facebook
Tuesday, March 5, 2024
MarketingSoluțiile și beneficiile digitalizării pentru producătorii/distribuitorii din industria FMCG

Soluțiile și beneficiile digitalizării pentru producătorii/distribuitorii din industria FMCG

-

Ce nu măsori, nu poți îmbunătăți. În industria Fast Moving Consumer Goods (FMCG), totul se mișcă extrem de repede. Trendurile, piața, consumatorii, concurența, vânzările, produsele se schimbă mult mai des decât în alte industrii. De aceea, pentru a putea ține pasul cu transformările ai nevoie de un sistem de analiză a datelor care să îți ofere o perspectivă largă în timp real.

Companiile din industria FMCG, în special cele din zona de food și băuturi, activează într-un mediu care se schimbă întruna ca urmare a presiunii venite din partea consumatorilor, dar și a competitorilor.

Și totuși, într-un asemenea mediu concurențial și dinamic, trebuie să reziști și să crești ca business. Iar pentru a obține aceste lucruri ai nevoie de:

  • Monitorizare a datelor și a indicatorilor de performanță
  • Standardizare, optimizare și automatizare a proceselor de business
  • Reducere costuri operaționale
  • Creștere vânzări și profitabilitate

Întrebarea care se pune e cum poți obține agilitatea/adaptabilitatea și avantajele competitive de care ai nevoie pentru a obține toate lucrurile de mai sus?

Răspunsurile pot fi multe, însă unul dintre ele contribuie decisiv la atingerea obiectivelor de business, iar acesta este digitalizarea.

Ce soluții software să folosești dacă activezi în FMCG?

Retail Execution & Merchandising

Hermes Retail Execution & Merchandising este cea mai completă soluție pentru companiile din industria FMCG care oferă monitorizarea cu ajutorul unor chestionare a peste 50 de KPI cum ar fi prezența produselor, plasările secundare, vizibilitatea, out of stock, prețurile, POSM (materiale de merchandising la punctele de vânzare), dimensiunea display-urilor, numărul de fețe la raft, planograme, Share of Shelf etc. Aplicația permite monitorizarea competiției, prețurilor și promoțiilor, a standardelor de mercantizare, dar și monitorizarea rutelor zilnice ale reprezentanților companiei și a activităților pe care aceștia le desfășoară în teren. De asemenea, integrarea fotografiilor realizate în locațiile vizitate de agenți adaugă o dimensiune nouă în cadrul rapoartelor din HERMES, astfel încât să se poată vedea modul în care sunt produsele sunt aranjate, prețuri, dacă se respectă sau nu standardele de mercantizare etc. Rapoartele și analizele detaliate oferite de soluție contribuie la optimizarea strategiilor de vânzare și merchandising, ajutând la implementarea conceptului de “Perfect Store”.

AI Shelf Image Recognition

HERMES AI Shelf Recognition este o soluție inovatoare din domeniul Inteligenței Artificiale (AI) și Machine Learning, specializată în recunoașterea automată a produselor expuse la raft. Cu o precizie de peste 94% în recunoașterea automată a produselor de pe raft, această soluție reduce semnificativ timpul pe care un agent de merchandising îl petrece într-un magazin. Datorită capacității sale de a extrage o mulțime de date și de KPI în câteva secunde dintr-o simplă fotografie, aplicația Transart permite o reducere de cel puțin 50% a timpului necesar pentru colectarea datelor la raft.

Indicatori precum prezența produselor, disponibilitatea în stoc, cota de raft ocupată, dimensiunea raftului și numărul de fețe ale produselor sunt calculați automat de către inteligența artificială, astfel încât reprezentantul companiei poate începe imediat să lucreze la raft pentru a îmbunătăți rezultatele din fotografiile inițiale.

Digital Shelf Analytics (DSA)

Observăm o tendință în creștere, în care tot mai multe companii din industria FMCG își dezvoltă canalul de vânzări online. Faptul că produsele sunt comercializate online de către mai mulți retaileri adaugă o complexitate suplimentară procesului de măsurare a performanței brandurilor proprii. De aceea, soluția OREx DSA vine în ajutorul companiilor care doresc să-și monitorizeze prezența produselor proprii pe canalul de vânzări online (e-commerce). Prin intermediul acestei platforme, gestionarea conținutului pentru o pagină ideală de promovare a produselor, monitorizarea stocurilor din magazinele online, evaluarea și clasificarea recenziilor, gestionarea prețurilor și promoțiilor, stocurilor și indicatorilor precum share of shelf sau share of search, precum și multe alte aspecte pot fi realizate și măsurate cu ușurință.

Sales Force Automation (SFA)

Distribuitorii FMCG în regim Van Sales, respectiv Pre Sales se confruntă cu provocări constante în gestionarea și optimizarea activităților de vânzare în teren.

HERMES SFA este un sistem avansat de automatizare a vânzărilor care conectează direct clienții, agenții de vânzări și compania, facilitând comunicarea eficientă și în timp real între aceste părți. Cu ajutorul acestui sistem, distribuitorii FMCG pot obține rezultate remarcabile și pot crește performanța echipei de vânzări.

Beneficiile principale ale HERMES SFA includ creșterea vânzărilor prin automatizarea procesului de vânzare, respectiv implementarea strategiilor de upselling și cross-selling. Sistemul îmbunătățește eficiența și productivitatea echipei de vânzări prin automatizarea sarcinilor repetitive și funcționează chiar și offline. Oferă control și vizibilitate în timp real asupra activității agenților de teren, contribuie la optimizarea procesului de vânzare prin implementarea politicilor comerciale și oferă informațiile necesare pentru a maximiza oportunitățile de vânzare. HERMES SFA permite planificarea rutelor optime pentru agenți și monitorizarea activității lor în timp real, îmbunătățind relația cu clienții prin comunicare rapidă și oferirea informațiilor actualizate despre produse. Automatizarea procesului de vânzare reduce erorile umane și costurile operaționale, iar analiza datelor colectate facilitează luarea deciziilor informate în strategii de vânzare și planificarea resurselor.

Asset Management

Pentru a obține succesul în industria FMCG, gestionarea eficientă a asset-urilor este esențială. Cu HERMES Asset Management, ai la îndemână o soluție completă și intuitivă pentru a monitoriza, gestiona și optimiza asset-urile valoroase (expozitoarele, frigiderele, coolerele, aparate vending, mese, standuri, umbrele, espresoare etc.) ale companiei tale. Este nevoie să te asiguri că asset-urile tale sunt întotdeauna în locul potrivit, funcționează în parametri optimi și contribuie la creșterea vânzărilor și la succesul afacerii tale în industria FMCG.

Transart BI – Business Intelligence Dashboards

Ce nu măsori, nu poți îmbunătăți. În industria Fast Moving Consumer Goods, totul se mișcă extrem de repede. Trendurile, piața, consumatorii, concurența, vânzările, produsele se schimbă mult mai des decât în alte industrii. De aceea, pentru a putea ține pasul cu transformările ai nevoie de un sistem de analiză a datelor care să îți ofere insights în timp real.

Tehnologiile Business Intelligence precum PowerBi, Tableau sau QlikSense pe care le utilizează Transart creează rapoarte grafice, interactive care se actualizează în timp real.

Transart BI creează automat rapoarte de business ușor de înțeles pentru oricine și elimină erorile umane din prelucrarea datelor ceea ce scurtează timpul de luare a deciziilor.

Astfel compania se poate adapta rapid la orice schimbare care este evidențiată în rapoarte create în timp real.

Demand Signal Management (DSiM)

Demand Signal Management (DSiM) este o soluție software care prelucrează, curăță, standardizează și unifică informații extrem de utile pentru producătorii FMCG. Practic, rapoartele de vânzări consolidate de tip Sell-Out pentru producătorii FMCG preluate automat din sistemele distribuitorilor și retailerilor în fiecare zi.

Cu ajutorul DSiM orice producător poate vedea atât ce vând distribuitorii, dar și retailerii IKA (dacă aceștia pun la dispoziție datele). Astfel se poate observa rapid efectul unei promoții în vânzări sau chiar se poate ajusta producția în funcție cererea din piață, dar și a trendurilor observate în datele istorice de vânzări.

În concluzie, digitalizarea oferă soluții și beneficii semnificative producătorilor și distribuitorilor din industria FMCG. Aceste soluții software pot fi folosite pentru a obține o monitorizare eficientă a datelor și indicatorilor de performanță, pentru a standardiza, optimiza și automatiza procesele de business, pentru a reduce costurile operaționale și pentru a stimula creșterea vânzărilor și a profitabilității. Prin implementarea companiile FMCG pot obține un avantaj competitiv, adaptabilitate la schimbările din piață și creșterea performanței într-un mediu concurențial dinamic.

Despre companie

Transart este unul dintre principalii furnizori de software pentru companiile FMCG din România. Transart este lider de piață pe zona de SFA – aplicații mobile pentru forța de vânzări și merchandising, dar și unul dintre puținii furnizori de software ERP care acoperă semnificativ principalele nevoi ale afacerilor din comerț, import și distribuție, cu o suită de aplicații profesionale proprii (HERMES SFA, B2B, CRM, BI Adviser și Warehouse Manager WMS), integrate într-o platformă software ERP românească. Cu o experiență de peste 26 de ani în industria IT, Transart are, în prezent, 100 de angajați, peste 3700 de clienți, implementări în 35 de țări și mai mult de 16.000 de utilizatori.

Mai multe informații: marketing@transart.ro sau www.transart.ro

DIN ACTUALITATE

Ambalaje din fibre reciclabile cu barieră înaltă

ProAmpac a lansat o soluție reciclabilă pe bază de fibre cu barieră înaltă, concepută pentru aplicații de termoformare. ProActive Recyclable FibreSculpt este potrivit pentru diverse...

Știrile ultimelor zile

Ambalaje din fibre reciclabile cu barieră înaltă

ProAmpac a lansat o soluție reciclabilă pe bază de fibre cu barieră înaltă, concepută pentru aplicații de termoformare. ProActive Recyclable...

Contabilizarea costului pierderii biodiversităţii

Poți pune un preț pe pierderea biodiversității? Aceasta este întrebarea pusă de economiștii de la Wageningen Economic Research, deoarece...

Ce urmează pentru sustenabilitatea corporativă după amânarea votului în PE?

După abținerea anunțată a Germaniei și Italiei, votul pentru o parte cheie a legislației europene de „due diligence” care...

Noi tehnologii care pot face alimentele procesate atât mai sănătoase, cât și mai durabile

Cercetătorii au dezvoltat un ingredient bogat în fibre, făcut din subproduse vegetale pentru a fi folosit în burgeri vegani...

STUDIU: Doar consumul de legume, „nu este suficient” pentru a reduce riscul cardiac

Un aport suficient de legume este important pentru menținerea unei alimentații echilibrate și evitarea unei game largi de boli....

Axa intestin-creier pe un cip: o cale mai rapidă către alimente care promovează sănătatea creierului

Ce este axa intestin-creier și ce rol joacă alimentele în ea? Relația dintre alimente și sănătatea creierului este deja...

Este macauba o alternativă prietenoasă cu pădurile tropicale la uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este ieftin de produs în cantități mari, dar metodele de producție nesustenabile, în special defrișarea, înseamnă...

Biscuiți Grandino din aluat fraged, cu ciocolată și METAL

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din...

Știrile ultimelor 7 zile

Contabilizarea costului pierderii biodiversităţii

Poți pune un preț pe pierderea biodiversității? Aceasta este...

Ce urmează pentru sustenabilitatea corporativă după amânarea votului în PE?

După abținerea anunțată a Germaniei și Italiei, votul pentru...

Noi tehnologii care pot face alimentele procesate atât mai sănătoase, cât și mai durabile

Cercetătorii au dezvoltat un ingredient bogat în fibre, făcut...

STUDIU: Doar consumul de legume, „nu este suficient” pentru a reduce riscul cardiac

Un aport suficient de legume este important pentru menținerea...

Axa intestin-creier pe un cip: o cale mai rapidă către alimente care promovează sănătatea creierului

Ce este axa intestin-creier și ce rol joacă alimentele în ea? Relația dintre alimente și sănătatea creierului este deja...

Este macauba o alternativă prietenoasă cu pădurile tropicale la uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este ieftin de produs în cantități mari, dar metodele de producție nesustenabile, în special defrișarea, înseamnă...

Biscuiți Grandino din aluat fraged, cu ciocolată și METAL

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din...

Se poate lega Nutri-Score de standardul cu privire alimentele ultraprocesate?

Un recent studiu scoate în evidență pentru prima dată efectul asupra algoritmului Nutri-Score atunci când este utilizat standardul Nova....

Studiu MKOR: 35% dintre români nu au încredere în autenticitatea etichetelor eco

Șapte din 10 români evită risipa de alimente, iar unii aleg produse aproape de expirare. Unul din doi români...

Reducem zahărul și păstrăm gustul? Posibil cu expertiza specialiștilor

În ultimele decenii, consumatorii, comercianții și autoritățile de reglementare au devenit din ce în ce mai conștienți de efectele...

Aspecte pozitive dar și negative ale consumului de cofeină?

Mulți dintre noi ne începem ziua cu o ceașcă fierbinte de ceai de cafea. De fapt, uneori este primul...

ANPC: Suplimente alimentare cu deficiențe de etichetare la sălile World Class

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfăşurat, în 14.02.2024, o amplă acțiune de control la 19...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 8 februarie 2024 – workshop industria alimentară

Ziua a 2-a a seminarului informativ ESE 2024 a fost dedicată subiectelor de interes pentru industria alimentară.  Seminarul a fost...

Produse lactate hibride: Cum pot inovatorii să deblocheze potențialul unei noi categorii?

Produsele lactate hibride, în care lactatele convenționale sunt amestecate cu ingrediente pe bază de plante, dețin un potențial „atractiv...

Zile dedicate studenților și elevilor la Concursurile GastroPan 2024

GastroPan 2024 – eveniment care are loc în perioada 14-16 martie 2024 la Brașov, centrul Lux Divina – oferă...

Lege nouă împotriva risipei alimentare. Magazinele vor fi obligate să reducă prețul, să doneze sau să composteze alimentele aproape de expirare

Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând...

ANPC a controlat magazinele Selgros din toată țara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat, în 29.01.2024, întreg lanțul de 23 de magazine, din România, aparținând...

Solina Romania lansează GRILL ADVENTURE 2024 – noua gamă de soluții inovative pentru grătar

Anul 2024 este despre mâncarea care creează nostalgie și familiaritate, mâncarea de tip ”comfort food”, asezonată cu note de...

Cât de mult compensează exercițiile fizice riscurile cardiovasculare ale băuturilor îndulcite cu zahăr?

Când facem exerciții fizice, de multe ori sperăm să compensăm unele dintre efectele negative ale alimentelor nesănătoase pe care...

Etichetele „vegane” nu înseamnă întotdeauna că produsul nu conține ingrediente de origine animală

În ciuda înțelegerii publice comune a cuvântului „vegan”, însemnând produse de origine non-animală, nu există o definiție obligatorie din...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 7 februarie 2024 – workshop suplimente alimentare

ESE 2024, eveniment valoros pentru schimbul de cunoștințe, experiențe și idei în industria alimentară, a avut loc în zilele...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă