3.8 C
Bucharest
Thursday, March 4, 2021
Stiri International Fonterra : Parteneriatul Trans-Pacific este "departe de a fi...

Fonterra : Parteneriatul Trans-Pacific este “departe de a fi perfect”

Fonterra a dat vina pe protecționismul ”înrădăcinat” din sectorul produselor lactate al SUA pentru faptul că Parteneriatul Trans-Pacific (PTP) este ”departe de a fi perfect”.

-

Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, Statele Unite ale Americii și Vietnam au încheiat aproape cinci ani de negocieri ale PTP la 4 octombrie a.c. (semnarea acordului s-a produs la o zi după încheierea negocierilor pe data de 5 octombrie). Lansate în 2011, discuțiile legate de respectivul acord au avut drept scop îmbunătățirea și simplificarea comerțului între națiunile din zona Oceanului Pacific. Conform noului acord comercial, exportatorii de produse lactate din Noua Zeelandă vor avea acces la 12 piețe prin noi contingente. În plus, tarifele au fost eliminate pentru un număr nespecificat de produse lactate.

Într-o declarație, dată cu prilejul finalizării respectivelor negocieri, președintele Fonterra, John Wilson, a recunoscut că a fost “o muncă enormă”, iar rezultatul este încă “departe de a fi perfect”. “Pe segmentul produselor lactate negocierile au fost foarte dificile, iar Noua Zeelandă a reușit să obțină unele progrese legate de anumite cote”, a spus el.

“În același timp eu sunt foarte dezamăgit de faptul că acordul este departe de scopul inițial al PTP de a elimina toate tarifele vamale, dar, cu siguranță exista unele câștiguri utile pentru exportatorii de lactate din Noua Zeelandă, pe piețele cheie ale acestora cum ar fi SUA, Canada și Japonia. Beneficii mai mari se vor vedea din momentul în care tarifele vamale la unele linii de produse vor fi eliminate,” a adăugat John Wilson.

Federația Națională a Producătorilor de Lapte (FNPL), Consiliului American pentru Exportul de  Lactate (CAEL) și Asociația Internațională pentru Alimentele obținute din Lapte (AIAL) – care reprezintă în mod colectiv interesele producătorilor, procesatorilor și exportatorilor de produse lactate din America, au mulțumit negociatorilor din partea SUA pentru eforturile lor depuse cu ocazia discuțiilor legate de PTP.

“Asteptăm cu nerăbdare intrarea în vigoare a dispozițiilor acordului cu privire la domeniul produselor lactate”, a declarat Clay Hough, vice-președinte senior al AIAL.

Într-o declarație separată, (FNPL) și CAEL au spus că ”vor analiza cu atenție prevederile acordului referitoare la industria produselor lactate în zilele următoare”.

vacuta cu vitelIn 2014, o coaliție a părților interesate din industria de lactate din SUA a amenințat că își va retrage sprijinul pentru acordul comercial, dacă Japonia și Canada continuă să refuze un acces general pentru  produsele lactate  americane. Ulterior, un grup de 21 de congresmeni americani au acuzat Canada de a nu dori ”să se angajeze în mod serios discuții în ceea ce privește accesul pe piață al produselor lactate din import.”

Având ”de luptat din greu” împotriva unor astfel de cereri, Canada a acordat accesul pe piață sa pentru un contingent de produse lactate din import echivalent cu 3,25% din producția sa previzionată de lapte pentru anul 2016, după cum sugerează o  evaluare inițială a Asociației Producătorilor de Produse Lactate din Canada (APPLC). “În mod evident, am fi preferat să nu se acorde un acces suplimentar pe piața canadiană pentru o cantitate mai mare de produse lactate din import, ” a declarat Wally Smith, președinte al APPLC.

Cu toate acestea, recunoaștem că guvernul nostru a luptat din greu împotriva cererilor altor țări și a și anunțat micșorarea poverii noastre suplimentare legate de intrarea acestor noi produse pe piața canadiană, prin măsuri de atenuare și prin ceea ce pare a fi un pachet de compensații pentru sectorul lactatelor, urmărind astfel minimizarea impactului deschiderii pieței pentru importuri asupra producătorilor canadieni de produse lactate și compensarea diferenței de creștere a pieței interne a lactatelor ca urmare a acoperirii cererii de aceste noi produse, ” a arătat Wally Smith.

”Guvernul a înțeles în mod clar importanța furnizării de produse lactate de fermele locale asupra mediului rural acanadian și a activităților economice pe care le generează,” a adăugat Smith.

Indicele prețului mediu al lactatelor scade pentru prima dată de la începutul lunii august.Indicele prețurilor internaționale ale produselor lactate (Global Dairy Trade – GDT, calculat de Fonterra, n.ed.) a scăzut cu 3,1% pe 20 octombrie a.c., aceasta fiind prima scăderea a prețului mediu, de la începutul lunii august, pe platforma de tranzacționare administrată de grupul neo-zeelandez Fonterra.

Indicele GDT, calculat ca o medie ponderată a variațiilor procentuale ale prețurilor materiilor prime lactate pe platforma deținută de Fonterra, a scăzut cu 3,1%, la licitația bilunară desfășurată pe 20 octombrie 2015. Astfel, prețul mediu de vânzare raportat la respectiva licitație a scăzut de la nivelul de 2.834 USD pe tona de produs (preț înregistrat la ultima licitație anterioară, care s-a derulat în data de 6 octombrie), la 2.735 USD pe tona de produs.

Volumul tranzacționat a scăzut, de asemenea, de la 36.050 tone de produse tranzacționate, la 6 octombrie, la 34.519 tone de produse tranzacționate, la licitația din 20 octombrie.

blue cheeseReducerea prețurilor la unt, lapte praf integral (WMP), lapte praf degresat (SMP), cu 11,1%, 4,6% și 4,5%, respectiv, au fost principalii factori care au condus la obținerea unei diminuări de 3,1% a indicelui prețurilor internaționale ale produselor lactate (Global Dairy Trade – GDT). Prețul la brânza Cheddar și prețul la lactoză, de asemenea, au scăzut cu 2,2% și respectiv 3,8%.

În același timp, la untul obținut din lapte praf (BMP), la grăsimea din lapte anhidră (AMF) și la cazeina închegată prețurile au crescut, cu 2,4%, 3,2% și respectiv 2,1%.

Indicele GDT a crescut cu un total de 52,1% la ultimele patru licitații: cu 9,9% la 6 octombrie, cu 16,5% la 15 septembrie, cu 10,9% la 1 septembrie și cu 14,8% la 18 august. Înainte de această creștere, la 4 august, nivelul indicelui prețurilor GDT a scăzut cu 9,3%. La  câteva zile de la licitația din 4 august, gigantul american lactate Land O’Lakes s-a retras în mod oficial din postura de vânzător pe platforma adminstrată de Fonterra. Firma americană a tranzacționat lapte praf degresat (SMP) ca vânzător, în martie 2014, dar nu a mai oferit produse pentru mai mult de șase luni în ultima perioadă.

Amul (India), Arla Foods (Danemarca), Arla Foods Ingredients (Danemarca), DairyAmerica (Statele Unite ale Americii), Euroserum (Franța), Fonterra (Noua Zeelandă) și Murray Goulburn (Australia) continuă să ofere produse pe platforma GDT deținută de compania neo-zeelandeză.

Pe 19 noiembrie GDT a anunțat, de asemenea, că Arla Foods va începe din 3 noiembrie să ofere lapte praf degresat prelucrat la temperatură medie instantanee. Arla oferă deja pe platformă BMP și SMP prelucrat la temperatură medie obișnuită și temperatură scăzută obișnuită.

 

DIN ACTUALITATE

Peroni Libera 0.0% și echipa de Formula 1™️ Aston Martin Cognizant anunță un parteneriat pe termen lung

Peroni Libera 0.0%, brandul de bere fără alcool Super Premium, anunță astăzi un parteneriat pe termen lung, multianual, cu echipa de Formula 1™️ Aston...

Nestlé va înjumătăți emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030

Compania multinațională Nestlé a anunțat că va reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030, pentru a ajunge...

Meniu unic fără carne pentru elevii din Lyon

Primăria din Lyon a impus tuturor celor 206 de școli din orașul francez să ofere meniuri unice elevilor, pentru a grăbi servirea copiilor și...

Din aceiasi categorie

Vrei să afli ce înseamnă o dietă prietenoasă cu intestinul, sau care sunt compușii antiinflmatori prezenți în alimente?

Cea de-a treia ediție a Maratonului de Nutriție, Nutrienți, Sănătate (NNS) se va desfășura online în perioada 24 -...

Peroni Libera 0.0% și echipa de Formula 1™️ Aston Martin Cognizant anunță un parteneriat pe termen lung

Peroni Libera 0.0%, brandul de bere fără alcool Super Premium, anunță astăzi un parteneriat pe termen lung, multianual, cu...

Carlsberg va testa utilizarea sticlelor de bere obținute cu emisii reduse de carbon

Carlsberg Marston's Brewing Company a colaborat cu Encirc pentru a testa o sticlă de bere care are potențialul de...

Grupul Puratos aduce programul Cacao-TraceTM și în România, un program unic de sustenabilitate pentru producția de ciocolată

Puratos România, parte a Grupului Puratos, unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime inovative, cu expertiză...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Vrei să afli ce înseamnă o dietă prietenoasă cu intestinul, sau care sunt compușii antiinflmatori prezenți în alimente?

Cea de-a treia ediție a Maratonului de Nutriție, Nutrienți, Sănătate (NNS) se va desfășura online în perioada 24 -...

Centrul Managerial IBA Suport – obiectivul unuia dintre proiectele recent demarate de catre IBA Bucuresti.

Proiectul, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, încheiat cu Ministerul Educației și Cercetării în calitate de Organism Intermediar...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar