Bancherii confirmă pericolul în care se află zootehnia românească

Ponderea zootehniei în producția agricolă totală a României se află pe un trend descendent de câțiva ani, însă în 2018 a atins un minim istoric de 27,7%, arată o analiză a Băncii Transilvania, citată de Mediafax.

„Această componentă importantă a agriculturii prezintă un potenţial ridicat de dezvoltare, aspect susţinut de o serie de factori, inclusiv accesul la materii prime, tendinţa ascendentă pentru consumul intern de carne, nivelul record al deficitului comercial cu carne, perspectiva continuării procesului de convergenţă economică europeană şi consecinţele şocului indus de pandemie”, a comentat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la BT.

Majorarea veniturilor populației și reducerea cotei TVA la alimente și servicii de alimentație de la 1 iunie 2015 au dus la o creștere a consumului intern de carne în ultimii ani.

Consumul s-a situat peste nivelul potențial începând cu anul 2016, conform estimărilor, și a înregistrat un nivel record de 1,44 milioane tone în 2018, potrivit datelor prezentate de Mediafax. Consumul de carne pe cap de locuitor a ajuns la un nivel record în 2018 de 73,8 kilograme, fapt ce a contrabalansat tendința de scădere a populației ce se apropie de nivelul minim din anii ‘60.

Principalele contribuții la consumul intern de carne provin de la sectorul cărnii de porc și al cărnii de pasăre. Acestea două combinate au un aport de 90% în totalul cărnii consumate în România.

La capitolul producție internă de carne, aceasta s-a menținut relativ constant în jurul valorii de 1,5 milioane de tone greutate în viu. Producția de carne de pasăre, ce reprezintă 40% din total, s-a situat, în 2018, de cel mai ridicat nivel înregistrat de la începutul anilor ‘90 (0,63 milioane tone greutate în viu în 2018).

În vreme ce producția de carne de ovine și caprine s-a ameliorat ușor în ultimii ani, cea de carne de bovine și de porcine a scăzut.

Toate aceste date statistice explică de ce, în 2019, am avut un nivel record la deficitul balanței comerciale cu carne – peste 700 milioane de euro anul trecut.

Analiza BT apreciază că, pe termen mediu, investițiile în zootehnie vor creşte, într-o evoluţie susţinută de potenţialul pieţei interne, perspectiva echilibrării balanţei comerciale, premisele de persistenţă a costurilor reale de finanţare la un nivel redus şi continuarea procesului de convergenţă economică europeană.

Sursa: Mediafax

 

Alte articole

Articolele ultimelor zile

Notificarea suplimentelor alimentare: apelați la specialiști | elimini birocrația | consultanță pentru marketingul produsului

Pentru a pune un supliment alimentar pe piața românească, produsul trebuie notificat, prin depunerea unui dosar, la autoritățile competente. Doar pentru comercializarea suplimentelor alimentare...

Dispozitiv pentru analiza și controlul procesului de cristalizare

Firma daneză Bjarne Christian Nielsen Holding APS a înregistrat un brevet de invenție pentru o metodă și un aparat pentru analiza și controlul procesului de...

Program si tematica conferinta online “Siguranta alimentelor – o responsabilitate comuna”

RO.aliment vă invită să participați la o nouă conferință ONLINE (pe platforma ZOOM) dedicată noutăților în siguranța alimentelor, într-o perioadă în care mai mult...

Alimente donate, beneficii facilități fiscale

Companiile ce vor dona alimente aflate aproape de data expirării vor beneficia de facilități fiscale, după ce propunerea legislativă a fost adoptată în unanimitate...

Carrefour a lansat un serviciu de cumpărături pe bază de comenzi vocale

Retailerul francez Carrefour și compania americană Google au lansat un serviciu de cumpărături pe bază de comandă vocală, informează Wall Street. Serviciul este disponibil în...