Înalta presiune și risipa alimentară redusă

Tratamentul la înaltă presiune securizează produsele alimentare și le prelungește durata de valabilitate, reducând și cantitatea de aditivi folosită. Această tehnologie permite, de asemenea, indirect, o mai bună gestionare a lanțului logistic și reducerea risipei alimentare.

Peste 500 de echipamente de tratare la înaltă presiune (HPP) sunt acum instalate în toată lumea. Încadrându-se în trendul „etichetă curată” tehnologia crește durata de viață a produselor fără a denatura proprietățile organoleptice, fiind bine acceptată de consumatori. Aceste avantaje pot duce, de asemenea, indirect, la economii în costurile de producție. În special printr-o raționalizare a comenzilor de producție și un management optim al inventarului.

O mai bună gestionare a fluxurilor de produse

Prin extinderea duratei de viață a produselor semifinite, este posibilă gruparea comenzilor de fabricație pentru a evita pierderea timpului de reglare a mașinii sau generarea inutilă a deșeurilor de ambalaje. „Utilizarea gazelor de protecție poate fi, de asemenea, restricționată sau chiar eliminată, ceea ce permite mai bună umplere a ambalajelor și duce în cele din urmă la o mai bună umplere a camioanelor pentru o raționalizare a fluxurilor logistice”, subliniază Yves Parvanchere, co-director al platformei. forma HPP Center.

La sfârșitul lui 2017, centrul de dezvoltare a alimentelor biologice din Québec (CDBQ) a înființat „Proiectul 9”, în parteneriat cu Recyc-Quebec (compania de recuperare și reciclare din Quebec). Această inițiativă își propune să evidențieze avantajele tehnologie HPP pentru a prelungi viața alimentelor și a evita risipa. „Economiile realizate prin reducerea deșeurilor acoperă costul suplimentar al procesului tehnologic”, a declarat Charles Lavigne, directorul CDBQ.

Sursa: https://www.processalimentaire.com/procedes/les-hautes-pressions-et-la-reduction-du-gaspillage-alimentaire?sso=1580675041