facebook
12.5 C
Bucharest
Thursday, May 13, 2021
Calitate O anchetă constată un control slab al calității în...

O anchetă constată un control slab al calității în suplimentele ce conțin acid folic și vitamina D

-

O investigație privind acidul folic comercializat pentru femeile însărcinate și vitamina D arată inexactități uriașe în ceea ce privește etichetarea conținutului, unele suplimente oferind doar o fracțiune din doza indicată, iar altele având niveluri mai mari de 150% decât cele menționate.

Eficiența nutraceuticelor este afectată de diferiți parametri complecși, inclusiv biodisponibilitatea ingredientului și prezența altor componente, fie în produsul în sine, fie în dieta consumatorului. Mai mult, datorită stabilității limitate a multor componente ale nutraceuticelor, fabricarea se face în mod obișnuit cu exces pentru a asigura o cantitate suficientă pe durata de valabilitate a produsului. Aceste provocări pot duce la o variabilitate considerabilă a conținutului ingredientului activ din produse.

Conform recomandărilor Comisiei Europene (CE), conținutul acceptabil al majorității vitaminelor este cuprins între 80 și 150% din conținutul declarat. Nerespectarea acestor criterii de calitate legate de conținut este considerată înșelătoare pentru consumatori și uneori poate prezenta un risc pentru sănătate.

Prezentul studiu, publicat în revista „Foods”, a urmărit să investigheze dacă în cazul suplimentelor conținutul de acid folic (ca 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF)) vândut special pentru utilizare în timpul sarcinii (șase probe studiate) și vitamina D comercializate pentru populația generală (24 de probe studiate) a fost corectde etichetat.

Studiul a fost realizat pe suplimente din rețeaua comercială generală, care sunt de obicei utilizate de consumatorii sloveni. Probele au fost prelevate dintr-un lot de producție de 30 de suplimente alimentare diferite.

Rezultatele au arătat că unele eșantioane au avut un conținut de vitamine în afara intervalului de toleranță de 80-150%. Conținutul de 5-MTHF într-o probă de acid folic a fost peste nivelul superior tolerabil (UL) pentru aportul de acid folic (1000 µg pe doză).

Raportul concluzionează: „În ambele tipuri de suplimente alimentare, am găsit probe cu un conținut foarte scăzut de vitamine – 0% și 36% pentru 5-MTHF și respectiv vitamina D – precum și produse cu cantitate mai mult decât dublă din cantitatea așteptată a ingredientului activ. Aceste rezultate arată nevoia pentru un control mai bun al calității suplimentelor alimentare.

Producătorii de alimente trebuie să asigure un control al calității suficient atât în procesul de fabricație, cât și pe durata de valabilitate a produselor. În plus, autoritățile trebuie să ia măsuri regulate de control al calității pentru conținut. În absența condițiilor de reglementare pentru bune practici de fabricație, controlul voluntar al calității ar permite consumatorilor să identifice produsele de calitate.“

Investigația

Screeningul probelor de acid folic a fost efectuat folosind farmacia online autorizată de guvern, Lekarna Nove Poljane, folosind termenii de căutare „acid folic” și „sarcină”.

Eșantionul final a fost compus din șase suplimente alimentare. Toate suplimentele alimentare selectate au fost achiziționate în octombrie 2020, verificate pentru a se încadra în termenul de valabilitate de utilizare, așa cum este definit de producător și trimise la laborator pentru analize. Probele conțin acid folic sub formă de (a) calciu-l-metilfolat sau (b) sare de glucozamină a acidului (6S) -5-metiltetrahidrofolic; ambele sunt aprobate pentru utilizare în suplimentele alimentare din UE. Toate produsele erau mărci internaționale comercializate în întreaga UE.

5-MTHF a fost măsurat utilizând metoda acreditată de cromatografie lichidă – spectrometrie de masă (LC-MS / MS) SOP M3816.

Doar trei eșantioane (50%) s-au dovedit a fi în intervalul de toleranță de 80-150%. O probă s-a situat considerabil peste marja de 150%, iar două au fost sub marja de 80%. Una nu conținea nici măcar un nivel măsurabil de 5-MTHF. După cum a dezvăluit rechemările pieței în diferite țări ale UE, producătorul a suspendat producția și vânzarea produsului din cauza nivelurilor conținute scăzute de acid folic.

Pentru a alege din cantitatea vastă de suplimente de vitamina D comercializate pentru populația generală, cercetătorii au efectuat un sondaj pe consumatorii sloveni pentru a identifica cele mai utilizate mărci de suplimente de vitamina D. Au fost primite 688 de răspunsuri valide, raportând utilizarea a 95 de suplimente diferite.

S-a luat decizia de a include suplimente alimentare care (a) au avut cel puțin trei utilizatori raportați în sondaj, (b) au fost etichetați pentru a conține 10-100 µg de vitamina D, (c) au fost de la diferiți producători și (d) nu au fost suplimente cu mai multe componente. Majoritatea produselor erau mărci internaționale care sunt comercializate în întreaga UE. Conținutul de holecalciferol a fost măsurat utilizând metoda LC-MS / MS acreditată MP 1570 rev 2/2017.

Cu excepția a două probe, toate celelalte (N = 22; 92%) au fost conforme cu intervalul de toleranță CE. O probă a fost peste marja de 150% (NUT20 / D / 5; 206%), în timp ce o probă a fost considerabil sub marja de 80% la doar 36% (9 µg de colecalciferol în loc de 25 µg declarat).

Ambele eșantioane care se aflau în afara nivelului de conținut declarat de 80-150% au avut un număr peste medie de utilizatori conform sondajului (270% peste medie).

Regementări suplimentare

În Uniunea Europeană (UE), suplimentele alimentare sunt reglementate ca alimente, iar calitatea acestora cade sub responsabilitatea operatorilor din sectorul alimentar (de exemplu, producători și distribuitori). Regulamentul definește suplimentele alimentare ca „produse alimentare, al căror scop este de a completa dieta normală și care sunt surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic”.

Prezentul studiu afirmă că: „În timp ce întreprinderile care se ocupă de suplimente alimentare în UE trebuie să respecte Punctele critice de control pentru analiza pericolelor (HACCP), nu există nicio cerință pentru bune practici de fabricație (BPF). Faptul că standardele de calitate și costurile de înregistrare pentru suplimentele alimentare nu sunt comparabile cu medicamentele ar trebui să se reflecte în cheltuielile de producție mai mici. Teoretic, acest lucru ar trebui să conducă la produse mai accesibile (rentabile) de o calitate suficientă pentru completarea dietei normale.

În plus, deoarece suplimentele alimentare nu sunt etichetate cu avertismente detaliate și cu menționarea posibilelor efecte adverse (care sunt necesare medicamentelor), consumatorii le pot percepe ca fiind mai sigure pentru utilizare. Paradoxal, au fost constatate preocupări cu privire la calitatea suplimentelor alimentare din Europa, considerându-se că este necesar un mediu de reglementare mai strict.“

Sursa: Foods, autori: Žmitek, K .; Krušič, S .; Pravst, I., „O cercetare destinată a investiga conținutul legate de calitatea Nutraceuticelor folosite de consumatorii sloveni: Un studiu de caz, privitor la acidul folic și vitamina D“.

DIN ACTUALITATE

Sophie’s Bionutrients dezvoltă o alternativă de lapte pe bază de microalge

Firma de tehnologie alimentară din Singapore, Sophie's Bionutrients, susține că a dezvoltat prima alternativă de lapte din lume, pe bază de microalge. Noul concept de...

Ordinul privind unele măsuri de informare a consumatorilor și consiliere a operatorilor economici

Astăzi, 11 mai 2021, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (A.N.P.C.), prin Direcția Generală Control, Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul A.N.P.C., vă supune...

Avem aprobare! Cașcavalul de Săveni este produs cu Indicație Geografică Protejată – IGP, în UE

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a denumirii „Cașcaval de Săveni” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP) „Cașcavalul de Săveni” este o...

Din aceiasi categorie

Ordinul privind unele măsuri de informare a consumatorilor și consiliere a operatorilor economici

Astăzi, 11 mai 2021, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (A.N.P.C.), prin Direcția Generală Control, Supraveghere Piață și Armonizare Europeană...

Care este stadiul legislativ actual al UE în materie de „due diligence”? DG JUST arată cum vor influența o serie de schimbări industria

Comisia Europeană se pregătește să pună în aplicare o nouă lege privind protecția mediului și drepturile omului. Ce impact...

ROA SHOW 2021: Delegarea controlului oficial prin prisma Reg. UE 2017/625

Delegarea controlului oficial este armonizată în statele-membre Uniunii Europene prin Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului...

Descoperim împreună provocările și beneficiile momentului în sectoarele alimentare – PROGRAM și TEMATICĂ ROA SHOW 2021

Liderii din sectorul alimentar, al băuturilor și al suplimentelor alimentare se întâlnesc în numai patru zile la RO.aliment SHOW...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Sophie’s Bionutrients dezvoltă o alternativă de lapte pe bază de microalge

Firma de tehnologie alimentară din Singapore, Sophie's Bionutrients, susține...

Ordinul privind unele măsuri de informare a consumatorilor și consiliere a operatorilor economici

Astăzi, 11 mai 2021, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor...

Premieră: înghețata moldovenească va putea tranzita UE

Comisia Europeană a publicat un nou regulament, prin care...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Descoperim împreună provocările și beneficiile momentului în sectoarele alimentare – PROGRAM și TEMATICĂ ROA SHOW 2021

Liderii din sectorul alimentar, al băuturilor și al suplimentelor alimentare se întâlnesc în numai patru zile la RO.aliment SHOW...

Mihaela Bilic a confirmat participarea la RO.aliment SHOW 2021

Medicul primar diabet și boli de nutriție Mihaela Bilic va explica de ce pâinea este un aliment esențial pentru...

ROA SHOW: “Tendințe și inovație în industria de panificație. Brutăria rustică artizanală la nivel industrial”

Până în urmă cu câțiva ani, alăturarea cuvintelor „brutărie” „rustică” „artizanală” și „industrial” în aceeași propoziție părea mai mult...

Noutăți despre IFS Food 7 | Informații esențiale pentru industrie, la RO.aliment Show 2021 >>> Participă și tu!

Ionuț Nache, fondatorul companiei INAQ Consulting, reprezentant oficial al IFS Management GmbH în România, va prezenta noutățile aduse de...

Conservanți naturali pentru o mâncare mai curată | 10 zile până la RO.aliment Show

Pentru al doilea an consecutiv, compania italiană Millbo este partener al conferinței Ingredients Show, rebranduită anul acesta în RO.aliment...

DailyZz: ceva cu care poți visa

Ritmul frenetic al vieții moderne nu pare să încetinească nici măcar în „noul normal” și ne rămâne puțin timp...

Soluție completă pentru păstrarea culorii, aromei și siguranței cărnii de vită tocate cu NaturCEASE™ Dry

Tocarea cărnii accelerează deteriorarea calității acesteia, lucru care se datorează suprafeței crescute și contaminării microbiene cauzate de trecerea prin...

SALVEAZĂ evenimentul în CALENDAR ! RO.aliment SHOW > 17-21 mai 2021

Ingredients SHOW este, începând de anul acesta, RO.aliment SHOW! Pentru că formatul ediției 4 a conferinței IS (5 zile...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar