facebook
14.4 C
Bucharest
Sunday, September 19, 2021
AmbalajeProdusele chimice PFAS „dăunătoare sănătății” sunt „răspândite” în ambalajele...

Produsele chimice PFAS „dăunătoare sănătății” sunt „răspândite” în ambalajele de unică folosință

-

Un nou studiu a evidențiat utilizarea „pe scară largă” a substanțelor perforoalchil și poliforoalchil (PFAS), „dăunătoare sănătății”, în ambalajele de unică folosință.

Cercetările efectuate de opt ONG-uri (inclusiv ONG-ul ceh Arnika, Alianța pentru sănătate și mediu -HEAL și CHEM Trust), au descoperit că PFAS sunt utilizate pe scară largă în ambalajele de unică folosință.

38% dintre eșantioanele prelevate de la fast-food-uri, din supermarketuri și din magazinele alimentare prezente în mediul virtual, din șase țări europene au fost „suspectate” că au fost tratate cu substanțe chimice PFAS pentru a elimina senzația de uleios. La 66% dintre eșantioanele trimise pentru analize s-a constat existența unui „tratament intenționat” cu PFAS. Urme de PFAS au fost detectate în „toate eșantioanele” selectate pentru analize de laborator și colectate locații din Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Olanda și Marea Britanie.

„Contaminarea cu PFAS este atât de omniprezentă încât am găsit PFAS chiar și în produsele care nu au fost tratate intenționat cu aceste substanțe chimice. Aceiași contaminanți PFAS au fost găsiți în aerul arctic, în zăpadă și în carnea animalelor sălbatice. Cu fiecare an, întârzierea în reglementarea acestui grup de „produse chimice pentru totdeauna” crește povara poluării pentru generațiile viitoare de oameni și animale sălbatice. Interzicerea tuturor utilizărilor neesențiale ale substanțelor chimice PFAS ar trebui pusă în aplicare de urgență ”, a comentat dr. Julie Schneider, PFAS Campaigner la CHEM Trust.

Preocupări de sănătate și mediu

În raportul lor, ONG-urile au declarat că utilizarea PFAS în ambalajele de unică folosință reprezintă o amenințare pentru sănătatea populației și a planetei.

Moleculele de PFAS sunt formate dintr-un lanț de atomi de carbon și fluor legați. Puterea legăturii carbon-fluor face ca aceste substanțe chimice, în esență, să nu se degradează în mediul înconjurător, fapt care le aduce denumirea de „substanțe chimice permanente”.

Oamenii sunt expuși la PFAS prin apă potabilă și alimente contaminate. Potrivit unui briefing din 2019 al Agenției Europene de Mediu privind riscurile chimice emergente în regiune, poluarea cu PFAS este „răspândită în Europa”. În contextul ambalării alimentelor, studiile au arătat că PFAS poate migra din ambalaj în aliment.

Acest lucru se adaugă la povara totală a substanțelor chimice la care sunt expuși oamenii și crește riscul de impact asupra sănătății. Din relativ puținele PFAS bine studiate, cele mai multe sunt considerate de la moderat, la foarte toxice, în special pentru dezvoltarea copiilor“ , a remarcat agenția .

Un număr tot mai mare de dovezi științifice indică potențialele efecte negative asupra sănătății asociate cu expunerea la PFAS, inclusiv leziuni hepatice, boli tiroidiene, colesterol ridicat, obezitate, supresie hormonală și cancer.

„Este timpul ca Uniunea Europeană să acționeze și să interzică imediat și permanent întreaga clasă de PFAS în ambalajele alimentare, pentru a proteja consumatorii în primul rând. Este clar că nu este esențial să se utilizeze substanțe chimice extrem de toxice și persistente, care prezintă un risc atât de grav pentru sănătate și mediu, în ambalajele alimentare, mai ales atunci când există alternative mai sigure”, a comentat Jitka Strakova, autorul principal al studiului și membru al Arnika (precum și consilier științific al rețelei internaționale de eliminare a poluanților – IPEN).

Standarde duble” descoperite

Potrivit coaliției militanților în domeniul sănătății și drepturilor consumatorilor, reglementarea s-a dovedit un instrument eficient pentru a stimula companiile să nu mai utilizeze compuși PFAS.

În Danemarca, de exemplu, utilizarea substanțelor chimice permanente în ambalajele de hârtie și carton a fost interzisă din iulie 2020. Studiul a arătat că niciunul dintre sacii de cartofi prăjiți McDonald’s cumpărați în Danemarca nu a prezentat tratament PFAS. Cu toate acestea, a fost detectat un tratament PFAS intenționat pentru aceleași articole cumpărate în Republica Cehă și Regatul Unit.

ONG-urile au declarat că acest lucru arată că reglementarea se poate dovedi un instrument eficient – dar demonstrează, de asemenea, lipsa unei abordări armonizate la nivelul UE cu privire la materialele de contact cu produsele alimentare, rezultând „diferite niveluri de protecție” pentru consumatorii din întreagul bloc UE.

În special, activiștii de mediu au subliniat că există „alternative la ambalajele tratate cu PFAS” pentru alimente și acestea sunt disponibile pe piață.

Răspunzând studiului, un purtător de cuvânt al McDonald’s a declarat în ianuarie anul curent pentru FoodNavigator că gigantul fast-food s-a angajat să elimine compușii fluorurați din materialele de ambalare la nivel global până în 2025.

„Aceasta se bazează pe acțiuni anterioare, inclusiv eliminarea unui subset semnificativ de PFAS în 2008 și eliminarea BPA / BPS și a ftalaților în 2013 și, respectiv, 2015. Suntem o companie care continuă să lucreze din greu pentru a ne depăși țintele stabilite pentru 2025 ” , ne-a spus purtătorul de cuvânt.

„Toate materialele de ambalare McDonald sunt conforme cu FDA, UE și toate organismele de reglementare locale și practicăm o continuă de monitorizare, testare și inovatare pentru toate materialele de ambalare, în parteneriat cu furnizorii noștri pentru a ne asigura că acestea sunt sigure pentru clienți și mediul înconjurător.“

Poluarea zero vizează o oportunitate „o dată în secol”

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a lansat un „plan de acțiune de zero poluare” care are ca scop deplasarea efortului zonei către poluare zero pentru aer, apă și sol până în 2050.

Natacha Cingotti, lider în sănătate și produse chimice la Alianța pentru sănătate și mediu (HEAL), a subliniat că acesta reprezintă un moment important în dezvoltarea reglementării PFAS din Europa.

„Când Europa a declarat că obiectivul este de obține poluare zero și un mediu non-toxic, nu putem accepta ca ambalajele produselor alimentare care deseori sunt aruncate în câteva minute după consumul produsului, să fie tratate cu substanțe chimice care persistă și se acumulează în mediul ambiant, fiind asociate și cu efecte grave pentru sănătate. Marea restricție europeană ce vizează PFAS, aflată în curs de reglementare este o ocazie o dată într-un secol de a aborda astfel de utilizări și de a lucra spre eliminarea treptată a producției de PFAS, oriunde acestea sunt inutile”, a spus Cingotti.

INSCRIE-TE ACUM LA CONFERINTA PIA 2021 – POLUAREA IN INDUSTRIA ALIMENTARA – “Tehnici de prevenire a poluarii – adaptarea canalelor de productie si distributie a alimentelor”, CA SA DEZBATEM IMPREUNA PROVOCARILE CU CARE SE CONFRUNTA ROMANIA PE ACEASTA ZONA

>>> DETALII PENTRU COMPANII SAU PARTICIPANTI, AICI

spot_img

DIN ACTUALITATE

Băutura cu beta-glucan din ovăz prezintă un efect semnificativ de scădere a colesterolului

Consumul a 3g pe zi de beta-glucan de ovăz cu greutate moleculară mare (MW) într-o băutură s-a dovedit că reduce colesterolul LDL cu 6%...

România se numără printre țările cu cel mai mare număr de încălcări ale legislației de mediu

Poluarea aerului are consecințe grave asupra sănătății cetățenilor europeni. Calitatea slabă a aerului este încă un eveniment comun în majoritatea statelor membre ale UE,...

FrieslandCampina România numește un nou Director de Resurse Umane

Începând cu luna septembrie 2021, Adriana Panait preia poziția de Director de Resurse Umane la FrieslandCampina România în urma promovării Alexandrei David în rolul...

România importă până la 35% din necesarul intern de miere

Țara noastră importă anual între 3.000 şi 6.000 tone de miere, adică aproape 30 - 35% din consumul intern. Declarația aparține preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de...

Despre construirea și gestionarea unui sistem integrat de management afli la conferința PIA 2021

Obstacolele întâmpinate de companii în realizarea obiectivelor pe care și le-au stabilit sunt adeseori rezultatul nerespectării condiţiilor de calitate, de mediu, de siguranţă şi...

Din aceiasi categorie

Băutura cu beta-glucan din ovăz prezintă un efect semnificativ de scădere a colesterolului

Consumul a 3g pe zi de beta-glucan de ovăz cu greutate moleculară mare (MW) într-o băutură s-a dovedit că...

România se numără printre țările cu cel mai mare număr de încălcări ale legislației de mediu

Poluarea aerului are consecințe grave asupra sănătății cetățenilor europeni. Calitatea slabă a aerului este încă un eveniment comun în...

FrieslandCampina România numește un nou Director de Resurse Umane

Începând cu luna septembrie 2021, Adriana Panait preia poziția de Director de Resurse Umane la FrieslandCampina România în urma...

România importă până la 35% din necesarul intern de miere

Țara noastră importă anual între 3.000 şi 6.000 tone de miere, adică aproape 30 - 35% din consumul intern. Declarația...

Despre construirea și gestionarea unui sistem integrat de management afli la conferința PIA 2021

Obstacolele întâmpinate de companii în realizarea obiectivelor pe care și le-au stabilit sunt adeseori rezultatul nerespectării condiţiilor de calitate,...

Înlocuirea sării cu o alternativă ce conține potasiu și sodiu ar „salva milioane de vieți”, arată o serie de studii

Consumul excesiv de sare este o preocupare globală. În Marea Britanie, de exemplu, unde se recomandă consumul de cel...

Majorarea salariului pe economie va duce la scumpirea alimentelor

Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a avertizat că alimentele se vor scumpi cu siguranţă, dacă Guvernul...

Zero reziduuri de pesticide: se creează un nou club de afaceri

Clubul are trei obiective principale, dar cel mai important este acela al producerii de alimente cu zero reziduuri de...

Stirile ultimelor 7 zile

România se numără printre țările cu cel mai mare număr de încălcări ale legislației de mediu

Poluarea aerului are consecințe grave asupra sănătății cetățenilor europeni....

FrieslandCampina România numește un nou Director de Resurse Umane

Începând cu luna septembrie 2021, Adriana Panait preia poziția...

România importă până la 35% din necesarul intern de miere

Țara noastră importă anual între 3.000 şi 6.000 tone...

Despre construirea și gestionarea unui sistem integrat de management afli la conferința PIA 2021

Obstacolele întâmpinate de companii în realizarea obiectivelor pe care...

Înlocuirea sării cu o alternativă ce conține potasiu și sodiu ar „salva milioane de vieți”, arată o serie de studii

Consumul excesiv de sare este o preocupare globală. În Marea Britanie, de exemplu, unde se recomandă consumul de cel...

Majorarea salariului pe economie va duce la scumpirea alimentelor

Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a avertizat că alimentele se vor scumpi cu siguranţă, dacă Guvernul...

Zero reziduuri de pesticide: se creează un nou club de afaceri

Clubul are trei obiective principale, dar cel mai important este acela al producerii de alimente cu zero reziduuri de...

Metode de determinare a metalelor grele din produsele alimentare Microbiological laboratory analysis

Alimente precum fructele, legumele, pește, cerealele şi seminţele oleaginoase, hrana pentru bebeluşi vor fi mai sigure consumului uman pe...

Îngrijorare privind răspândirea virusului gripei aviare în Europa

Franța a ridicat nivelul de alertă privind virusul gripei aviare, după ce o formă severă a fost depistată la...

UE a devenit al treilea cel mai mare importator de produse agroalimentare

Un raport publicat de Comisia Europeană arată că UE și-a îmbunătățit poziția de lider în rândul celor mai mari...

Delia FODOR – comisar la Garda de Mediu a confirmat participarea la conferinta PIA 2021 – Poluarea si Industria Alimentara

Nu ratati participarea la PIA 2021, evenimentul in cadrul caruia aveti ocazia de a va consolida cunostintele in zona...

Programul „Cornul și laptele”, cu produse locale (inițiativă)

Primăria Brașov alocă un punctaj mai mare ofertanților care achiziţionează produse cu o pondere peste 50% de la producători...

Oportunități de colaborare în apicultură: Elveția – România

Preşedintele și ministrul Economiei din Elveția vor vizita anul viitor România, context în care se vor discuta şi oportunităţile...

10 ani de la obţinerea Indicaţiei Geografice Protejate pentru magiunul din prune

Anul acesta, s-au împlinit 10 ani de când Sonimpex Topoloveni a obținut certificatul de Indicație Geografică Protejată (IGP) pentru...

Alte știri din aceiași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă

Skip to toolbar