Actualitate Impunerea unor taxe pe consumul de carne este "foarte...

Impunerea unor taxe pe consumul de carne este “foarte probabilă” , spune FAIRR Initiative

-

Carnea se află pe un drum similar cu tutunul, carbonul și zahărul și este “foarte probabil” că unele guverne vor începe să impoziteze consumul acestui produs, afirmă reprezentanții organizației Farm Animal Investment Risk &Return Initiative (FAIRR).

Reprezentanți ai rețelei de investitori FAIRR au declarat că scopul adoptării unor măsuri de impozitare a consumului de carne este acela de a “sensibiliza consumatorii asupra impactului material al agriculturii și cu privire la condițiile de bunăstare ale animalelor”.
Peste 180 de țări impozitează consumul de tutun, 60 de jurisdicții impozitează emisiile de carbon și cel puțin 25 de țări au taxe asupra zahărului și este foarte probabil ca următorul produs care să fie supus unui regim fiscal special să fie carnea, se arată într-un studiu intitulată ”Taxa pe șeptel: Autoritățile de reglementare iau în considerare introducerea impozitului pe consumul de carne?”.

“Calea spre adoptarea unor măsuri de impozitare începe, de obicei, atunci când există un consens global că o activitate sau un produs dăunează societății. Acest lucru duce la o evaluare a costurilor financiare pentru public, fapt care, la rândul său, duce la constituirea unui sprojin pentru o anumită formă de impozitare suplimentară.”

Decizia Agenției de cercetare a cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (IARC) de a include carnea procesată în lista de produse cancerigene are ecouri și în cazul implicațiilor negative asupra sănătății deja asociate cu tutunul și zahărul, se arată în studiu.
Belgia și-a reconstruit piramida consumului sănătos de alimente, mutând carnea pe același palier cu ciocolata și dulciurile în timp ce Ghidul Eatwell din Marea Britanie recomandă consumul de proteine vegetale în locul cărnii și al produselor lactate.

Alte țări au dat semne că ar fi în măsură să introducă taxarea cărnii – Consiliul de Etică o organizație daneză cu rol de consiliere (think thank) a recomandat guvernului aplicarea unei taxe pentru consumul de carne, fapt care ar putea “face o mare diferență” în ceea ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice – deși niciuna nu a luat efectiv o decizie în sensul de a promova un astfel de proiect de lege.

FAIRR atenționează că: “Deși nu au existat propuneri în legislația actuală, investitorii pe termen lung ar trebui să ia în considerare astfel de argumente convingătoare, în special în țări precum Danemarca și Suedia. În Țările Nordice, prima taxă pe emisiile de carbon a fost introdusă în 1990.

Prețul umbră
Autorii studiului solicită companiilor să ia în considerare adoptarea unui “preț de umbră” intern al cărnii pentru a ține cont de costurile viitoare”, în același mod în care multe utilizează stabilirea prețului intern al carbonului”.

Nu se calculează ce nivel al fiscalității ar fi necesar pentru a se realiza reduceri semnificative ale consumului de carne, dar propunerile făcute în Danemarca au sugerat o cifră de aproximativ 2,7 USD (2,30 €) pe kilogramul de carne. O propunere legislativă suedeză privind impunerea de taxe asupra alimentelor, pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, depusă de trei parlamentari din Partidul Verde sugerează adoptarea unui prag de aproximativ 20SEK (2 €) per kilogram.

Dr. Marco Springmann, cercetător principal pe probleme de durabilitate ecologică și sănătate publică la Universitatea din Oxford, în cadrul Martin Programme – Future of Food (Programul Martin – Viitorul Alimentației) spune că:

“Impozitarea cărnii în scopuri ecologice sau de sănătate ar putea constitui un prim pas important în abordarea acestor provocări gemene – mediu și sănătate – și ar transmite un semnal puternic că schimbarea dietei în favoarea uneia mai bune și mai durabile, pe bază de plante, ar fi necesară de urgență pentru a ne păstra atât sănătatea noastră, cât și mediul înconjurător.”

Un consens global?
Rosie Wardle, head of investor engagements la FAIRR a declarat că organizația sa nu susține taxele pe consumul de carne, dar crede că există un consens global că supra-producția și consumul de carne dăunează sănătății umane, mediului și, prin urmare, societății ca întreg. “Nu sugerăm care ar trebui să fie nivelul de taxare sau chiar că ar trebui să existe un astfel de impozit”, a spus ea pentru FoodNavigator. “Ceea ce spunem este că, prin analizarea comportamentelor anterioare privind taxele și “plăcerile nevinovate” și privind în viitor – prognozăm că, pe termen mediu și lung, o taxă pe carne sau ceva asemănător s-ar putea afla pe agenda unor state.”

Wardle a spus că există multe exemple de jucători din industria alimentară care își adaptează practicile și abordează această problemă prin achiziții, investiții, inovare de produse și cercetare și dezvoltare.
Gigantul american din industria cărnii, Tyson, își majorează participația de 5% la compania de proteine pe bază de plante Beyond Meat, în timp ce Cargill și-a arătat sprijinul pentru producția de carne în laborator, achiziționând Memphis Meat, iar gigantul din domeniul lactatelor Danone a cumpărat WhiteWave.

”Schimbări au loc în industria zootehnică și alimentară”, a declarat Wardle. “Indiferent dacă acest lucru se datorează unei amenințări legate de taxarea suplimentară a produselor din carne sau altor riscuri, cum ar fi problemele de mediu ori riscurile pentru sănătatea umană sau se realizează că există oportunități de piață aici – asistăm la o schimbare în bine”.


FAIRR oferă o listă de verificare cu întrebări pe care investitorii ar trebui să le pună companiilor alimentare înainte de a-și investi disponibilitățile în acestea:
Compania a luat în considerare implicațiile presiunilor potențiale de reglementare asupra cărnii, inclusiv posibilitatea introducerii unui impozit pe carne. Care ar putea fi implicațiile financiare în acest scenariu?
Compania a luat în considerare o diversificare a portofoliului de proteine. A explorat mai multe produse pe baza de plante,ținând seama de schimbarea cererii de consum pe acest segment? S-au stabilit obiective pentru a reduce conținutul de carne al anumitor game compozite?
Compania a conceput norme clare privind aprovizionarea cu carne pentru a reduce riscurile potențiale pentru sănătate și mediu. De exemplu, lanțul său de aprovizionare cu carne își propune să reducă impactul asupra mediului sau să reducă utilizarea antibioticelor. Există oportunități pentru companie de a promova gamele de produse mai sănătoase și mai durabile?
Compania utilizează capitalul său de marcă pentru a promova în mod mai larg o dietă și un stil de viață sănătos și durabil și pentru a educa consumatorii în a face alegeri mai bune?

DIN ACTUALITATE

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi a lansat definiția oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale” pentru a...

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a promovat celebrul produs din carne apreciat la nivel european, prin mai multe activități...

Alimentele „procesate” nu sunt în mod inerent nesănătoase: „Aceste concepte trebuie disociate”

Sistemele actuale de clasificare a alimentelor sunt confuze și pot induce în eroare în cazul alimentelor „procesate”, susține un nou studiu. „Este prea simplist...

Din aceiasi categorie

Lidl și Colruyt adoptă etichetarea amprentei de mediu?

Eco-Score este un sistem de etichetare pentru partea din față a ambalajului dezvoltat în Franța pentru a comunica amprenta...

World Wide Fund for Nature (WWF) recomanda consumatorilor sa isi reconsidere dietele

World Wide Fund for Nature (WWF) a făcut apel la guvernul de la Berlin să ia în calcul introducerea...

Alimentele „procesate” nu sunt în mod inerent nesănătoase: „Aceste concepte trebuie disociate”

Sistemele actuale de clasificare a alimentelor sunt confuze și pot induce în eroare în cazul alimentelor „procesate”, susține un...

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi a lansat definiția oficială a ceea ce constituie „un aliment...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi...

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de...

291 de sancțiuni contravenționale aplicate de ANSVSA în martie

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Nutriția oncologică pas cu pas

Evoluția rapidă a tehnologiei în ultimii ani a schimbat dinamica conversațiilor dintre pacienții oncologici și medici. Amedeo Grigorean, medic...

48% dintre consumatori consideră că ar putea avea un sistem imunitar mai bun

Un studiu efectuat de FMCG GURUS a relevat că 48% dintre consumatori sunt de părere că ar putea avea...

Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate 2021 o editie de succes!

Cea de-a treia ediție a Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate s-a desfășurat online, anul acesta, în perioada 24...

Reminder:🔔Pe 30 martie 2021 aflați de la Dr. Trif Dorin cum vă puteți proteja muncitorii!

Ansell vă invită în data de 30 Martie 2021, la webinarul cu tema ''Este ergonomia o temă actuală în...

Prinde discuțiile avizate despre nutriție, nutrienți și sănătate | Ultimele ore de înscrieri

În doar o zi începe Maratonul de Nutriție, Nutrienți și Sănătate, 12 ore de discuții avizate, moderate de specialiști...

AMR 2 zile | Recunoașterea reciprocă a suplimentelor alimentare & noul regulament de siguranță pentru producția de suplimente

Tatiana Onisei, CS II Șef SNPMAPS, în cadrul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, va...

Probioticele > importanța pentru sănătate, provocări tehnologice și legislative în punerea lor pe piață

Pe 24 martie 2021, Bianca Tihăuan, cercetător științific Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, va...

Ivermectina > de la antiparazitar la antiviral!? Explicații de la prof. dr. Dumitru Militaru

Prof. dr. Dumitru Militaru va prezenta informații corecte, relevante și clarificatoare despre ivermectină - un medicament ce a ținut...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar