facebook
Wednesday, November 30, 2022
ActualitateCresc temerile legate de adoptarea de sisteme de etichetare...

Cresc temerile legate de adoptarea de sisteme de etichetare diferite în țările din Europa

-

Autoritatea italiană pentru concurență (AGCM) a anunțat o investigație asupra a opt companii care utilizează schema de etichetare Nutri-Score pe partea din față a ambalajului (FOP), urmând să propună o serie de sugestii care ar putea fi implementate în cele din urmă și care ar putea duce la adoptarea unor sisteme diferite de etichetare în țările UE.

Firmele ivestigate de AGCM sunt companiile italiene GS, Carrefour Italia, Pescanova Italia Srl și Valsoia, companiile franceze Regime Dukan și Diet Lab, firma britanică Weetabix de cerealele pentru micul dejun și un producător german de dulciuri nenumit.

De asemenea, AGCM a lansat o investigație asupra proprietarului aplicației franceze Yuka, care își propune să ofere o evaluare sănătoasă a produselor alimentare bazată în mare parte pe sistemul Nutri-Score.

Nutri-Score clasifică alimentele și băuturile în funcție de profilul lor nutrițional folosind o scară de cinci culori și litere (A este verde pentru a reprezenta cea mai bună calitate nutrițională, în timp ce E este roșu pentru a arăta cea mai scăzută calitate nutrițională).

Etichetarea Nutri-Score a fost recomandată oficial de autoritățile sanitare din Franța, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg și Spania, deși niciun stat nu va impune obligativitatea Nutri-Score, cel puțin până la sfârșitul anului 2022, când UE va anunța care este schema de etichetare FOP obligatorie.

Cu toate acestea, producătorii italieni de alimente tradiționale, cum ar fi Parmigiano Reggiano, Grana Padano, precum și cei de ulei de măsline, s-au plâns de mult că algoritmul Nutri-Score discriminează pe nedrept aceste produse. Guvernul italian a acuzat Nutri-Score că este în contradicție cu „principiile dietei mediteraneene”. Din acest motiv, Roma a propus Comisiei o altă schemă, numită NutrInform, bazată pe o simbolistică similară cu sistemul tip semafor din Marea Britanie, care utilizează mai multe coloane pentru a afișa procentul de energie, grăsimi, grăsimi saturate, zaharuri și sare conținute în porția de produs în raport cu aportul zilnic de referință.

Nutri-Score induce în eroare consumatorii, se teme Autoritatea Italiană de Concurență – vezi aici si pozitia Frantei

Potrivit AGCM, îngrijorarea legată de eticheta Nutri-Score, precum și scorurile și judecățile furnizate de aplicația Yuka, sunt „percepute în mod eronat ca evaluări absolute asupra beneficiilor de sănătate oferite de un anumit produs, indiferent de nevoile generale și individuale (dieta și stilul de viață) de consum ale unui anumit produs, de cantitatea și frecvența de consum într-un regim alimentar variat și echilibrat și în absența unor avertismente adecvate.“

AGCM se plânge de faptul că scala Nutri-Score ar putea favoriza produsele clasificate ca verzi la achiziții și le-ar dezavantajează pe cele clasificate cu galben/portocaliu/roșu, „indiferent de aportul nutrițional real într-o dietă echilibrată”. Acesta a adăugat că „construirea scalei alfabetice și cromatice de evaluare se realizează folosind un algoritm care nu permite consumatorilor să înțeleagă sfera mențiunii nutriționale date, întrucât criteriile (corespondența dintre cantități, categoriile de nutrienți și scorul relativ), precum și obiectivitatea evaluărilor care stau la baza eliberării de Nutri-Score nu sunt transparente.“

AGCM și-a exprimat , de asemenea , îngrijorarea că la calculul Nutri-Score se are în vedere cantitatea de 100 de grame / 100 ml de produs „ fără a lua în considerare faptul că există alimente care nu sunt, de obicei consumate în cantități de același ordin de mărime“.

În lumina acestei direcții de investigare a autorității italiene de concurență, Luca Bucchini, directorul general al Hylobates Consulting, consideră că ancheta va duce „ aproape inevitabil” la un rezultat negativ atunci când decizia va fi anunțată în șase luni.

„Acesta este un atac frontal asupra Nutri-Score cu scopul de a-l interzice efectiv în Italia”, a spus el. „Dacă Nutri-Score este declarat ca fiind înșelător, după cum se pare, orice companie care îl va afișa pe ambalaj se poate confrunta cu amenzi ce pot ajunge la milioane de euro, ceea ce ar putea constitui o problemă chiar și pentru lanțurile de supermarketuri. Sondajele de opini efectuate în rândul consumatorilor arată că aceștia preferă Nutri-Score față de alte sisteme (FOP), în ciuda defectelor sale, și îl folosesc pentru alegerile lor de marketing. Prin urmare, în opinia noastră, scopul aparent al investigației este de a avea Nutri-Score eliminat de pe ambalajele produselor de pe rafturile magazinelor italiene înainte ca clienții acestora să se obișnuiască și să se atașeze de acesta.“

Clivaje ireconciliabile în Europa?

Bucchini a adăugat că ancheta AGCM evidențiază „dezacordul fundamental” și poate ireconciliabil dintre susținătorii și oponenții Nutri-Score. „AGCM nu pare să considere că scopul principal al Nutri-Score este de a permite compararea între produse din aceeași categorie, unde utilizarea cantității de referință de 100 g are sens”, a spus el.

Susținătorii, a adăugat el, sprijiniți de comunitatea științifică internațională, consideră că aportul alimentar pentru anumiți nutrienți „ar trebui modificat prin creșterea aportului alimentar de nutrienți sănătoși și prin scăderea aportului celor nesănătoși”. Oponenții, deși „cred că aportul alimentar de nutrienții nu trebuie să se schimbe, fără a fi nevoie de reformulare sau schimbări în alegerile dietetice. Ei susțin că astfel de modificări nu sunt utile pentru abordarea problemelor de sănătate. Deci dezacordul este legat și de rezultatele finale și nu numai de modalitățile de atingere a unor obiective nutriționale”.

Piețe Nutri-Score vs piețe non Nutri-Score?

Bucchini se teme că ruptura ar putea duce chiar la sisteme duale în țările pro și contra.

De exemplu, ministerul agriculturii din Cehia tocmai a dezvăluit că este împotriva Nutri-Score. Potrivit ministerului, Nutri-Score este prea simplist, deoarece nu ia în considerare dimensiunea porției și compoziția generală a produselor alimentare și ar putea, de asemenea, discrimina „din punctul de vedere al calității produsele alimentare tradiționale“.

Bucchini a identificat că unele companii alimentare încep să se gândească la noi formulări cu mai puține grăsimi, sare și zaharuri și mai multe fibre și fructe pentru „piețele Nutri-Score”, în timp ce rețin grăsimile, sarea și zaharurile în produse pentru piețe, cum ar fi Italia, care resping Nutri-Score. „Un scenariu posibil este acela că, într-o dezbatere inversă asupra dublei calități, această divizare este consacrată în legislația UE pe măsură ce mergem mai departe, deschizând oportunități de diversificare în țările atente la sănătate și în cele indulgente”, a observat el.

Dr. Christofer Eggers, un avocat în domeniul alimentației și al băuturilor din Frankfurt, a declarat că „nu este realist ca Nutri-Score-ul existent să fie implementat în întreaga UE” . El a adăugat că vor fi cunoscute mai multe odată ce EFSA va emite avizul științific privind Nutri-Score până în martie 2022.

„Până acum, Nutri-Score este implementat de șase state membre, inclusiv Franța și Germania. Cu toate acestea, un alt grup, inclusiv Italia și Grecia, se opun Nutri-Score, deoarece aceste state consideră că dieta tipic mediteraneană bazată pe ulei de măsline este dezavantajată sistematic de sistem. Alții încă, inclusiv Polonia și însăși Comisia UE, sunt foarte sceptici”, a dezvăluit el.

„Comisia va prezenta un nou sistem în 2022. Indicațiile inițiale sunt că oamenii de știință propun să utilizeze sistemul semafor multiplu din Marea Britanie ca un bun compromis între Nutri-Score și NutrInformul italian. EFSA lucrează la un raport către Comisie. Abia după ce va fi publicat, Comisia va începe să discute în detaliu. Este de așteptat ca va exista o etichetare nutrițională la nivelul UE pe partea frontală a ambalajului, dar acesta nu va fi Nutri-Score.“

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă