Actualitate Glicoalcaloizii din cartofi: Evaluarea riscurilor pentru sănătatea publică

Glicoalcaloizii din cartofi: Evaluarea riscurilor pentru sănătatea publică

-

EFSA a evaluat riscurile pentru sănătatea umană și animală legate de prezența glicoalcaloizilor în alimente și furaje, și în special în cartofi și produsele derivate din cartofi.

Glicoalcaloizii sunt compuși naturali care sunt prezenți în plantele din familia Solanaceae, care include cartofii, roșiile și vinetele.

Experții au identificat existența unei posibile probleme de sănătate pentru sugari și copii mici, având în vedere că aceștia sunt mari consumatorii ai acestor legume. Pentru adulți, o posibilă amenințare pentru sănătate poate să apară doar în cazul consumatorilor mari de astfel de produse. Intoxicația cu glicoalcaloizi poate provoca simptome gastrointestinale acute, cum ar fi greață, vărsături și diaree.

Pe baza celor mai recente informații disponibile, EFSA a evaluat nivelul cel mai scăzut, la care să nu existe efecte adverse ca fiind de 1 miligram per kilogram de greutate corporală pe zi. Aceasta echivalează cu cea mai mică doză la care sunt observate efecte nedorite.

Curățarea, fierberea și prăjirea pot reduce conținutul de glicoalcaloizi din alimente. De exemplu, decojirea cartofilor le poate reduce conținutul de glocoalcaloizi între 25 și 75%, fierberea în apă între 5 și 65% și prăjirea în ulei între 20 și 90%.

Mai multe informații pot fi găsite în cele 190 de pagini ale studiului Risk assessment of glycoalkaloids in food and feed, in particular in potatoes and potato-derived products (Evaluarea riscului de consum al glicoalcaloizilor din alimente și furaje, în special a celor prezenți în cartofi și produse derivate din cartofi) care poate fi consulat aici . 


Sursa: EFSA

Din aceiasi categorie

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Potentiala capacitatea a virusului SARS-CoV-2 de a supravietui pe suprafete impune necesitatea testarii

Consecutiv identificării SARS-CoV-2 în decembrie 2019 (la acel moment identificat drept 2019-nCoV), s-a evidenţiat o capacitate ridicată a acestuia...

Brandul Topoloveni, reconfirmat în 2020 prin două recunoaşteri importante ale notorietăţii şi calităţii produselor

Brandul Topoloveni a fost consolidat şi reconfirmat în 2020 prin două recunoaşteri importante ale notorietăţii sale şi ale calităţii...
- Advertisement -

Nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, respectiv prin paine

Avand in vedere aparitia in spatiul public si difuzarea de catre mai multe televiziuni din Romania si pe pagina...

Olam Coffee creează un nou fruct din cascara reciclată

Olam Coffee, o filială a Olam Food Ingredients, a dezvoltat o gamă de produse de superfructe noi folosind cascara...

Stirile ultimelor 7 zile

- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar