Actualitate EXPERTAL “Valorificarea expertizei în cercetarea agro-alimentară prin transfer de...

EXPERTAL “Valorificarea expertizei în cercetarea agro-alimentară prin transfer de cunoştințe către mediul privat”

-

logo-expertalCu ocazia “Zilei Mondiale a Alimentatiei” IBA Bucuresti a organizat un eveniment de prezentare a expertizei institutului în cadrul proiectului EXPERTAL “Valorificarea expertizei în cercetarea agro-alimentară prin transfer de cunoştințe către mediul privat în vederea obținerii de produse alimentare sigure şi optimizate nutrițional”, proiect finanțat din fonduri structurale europene.


Perioada de implementare a acestui proiect este de 60 luni începând cu Septembrie 2016.

Obiectivul general al proiectului constă în valorificarea expertizei obținută prin cercetare de către IBA București în domeniul calității alimentelor (senzoriale, igienice, tehnologice, nutriționale și etice), prin transferul de cunoștințe către mediul economic privat, în vederea obținerii de produse alimentare sigure și optimizate nutrițional.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • promovarea ofertei IBA prin evenimente tematice și întâlniri individuale;
  • încurajarea companiilor de a solicita asistență tehnică/consiliere pentru business-ul lor;
  • rezolvarea unor probleme punctuale ale industriei prin contracte subsidiare;
  • formularea de contacte de colaborare de cercetare la solicitarea industriei;
  • implementarea proiectelor aprobate și menținerea unui mediu prielnic colaborării între IBA și întreprinderi.

img_4386Au fost prezentate participanților informații detaliate despre posibilitățile industriei de a primi finanțare din fonduri structurale.

“FOOD IS THE FIRST” este noul concept abordat în strategia bioeconomiei internaționale, alimente personalizate care să ofere securitate nutrițională, calitate și care să conțină toți nutrienții, a declarat D-na Nastasia Belc Director General IBA Bucuresti

VALOAREA ELIGIBILĂ A PROIECTULUI este de 13.858.923 LEI din care:

– 10.226.199,58 LEI FEDR

– 1.988.563,42 LEI BUGETUL DE STAT

– 1.664.160 LEI contribuția eligibilă a întreprinderilor partenere în colaborare

Proiect cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Date contact:

Director proiect: Nastasia Belc – nastasia.belc@bioresurse.ro

Responsabil tehnic: Floarea Serbancea – floarea.serbancea@bioresurse.ro

Responsabil comunicare:

Cristina Stanciu – stanciucristinaoana@gmail.com WWW.BIORESURSE.RO


Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București funcționează ca Laborator de referință, prin care se realizează:

  • analize de laborator specifice pentru analiza calitativă a grânelor din recoltele anuale (activitate începută în anul 1995);
  • analize de laborator determinate de aplicarea măsurii de intervenție pe piața cerealelor și orezului;
  • analize de laborator pentru produsele provenite din organisme modificate genetic din semințe (din 2006 – pentru evaluarea impurificării loturilor de soia și porumb sămânță / consum cu organisme modificate genetic).

 

În cadrul INCDBA–IBA București s-au desfășurat și se desfășoară activități de cercetare și testare analitică ale materiilor prime agroalimentare, ale produselor alimentare, precum și ale ambalajelor de uz alimentar. Au fost și sunt realizate cercetări pentru realizarea de produse speciale destinate unor grupe de consumatori cu nevoi speciale, au fost dezvoltate metode de analiză complexe pentru determinarea diferiților contaminanți chimici, pentru determinarea metalelor grele și a microelementelor etc.

La Institutul de Bioresurse Alimentare se pot face teste de mare finețe la cererea producătorilor care vor să-și verifice marfa, dar și la cererea consumatorilor, pentru depistarea produselor care nu respectă eticheta. Prețul analizelor începe de la 10 lei și ajunge și la 1.500 de euro. Din păcate, institutul nu este o autoritate de control și face aceste teste doar la cerere.

„Se înregistrează nereguli în special la brânzeturi și produse lactate. S-a întâmplat ca brânza de capră să fie, de fapt, din lapte de vacă, smântâna să conțină gelatină, lucru interzis de lege, iaurtul sau alte produse să conțină mai puțină grăsime decât cea inscripționată, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie mai ieftine, iar consumatorul este păcălit. De asemenea, dacă vrei o smântână cu un conținut mai mic de grăsime, dar cu o consistență tare, atunci trebuie să accepți că nu se poate fără aditivi. Avem și un aparat, se numește «nasul electronic», care detectează compușii volatili din alimente. În laptele praf, spre exemplu, nu mai există aceiași compuși ca în cel 100% natural, însă este la fel de nutritiv, dar în acest fel putem detecta dacă produsul respectiv a fost sau nu făcut cu lapte praf. În general produsele românești sunt cele mai sigure, pentru că sunt mai controlate. Nu același lucru putem spune despre cele din import”, explică Nastasia Belc, directorul IBA

logo_iba_2012_jpg

Din aceiasi categorie

Stiai ca.. 1 aprilie (nu este pacaleala) este data la care intra in vigoare limita de acizi grasi trans-nesaturati din alimente?

Uniunea Europeană a stabilit ca nivelul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural...

Etichetarea originii amestecurilor de miere, pe agenda președinției slovene a UE

Slovenia, care va prelua președinția Consiliului UE, în a doua parte a acestui an, și-a propus să facă mai...

EFSA consideră viermi de făină siguri pentru consumul uman

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră viermii de făină siguri pentru consumul uman, deschizând calea pentru ca produsele...

Cum putem face economii prin alegeri inteligente: 3 întrebări esențiale pentru alegerea mănușilor adecvate

Alegerea mănușilor potrivite, care să fie conforme normelor de siguranță în muncă și siguranță alimentară, poate duce la economisirea...
- Advertisement -

Producția de cartofi a scăzut cu 21% în 2020

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că producția de cartofi obținută în 2020 a fost cu aproape...

Save the date – evenimentele RO.aliment în 2021 | 15% discount pentru early booking din luna ianuarie –

🟢 24-25 MARTIE 2021: Maratonul de Nutriție, Nutrienți, Sănătate și Imunitate | ediția 3 | ONLINE | vezi program...

Stirile ultimelor 7 zile

EFSA consideră viermi de făină siguri pentru consumul uman

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră viermii de...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar