-0.4 C
Bucharest
Thursday, February 25, 2021
Siguranta Modificări ale nivelurilor maxime admise de 3-monoclorpropandiol (3-MCPD), de...

Modificări ale nivelurilor maxime admise de 3-monoclorpropandiol (3-MCPD), de esteri ai 3-MCPD cu acizi grași și de esteri ai glicidilului cu acizi grași în anumite alimente

-

A fost adoptat REGULAMENTUL (UE) 2020/1322 AL COMISIEI din 23 septembrie 2020, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime de 3 monoclorpropandiol (3-MCPD), de esteri ai 3-MCPD cu acizi grași și de esteri ai glicidilului cu acizi grași în anumite produse alimentare.

Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei stabilește nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare.

La 21 noiembrie 2017, Grupul științific pentru contaminanții din lanțul alimentar (denumit în continuare „Grupul CONTAM”) al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară a adoptat un aviz științific privind o actualizare a evaluării sale privind riscurile pentru sănătatea umană legate de prezența 3-monoclorpropandiol („3-MCPD”) și a esterilor săi cu acizi grași în produsele alimentare, publicată în 2016, având în vedere divergența științifică identificată în ceea ce privește stabilirea dozei zilnice tolerabile (DZT) în cadrul raportului Comitetului mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari și contaminanți.

Grupul CONTAM a stabilit o DZT de grup actualizată de 2 μg/kg de greutate corporală pe zi pentru 3-MCPD și esterii săi cu acizi grași. El a luat act de faptul că această DZT nu este depășită în rândul populației adulte. Cu toate acestea, s-a observat o ușoară depășire a DZT în cazul marilor consumatori din rândul generațiilor mai tinere și, în special, în cazul sugarilor hrăniți exclusiv cu preparate pentru sugari.

3-MCPD și esterii săi cu acizi grași sunt contaminanți rezultați în urma procesului de rafinare a uleiurilor vegetale. Prin urmare, este adecvat să se stabilească niveluri maxime pentru prezența 3-MCPD și a esterilor săi cu acizi grași în uleiurile și grăsimile vegetale introduse pe piață pentru consumatorul final sau în scopul utilizării ca ingredient în produsele alimentare.

Întrucât uleiurile de măsline virgine nu conțin esteri ai glicidilului cu acizi grași, 3-MCPD și esterii săi cu acizi grași, s-a considerat că nu este oportun să se aplice aceste niveluri maxime noi pentru 3-MCPD și esterii săi cu acizi grași, nici nivelurile maxime existente pentru esterii glicidilului cu acizi grași uleiurilor virgine.

Cu toate acestea, din cauza riscului posibil pentru sănătate în ceea ce privește sugarii și copiii de vârstă mică, este adecvat să se stabilească un nivel maxim mai strict pentru uleiurile și grăsimile vegetale destinate producerii de alimente pentru copii și de preparate pe bază de cereale pentru sugari și copii de vârstă mică.

Pentru a elimina toate potențialele riscuri pentru sănătate în ceea ce privește sugarii și copiii de vârstă mică, în special în ceea ce privește posibila expunere la 3-MCPD și la esterii săi cu acizi grași a sugarilor hrăniți exclusiv cu preparate pentru sugari, este oportun să se stabilească niveluri maxime stricte, în funcție de vânzarea sub formă de praf sau sub formă lichidă, pentru preparatele pentru sugari, formulele de continuare și alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari și copii de vârstă mică.

Având în vedere că o depășire ușoară a DZT a fost observată și în rândul marilor consumatori din grupele de vârstă mai tinere și nu doar în rândul sugarilor hrăniți exclusiv cu preparate pentru sugari, este oportun să se aplice același nivel strict și preparatelor pentru copii mici, având în vedere că aceste preparate sunt consumate și de către copiii cu vârsta mai mică de trei ani.

În plus, este adecvat ca nivelul maxim existent pentru esterii glicidilului cu acizi grași pentru preparate pentru sugari și formulele de continuare să se aplice și formulelor pentru copii de vârstă mică.

În plus, publicațiile științifice și datele privind prezența acestor substanțe chimice primite au relevat recent faptul că uleiul de pește și uleiurile din alte organisme marine pot conține niveluri ridicate de esteri ai glicidilului cu acizi grași și de 3-MCPD și esterii săi cu acizi grași.

Pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății umane, este necesar să se stabilească un nivel maxim de esteri ai glicidilului cu acizi grași și de 3-MCPD și esterii săi cu acizii grași în uleiul de pește și în uleiuri din alte organisme marine.

Dar, operatorilor din sectorul alimentar trebuie să li se acorde timp suficient pentru a-și adapta procesele de producție și, prin urmare, s-a considerat că este adecvat ca nivelurile maxime pentru 3-MCPD și esterii săi cu acizi grași, precum și nivelurile maxime noi de esteri ai glicidilului din formulele pentru copii de vârstă mică și din uleiul de pește și din uleiuri din alte organisme marine să se aplice numai de la 1 ianuarie 2021.

În plus, s-a considerat că este oportun să se permită produselor care nu respectă nivelurile maxime pentru 3-MCPD și esterii săi cu acizi grași și care sunt introduse pe piață înainte de această dată să rămână pe piață până la data durabilității lor minimale sau până la data lor limită de consum.

Cu toate acestea, având în vedere că esterii glicidilului cu acizi grași sunt cancerigeni genotoxici și, prin urmare, prezența lor constituie un risc mai ridicat pentru sănătatea publică, produsele care nu respectă noile niveluri maxime de esteri ai glicidilului cu acizi grași și care sunt introduse pe piață înainte de 1 ianuarie 2021 trebuie să fie autorizate să rămână pe piață numai pentru o perioadă limitată de timp.

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 a fost modificat în consecință.

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Sursa: EUR-LEX

DIN ACTUALITATE

Nestlé va înjumătăți emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030

Compania multinațională Nestlé a anunțat că va reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030, pentru a ajunge...

Meniu unic fără carne pentru elevii din Lyon

Primăria din Lyon a impus tuturor celor 206 de școli din orașul francez să ofere meniuri unice elevilor, pentru a grăbi servirea copiilor și...

Cooperativa Țara Mea a înființat un departament de export

Cea mai mare cooperativă agricolă din România, cooperativa Țara Mea, anunță înființarea unui nou departament, dedicat activităților de export pentru produsele românești. Într-o declarație acordată...

Din aceiasi categorie

Încă un producător român a lansat noi produse alternative

Producătorul român Verdino Green Foods a lansat pe piață o gamă nouă de cârnaţi şi chifteluţe vegetale, informează ZF. Inițiativa...

Primul standard agricol pentru protejarea și conservarea biodiversității

Lanțul de magazine de tip discount Lidl va dezvolta primul standard agricol pentru protejarea și conservarea biodiversității în producția...

Viitorul „etichetei curate”? Transparență radicală și sănătate în mod natural

„Etichetă curată” este un termen din industrie care se referă la cererea consumatorilor de ingrediente recunoscute. Dar, fără o...

Nestlé va înjumătăți emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030

Compania multinațională Nestlé a anunțat că va reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră (GES) până...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Fondatorul Microsoft: „toate țările bogate ar trebui să treacă la vită sintetică”

Bill Gates, fondatorul corporației Microsoft, îndeamnă națiunile bogate să...

Meniu unic fără carne pentru elevii din Lyon

Primăria din Lyon a impus tuturor celor 206 de...

O nouă soluție inovativă de inspecție a etichetelor produselor alimentare

Cele două noi caracteristici ale tehnologiei de inspecție si...

Viitorul „etichetei curate”? Transparență radicală și sănătate în mod natural

„Etichetă curată” este un termen din industrie care se...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Centrul Managerial IBA Suport – obiectivul unuia dintre proiectele recent demarate de catre IBA Bucuresti.

Proiectul, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, încheiat cu Ministerul Educației și Cercetării în calitate de Organism Intermediar...

Cel puțin 12 milioane de motive pentru a începe azi promovarea online

Trendul ascendent al oamenilor care își petrec timpul online a accelerat pe parcursul pandemiei, astfel că acum putem vorbi...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar