facebook

Studiu: Înlocuirea cărnii cu micoproteine reduce semnificativ nivelul de genotoxine care cauzează cancer

Recomandări

Cercetătorii de la Universitatea Northumbria din Marea Britanie au descoperit că înlocuirea cărnii roșii și procesate cu micoproteina Quorn, o alternativă de carne pe bază de ciuperci, duce la o reducere semnificativă a genotoxinelor intestinale – care pot provoca cancer intestinal – și crește numărul de bacterii intestinale sănătoase.

Ingredientul micoproteic al lui Quorn, produs prin fermentarea unei ciuperci naturale numită Fusarium venenatum, a fost vândut de zeci de ani ca o alternativă bogată în fibre, la carne. Marca Quorn a fost comercializată pentru prima dată în 1985 de către Marlow Foods.

Multe companii mai noi continuă să vină pe piață cu produse pe bază de micoproteine, unele investigând, de asemenea, amestecarea micoproteinei cu carne pentru un produs hibrid.

Un studiu, finanțat parțial de Marlow Foods și publicat în Jurnalul European de Nutriție, a explorat pentru prima dată efectele înlocuirii consumului ridicat de carne roșie și procesată cu micoproteine, asupra nivelurilor de substanțe chimice care cauzează cancer, cunoscute sub numele de genotoxine, existente în intestine, precum și impactul asupra sănătății intestinale.

Studiul clinic randomizat a urmărit 20 de bărbați adulți sănătoși cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani și a fost împărțit în două faze distincte. În faza cărnii, participanții au consumat 240 g de carne roșie și procesată, inclusiv friptură de vită, cârnați de porc și felii de șuncă, în fiecare zi, timp de două săptămâni. Pentru faza de micoproteine, ei au consumat aceeași cantitate de alimente în echivalenți de micoproteine derivate din ciuperci Quorn pe o perioadă separată de două săptămâni, cu o perioadă de „spălare” de patru săptămâni între cele două faze.

Analiza probelor de scaun și urină din faza de micoproteine a arătat că nivelurile de genotoxine detectate, cum ar fi compușii nitrozoși (NOC) și p-crezol – contaminanți chimici care s-au dovedit a fi potențiali markeri de risc de cancer – au fost semnificativ reduși. În schimb, rezultatele din faza de carne au arătat că nivelurile de genotoxine au crescut, potențial crescând riscul pe termen lung de cancer intestinal, care este cunoscut și sub numele de cancer colorectal. Diferența dintre faza de carne și cea de micoproteină a fost semnificativă statistic.

Pe lângă reducerea semnificativă a genotoxinelor dăunătoare, s-a descoperit că dieta cu micoproteine îmbunătățește semnificativ sănătatea intestinului, crescând abundența bacteriilor protectoare precum Lactobacili, Roseburia și Akkermansia, care sunt asociate cu oferirea de protecție împotriva tumorilor induse chimic, inflamației și cancerului intestinal.

În schimb, descoperirile din faza de carne au relevat o creștere a bacteriilor intestinale legate de probleme precum cancerul, bolile cardiovasculare, creșterea în greutate și alte rezultate negative asupra sănătății.

O reducere „semnificativă” a genotoxicității și o creștere a microbilor intestinali benefici

Lucrarea demonstrează că micoproteina „poate fi o alternativă benefică la carne în contextul sănătății intestinale și al prevenirii cancerului colorectal”, au concluzionat autorii studiului.

Comentând descoperirile, cercetătorul principal Dr. Daniel Commane, profesor asociat în Științe Nutriționale la Universitatea Northumbria, a declarat: „Cancerul intestinal este al patrulea cel mai frecvent cancer din Marea Britanie, cu peste 40.000 de cazuri noi în fiecare an, iar datele asociază în mod constant roșu și consumul de carne procesată cu creșterea riscului de apariție a cancerului.

„Deoarece studiile anterioare au identificat că motivele pentru acest risc sporit includ faptul că prezența cărnii în dietă crește genotoxicitatea și, potențial, reduce aportul de fibre, deoarece înlocuiește în mod obișnuit alimentele vegetale, am vrut să examinăm impactul înlocuirii cărnii cu micoproteina pe bază de ciuperci atunci când a vorbim de riscul de cancer intestinal.

„Studiul a arătat că această schimbare alimentară oferă o reducere semnificativă a genotoxicității și o creștere a microbilor intestinali benefici. Descoperirile noastre sugerează, prin urmare, că această sursă de proteine bogată în fibre oferă o alternativă bună la carne în contextul sănătății intestinale și ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer intestinal pe termen lung.”

Studiul a fost unul în orb, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu știau ce dietă avea fiecare grup, iar participanții au fost testați pentru orice boli gastrointestinale sau utilizarea de medicamente care le-ar putea afecta intestinul/colonul, împreună cu alte afecțiuni precum boala coronariană și diabetul. Participanților li s-a cerut, de asemenea, să evite să consume orice altă carne sau produse cu micoproteine Quorn, altele decât alimentele furnizate de studiu, precum și orice suplimente adiționale bogate în proteine, fibre sau probiotice, în timpul studiului.

Tim Finnigan, consilier științific pentru Quorn Foods, a declarat: „Acest ultim studiu se adaugă la corpul tot mai mare de dovezi că sursa nutritivă de proteine care este micoproteina oferă beneficii substanțiale pentru sănătate, protejând împotriva unei game de boli și afecțiuni.

„Cu sfaturi alimentare oficiale care încurajează pe toată lumea să consume mai puțină carne pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor și a planetei noastre, alternative precum micoproteina Quorn, care are un profil nutrițional excelent, fiind bogată în proteine și fibre, săracă în grăsimi saturate și fără trans- grăsimi și colesterol, este cu adevărat important. În timp ce multe alternative de carne sunt pe bază de plante, micoproteina este pe bază de ciuperci, ceea ce, sugerează dovezile emergente, aduce o serie de beneficii suplimentare sănătății metabolice.”

Oamenii de știință de la Grupul de Cercetare în Nutriție și Alimentație din Northumbria continuă să investigheze impactul micoproteinelor asupra sănătății intestinale. În special, ei sunt interesați să înțeleagă modul în care intestinul folosește fibrele din micoproteine, cum ar fi chitina, beta glucanul și mananul și dacă acestea ar putea ajuta la antrenarea sistemului nostru imunitar sau la scăderea nivelului de colesterol, de exemplu. Echipa de cercetare a mai spus că sunt necesare studii suplimentare pentru a analiza impactul micoproteinelor asupra sănătății intestinale în diferite grupuri de participanți, boli sau stări de sănătate și cu alte rezultate asupra sănătății intestinale.

Referinţă: Înlocuirea cărnii cu micoproteine reduce genotoxicitatea și crește abundența microbilor benefici din intestin, Jurnalul European de Nutriție,  https://doi.org/10.1007/s00394-023-03088-x.

Din aceeasi categorie

Distribuția alimentelor: Franța adoptă o etichetă națională anti-risipă

Lansată pe 1 martie 2023, noua etichetă „anti-risipă alimentară” este accesibilă supermarketurilor și hipermarketurilor, angrosiștilor și profesioniștilor din domeniul...

ANPC: Noi reguli în unitățile de restaurație începând cu 15 martie 2023

Din 15 martie, Protecţia Consumatorului a decis ca meniurile din restaurante să conţină, pe lângă informaţiile generale, şi cantitatea...

Comerțul online are probleme la informarea consumatorilor, consideră șeful ANPC

Vidul legislativ a născut monştri din perspectiva operatorilor economici corecţi, iar din punct de vedere al comerţului online nu...