facebook
16 C
Bucharest
Wednesday, September 22, 2021
ActualitateParmigiano Reggiano și Grana Padano refuză etichetarea tip semafor:...

Parmigiano Reggiano și Grana Padano refuză etichetarea tip semafor: „Nutri-Score subminează DOP”

-

Consorțiile de brânzeturi DOP Parmigiano Reggiano și Grana Padano s-au pronunțat împotriva schemei nutriționale de etichetare Nutri-Score, sugerând algoritmul său „induce în eroare și înșeală” consumatorii.

Consorțiile a două dintre cele mai renumite produse cu denumirea de origine protejată (DOP) din Italia, Parmigiano Reggiano și Grana Padano, refuză să aprobe etichetele care încorporează scheme de etichetare tip semafor – susținând că „depreciază practicile existente”.

Un sistem eficient de etichetare?

Nutri-Score este pe piață de aproximativ șase ani. Dezvoltat pentru prima dată în Franța, schema de etichetare nutrițională a fost adoptată de Belgia, Germania, Olanda, Luxemburg și Spania.

Nu se știe încă dacă Nutri-Score va câștiga un rol din ce în ce mai important și în viitor. Comisia Europeană s-a angajat să propună un sistem obligatoriu de etichetare front-of-pack – (FOP = pe partea din față a ambalajului) până la sfârșitul anului viitor, dar ce format va avea această etichetă nu a fost încă dezvăluit.

Nutri-Score este, după cum subliniază Parmigiano Reggiano și Grana Padano, un sistem de etichetare. Alimentele sunt clasificate de la -15 pentru produsul „cel mai sănătos” la +50 pentru cele „mai puțin sănătoase”, iar pe baza acestui scor produsul primește o literă cu codul de culoare corespunzător: de la verde închis (A) la roșu închis (F). Algoritmul se bazează pe o cantitate standard (100g) de produs.

Mai multe studii au indicat eficacitatea Nutri-Score în a discrimina alimentele pe baza compoziției lor nutriționale.

Într-un studiu din anul 2018, realizat la nivel internațional cercetătorii au comparat cinci etichete FOP concepute pentru a crește gradul de conștientizare a consumatorilor cu privire la calitatea nutrițională a alimentelor și a încuraja alegeri mai sănătoase, în 12 țări. Nutri-Score a ieșit pe primul loc.

Și la începutul acestui an, Public Health France (Santé Publique France – SPF) a publicat rezultatele sondajelor efectuate între 2018 și 2020 menite să înțeleagă mai bine impactul etichetei în cei trei ani de la adoptare. „Aceste noi rezultate confirmă faptul că populația franceză adoptă din ce în ce mai mult acest sistem de etichetare…” a remarcat Anne-Juliette Serry, șeful unității pentru activități fizice și alimentare din cadrul SPF. „ Dezvoltarea pozitivă a indicatorilor confirmă faptul că Nutri-Score joacă un rol în obiceiurile de cumpărare ale francezilor”, a remarcat Anne-Juliette Serry, șefa unității pentru activități fizice și alimentare din cadrul SPF e.

Produse cu un singur ingredient

Cu toate acestea, eticheta nu este lipsită de critici. În special, producătorii de produse cu un singur ingredient susțin că discriminează unele alimente tradiționale.

Industria uleiului de măsline din Europa, de exemplu, spune că algoritmul Nutri-Score este „nedrept” . Conform schemei de etichetare, uleiul de măsline primește o notă galbenă „C”, despre care industria susține că nu ia în considerare beneficiile pentru sănătate asociate cu conținutul de polifenoli din măsline.

Și unii producători de brânzeturi au adoptat o poziție puternică împotriva schemei de etichetare – inclusiv a celor care pretind că fac două dintre cele mai importante produse cu denumire de origine protejată (DOP) din lume: Parmigiano Reggiano și Grana Padano. Prima este o brânză tare, granulată, din lapte de vacă care este fabricată în în partea central nordică a Italiei. Grana Padano (protejată de legislația UE DOP din 1996) este fabricată în mod similar cu laptele de vacă nepasteurizat, dar este mai tânără și mai puțin sfărâmicioasă decât Parmigiano Reggiano (protejată din 1992).

Pentru prima dată, cele două consorții s-au reunit într-un consiliu mixt pentru a „spune nu sistemului Nutri-Score”. Procedând astfel, fac trimitere la Regulamentul nr. 1151/2012 în temeiul art. 45 care prevede că este necesar: „să se adopte măsuri pentru promovarea produselor lor și, dacă este necesar, să ia măsuri pentru a preveni sau a unor contramăsuri care subminează sau riscă să submineze imaginea produselor“.

Motivul respingerii sistemului Nutri-Score de către consorțiile italiene este cel puțin dublu: algoritmul Nutri-Score este pentru o cantitate per 100g; și susțin că schema de etichetare nu ia în considerare beneficiile nutriționale ale brânzeturilor.

O chestiune de cantitate

Algoritmul, susțin consorțiile, induce în eroare și înșeală consumatorii. „Consumul real al produselor este legat de cantități absolute care nu corespund cantităților pe care se bazează algoritmul”, susțin aceștia.

De exemplu, cantitatea medie de brânză într-un vas poate varia de la 20g la 40g. Pentru uleiul de măsline extravirgin, portia poate varia de la 10g la 20g. Pentru alte produse alimentare, cum ar fi pastele, cartofii sau fructele, consumul poate fi mai mare de 100g.

Consorțiile sprijină furnizarea educației nutriționale legate de dieta generală, precum și informații despre „cantități realiste”, „recomandate” de produse individuale. Dar etichetele Nutri-Score bazate pe cantități „deconectate de dieta generală și porțiile recomandate” sunt înșelătoare, sugerează aceștia. Acest lucru se datorează faptului că scorul este calculat pe baza cantităților (la 100g) care sunt „foarte puțin probabile” să fie consumate în practică.

Conform algoritmului Nutri-Score, Parmigiano Reggiano și Grana Padano primesc un scor „portocaliu”. Consorțiile susțin însă că un fel de mâncare format din 80g paste, 20g ulei de măsline extravirgin și 20g brânză tare DOP ar primi, în general, un scor „verde”.

„Din acest motiv, instrumentele de etichetare bazate pe principiile Nutri-Score trebuie considerate o practică care subminează produsele DOP, deoarece descurajează consumul fără nicio justificare nutrițională obiectivă”, au menționat aceștia.

„Scopul ar trebui să fie acela de a genera un consum informat, legat de cantități corecte, luând în considerare caracteristicile generale organoleptice ale produsului.“

Adăugarea de proteine și „substanțe nutritive importante“ alimentelor

O altă preocupare cheie se referă la „echilibrul nutrițional” dintre alimente și la caracteristicile organoleptice generale ale brânzeturilor tari DOP.

Brânzeturile, conform consorțiilor, sunt penalizate pentru conținutul lor de grăsimi. Cu toate acestea, Nutri-Score neglijează faptul că brânza oferă mulți nutrienți importanți, inclusiv calciu, acizi grași funcționali, vitamine liposolubile și aminoacizi esențiali.

Din punct de vedere nutrițional, de exemplu, adăugarea unei porții de 30-40g de Grana Padano DOP sau de Parmigiano Reggiano DOP la un vas de spaghete adaugă proteine, microorganisme din lapte crud și îmbunătățește „gustul” felului de mâncare, susține consorțiile. Mai mult, „într-un mod controlat”, poate înlocui sarea în prepararea pastelor, „satisfăcând astfel mai bine nevoile consumatorului individual”.

„Deoarece sistemul Nutri-Score se bazează pe informații generice și cu siguranță nu educaționale pentru consumator, credem că trădează de fapt scopul final pe care și l-a propus, și anume, încurajarea alegerilor sănătoase și echilibrate din punct de vedere nutrițional.”

Refuzul etichetării tip semafor

Prin urmare, atunci când un producător de Parmigiano Reggiano sau Grana Padano este rugat, în mod voluntar de către un cumpărător, să schimbe etichetarea unui produs DOP pentru a include un sistem de etichetare tip semafor – care, la fel ca Nutri-Score, nu ia în considerare „cantitățile efective” de produse consumate în practică și care nu oferă detalii despre „diete echilibrate” – consorțiile vor refuza.

„Am luat măsuri, împreună cu prietenii de la Grana Padano, împotriva unui sistem de etichetare care nu are sens și subminează imaginea Parmigiano Reggiano, pe care nutriționiștii l-au considerat și un produs sănătos și natural”, a remarcat Nicola Bertinelli, președintele Consorțiul Parmigiano Reggiano.

Este un „act de responsabilitate”, a continuat ea, care „pe lângă protejarea produsului nostru”, va aduce beneficii altor produse agroalimentare care ar fi „penalizate pe nedrept” de un sistem „fără nicio justificare nutrițională obiectivă”.

Președintele Consorțiului de Protecție Grana Padano, Renato Zaghini, a invitat alți producători să urmeze exemplul lor. „Nutri-Score neagă echilibrul între cantitatea și calitatea produselor alimentare , deoarece acestea sunt un element cheie al unui regim alimentar adecvat la toate vârstele.

„Pe baza acestor orientări științifice, invităm toți producătorii de produse agroalimentare italiene de excelență, începând cu DOP, să își unească forțele pentru a îmbunătăți comunicarea și, la nivel instituțional, să sprijine inițiativele guvernamentale împotriva acestui sistem de etichetare, ca fiind sărac în informaţii nutriționale și care are un impact negativ nu numai asupra producătorilor care investesc în calitate și durabilitate, dar , de asemenea, asupra unei diete adecvate a consumatorilor.“

Sursa: Revista Nutrients, articolul „Objective understanding of front-of-package nutrition labels: Un international experimental comparative study across 12 countries.” publicat 18 octombrie 2018, DOI: https: //doi.org/10.3390/nu10101542, autori: Manon Egnell, Zenobia Talatí , Serge Hercberg, Simone Pettigrew și Chantal Julia. / https://www.foodnavigator.com/Article/2021/08/23/Parmigiano-Reggiano-and-Grana-Padano-refuse-traffic-light-labelling-Nutri-Score-undermines-PDOs

spot_img

DIN ACTUALITATE

30% dintre copiii din România nu consumă fructe zilnic

Un nou studiu de piață a relevat că doi din trei copii din România mănâncă dulciuri zilnic și că 30% nu consumă fructe în...

Programul ce încurajează consumul de nuci în școli

Primăria Ciugud din județul Alba a lansat primul program public din România care promovează consumul de nuci în rândul elevilor din mediul rural. Astfel, elevii...

Încă un an al embargoului rusesc pentru produsele agroalimentare

Rusia a prelungit embargoul asupra produselor alimentare importate din țările UE, SUA și alte state până în decembrie 2022. Embargoul acoperă importul de produse lactate, carne,...

Seleniul, toxinele și detoxifierea

Deși considerat un proces ireversibil, acumularea de metale grele în corp poate avea remedii. O gamă largă de patologii rezultate în urma contaminării alimentelor ori...

Stabilirea limitei de siguranță – partea cheie a procesului de reglementare a canbioidelor

Președintele și CEO-ul NPA, dr. Daniel Fabricant, Susține că FDA nu are nevoie de noi autorități pentru a reglementa piața CBD și că determinarea...

Din aceiasi categorie

30% dintre copiii din România nu consumă fructe zilnic

Un nou studiu de piață a relevat că doi din trei copii din România mănâncă dulciuri zilnic și că...

Programul ce încurajează consumul de nuci în școli

Primăria Ciugud din județul Alba a lansat primul program public din România care promovează consumul de nuci în rândul...

Încă un an al embargoului rusesc pentru produsele agroalimentare

Rusia a prelungit embargoul asupra produselor alimentare importate din țările UE, SUA și alte state până în decembrie 2022. Embargoul...

Seleniul, toxinele și detoxifierea

Deși considerat un proces ireversibil, acumularea de metale grele în corp poate avea remedii. O gamă largă de patologii rezultate...

Stabilirea limitei de siguranță – partea cheie a procesului de reglementare a canbioidelor

Președintele și CEO-ul NPA, dr. Daniel Fabricant, Susține că FDA nu are nevoie de noi autorități pentru a reglementa...

„Remediul” la ritmul accelerat de schimbare din sectorul alimentar

Jack BOBO, CEO-ul Futurity, companie de prognoză a trendurilor de pe piața alimentelor, care sfătuiește companiile, fundațiile și guvernele cu...

Târgul Vitafoods Europe 2021 se apropie rapid! Veți găsi echipa Kemin Human Health atât online (4-8 Octombrie) cât și fizic la STANDUL I 101...

BetaVia Complete, DailyZz dar și alte produse inovative vor face subiectul discuției la Standul Kemin de la VitaFoods Europe...

24 de elevi vor învăța la prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie

București, 15 septembrie, 2021 - Prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie,  înființată din...

Stirile ultimelor 7 zile

Programul ce încurajează consumul de nuci în școli

Primăria Ciugud din județul Alba a lansat primul program...

Încă un an al embargoului rusesc pentru produsele agroalimentare

Rusia a prelungit embargoul asupra produselor alimentare importate din...

Seleniul, toxinele și detoxifierea

Deși considerat un proces ireversibil, acumularea de metale grele...

Stabilirea limitei de siguranță – partea cheie a procesului de reglementare a canbioidelor

Președintele și CEO-ul NPA, dr. Daniel Fabricant, Susține că...

„Remediul” la ritmul accelerat de schimbare din sectorul alimentar

Jack BOBO, CEO-ul Futurity, companie de prognoză a trendurilor de pe piața alimentelor, care sfătuiește companiile, fundațiile și guvernele cu...

Târgul Vitafoods Europe 2021 se apropie rapid! Veți găsi echipa Kemin Human Health atât online (4-8 Octombrie) cât și fizic la STANDUL I 101...

BetaVia Complete, DailyZz dar și alte produse inovative vor face subiectul discuției la Standul Kemin de la VitaFoods Europe...

24 de elevi vor învăța la prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie

București, 15 septembrie, 2021 - Prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie,  înființată din...

Băutura cu beta-glucan din ovăz prezintă un efect semnificativ de scădere a colesterolului

Consumul a 3g pe zi de beta-glucan de ovăz cu greutate moleculară mare (MW) într-o băutură s-a dovedit că...

România se numără printre țările cu cel mai mare număr de încălcări ale legislației de mediu

Poluarea aerului are consecințe grave asupra sănătății cetățenilor europeni. Calitatea slabă a aerului este încă un eveniment comun în...

FrieslandCampina România numește un nou Director de Resurse Umane

Începând cu luna septembrie 2021, Adriana Panait preia poziția de Director de Resurse Umane la FrieslandCampina România în urma...

România importă până la 35% din necesarul intern de miere

Țara noastră importă anual între 3.000 şi 6.000 tone de miere, adică aproape 30 - 35% din consumul intern. Declarația...

Despre construirea și gestionarea unui sistem integrat de management afli la conferința PIA 2021

Obstacolele întâmpinate de companii în realizarea obiectivelor pe care și le-au stabilit sunt adeseori rezultatul nerespectării condiţiilor de calitate,...

Înlocuirea sării cu o alternativă ce conține potasiu și sodiu ar „salva milioane de vieți”, arată o serie de studii

Consumul excesiv de sare este o preocupare globală. În Marea Britanie, de exemplu, unde se recomandă consumul de cel...

Majorarea salariului pe economie va duce la scumpirea alimentelor

Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a avertizat că alimentele se vor scumpi cu siguranţă, dacă Guvernul...

Alte știri din aceiași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă

Skip to toolbar