Actualitate Durată de viață: EFSA dezvoltă un nou instrument

Durată de viață: EFSA dezvoltă un nou instrument

-

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a dezvoltat un arbore de decizie pentru a ajuta operatorii să aleagă când să aplice data de „utilizare până” sau „cel mai bun înainte” pentru produselor lor.. Obiectivul este de a reduce risipa de alimente, un obiectiv consacrat în strategia Ferma la furcă.

Data de „utilizare până la” pe alimente este legată de siguranță – alimentele pot fi consumate până la această dată, dar nu după, chiar dacă arată și miros bine. „Cel mai bun înainte” se referă la calitate – mâncarea va fi sigură după această dată, dar este posibil să nu aibă calitatea cea mmai bună. De exemplu, aroma și textura sa ar putea să nu fie la fel de bune.

Potrivit Comisiei Europene, aproximativ 10% din cele 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare produse în fiecare an în Uniunea Europeană sunt corelate cu data marcării produselor alimentare, după cum arată un studiu al CE (care poate fi găsit aici).

Pentru a ajuta serviciile de calitate ale companiilor alimentare să știe când să aplice data de expirare sau data minimă de durabilitate pentru produsele alimentare, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) propus actorilor din domeniu un arbore de decizie.

Dezvoltat de experți din grupul științific al EFSA privind pericolele biologice, acest instrument vine sub forma a zece întrebări la care operatorii din sectorul alimentar trebuie să răspundă. De exemplu, dacă cerințele de marcare a datei pentru o categorie de produse alimentare sunt deja reglementate de lege, dacă este un produs congelat sau dacă produsul este supus unui tratament pentru eliminarea pericolelor. Chestionarul ridică, de asemenea, întrebări cu privire la manipularea produsului înainte de ambalare sau caracteristicile și condițiile de depozitare ale acestuia.

Experții au subliniat, de asemenea, factorii care trebuie luați în considerare la stabilirea unei date de valabilitate, care include perioada în care un aliment va rămâne sigur și / sau de o calitate adecvată pentru consum atâta timp cât este ambalajul este intact.

„Informațiile clare și corecte privind ambalajul și o mai bună înțelegere a marcării datei pe alimente de către toate părțile interesate pot contribui la reducerea risipei de alimente în Uniunea Europeană, garantând în același timp siguranța alimentelor. Această opinie științifică reprezintă un pas înainte în această direcție ”, subliniază Kostas Koutsoumanis, președintele grupului de experți.

Grupul EFSA privind pericolele biologice va publica un alt aviz pe această temă în 2021. Avizul se va concentra pe informațiile oferite consumatorilor cu privire la condițiile de depozitare, termenele de consum după deschidere și practicile de decongelare.


Sursa Processalimentaire

Din aceiasi categorie

Grupul care a făcut o ofertă pentru achiziționarea Carrefour s-ar fi răzgândit (surse)

Grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard ar fi renunțat la oferta de achiziție a Carrefour, după ce Guvernul francez...

Ce au găsit inspectorii ANSVSA în urma controalelor efectuate în decembrie

Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor județene precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat un număr de 9.918...

Grupul Danone optimizează controlul TOC și reduce costurile cu reactivii

Studiu de caz: BioTector și RTC în aplicații din industria alimentara Problema: Stația de epurare a unui producător din...

România produce carne de melc în valoare de 50 milioane de lei

Patru companii din Hunedoara, Tulcea, Mureș și Sibiu produc carne de melc în valoare de 50 de milioane de...
- Advertisement -

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Stirile ultimelor 7 zile

- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar