Piata Piața zahărului, în incertitudine din cauza pandemiei de COVID-19

Piața zahărului, în incertitudine din cauza pandemiei de COVID-19

-

Evoluția industriei zahărului în următoarele luni este în strânsă legătură cu dinamica pandemiei de coronavirus, informează Bloomberg, conform Agerpres.

Analiștii au păreri împărțite vis-a-vis de acest sector, în sensul că unii susțin că industria
zahărului se va confrunta cu surplus, în vreme ce alții prognozează un deficit pentru următorul sezon.Această diferenţă de opinie depinde de cât de mult va reduce pandemia consumul sau cât de mult va determina Brazilia, cel mai mare producător mondial, să producă mai mult zahăr mai scump, în loc de bioetanol mai ieftin.

  • Argumentele prezentate de analiști

Producţia mondială de zahăr ar urma să fie mai mică decât cererea cu până la 1,1 milioane tone în sezonul următor, susţine Patricia Luis-Manso, directorul departamentului de analiză pe agricultură de la S&P Global Platts.

„Avem două semnale pesimiste foarte puternice”, a spus Luis-Manso, referindu-se la noi reduceri ale cererii şi la capacitatea Braziliei de a produce mai mult zahăr. „Ambele semnale au potenţialul de a rezolva acest deficit fără nicio majorare semnificativă de preţ. De acea cred că acest deficit este mult prea mic pentru a fi semnificativ”, adaugă Patricia Luis-Manso.

  • Semnele ce ar putea prevesti un sezon în deficit

Cotațiile la zahăr la bursa de la New York s-au prăbușit indirect proporțional cu evoluția pandemiei de coronavirus. Între timp, prețurile la zahăr și-au revenit, pe măsură ce a fost reluată activitatea, însă ar putea înregistra o nouă scădere dacă marile state producătoare vor decide să reintroducă restricțiile din cauza evoluției pandemiei.

Consumul de zahăr la nivel mondial era în scădere încă de dinainte de pandemie, avertizează jurnaliștii Bloomberg, datorită preocupării consumatorilor pentru un stil de viață sănătos. Potrivit estimărilor analiştilor de la S&P Global Platts, pandemia a redus cererea de zahăr cu 2,5 milioane de tone în ultimul sezon, comparativ cu prognozele de dinainte de Covid-19, şi noi reduceri sunt aşteptate pentru perioada următoare.

Europa este una din pieţele unde cererea de zahăr a fost afectată în mod deosebit, cu o reducere potenţială de până la 500.000 de tone, peste prognozele Comisiei Europene, susţine John Stansfield, unul din cei mai experimentaţi analişti de la Group Sopex.

  • Prognoza pozitivă pentru industria zahărului

În schimb, pentru Raissa Cury Pires da Silva, director de cercetare la firma de trading ED&F Man, lumea se va confrunta cu un al doilea an de surplus de zahăr.

„Mizăm pe o reducere a consumului cu peste trei milioane de tone în acest an şi pe revenirea zonei de centru-sud din Brazilia spre o producţie de trestie destinată mai mult producţiei de zahăr. Toate aceste modificări au pus capăt viziunii referitoare la un deficit pe care o aveam la începutul anului”, a spus Raissa Cury Pires da Silva.

Din cauza pandemiei a fost diminuată şi cererea de etanol în Brazilia, astfel încât procesatorii din această ţară au decis să producă mai mult zahăr în loc de biocombustibili. Iar această decizie a fost suficientă pentru a transforma un deficit prognozat la aproape şapte milioane de tone pentru sezonul care se încheie la 30 septembrie, într-un surplus de 800.000 de tone, susţine Raissa Cury Pires da Silva.


Sursa: Agerpres

 

Din aceiasi categorie

Stiai ca.. 1 aprilie (nu este pacaleala) este data la care intra in vigoare limita de acizi grasi trans-nesaturati din alimente?

Uniunea Europeană a stabilit ca nivelul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural...

Etichetarea originii amestecurilor de miere, pe agenda președinției slovene a UE

Slovenia, care va prelua președinția Consiliului UE, în a doua parte a acestui an, și-a propus să facă mai...

EFSA consideră viermi de făină siguri pentru consumul uman

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră viermii de făină siguri pentru consumul uman, deschizând calea pentru ca produsele...

Cum putem face economii prin alegeri inteligente: 3 întrebări esențiale pentru alegerea mănușilor adecvate

Alegerea mănușilor potrivite, care să fie conforme normelor de siguranță în muncă și siguranță alimentară, poate duce la economisirea...
- Advertisement -

Producția de cartofi a scăzut cu 21% în 2020

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că producția de cartofi obținută în 2020 a fost cu aproape...

Save the date – evenimentele RO.aliment în 2021 | 15% discount pentru early booking din luna ianuarie –

🟢 24-25 MARTIE 2021: Maratonul de Nutriție, Nutrienți, Sănătate și Imunitate | ediția 3 | ONLINE | vezi program...

Stirile ultimelor 7 zile

Noi reguli privind transparența: aranjamente detaliate pentru părțile interesate

Noul regulament vizează creșterea transparenței evaluării riscurilor în lanțul...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar