facebook
Home Ingrediente Emulgatorii cresc riscul de diabet?

Emulgatorii cresc riscul de diabet?

0
277
diabet

website builder

Emulgatorii se găsesc într-o gamă întreagă de alimente, inclusiv în iaurturi, înghețate, batoane de ciocolată, margarine și chiar în unele pâini. Dar ar putea acest aditiv alimentar comun să crească riscul de a dezvolta diabet de tip 2?

Săptămâna aceasta (10-16 iunie) marchează Săptămâna Diabetului 2024. Aceasta este o săptămână pentru, așa cum spune Diabetes UK, „a face zgomot, a crește gradul de conștientizare și a striga despre lucrurile care contează pentru persoanele cu diabet”. Având în vedere acest lucru, analizăm un studiu recent, care analizează legătura potențială dintre emulgatori, un aditiv alimentar comun și diabetul de tip 2.

Ce este diabetul de tip 2?

Numit oficial „non-insulinodependent”, diabetul de tip doi afectează modul în care organismul folosește zahărul (glucoza) pentru energie și îl oprește să folosească insulina în mod corespunzător. Acest lucru poate duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge dacă nu este tratat. În timp, diabetul de tip doi poate provoca leziuni grave organismului, în special nervilor și vaselor de sânge. Acest tip de diabet era observat anterior doar la adulți, dar acum apare tot mai frecvent și la copii.

Peste 33 de milioane de oameni din UE suferă de diabet. Potrivit datelor Federației Internaționale de Diabet (IDF), numărul diabeticilor din UE va crește de la aproximativ 33 de milioane în 2010 la 38 de milioane în 2030.

Crește numărul bolnavilor de diabet

Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 a crescut constant în ultimele patru decenii, Biblioteca Națională de Medicină declarând-o „o problemă majoră de sănătate publică care se apropie de proporții epidemice la nivel global”.

Deși antecedentele familiale, etnia și vârsta sunt toate citate ca factori care contribuie la riscul de a dezvolta diabet de tip 2, dieta este cea mai influentă.

O dietă nesănătoasă este unul dintre factorii de risc majori pentru o serie de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, cancer, diabet și alte afecțiuni legate de obezitate”, a spus un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Emulgatorii cresc riscul de a dezvolta diabet de tip 2?

Publicat în The Lancet Diabetes and Endocrinology, un studiu recent realizat de cercetători din Franța, indică faptul că anumiți emulgatori alimentari pot crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Emulgatorii sunt printre aditivii cei mai des utilizați în alimentele produse la nivel global și sunt adesea adăugați la alimentele procesate și ambalate, cum ar fi anumite pâini, prăjituri, biscuiți și deserturi produse în fabrică, precum și iaurturi, înghețate, batoane de ciocolată, margarine și produse gata de consumat.

De ce se adaugă emulgatori la unele produse alimentare?

Emulgatorii sunt aditivi alimentari folosiți pentru a ajuta la combinarea a două substanțe, care altfel s-ar separa atunci când sunt amestecate împreună. Un exemplu în acest sens ar fi uleiul și apa.

Ca rezultat, emulgatorul creează o emulsie stabilă, omogenă și netedă. Acest lucru îmbunătățește aspectul, gustul și textura unui produs alimentar. De asemenea, ajută la prelungirea termenului de valabilitate.

Exemple de emulgatori includ amidon modificat, lecitine, fosfați, gume și pectine.

Ca și în cazul tuturor aditivilor alimentari, emulgatorii au fost evaluați de agențiile pentru siguranța alimentară și sănătate atunci când au fost introduși. Cu toate acestea, aceste evaluări s-au bazat pe dovezile științifice disponibile la acea vreme și astfel ar putea fi contestate acum. Ca urmare a acestui fapt, emulgatorii sunt acum analizați de oamenii de știință, pe baza celor mai recente dovezi și date științifice.

Această ultimă cercetare a descoperit că emulgatorii pot perturba microbiota intestinală și cresc riscul de inflamație și de perturbare a metabolismului, ceea ce poate duce la rezistența la insulină și la dezvoltarea diabetului.

Cum a fost realizat studiul?

Echipa de cercetare a încercat să studieze și să înțeleagă în mod specific relația dintre aportul alimentar de emulgatori și riscul de a dezvolta diabet de tip 2, într-un studiu al populației generale, din 2009 până în 2023.

Rezultatele studiului de cohortă web NutriNet-Santé se bazează pe analiza datelor de la 104.139 de adulți din Franța, cu o vârstă medie de 43 de ani.

Participanții au completat cel puțin două zile de înregistrări alimentare, înainte de începerea studiului, furnizând informații detaliate despre toate alimentele și băuturile consumate și mărcile lor comerciale (în cazul produselor industriale). Aceste înregistrări alimentare au fost apoi repetate la fiecare șase luni timp de 14 ani și au fost comparate cu bazele de date pentru a identifica prezența și cantitatea de aditivi alimentari, inclusiv emulgatori, în produsele consumate. Au fost efectuate și analize de laborator pentru a furniza date cantitative. Acest lucru a permis o măsurare a expunerii cronice la acești emulgatori, în timp.

Factori de risc suplimentari pentru dezvoltarea diabetului, cum ar fi vârsta, sexul, greutatea (IMC), nivelul educațional, istoricul familial, fumatul, alcoolul și nivelul de activitate fizică, precum și calitatea nutrițională generală a dietei (inclusiv aportul de zahăr), au fost luate în considerare în analiză.

Rezultatele studiului

În timpul analizei de urmărire, s-a confirmat că 1056 de participanți au fost diagnosticați cu diabet de tip 2.

Cercetătorii au descoperit că expunerea cronică la următorii emulgatori a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2: caragenanii; fosfat tripotasiu; esteri ai acidului mono- și diacetiltartric ai mono- și digliceridelor acizilor grași; citrat de sodiu; gumă de guar; gumă arabică; gumă xantan.

Cu toate acestea, echipa de cercetare a subliniat că acest studiu constituie o explorare inițială a acestor relații și că acum sunt necesare investigații suplimentare pentru a stabili legături cauzale. Ei au remarcat, de asemenea, câteva limitări ale studiului lor, inclusiv predominanța femeilor în eșantion (79,2%) și un nivel ridicat de educație în rândul participanților, care ar putea influența calitatea dietei.

Aceste constatări sunt emise în urma unui singur studiu observațional pentru moment și nu pot fi folosite ca singure pentru a stabili o relație cauzală”, spun autorii principali ai studiului, Mathilde Touvier și Bernard Srour. „Trebuie să fie replicate în alte studii epidemiologice din întreaga lume și completate cu studii experimentale toxicologice și intervenționale, pentru a se informa în continuare cu privire la mecanismele care leagă acești emulgatori alimentari de apariția diabetului de tip 2. Cu toate acestea, rezultatele noastre reprezintă elemente cheie pentru a îmbogăți dezbaterea privind reevaluarea reglementărilor privind utilizarea aditivilor în industria alimentară, pentru a proteja mai bine consumatorii.”

Sursa: „Emulgatori alimentari și riscul diabetului de tip 2: analiza datelor din studiul prospectiv de cohortă NutriNet-Santé”, Publicat online: mai 2024, DOI: https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587 (24)00086-X/fulltext, autori: Clara Salame, PhD, Guillaume Javaux, MSc, Laury Sellem, PhD, Emilie Viennois, PhD, Fabien Szabo de Edelenyi, PhD Cédric Agaësse, RD et al.