facebook
AmbalajeProdusele chimice PFAS „dăunătoare sănătății” sunt „răspândite” în ambalajele...

Produsele chimice PFAS „dăunătoare sănătății” sunt „răspândite” în ambalajele de unică folosință

-

Un nou studiu a evidențiat utilizarea „pe scară largă” a substanțelor perforoalchil și poliforoalchil (PFAS), „dăunătoare sănătății”, în ambalajele de unică folosință.

Cercetările efectuate de opt ONG-uri (inclusiv ONG-ul ceh Arnika, Alianța pentru sănătate și mediu -HEAL și CHEM Trust), au descoperit că PFAS sunt utilizate pe scară largă în ambalajele de unică folosință.

38% dintre eșantioanele prelevate de la fast-food-uri, din supermarketuri și din magazinele alimentare prezente în mediul virtual, din șase țări europene au fost „suspectate” că au fost tratate cu substanțe chimice PFAS pentru a elimina senzația de uleios. La 66% dintre eșantioanele trimise pentru analize s-a constat existența unui „tratament intenționat” cu PFAS. Urme de PFAS au fost detectate în „toate eșantioanele” selectate pentru analize de laborator și colectate locații din Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Olanda și Marea Britanie.

„Contaminarea cu PFAS este atât de omniprezentă încât am găsit PFAS chiar și în produsele care nu au fost tratate intenționat cu aceste substanțe chimice. Aceiași contaminanți PFAS au fost găsiți în aerul arctic, în zăpadă și în carnea animalelor sălbatice. Cu fiecare an, întârzierea în reglementarea acestui grup de „produse chimice pentru totdeauna” crește povara poluării pentru generațiile viitoare de oameni și animale sălbatice. Interzicerea tuturor utilizărilor neesențiale ale substanțelor chimice PFAS ar trebui pusă în aplicare de urgență ”, a comentat dr. Julie Schneider, PFAS Campaigner la CHEM Trust.

Preocupări de sănătate și mediu

În raportul lor, ONG-urile au declarat că utilizarea PFAS în ambalajele de unică folosință reprezintă o amenințare pentru sănătatea populației și a planetei.

Moleculele de PFAS sunt formate dintr-un lanț de atomi de carbon și fluor legați. Puterea legăturii carbon-fluor face ca aceste substanțe chimice, în esență, să nu se degradează în mediul înconjurător, fapt care le aduce denumirea de „substanțe chimice permanente”.

Oamenii sunt expuși la PFAS prin apă potabilă și alimente contaminate. Potrivit unui briefing din 2019 al Agenției Europene de Mediu privind riscurile chimice emergente în regiune, poluarea cu PFAS este „răspândită în Europa”. În contextul ambalării alimentelor, studiile au arătat că PFAS poate migra din ambalaj în aliment.

Acest lucru se adaugă la povara totală a substanțelor chimice la care sunt expuși oamenii și crește riscul de impact asupra sănătății. Din relativ puținele PFAS bine studiate, cele mai multe sunt considerate de la moderat, la foarte toxice, în special pentru dezvoltarea copiilor“ , a remarcat agenția .

Un număr tot mai mare de dovezi științifice indică potențialele efecte negative asupra sănătății asociate cu expunerea la PFAS, inclusiv leziuni hepatice, boli tiroidiene, colesterol ridicat, obezitate, supresie hormonală și cancer.

„Este timpul ca Uniunea Europeană să acționeze și să interzică imediat și permanent întreaga clasă de PFAS în ambalajele alimentare, pentru a proteja consumatorii în primul rând. Este clar că nu este esențial să se utilizeze substanțe chimice extrem de toxice și persistente, care prezintă un risc atât de grav pentru sănătate și mediu, în ambalajele alimentare, mai ales atunci când există alternative mai sigure”, a comentat Jitka Strakova, autorul principal al studiului și membru al Arnika (precum și consilier științific al rețelei internaționale de eliminare a poluanților – IPEN).

Standarde duble” descoperite

Potrivit coaliției militanților în domeniul sănătății și drepturilor consumatorilor, reglementarea s-a dovedit un instrument eficient pentru a stimula companiile să nu mai utilizeze compuși PFAS.

În Danemarca, de exemplu, utilizarea substanțelor chimice permanente în ambalajele de hârtie și carton a fost interzisă din iulie 2020. Studiul a arătat că niciunul dintre sacii de cartofi prăjiți McDonald’s cumpărați în Danemarca nu a prezentat tratament PFAS. Cu toate acestea, a fost detectat un tratament PFAS intenționat pentru aceleași articole cumpărate în Republica Cehă și Regatul Unit.

ONG-urile au declarat că acest lucru arată că reglementarea se poate dovedi un instrument eficient – dar demonstrează, de asemenea, lipsa unei abordări armonizate la nivelul UE cu privire la materialele de contact cu produsele alimentare, rezultând „diferite niveluri de protecție” pentru consumatorii din întreagul bloc UE.

În special, activiștii de mediu au subliniat că există „alternative la ambalajele tratate cu PFAS” pentru alimente și acestea sunt disponibile pe piață.

Răspunzând studiului, un purtător de cuvânt al McDonald’s a declarat în ianuarie anul curent pentru FoodNavigator că gigantul fast-food s-a angajat să elimine compușii fluorurați din materialele de ambalare la nivel global până în 2025.

„Aceasta se bazează pe acțiuni anterioare, inclusiv eliminarea unui subset semnificativ de PFAS în 2008 și eliminarea BPA / BPS și a ftalaților în 2013 și, respectiv, 2015. Suntem o companie care continuă să lucreze din greu pentru a ne depăși țintele stabilite pentru 2025 ” , ne-a spus purtătorul de cuvânt.

„Toate materialele de ambalare McDonald sunt conforme cu FDA, UE și toate organismele de reglementare locale și practicăm o continuă de monitorizare, testare și inovatare pentru toate materialele de ambalare, în parteneriat cu furnizorii noștri pentru a ne asigura că acestea sunt sigure pentru clienți și mediul înconjurător.“

Poluarea zero vizează o oportunitate „o dată în secol”

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a lansat un „plan de acțiune de zero poluare” care are ca scop deplasarea efortului zonei către poluare zero pentru aer, apă și sol până în 2050.

Natacha Cingotti, lider în sănătate și produse chimice la Alianța pentru sănătate și mediu (HEAL), a subliniat că acesta reprezintă un moment important în dezvoltarea reglementării PFAS din Europa.

„Când Europa a declarat că obiectivul este de obține poluare zero și un mediu non-toxic, nu putem accepta ca ambalajele produselor alimentare care deseori sunt aruncate în câteva minute după consumul produsului, să fie tratate cu substanțe chimice care persistă și se acumulează în mediul ambiant, fiind asociate și cu efecte grave pentru sănătate. Marea restricție europeană ce vizează PFAS, aflată în curs de reglementare este o ocazie o dată într-un secol de a aborda astfel de utilizări și de a lucra spre eliminarea treptată a producției de PFAS, oriunde acestea sunt inutile”, a spus Cingotti.

INSCRIE-TE ACUM LA CONFERINTA PIA 2021 – POLUAREA IN INDUSTRIA ALIMENTARA – “Tehnici de prevenire a poluarii – adaptarea canalelor de productie si distributie a alimentelor”, CA SA DEZBATEM IMPREUNA PROVOCARILE CU CARE SE CONFRUNTA ROMANIA PE ACEASTA ZONA

>>> DETALII PENTRU COMPANII SAU PARTICIPANTI, AICI

DIN ACTUALITATE

Alimente proaspete mai mult timp datorită „distrugătorului de bacterii” găsit în gustările de carne fermentată

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, aceștia au arătat cum un compus care anihilează bacteriile periculoase întâlnit în Nem Chua -...

Peste 275.000 lei amenzi applicate de ANPC în Piața Ceair din Pitești

Controalele echipelor mixte de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Sus-Muntenia Ploiești au continuat. Au fost efectuate acțiuni de verificare, de această...

ASAS: prețul cărnii de porc va crește cu 25% în Europa

Preţul cărnii de porc va creşte în Europa cu aproximativ 25% în următorii ani, din cauza cererii de pe piaţa chineză. Declarația îi aparține preşedintelui...

Din aceiasi categorie

Alimente proaspete mai mult timp datorită „distrugătorului de bacterii” găsit în gustările de carne fermentată

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, aceștia au arătat cum un compus care anihilează bacteriile periculoase...

Peste 275.000 lei amenzi applicate de ANPC în Piața Ceair din Pitești

Controalele echipelor mixte de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Sus-Muntenia Ploiești au continuat. Au fost efectuate...

ANSES: „Avem întrebări despre nanomateriale”

Având în vedere recenta hotărâre privind dioxidul de titan, autoritățile franceze au extins avertismentul și au cerut prudență cu...

Soluții pentru reducerea consumului de apă și a emisiilor de carbon pentru sectorul produselor lactate

Tetra Pak s-a angajat să atingă un nivel zero al emisiilor nete de CO2 până în 2030 și să...

ASAS: prețul cărnii de porc va crește cu 25% în Europa

Preţul cărnii de porc va creşte în Europa cu aproximativ 25% în următorii ani, din cauza cererii de pe...

ANPC: Probleme mari cu micii de la Dedulești

Echipe mixte de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Sus-Muntenia Ploiești, au întreprins o serie de...

Produsele chimice PFAS „dăunătoare sănătății” sunt „răspândite” în ambalajele de unică folosință

Un nou studiu a evidențiat utilizarea „pe scară largă” a substanțelor perforoalchil și poliforoalchil (PFAS), „dăunătoare sănătății”, în ambalajele...

Salata cu icre de știucă de Tulcea, protejată şi recunoscută în UE

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de...

Stirile ultimelor 7 zile

Alimente proaspete mai mult timp datorită „distrugătorului de bacterii” găsit în gustările de carne fermentată

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia,...

Peste 275.000 lei amenzi applicate de ANPC în Piața Ceair din Pitești

Controalele echipelor mixte de control ale Comisariatului Regional pentru...

ANSES: „Avem întrebări despre nanomateriale”

Având în vedere recenta hotărâre privind dioxidul de titan,...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Cum putem curăța laptele de celulele somatice?

Preocuparea pentru calitatea materiei prime în industria lactatelor este tot mai mare în ultimii ani. Tot mai multe companii...

Recrutare în industria alimentară | 7 – 8 iulie 2021 🟦 RO.aliment JOBS 2021

RO.aliment JOBS, evenimentul creat special pentru a accelera recrutarea în industria alimentară, conectând candidați cu firmele ce caută să...

Reducerea costurilor operatorilor, prin digitalizarea activităților ANSVSA

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) are în curs mai multe proiecte prin care vor fi...

Dezbatere la RO.aliment Show: NUTRI-SCORE | Viziunea ANPC și ARC

Comisia Europeană (C.E.) și-a anunțat intenția de a impune un sistem de etichetare a alimentelor unitar în rândul tuturor...

Industria lactatelor – detectarea pierderilor de produs și optimizarea procesului

Compania Hach Lange, unul dintre furnizorii de soluții inovatoare pentru administrarea mai eficientă a resurselor de apă, este partener...

Care sunt sistemele de management al calității și siguranței alimentului în Agricola Bacău, afli la RO.aliment SHOW

Iacob Marinel, managerul departamentului de calitate din cadrul grupului Agricola, va detalia ce sisteme de management al calității și...

Beneficiile digitalizării în industria alimentară prezentate de Testo Romania la ROA SHOW 2021

Horațiu Bașa, CEO Testo România, va prezenta beneficiile digitalizării în industria alimentară pe 17 și 18 mai la RO.aliment...

Descoperim împreună provocările și beneficiile momentului în sectoarele alimentare – PROGRAM și TEMATICĂ ROA SHOW 2021

Liderii din sectorul alimentar, al băuturilor și al suplimentelor alimentare se întâlnesc în numai patru zile la RO.aliment SHOW...

Mihaela Bilic a confirmat participarea la RO.aliment SHOW 2021

Medicul primar diabet și boli de nutriție Mihaela Bilic va explica de ce pâinea este un aliment esențial pentru...

ROA SHOW: “Tendințe și inovație în industria de panificație. Brutăria rustică artizanală la nivel industrial”

Până în urmă cu câțiva ani, alăturarea cuvintelor „brutărie” „rustică” „artizanală” și „industrial” în aceeași propoziție părea mai mult...

Alte știri din aceiași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă

Skip to toolbar