facebook
Saturday, July 20, 2024
AmbalajeAmbalaje care se compostează la temperatura mediului ambiant

Ambalaje care se compostează la temperatura mediului ambiant

-

Un start-up spaniol nu încurajează deloc aruncarea gunoiului, ci vrea să creeze ambalaje care vor dispărea în câteva săptămâni, atunci când oamenii acționează iresponsabil. Având ca scop o durată de valabilitate unică lungă și o versatilitate puternică, a fost dezvoltată o nouă inovație în materie de ambalare pe bază de materii prime bio, pentru a face ca gunoiul să dispară.

În timp ce sistemele de reciclare au înregistrat un oarecare succes în încurajarea consumatorilor să elimine ambalajele pentru alimente și băuturi într-un mod durabil, gunoiul este încă o problemă semnificativă.

Dar ce s-ar întâmpla dacă gunoiul s-ar composta în câteva săptămâni, în loc să rămână în natură sute de ani?

Start-up-ul spaniol Pack2Earth a dezvoltat ambalaje pe bază materiale bio, care se compostează în mod natural la temperatura ambiantă, lăsând puține urme.

Start-up-ul, care produce pelicule flexibile din biopoliesteri și celuloză și material de injectare (plastic care poate fi injectat într-o matriță) dintr-un plastic PHA și alți aditivi minerali, a creat un material care, spre deosebire de multe forme de gunoi, nu va rămâne mai mult de câteva luni în mediul ambiant.

Cum reduce produsul Pack2Earth gunoiul?

Compania a fost înființată după ce co-fondatorii Françoise de Valera și Glenn Du Pree, alergători la acea vreme, au găsit peisajul rural plin de ambalaje din produse sportive. Și-au dorit ca acest ambalaj să nu fie atât de durabil în timp.

„Nu am încuraja niciodată pe nimeni să arunce ceva în mediul rural, chiar dacă se compostează”, a spus de Valera pentru FoodNavigator. „Dar știm că oamenii o vor face oricum, așa că am vrut să ne asigurăm că va dispărea și nu va rămâne timp de 400 de ani.

„Inițial ne-am gândit că vom putea să cumpărăm un material în acest scop și să-l folosim pentru produsele noastre. Și apoi ne-am dat seama că nu exista pentru produsele cu durată lungă de viață, în special pentru semi-lichide, cum ar fi gelurile energetice sau lichidele.”

Filmul flexibil Pack2Earth se compostează în aproximativ 11 luni, în timp ce produsele realizate cu materialul său de injecție se compostează în doar patru luni.

Important este că nu lasă substanțe toxice în sol atunci când se compostează. De fapt, pentru că se compostează, materialul „nu poate lăsa toxine în sol la sfârșitul procesului de compostare”, ne-a spus de Valera.

„Unul dintre testele pe care le fac pentru a se asigura că este cazul este să planteze noi plante în solul care rezultă din procesul de compostare și să se asigure că sunt plante sănătoase.”

Pe lângă reducerea gunoiului, materialul are și potențialul de a reduce depozitele de gunoi. De exemplu, atunci când un produs din plastic reciclabil este trimis spre reciclare, produsele care au încă resturi de alimente lipite de ele pot fi trimise la groapa de gunoi, deoarece nu vor putea fi reciclate. Acesta nu este cazul produsului Pack2Earth.

„În cazul materialului nostru, nu este o problemă pentru că toate se compostează împreună”, ne-a spus de Valera.

Cum diferă Pack2Earth de alte materiale plastice bio?

O gamă de materiale plastice bio sunt deja pe piață (cum ar fi, de exemplu, unul pe bază de proteine din lapte). Cum diferă Pack2Earth de concurenții săi?

Potrivit lui de Velera, proprietatea unică a produsului companiei este capacitatea sa de a obține termene de valabilitate lungi pentru semi-lichide și lichide.

„Avem singurele materiale disponibile în acest moment, care se compostează la temperatura mediului ambiant, care sunt bio și care pot fi folosite pentru ambalarea produselor cu durată lungă de viață, fie că sunt uscate, semi-lichide sau lichide.

„Nimeni altcineva nu poate ambala semi-lichidele sau lichidele și să obțină o perioadă de valabilitate lungă. Și obținem [un] termen de valabilitate de peste 12 luni.”

Mai mult, ea ne-a spus, că pentru materialul companiei, nu este nevoie de folosirea unor achipamente diferite de ambalare – același utilaj poate fi folosit ca și în cazul plasticului pe bază de petrol.

Unele obiecte realizate cu materialul de injectare al companiei, precum paharele, pot fi refolosite într-o mașină de spălat vase industrială de până la 200 de ori.

Producția materialului poate fi mărită?

Pack2Earth acordă licențe pentru materialul său producătorilor mai mari. Acești producători, cu o abundență de mașini, sunt capabili să-l folosească la scară.

„Nu există nicio limită în ceea ce privește furnizarea de ingrediente cheie care sunt necesare pentru formulările noastre și nu există nicio limită pentru utilaje. Pentru că este într-adevăr mașina care există deja [de care avem nevoie] pentru a produce plastic la scară largă”, ne-a spus de Valera.

Investitorii companiei includ multinaționala Mondelēz International, care intenționează să folosească materiale Pack2Earth în produsele sale. De asemenea, a primit o comandă de la compania spaniolă de pește Angulas Aguinaga.

Ambalaj bio și ambalaj comestibil

Pe lângă ambalajul bio, o altă soluție la problema ambalajului este ambalajul comestibil . Start-up-ul de ambalare alternativă Notpla, de exemplu, a dezvoltat ambalaje pe bază de alge marine, care dacă nu sunt consumate se pot biodegrada în șase săptămâni. Start-up-ul britanic Stroodles înlocuiește vesela cu paste, precum și farfuriile cu tărâțe de grâu.

Și Zampla, spin-off-ul Universității Cambridge, a dezvoltat ambalaje comestibile.

Pack2Earth furnizează materialele necesare companiilor ca aceasta pentru a fabrica produse la scară. „Ceea ce facem este să ne specializam în furnizarea materialelor. [Sunt] producătorii de ambalaje care produc diferitele tipuri de ambalaje.”.

„S-ar putea să facă pliculețe sau pungi, sau orice alt ambalaj de care ar fi nevoie. Cu materialul nostru de injectare se pot injecta lucruri precum tăvi injectate pentru carne proaspătă și apoi puteți sigila cu o peliculă în partea de sus pentru a face un capac de film pentru acea tavă.

„Materialul poate fi injectat în cuțite, furculițe sau chiar, teoretic, în piese auto.

Există câteva limitări ale produsului. De exemplu, în prezent nu poate fi nu poate fi scufundat în apă clocotită la 100°C.

De asemenea, nu poate fi în prezent utilizat la tăvi cu turnare termică, dar Pack2Earth dezvoltă în prezent o formă a materialului său de injecție care ar putea suplini și această problemă, în viitor.

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Folosirea nanobiotransportorilor ca strategie de funcționalizare a alimentelor 

Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment care va avea loc la Iași,...

Peste 3 milioane de lei, amenzi, aplicate de ANPC comercianților de produse lactate din România

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 17 – 28.06.2024, ample acțiuni de control, la nivelul...

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) este partener al RO.aliment SHOW 2024

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui - APRIL, unica asociație reprezentativă la nivel național pentru industria de procesare a...

Barentz a anunțat lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023

Barentz România, partener SILVER al RO.aliment SHOW 2024 - anunță lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023. Recent, compania...

STUDIU: 224 de participanți au testat percepția consumatorului asupra palatabilității unui aliment: HFSS, UPF și HPF

Cum poți spune că o mâncare este gustoasă? O nouă cercetare utilizează trei metrici - HFSS, UPF și HPF...

Cererea în creștere pentru grăsimi de specialitate: alternative durabile la untul de cacao și uleiul de palmier

În condițiile în care producția de unt de cacao și ulei de palmier este obținută la costuri din ce...

Consumul de alcool în scădere. Ar putea fi o veste bună pentru industria băuturilor

De ce consumatorii beau mai puțin și ce înseamnă acest lucru pentru industria băuturilor? Europa se bucură de o relație...

Activitatea apei în produsele de panificație

Oricât de gustoase ar fi produsele de panificație, procesul de fabricare a acestora rămâne o artă în măsura în...

Funcționează legea „shrinkflation” în Franța?

Au trecut zece zile de la punerea în aplicare...

Ar trebui uleiul de măsline extravirgin să primească Nutri-Score „A”?

Deoarece uleiul de măsline extravirgin are multiple beneficii pentru...

Fructul călugărului nu mai este un aliment nou în Marea Britanie. Dar în UE?

Decocturile din fructul călugărului nu mai sunt clasificate ca aliment din perspectiva Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie....

USV Iași – un pilon puternic al activității de cercetare din partea de NE a țării

USV Iași, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment, care va avea loc la Iași, în perioada 23-​​​septembrie 2024, este...

ANPC: Aproape un sfert din cantitatea de produse controlate au fost retrase de la comercializare

ANPC a controlat circa 1.000 de operatori economici din morărit și panificație: 745 din domeniul panificației și 184 din...

Cum reduc marii producători de alimente cantitatea de deșeuri alimentare

Producătorii de alimente acordă prioritate reducerii risipei alimentare în toate etapele producției și, prin aceasta, reduc și costurile. Risipirea alimentelor...

PwC: Românii estimează că vor cheltui mai mult în următoarele şase luni, din cauza inflaţiei

Aproape trei sferturi dintre români (74%) percep inflaţia ca principalul motiv pentru care vor cheltui mai mult în următoarea...

Liant pe bază de grâu pentru alternativele de carne cu etichetă curată

Specialistul în ingrediente Loryma a lansat o soluție de legare pe bază de grâu care poate fi folosită pentru...

De ce rămân angajații români în IMM-uri: cultură organizațională, oportunități de avansare în carieră și dezvoltare profesională.

Pluxee România, partenerul global pentru beneficii extrasalariale şi soluţii pentru creşterea implicării angajaţilor la locul de muncă, dezvăluie rezultatele...

RO.aliment SHOW, ediția 8 dedicată științei alimentelor și avantajelor competitive prin tehnologie, calitate și sustenabilitate

Eveniment de referință pentru industria alimentară și a suplimentelor alimentare din România, RO.aliment SHOW 2024 reunește procesatorii, furnizorii, asociațiile,...

Consiliul Concurenţei a actualizat ”Monitorul preţurilor” cu o secţiune dedicată produselor cu preţuri plafonate

Consiliul Concurenţei a actualizat platforma online Monitorul Preţurilor, oferind utilizatorilor o secţiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat, pe...

Impactul Kaufland în economia românească: 0,9% din PIB-ul României

Kaufland își menține poziția în topul celor mai mari companii de retail din România, după cifra de afaceri, și...

Raportul Sweet Trends 2024: Valoarea mai importantă decât prețul – iar organicul a revenit

Ce determină comportamentul de cumpărare al consumatorilor atunci când decid ce alimente și băuturi procesate să cumpere? Acest lucru...

Toate părțile fructelor Jerivá sunt promițătoare ca ingrediente în „super-alimente”

Coaja, pulpa și semințele fructului Jerivá au beneficii nutriționale importante, iar fructul ar putea servi ca ingredient promițător într-o...

La Solina Romania facem ca mâncarea să conteze pentru oameni și pentru planetă

Industria alimentară se află într-o perioadă plină de provocări. De la preocuparea pentru resursele Planetei, la starea de sănătate...

Consultare europeană cu privire la recunoașterea reciprocă

Jucătorii din sectorul nutraceutic sunt invitați să își exprime părerea cu privire la implementarea regulamentului de recunoaștere reciprocă, ca...

Îndulcitor „Keto-Fructoză” dezvoltat pentru consumatorii care urmează o dietă ketogenă

Cu profilul său scăzut de calorii și carbohidrați, un nou îndulcitor dezvoltat în Țările de Jos vizează un segment...

Alte 76 de decese legate probabil de scandalul suplimentelor alimentare, în Japonia

Compania japoneză Kobayashi Pharmaceutical a anunţat vineri că a identificat 76 de decese suplimentare potenţial legate de suplimentele sale...

Statele UE nu au aprobat concluziile privind viitorul agriculturii, din cauza opoziţiei României

Miniştrii Agriculturii din Uniunea Europeană nu au reuşit să aprobe acum o săptămână concluziile privind viitorul acestui sector din...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă