, fără nicio urmă de gust amar sau metalic.

DSM este primul care solicită aprobarea de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

„Ar putea fi un avantaj în a fi primul”, consideră Leite. „[…] Dar știm că nu suntem singurii, și este bine pentru toată lumea că noi nu suntem singurii. Obiectivul nostru este de a deveni o alternativă care să le permită producătorilor de alimente și băuturi să reducă zahărul din rețetele lor și de a ne construi o poziție fermă pe piață o piață durabilă, fiabilă și eficientă din punctul de vedere al costurilor”.

Leite a declarat ca firma se așteaptă să primească aprobarea EFSA cândva în 2018, în timp ce US Food and Drug Administration (FDA) ar trebui să dea „verde” în acest an.

Totul natural?

Susținătorii steviei extrase din frunze spun că metoda fermentării, care se face fără a folosi frunza, ar putea afecta reputația steviei de îndulcitor natural. Totuși, Leite a afirmat că, în acest caz, consumatorii văd fermentația ca un proces natural, asociat cu produse tradiționale, cum ar fi berea, și ca atare nu anticipează că aceasta ar fi o problemă.

„De asemenea, este important să menționăm că, deși folosim drojdia modificată pentru a transforma zaharurile în îndulcitori de intensitate ridicată, produsul final stevia este complet fără OMG-uri. El nu trebuie în niciun caz etichetat ca pe un OMG”, a spus el, adăugând că firma este încrezătoare că va fi capabilă să eticheteze extractul fermentat, pur și simplu ca „glicozid stevia”.

„Am avut o experiență foarte bună cu molecule similare care au fost aprobate în trecut, precum carotenoidele, enzimele și vitaminele. Indiferent de modul în care sunt fabricate, ele sunt etichetate și înregistrate ca o familie de produse […] de E-uri cu un număr diferit, în funcție de modul în care sunt produse.”