Home Actualitate Efectul domino în industria cărnii din cauza pandemiei de coronavirus

Efectul domino în industria cărnii din cauza pandemiei de coronavirus

0

Asociaţia crescătorilor de porci din Germania a anunțat că preţul cărnii de porc în viu a scăzut semnificativ în Germania deoarece unul dintre cele mai mari abatoare din ţară rămâne închis, în urma apariţiei unui focar de coronavirus.

Drept urmare, fermierii sunt nevoiți să-şi vândă la preţ redus animalele care urmează să fie sacrificate, informează Agerpres.

Abatorul Toennies, închis ca urmare a izbucnirii focarului de coronavirus, sacrifică şi
procesează în mod normal între 12% şi 14% din carnea de porc din Germania. Unitatea este închisă de trei săptămâni, după ce peste 1.500 de angajaţi, majoritatea români, au fost testaţi pozitiv la coronavirus.

Cum a scăzut prețul la carnea de porc

Săptămâna aceasta, preţul unui kilogram de carne de porc în Germania a scăzut la aproximativ 1,47 euro, de la 1,60 euro săptămâna trecută şi 1,66 euro în urmă cu trei săptămâni, în urma închiderii abatorului Toennies, susţine asociaţia, care cere redeschiderea unităţii cât mai curând posibil.

„Presiunea creşte în fiecare zi şi preţurile pentru porcii care urmează să fie sacrificaţi sunt în scădere liberă. Fermierii care cresc porci sunt principalele victime ale închiderii unităţii, care trebuie redeschisă respectându-se condiţiile de siguranţă pentru angajaţi”, apreciază asociaţia.

Toennies va putea redeschide unitatea doar după ce autorităţile vor fi mulţumite de noile proceduri de igienă și doar dacă „nu va exista nicio ameninţare pentru oamenii care lucrează în această companie şi nici pentru locuitorii din districtul Guetersloh”.

Oficialii au primit deja un plan de măsuri de igienă elaborat de companie, însă autoritățile locale apreciază că „mai este nevoie de muncă şi cred că firma va face acest lucru”. Deocamdată, nu există o estimare privind data reluării activității în acest abator.

Toennies cere sprijin financiar de la stat

Compania germană de procesare a cărnii Toennies a solicitat sprijinul guvernului de la Berlin pentru a plăti muncitorii aflați în carantină fără să fie bolnavi.

„Nu am prea mult simpatie pentru asta. După ce o întreaga regiune a fost nevoită să fie izolată, acest lucru nu va contribui la reducerea iritarii publice”, a declarat ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner, publicației Bild am Sonntag, citată de Ziare.com.

Legea germană permite firmelor să primească sprijin dacă muncitorii lor sunt plasați în carantină.

Focarul de coronavirus apărut la abator a declanşat o dezbatere despre standardele din industria alimentară din Germania şi dependenţa sa de forţa de muncă reprezentată de străini, în special din România.

Sursa: Agerpres

Skip to toolbar