facebook
Thursday, July 25, 2024
EvenimenteEvenimente RO.alimentVocea unitară a mediului academic la ROA SHOW 2021

Vocea unitară a mediului academic la ROA SHOW 2021

-

Ținând cont de viteza schimbărilor economiei de piață și la RO.aliment SHOW ne dorim să facilităm comunicarea dintre mediu academic și mediu profesional inserând în programul conferinței online 7 prezentari susținute de reprezentanții mediului academic.

Învățământul superior nu este doar un proces de instruire ci și un program complex în care profesorii și studenții își dau concursul pentru a forma specialiștii de mâine motiv pentru care Fundatia Dan Voiculescu împreună cu Asociația NNS – Nutriție Nutrienți Sănătate oferă participarea gratuită pentru studenți, însă înscrierea se poate face doar în baza completării acestui formular.

Participă și tu la RO.A SHOW 2021!

PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTULUI

Prezentări ale reprezentanților facultăților de profil din România:

  1. Secretul succesului înghețatei Whoopie Ice | 18 mai 2021 – Daniela Borda & Iulia Bleoancă > Universitatea Dunărea de Jos din Galați
  2. Gastronomia moleculara, stiinta moderna de a găti | 19 mai 2021 – Dan VODNAR, Profesor Universitar și Prorector Cercetare > USAMV Cluj Napoca
  3. Resurse alimentare și ingrediente adjuvante în tratamentul dermatitei atopice | 19 mai, 12:20 – Irina Matran, Doctor inginer > Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș
  4. Valorificarea sustenabilă a subproduselor agroalimentare: abordări inovative pentru dezvoltarea de noi ingrediente multifuncționale | 19 mai, ora 15:00 – Prof. univ. dr. ing. Nicoleta STĂNCIUC, Director al Centrului Integrat de Cercetare, Expertiză și Transfer Tehnologic în Industria Alimentară
  5. Dezvoltarea produselor noi – între teorie și practică | 20 mai, ora 17:00 – Alexandrina Sirbu, Profesor universitar doctor inginer, expert tehnic și consultant > Universitatea „Constantin Brâncoveanu” Pitești
  6. Îmbunătățirea calității produselor de panificație prin utilizarea de făină de leguminoase germinate | 20 mai, 17:15 | Denisa Atudorei, Student doctorand în anul II la Facultatea de Inginerie Alimentară > Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
  7. Borhotul de malț în industria de panificație și a produselor făinoase | 20 mai 2021 – Ancuța Chetrariu, Doctorand  > Facultatea de Inginerie Alimentară, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Secretul succesului înghețatei Whoopie Ice a fost prezentat astăzi în cadrul webinarului dedicat laptelui, inghețatei și băuturilor de Daniela Borda – doctor în domeniul inginerie industrială & Iulia Bleoancă – Lector, ambele de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

Daniela BORDA este absolventă a Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, promoția 1993, este doctor în domeniul Inginerie industrială începând cu anul 2005 și profesor în cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați din 2013.

În prezent este conducătoare de doctorat în domeniul Ingineria resurselor animale și vegetale iar activitatea de cercetare este asociată cu teme din domeniul tehnologiei produselor lactate, al aplicațiilor la presiune înaltă și al obținerii produselor eco-inovative.

În 2018 a fost coordonatoarea echipei de studenți care a câștigat premiul național și European Ecotrophelia Gold în cadrul competiției desfășurate la Salonul Inovării pentru Industria Alimentară – SIAL, Paris. De peste 15 ani a desfășurat activități în cadrul Asociației Specialiștilor din Industria Laptelui din România (ASIL). A participat în echipa a 22 de proiecte naționale și europene și a coordonat 5 dintre acestea iar în prezent este membră a proiectului SafeConsume, Orizont 2020 (http://safeconsume.eu/). A publicat 34 de lucrări ISI, 25 în baze de date internationale și a susținut peste 20 de prezentari la conferinte.

Iulia BLEOANCA este Lector la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, Universitatea Dunărea de Jos din Galați.  Studentă și apoi doctorandă a Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, a obținut titlul de doctor în anul 2011. În prezent susține cursuri și aplicații de Siguranța alimentelor, Procedee avansate de analiză și control a alimentelor, Tehnici microbiologice utilizate în analiză şi control.  Activitatea sa de cercetare este interdisciplinară și vizează formularea ambalajelor comestibile, precum și valorificarea produselor secundare din industria produselor lactate. A publicat peste 40 articole de cercetare în reviste indexate în baze de date internaționale și naționale și a participat ca membru în circa 14 granturi și proiecte de cercetare naționale și internaționale.

Împreună cu dna Profesor Daniela BORDA a coordonat un grup de trei studente ale Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor și de la Facultatea de Studii Economice, care a realizat în Stația pilot de produse lactate a Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor înghețata Whoopie Ice. Produsul ecoinovator a reprezentat România la concursul internațional Ecotrophelia 2018, desfășurat la Paris. Înghețata Whoopie Ice, medaliată cu aur, a prezentat o soluție tehnologică de inginerie alimentară, bazată pe economia circulară.

Gastronomia moleculara, stiinta moderna de a găti

Pe 19 mai, la ora 10:45 va invităm să aflăm de la invitatul nostru ce fenomene se întâmplă in bucatăria noastră și care ne ne ridică mai multe semne de întrebare. Pentru a afla răspunsurile la toate aceste întrebări şi multe altele am pregătit o reţetă atipică, în care voi condimenta experienţele noastre din bucătărie cu un strop de cunoaştere. Gastronomia moleculară reprezintă știinta care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor culinare care au loc in procesul de gătit. Pe scurt, ea produce cunoştinte, în timp ce bucătăria moleculară este un meşteşug, o artă. Pentru a reformula structura alimentelor, gastronomia moleculară explică fenomenele culinare prin îmbinarea mai multe tehnici și ingrediente, pentru a obține preparate spectaculoase.

Dan C. Vodnar este Profesor Universitar și Prorectorul responsabil cu cercetarea în cadrul Universițății de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Se bucură de o activitate de cercetare ştiinţifică şi de inventică, recunoscute la nivel naţional şi internaţional. La vârsta la care cei mai mulți de-abia își încep adevărata ascensiune profesională, Dan C. Vodnar a ajuns în rândurile celor mai stimați membri ai mediului universitar si de cercetare, fiind și conducător de doctorat și având o echipă de 10 cercetători.

Începând cu anul 2010, fiecare an a adus cel puţin câte un rezultat excepţional pentru Dan Cristian Vodnar.  Premiile internationale obținute s-au datorat rezultatelor inovative de cercetare ce au avut la baza perseverența muncii susținută de pasiune în scopul creșterii calității vieții umane. Premille au crescut ca și impact de la an la an.

În prezent, coordonează 4 proiecte de cercetare internaţionale, 6 proiecte naţionale, 3 proiecte instituționale, a finalizat cu succes 2 granturi academice şi 4 cecuri de inovare şi, de asemenea, este membru în peste 10 proiecte de cercetare ştiinţifică. Este autorul a 3 brevete de invenţie premiate la saloanele internaţionale de inventică. Activitatea publicistică marchează peste 115 articole stiintifice (WoS), având h-index 20.

Valorificarea sustenabilă a subproduselor agroalimentare: abordări inovative pentru dezvoltarea de noi ingrediente multifuncționale

Prof. univ. dr. ing. Nicoleta STĂNCIUC vă invită pe 19 mai, ora 15:00 la RO.aliment Show. În doar 30 de minute, veți afla cum puteți valorifica subprodusele agroalimentare pentru a obține ingrediente multifuncționale. În era în care consumatorii au un apetit pentru nou – produse noi, gusturi noi, texturi noi etc – este esențial să investim în dezvoltarea de noi produse. Cum? Aflați direct de la prof. univ. dr. ing. Nicoleta STĂNCIUC, expert cu peste 20 de ani de activitate în mediul academic (2000 – 2005: doctorand, 2007 – prezent: șef lucrări, 2009 – prezent: reprezentantul managementului pentru calitate).

Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați reprezintă un centru academic performant de pregătire a specialiștilor în domeniile Ingineria Produselor Alimentare, Inginerie şi Management în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Biotehnologii și Știința Mediului. Timp de aproape șapte decenii, Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor a răspuns cerințelor sociale, pregătind un număr mare de specialiști, acumulându-se un adevărat tezaur de tradiție, experiență și realizări atât în domeniul didactic, cât și al cercetării științifice și inovării. În domeniul academic, Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor dispune de infrastructură modernă și performantă pentru activitățile de învățare și practică, ceea ce permite studenților obținerea de competențe în domeniul ingineriei și managementului producției de alimente, constituind locul în care aceștia învață, experimentează și pun în practică cunoștințele acumulate, asigurând o pregătire temeinică și competitivă, conform cerințelor pieței forței de muncă la nivel național și internațional. Activitatea de cercetare științifică, dezvoltare și inovare este susținută prin intermediul celor două centre de cercetare care coagulează infrastructura modernă și excelența resursei umane, în vederea implicării active în diverse domenii strategice ale economiei naționale, cu accent pe specializările inteligente și impact în Siguranță și securitate alimentară, Bioeconomie și Tehnologii noi și emergente.

Dezvoltarea produselor noi – între teorie și practică

Pe 20 mai, la ora 17:00, Alexandrina Sirbu, profesor universitar doctor inginer, expert tehnic și consultant, Universitatea „Constantin Brâncoveanu” Pitești, va prezenta care sunt tendințele pieței de panificație care au avut un impact în anul 2020 și care continuă să fie populare și în 2021.

Panificația și produsele făinoase reprezintă un sector semnificativ din domeniul alimentar, devenind înfloritor în ultimul deceniu în Uniunea Europeană cel puțin. Oferta produselor de panificație este din ce în ce mai focalizată pe alegerile consumatorilor, în dorința de a veni în întâmpinarea așteptărilor acestora. Dezvoltarea de noi produse poate juca un rol crucial la nivel microeconomic, de cele mai multe ori asigurând avantajul competitiv, crearea nișelor de produse sau chiar supraviețuirea firmelor. În contextul tendințelor actuale ale pieței produselor de panificație-făinoase, scopul acestei prezentări este de a evidenția principalele aspecte pozitive, dar și greșeli care apar în dezvoltarea produselor noi.

Alexandrina Sirbu este profesor universitar doctor inginer, expert tehnic și consultant, cu competențe profesionale relevante și o experiență de aproape 30 de ani în domeniul alimentar (panificație, siguranță alimentară, știință și tehnologie alimentară, asigurarea calității, trasabilitatea alimentelor, ș.a.). Își desfășoară activitatea profesională atât în învățământul superior cât și independent în consultanță tehnică, evaluare, audit, cercetare și transfer de cunoștințe către industrie și alte părți interesate, în principal în România.

Resurse alimentare și ingrediente adjuvante în tratamentul dermatitei atopice

Pentru îmbunătățirea calității vieții, pacienții care suferă de boli inflamatorii sunt nevoiți să acorde o importanță deosebită alimentației. Din acest motiv, este foarte importantă schimbarea abordării atât a profesioniștilor din sănătate, cât și a specialiștilor din industria alimentară, în sensul că între aceștia trebuie să fie o colaborare strânsă, începând din faza de cercetare – dezvoltare a alimentelor destinate unor scopuri medicale speciale sau a suplimentelor alimentare.

Astfel, echipa formată din Irina Matran, Maria Rotaru (Departamentul Dermatologie, Spitalul Județean de Urgență, Facultatea de Medicină, Universitatea “Lucian Blaga”, Sibiu) și Monica Tarcea (Departamentul de Nutriție Comunitară și Igienă Alimentară, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, România) au demarat procedurile pentru a identifica resursele alimentare și ingredientelor adjuvante, a căror eficacitate în tratamentul dermatitei atopice a fost demonstrat științific în vitro, în vivo și clinic și care pot fi utilizate la cercetarea – dezvoltarea și fabricarea alimentelor sau suplimentelor alimentare adjuvante în tratamentul dermatitei atopice.

Rezultatele acestui grup de lucru le aflați pe 19 mai, la ora 12:20 de la Irina Matran, doctor inginer Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Dr. Ing. Irina Mihaela Matran este inginer în industria alimentară cu experiență de peste 18 ani în acest domeniu, masterand în Asigurarea Calității și Siguranței Alimentare și în Farmacovigilență, Doctor în Medicină, în prezent studentă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, membră în Junior Researcher Academy, premiată la diverse Saloane Internaționale de Inventică.

Îmbunătățirea calității produselor de panificație prin utilizarea de făină de leguminoase germinate

Adaptarea produselor alimentare tradiţionale la nevoile fiziologice ale organismului uman, la dorinţele şi preferinţele consumatorului modern se poate realiza prin obținerea de către procesatorii din domeniu a unor produse finite cu o valoare nutritivă ridicată. În această categorie se încadrează și produsele de panificație îmbunătățite din punct de vedere nutrițional prin adaos de făină de leguminoase germinate (fasole, linte, lupin, năut, soia).

Prin prisma conturării efectului pozitiv al procesului de germinare asupra profilului nutrițional al leguminoaselor (creșterea biodisponibilității unor minerale, scăderea cantității factorilor antinutritivi etc.) și al adaosului de făină de leguminoase germinate în rețeta de fabricație a produselor de panificație se dorește creșterea numărului de consumatori din toate categoriile de vârstă, cu precădere a celor care își doresc să opteze pentru un stil de viață sănătos sau care se confruntă cu diferite carențe.

Descoperim împreună pe 20 mai, ora 17:15, cu ajutorul Denisei Atudorei, student doctorand în anul II în domeniul Ingineria Produselor Alimentare, Facultatea de Inginerie Alimentară, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Această prezentare este finanțată de un grant al Ministerului Român al Educației și Cercetării, CNCS—UEFISCDI, număr proiect PN-III-P1-1.1-TE-2019-0892 în cadrul PNCDI III.

Denisa Atudorei este student doctorand în anul II în domeniul Ingineria Produselor Alimentare, Facultatea de Inginerie Alimentară, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Este absolventă din anul 2017 a programului de studii de licență Ingineria Produselor Alimentare și din anul 2019 a programului de studii de master Management în Industria Alimentară, Alimentație Publică și Nutriție Specială, din cadrul Facultății de Inginerie Alimentară, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Tema tezei de doctorat, „Cercetări privind utilizarea făinurilor din leguminoase germinate în panificație”, sub coordonarea doamnei prof. univ. dr. ing. Georgiana Gabriela Codină, are în vedere obținerea de produse de panificație îmbunătățite din punct de vedere calitativ prin adaos de făină de leguminoase germinate (fasole, linte, lupin, năut, soia). În prezent Denisa Atudorei este membră în două proiecte derulate în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. A diseminat rezutatele cercetărilor efectuate pe această temă prin publicarea a trei articole ISI și prin participarea la două conferințe internaționale.

Borhotul de malț în industria de panificație și a produselor făinoase

Borhotul de malţ deţine ponderea cea mai mare din totalul subproduselor rezultate de la fabricarea berii sau a whisky-ului şi este utilizat la noi în ţară, datorită valorii nutritive ridicate, numai la furajarea animalelor prin livrarea acestuia în stare brută.

Ancuța Chetrariu, doctorand Facultatea de Inginerie Alimentară, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, va prezenta lucrarea de mai sus in ziua de 20 mai, în cadrul webinarului de dicat panificației si dulciurilor.
Tema tezei de doctorat ”Cercetări privind valorificarea borhotului de malț”, sub coordonarea doamnei prof.univ. ec. dr.ing. Adriana Dabija propune evaluarea acestui produs secundar rezultat din industria berii și a altor băuturi alcoolice, cu posibilitățile de reutilizare la obținerea unor produse alimentare. Până în prezent pe această temă Ancuța Chetrariu a publicat 3 articole și a susținut în plen la diferite manifestări științifice naționale și internaționale 6 lucrări.

Încă vă mai puteți înscrie la RO.aliment SHOW 2021 >>> AICI

 

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Alex Henriksen este noul director general al Tetra Pak pentru Europa de Est

Henriksen îi urmeaza lui Lyndsey Loyden-Edwards. În noul său rol, acesta va fi responsabil pentru operațiunile Tetra Pak în...

Barentz a anunțat lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023

Barentz România, partener SILVER al RO.aliment SHOW 2024 - anunță lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023. Recent, compania...

Folosirea nanobiotransportorilor ca strategie de funcționalizare a alimentelor 

Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment care va avea loc la Iași,...

Peste 3 milioane de lei, amenzi, aplicate de ANPC comercianților de produse lactate din România

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 17 – 28.06.2024, ample acțiuni de control, la nivelul...

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) este partener al RO.aliment SHOW 2024

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui - APRIL, unica asociație reprezentativă la nivel național pentru industria de procesare a...

STUDIU: 224 de participanți au testat percepția consumatorului asupra palatabilității unui aliment: HFSS, UPF și HPF

Cum poți spune că o mâncare este gustoasă? O nouă cercetare utilizează trei metrici - HFSS, UPF și HPF...

Cererea în creștere pentru grăsimi de specialitate: alternative durabile la untul de cacao și uleiul de palmier

În condițiile în care producția de unt de cacao și ulei de palmier este obținută la costuri din ce...

Consumul de alcool în scădere. Ar putea fi o veste bună pentru industria băuturilor

De ce consumatorii beau mai puțin și ce înseamnă acest lucru pentru industria băuturilor? Europa se bucură de o relație...

Activitatea apei în produsele de panificație

Oricât de gustoase ar fi produsele de panificație, procesul...

Funcționează legea „shrinkflation” în Franța?

Au trecut zece zile de la punerea în aplicare...

Tendința consumului de alimente de lux: cum pot beneficia mărcile

Tendința mâncărurilor de lux este în plină expansiune. Aflăm de ce și descoperim ce pot face producatorii pentru a...

Fructul călugărului nu mai este un aliment nou în Marea Britanie. Dar în UE?

Decocturile din fructul călugărului nu mai sunt clasificate ca aliment din perspectiva Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie....

USV Iași – un pilon puternic al activității de cercetare din partea de NE a țării

USV Iași, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment, care va avea loc la Iași, în perioada 23-​​​septembrie 2024, este...

ANPC: Aproape un sfert din cantitatea de produse controlate au fost retrase de la comercializare

ANPC a controlat circa 1.000 de operatori economici din morărit și panificație: 745 din domeniul panificației și 184 din...

Cum reduc marii producători de alimente cantitatea de deșeuri alimentare

Producătorii de alimente acordă prioritate reducerii risipei alimentare în toate etapele producției și, prin aceasta, reduc și costurile. Risipirea alimentelor...

PwC: Românii estimează că vor cheltui mai mult în următoarele şase luni, din cauza inflaţiei

Aproape trei sferturi dintre români (74%) percep inflaţia ca principalul motiv pentru care vor cheltui mai mult în următoarea...

Liant pe bază de grâu pentru alternativele de carne cu etichetă curată

Specialistul în ingrediente Loryma a lansat o soluție de legare pe bază de grâu care poate fi folosită pentru...

De ce rămân angajații români în IMM-uri: cultură organizațională, oportunități de avansare în carieră și dezvoltare profesională.

Pluxee România, partenerul global pentru beneficii extrasalariale şi soluţii pentru creşterea implicării angajaţilor la locul de muncă, dezvăluie rezultatele...

RO.aliment SHOW, ediția 8 dedicată științei alimentelor și avantajelor competitive prin tehnologie, calitate și sustenabilitate

Eveniment de referință pentru industria alimentară și a suplimentelor alimentare din România, RO.aliment SHOW 2024 reunește procesatorii, furnizorii, asociațiile,...

Consiliul Concurenţei a actualizat ”Monitorul preţurilor” cu o secţiune dedicată produselor cu preţuri plafonate

Consiliul Concurenţei a actualizat platforma online Monitorul Preţurilor, oferind utilizatorilor o secţiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat, pe...

Impactul Kaufland în economia românească: 0,9% din PIB-ul României

Kaufland își menține poziția în topul celor mai mari companii de retail din România, după cifra de afaceri, și...

Raportul Sweet Trends 2024: Valoarea mai importantă decât prețul – iar organicul a revenit

Ce determină comportamentul de cumpărare al consumatorilor atunci când decid ce alimente și băuturi procesate să cumpere? Acest lucru...

Toate părțile fructelor Jerivá sunt promițătoare ca ingrediente în „super-alimente”

Coaja, pulpa și semințele fructului Jerivá au beneficii nutriționale importante, iar fructul ar putea servi ca ingredient promițător într-o...

Ambalaje care se compostează la temperatura mediului ambiant

Un start-up spaniol nu încurajează deloc aruncarea gunoiului, ci vrea să creeze ambalaje care vor dispărea în câteva săptămâni,...

La Solina Romania facem ca mâncarea să conteze pentru oameni și pentru planetă

Industria alimentară se află într-o perioadă plină de provocări. De la preocuparea pentru resursele Planetei, la starea de sănătate...

Consultare europeană cu privire la recunoașterea reciprocă

Jucătorii din sectorul nutraceutic sunt invitați să își exprime părerea cu privire la implementarea regulamentului de recunoaștere reciprocă, ca...

Îndulcitor „Keto-Fructoză” dezvoltat pentru consumatorii care urmează o dietă ketogenă

Cu profilul său scăzut de calorii și carbohidrați, un nou îndulcitor dezvoltat în Țările de Jos vizează un segment...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă