facebook
Home Actualitate Încălzirea globală: avertisment final din partea IPCC

Încălzirea globală: avertisment final din partea IPCC

0
134
ovine

website builder

În prima parte a celui de-al șaselea raport de evaluare, care va fi lansat în versiunea sa completă în 2022, oamenii de știință de la IPCC (Grupul interguvernamental privind schimbările climatice din Franța) trag un nou semnal de alarmă. Este un ultim avertisment, înainte ca daunele cauzate de schimbările climatice să devină ireversibilă.

Raportul estimează că limitarea încălzirii globale la aproximativ 1,5°C sau chiar 2°C în următoarele câteva decenii va deveni irealizabilă fără reduceri imediate, rapide și masive ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Concluzia se bazează pe cele mai avansate date de știința climei.

„Astăzi avem o imagine mult mai clară a climatului trecut, prezent și viitor”, spune Valérie Masson-Delmotte, copreședinte al Grupului I de lucru al IPCC. Acest raport ne confruntă cu realitatea ”. Știm că, din era industrială, creșterea temperaturii legată de emisiile de gaze cu efect de seră datorate activităților umane este deja de 1,1°C.

Care sunt consecințele pe termen lung?

Potrivit experților, la +1,5°C vor fi mai multe valuri de căldură, anotimpuri calde mai lungi și anotimpuri reci mai scurte. Cu o creștere de 2°C, căldura extremă ar atinge mai des niveluri critice de toleranță pentru agricultură și sănătate publică.

Nu este însă doar temperatura, ci și căldura, frigul, ploaia, zăpada, seceta, vântul, inundațiile de coastă și altele. Schimbările climatice intensifică ciclul apei și schimbă distribuția precipitațiilor. Acest lucru va ajuta la intensificarea ploilor și inundațiilor, la creșterea precipitațiilor în altitudine, dar la scăderea acesteia în zona subtropicală și la declanșarea secetei în unele regiuni de pe Glob. Zonele de coastă vor fi afectate direct de creșterea nivelului mării. Ecosistemele marine vor fi perturbate. În timp ce efectele schimbărilor climatice ar putea fi resimțite mai intens în orașe.

Lista consecințelor încălzirii globale este extrem de lungă. „A fost clar de zeci de ani că clima Pământului se schimbă și impactul activităților umane asupra sistemului climatic este incontestabil”, spune Valérie Masson-Delmotte.

Raportul arată însă că mai este timp să acționăm și că acțiunile umane pot determina în continuare schimbările climatice viitoare. „Pentru stabilizarea climei, va fi necesar să se facă reduceri puternice, rapide și susținute ale emisiilor de gaze cu efect de seră și să se reducă la zero emisiile nete de CO2. Limitarea altor gaze cu efect de seră și a poluanților atmosferici, în special metanul, ar putea fi benefică atât pentru sănătatea publică, cât și pentru climă ”, adaugă Panmao Zhai, copreședinte al Grupului I de lucru.

Rezumatul pentru factorii de decizie, precum și documente și informații suplimentare, pot fi găsite aici: https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/ .