Home Actualitate Criza alimentară mondială, un pericol iminent

Criza alimentară mondială, un pericol iminent

1

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a atras atenția asupra riscului crescut de apariție a unei crize alimentare mondiale, ce ar putea afecta sute de milioane de copii și adulți, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Sistemele noastre alimentare nu mai funcţionează şi pandemia de COVID-19 agravează situaţia”, a estimat el într-un comunicat care a însoţit un studiu al ONU, reamintind că în prezent „peste 820 de milioane de persoane nu mănâncă suficient”.

„Circa 144 de milioane de copii de mai puţin de cinci ani suferă de o întârziere de creştere, respectiv mai mult de un copil din cinci în lume. În acest an, am putea avea încă alte 49 de milioane de persoane ce se confruntă cu sărăcia extremă din cauza crizei. (…) Numărul persoanelor în situaţie de insecuritate alimentară gravă sau care suferă de malnutriţie severă va creşte rapid”, a avertizat secretarul general, solicitând o mobilizare „prioritară acolo unde riscul este mai acut”.

Antonio Guterres solicită în special o protecţie pentru lucrătorii din sistemul alimentar,
menţinerea ajutorului umanitar şi consolidarea susţinerii pentru industria alimentară şi
schimburile comerciale pentru a evita întreruperea lanţurilor de distribuţie. El cere, de
asemenea, să se pună accent pe programe nutriţionale, în special instituind ajutoare pentru
copiii care nu au acces la alimentaţie în cadrul şcolilor.

Secretarul general al ONU crede că este posibilă dezvoltarea de alimente sănătoase şi nutritive pentru eradicarea foametei în lume.

ONU a mai avertizat şi în aprilie asupra riscului de explozie a numărului de persoane care
suferă sever de foame din cauza pandemiei, notează AFP.

 

 

Skip to toolbar