facebook
Home Actualitate ECOTROPHELIA România 2024 va avea loc la Iași între 12 și 14...

ECOTROPHELIA România 2024 va avea loc la Iași între 12 și 14 iunie

0
318

website builder

În perioada 12-14 iunie 2024, se va desfășura Ediția a X-a a Concursului Național ECOTROPHELIA România 2024, organizată de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), alături de Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din România (ASIAR).

Concursul european de inovație în domeniul alimentar își propune să promoveze creațiile și talentele studenților și să transforme sectorul alimentar al viitorului.Această competiţie este organizată de către universitate, în parteneriat cu Asociaţia Specialiştilor din Industria Alimentară (ASIAR) şi Platforma Food for Life România.

PROGRAM

Scopul activităţii și descrierea parteneriatului

Competiţia are drept scop încurajarea creativităţii studenţilor din facultăţile cu profil de industrie alimentară pentru dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative şi formarea de viitori specialişti pentru industria alimentară europeană.

Competiţia Internaţională Ecotrophelia, faza naţională, organizată de universitate în parteneriat cu Asociaţia Specialiştilor din Industria Alimentară (ASIAR) şi Platforma Food for Life România, este parte a competiţiei Ecotrophelia Europe promovată în cadrul Platformei Food For Life.

Competiţia este deschisă tuturor studenţilor de la cursuri de licenţă şi master care sunt înscrişi într-o instituţie de învăţământ superior de pe teritoriul României.

Pentru fiecare echipă competiţia constă în prezentarea unui produs alimentar care să îndeplinească condiţiile stipulate în Regulamentul Competiţiei.

Numărul de studenţi din fiecare echipă trebuie să fie de cel puţin 2 (doi), dar nu mai mare de 10 (zece).

Pentru a lua parte la această competiţie, instituţia în care studenţii sunt înregistraţi trebuie să completeze un Formular de participare, iar fiecare echipă trebuie să întocmească Dosarul de participare, al cărui conţinut este descris în Regulamentul Competiţiei.

Descrierea activităţii

Juriul competiţiei va fi compus din maximum 7 personalităţi din domeniul industriei alimentare, agreate de organizatori ca fiind persoane competente şi independente.

Juriul va evalua echipele participante la competiţie pe baza unei Grile de evaluare şi va acorda note pe Fişa de evaluare.

Echipele participante la Faza Naţională trebuie să facă o prezentare orală în limba engleză de maxim 15 minute, să prezinte în faţa juriului trei probe din produsul alimentar descris în dosar însoţite de ambalajul produsului, probe care, ulterior, să poată fi degustate de către membrii juriului.

La nivel european, ECOTROPHELIA înseamnă peste 3000 de studenți care au participat la competiție, peste 1100 de produse alimentare inovatoare, mai mult de 200 de universități și 22 federații naționale ale industriilor alimentare din: Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Lituania, Olanda, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania, Elveția și Regatul Unit.

Etapele concursului și evaluarea participanților

Juriul competiției va fi compus din personalități din domeniul industriei alimentare, recunoscute de organizatori ca fiind persoane competente și independente. Acesta va evalua echipele participante la competiție pe baza unei grile de evaluare și va acorda note pe fișa de evaluare, conform comunicatului transmis de USV „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

Câștigătorii fazei naționale vor reprezenta România la Concursul Internațional ECOTROPHELIA EUROPE 2024, care va avea loc în cadrul evenimentului SIAL de la Paris, Franța, în perioada 20-21 octombrie 2024. La ultima ediție europeană desfășurată la Anuga, în Germania, echipa USV Iași care a reprezentat România a obținut premiu special pentru „Spririt Antreprenorial”, cu pastele din carne „Meatatelli” (adică Meat tagliatelle).

Reamintim că la ediția 2023 de la USV Iași organizată alături de Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din România au participat tineri din cinci centre universitare, 12 echipe, 59 de studenți cu 23 de coordonatori.

Beneficiari direcţi

Beneficiarii direcţi sunt studenţii de la cursurile de licenţă şi master din centrele universitare: Galaţi, Bucureşti, Târgovişte, Craiova, Sibiu, Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea, Suceava, Iaşi, Bacău, Miercurea Ciuc şi Braşov.