facebook
Thursday, December 1, 2022
ActualitateSIAL 2022, Paris: Peste 90 de companii românești au...

SIAL 2022, Paris: Peste 90 de companii românești au fost prezente la eveniment

-

SIAL – Salonul Mondial al Industriei Agroalimentare a reunit, anul acesta, 7.000 de participanți, veniți din toate colțurile planetei la Paris pentru a-și prezenta cele mai noi oferte. Peste 90 dintre aceștia au venit și din România, iar unul din Republica Moldova.

“A mânca mai bine este și responsabilitatea industriei agroalimentare iar ea trebuie să dea exemplu” – spunea, în deschiderea evenimentului, Mauro Colagreco – este un chef argentinian, cu trei stele și este “nașul” acestei ediții a Salonului Mondial. Proprietar al celui mai bun restaurant din lume în 2019, Mauro Colagreco lucrează în principal cu produse ce provin chiar din grădina sa iar la Salonul Mondial a promovat, în rândul industriașilor, produse sănătoase pentru mediu și pentru consumator.

Evenimentul s-a derulat timp de 5 zile, în apropiere de Paris, pe o suprafață echivalentă a 100 de hipermarketuri.

Este o industrie ce a fost taxată des pentru că aduce pe mesele oamenilor produse prea grase, prea sărate ori care conțin prea mult zahăr. Dar, chiar și așa, greii industriei de carne au venit la SIAL cu o serie de produse vegetale. Pe ele se bazează pentru a intra în casele și în farfuriile noastre.

Foarte multe companii, din diverse colțuri ale planetei au venit la SIAL cu produse ce au la bază soia, grâu, orz și care au “aceeași textură comparabilă cu a unei bucăți de carne de cea mai bună calitate”, după cum citim în prezentarea unei societăți israeliene.

De altfel, ingredientele de origine vegetală au fost starurile concursului de inovație alimentară, la salonul mondial 2022. Anul acesta au atras atenția produsele care nu conțin zahăr ori prea multă sare, conservanți, coloranți și nici gluten.

O companie din Lituania a prezentat la SIAL o băutură care ameliorează concentrația și performanțele cognitive și ne ajută să fim mai puțin stresați.

Iar o companie din Franța a prezentat la salon o apă îmbogățită cu colagen – pentru o mai bună recuperare sportivă și pentru o acțiune anti-inflamatoare.

O altă societate din Austria a optat pentru fructe fermentate cultivate în Vietnam care îmbogățesc flora intestinală și aduc un aport de vitamine și de minerale.

Iar uleiul de florea soarelui îmbogățit cu zinc – pentru o mai bună imunitate – a fost prezentat de o companie din Egipt.

Producătorii români prezenți la salonul mondial

Petru Dubou reprezintă firma Scandia Food Frozen – a adus produse congelate la SIAL, pe care le comercializează în diverse state europene în care trăiesc români:

“Comercializăm produse congelate – miniburgeri- dar avem și produse cu care ne adresăm consumatorilor noștri care au venit în Europa: chifteluțe, sarmale, cu gust românesc. Am venit la târg pentru ca să le comercializăm în exterior. Avem produse specifice pentru piața din Europa cum ar fi fasole învelită în bacon și sparanghel învelit în bacon – un produs pe care îl comercializăm în toată Europa. La salon am venit cu un chef care pregătește chifteluțe pe bază de soia. SIAL 2022 este peste așteptări, nu ne așteptam la un interes așa de mare din partea consumatorilor. Foarte bine au prins produsele vegetale. Este un trend tot mai puternic în Europa și am avut un feed-back foarte bun atât din țări din Europa dar și din țări din Asia, Asia centrală, Israel, Africa. Cum nu a mai fost târgul de câțiva ani, din cauza pandemiei, interesul a fost foarte mare. Avem deja comenzi pentru următoarele luni. A meritat!”.

Familia Safir din Vaslui a venit cu pui la salonul mondial. Are 7 ferme în România iar o bună parte din carnea de pasăre este comercializată în Olanda. Partea inovativă este faptul că aceia care doresc să cumpere această carne, poate vedea, în direct, cum sunt tratați acești pui, în ferme, explică Ana Maria Obreja, marketing manager:

“Avem un business dezvoltat ca lanț integrat de producție, de la fabrica de nutrețuri, ferme proprii, abator, fabrică de preparate și distribuție proprie. La SIAL este a doua oară când venim, ca producători români, în standul României. Venim cu o noutate absoluta pe piață: live în ferme. Avem curajul de a arăta tuturor consumatorilor cum se crește, cu adevărat, un pui, în baza unui QR code prin care pot fi urmărite în direct imagini din fermele noastre. Ideea este să eliminăm anumite mituri, nefondate în cazul nostru și să înțeleagă consumatorul modul și grija cu care noi aducem pe piață acești pui. Suntem singurul producător din România care are un pui ce nu este galben și are culoarea sa naturală. Nu influențăm creșterea deloc. Sperăm că românii se vor interesa și nu vor mai crede că puiul are culoarea galben – portocalie. Culoarea puiului nu rămâne pe oală și nu este dată decât de un ritm natural și normal de viață”.

Tot în pavilionul României l-am găsit și pe Simion Petre – el este manager de vânzări la Avi-Giis din Vâlcea, ori, altfel spus,este societatea care alimentează cu preparate din porc, magazinele românești din străinătate. Cu bucate “ca altădată”:

“Aici avem mușchi perpelit. Este un cotlet de porc care se ține la saramură iar apoi se afumă la lemn de fag. Mai departe avem cârnații din topor – sunt cârnații pe care îi făceau bunicii și părinții, în ajun de Crăciun. Aici avem carnea la garniță: după tăierea porcului de Crăciun era necesar ca ceea ce rămânea din carne să fie conservată. Ea se afuma iar apoi se prăjea în untură și păstrată în garnițe. La ora actuală noi o păstrăm în oale de lut, avem și un atelier de olărit pentru a avea controlul asupra oalelor, să fie ecologice, bune pentru un consum alimentar”.

O altă companie –Bob Bistro- vinde borș moldovenesc la automat. Altfel spus, oferă soluții de retail automatizat. Practic, borșul e gătit fără conservanți și are un termen de valabilitate de 10 zile, explică Eduard Matei – chief operating officer:

“Tehnologia noastră include atât mașinile de vânzare automată cât și întreg sistem software pentru a gestiona și opera un magazin. Sistemul nostru funcționează pe bază de internet și o aplicație mobilă, fără numerar și fără card. La SIAL suntem prezenți cu unul din produsele noastre: o cantină automatizată, soluția pentru restaurante, cantine, catering, hoteluri, tot ce înseamnă servirea de mâncare. Avem o cantină automatizată care exclude prezența umană. Totul se face self-service. Este o mâncare de calitate, care este pregătită în fabrica noastră din România. Este o mâncare răcită, cu termen extins de valabilitate, fără conservanți. Se face printr-o tehnologie modernă de ambalare: răcire bruscă de la temperatura de gătire până la 2 / 4 grade Censius și sigilarea produsului pentru extragerea oxigenului din caserolă. Astfel, mâncarea poate fi păstrată până la 10 zile”.

Cu excepția anului 2020, marcat de pandemia de Covid, Salonul Mondial al Industriei Agro-Alimentare este organizat la fiecare 2 ani, de aproape 6 decenii.

Companiile românești care au fost prezente la ediția din acest an la SIAL, Paris au fost:

AAylex ONE, AAYLEX PROD SA, AGRICOLA, AGRISOL INTERNATIONAL RO SRL, AGROSEMCU, AGROVA PORK FARM, ALEXANDRION SABER DISTILLERIES 1789 SRL, ALKA, ALL NUTS SRL, ALPIN 57 LUX (PART OF FOOD UNION), ANGUS GROUP, ANNABELLA FABRICA DE CONSERVE RAURENI, APICRIS NATURA, APIDAVA, APIPRODEX SRL, APISROM SRL, AROMATICS, AROVIT, ARTESANS DEL SUCRE SRL, AVICARVIL FOOD & DISTRIBUTION, AVI-GIIS SRL, AVIROM PLUS, BOROMIR, BOROMIR IND, Calipso SRL, CASA PANCIU, CERTINVEST, COMPANIA INDIILOR ORIENTALE PROD, CONTEC FOODS, CRISTIM COMPANIE DE FAMILIE, CRIST-TIM, CROCO, DANUBE CAVIAR, DELTAICA SEAFOOD, DOBROGEA, DOMA, DORIPESCO, DUNICEC, ECOTRAVIO, EMILIAN FUNGHI, EUROLIVESTOCK & MEAT GROUP SRL, EUROPLANT, FERMA CU OMENIE, FOX ROMANIA, GOLDEN FOODS SNACKS SRL, GRANDE DOLCERIA, HONEYMAN, KARPATEN MEAT GROUP, LACTATE SOMESENE, Lidas SRL, LIDYA WALNUTS, LOLLIBONI, LTA, MONDIAL SRL, MANDY FOODS, MARIFLOR PRODCOM SRL, MATIAS SRL, MOLDOVAN CARMANGERIE, MONCEANU INOCASINGS, MOPAN, MULTINODE NETWORK S.R.L., NATURAL, NOVITA, Nucul De Aur Cooperativa Agricola(VITAL), OPTIMEAT, ORLANDO’S, PASSAGE FOOD SRL, PIRIFAN DISTRIBUTION, PLASTICA, Pro Romanian Food Association, PRO ROMANIAN FOOD ASSOCIATION-APAR, PRODALCOM, PRUTUL SA, RAZVAN IDICEL, RECUNOSTINTA PRODCOM IMPEX S.R.L., REGIU PLANT, ROMVELIA, SAGEM, SALTEMPO, SAMCOM AS, SC KALPO S.R.L., SC NATURAL SRL, SCANDIA FOOD FROZEN, SMART ZEN CAPITAL SRL, THEREZIA PRODCOM, TRANSILVANIA NUTS, TUAL FAST CHANCE’98 SRL, VERDESI & CO SRL, VERONICA’S JAMS, VLADALEX IMPEX SRL, WONDER FOODS SRL, Zone International Trading.

Republica Moldova a fost prezentă cu o singură companie: MOLDOVA FRUCT.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă