Supraproducția îi face pe producători să caute alte soluții

Procesatorul belgian de cartofi congelaţi Agristo a decis să reducă producția cu aproximativ 20%, informează Bloomberg, citat de Agerpres. Compania a luat această decizie din cauza lipsei spațiului de depozitare, atât în propria unitate, cât și în spațiile de închiriat deja arhipline.

Închiderea unităților tip HoReCa a dus la o aglomerare a stocurilor, astfel că și cererea pentru spații frigorifice a crescut semnificativ. În aceste condiţii, produse precum legumele sau carnea, care în mod normal sunt vândute proaspete, concurează acum pentru spaţii de depozitare cu produsele congelate.

„Atunci când nu mai poţi depozita alimentele în spaţii frigorifice pur şi simplu trebuie să opreşti producţia”, a declarat directorul operaţional de la Agristo, Kristof Wallays.

Fermierii, producătorii şi retailerii din Europa spun că este aproape imposibil să găsească noi spaţii frigorifice. Această criză duce la reducerea producţiei şi ar putea însemna alterarea a mii de tone de produse alimentare.

Cel mai mare furnizor de spații frigorifice, la peste 90% din capacitate

Tot din cauza restricțiilor, și exporturile au avut de suferit în această perioadă. Mâncarea care trebuia transportată în întreaga lume a rămas în spații frigorifice.

Lineage Logistics, cel mai mare furnizor mondial de spaţii frigorifice, estimează că peste 90% din facilităţile sale din Europa sunt deja pline.

„Sperăm că reluarea activităţii în economiile din Europa va duce la diminuarea stocurilor, dar nimeni nu poate spune cum vor evolua lucrurile. Guvernele încep să relaxeze restricţiile, însă ce se va întâmpla dacă vom avea un al doilea val de pandemie?”, se întreabă directorul pentru Europa de la Global Cold Chain Alliance, Julie Hanson.

Între timp producătorii au început să caute alte soluţii. De exemplu, organizaţiile de fermieri au început să îi încurajeze pe consumatorii să facă grătare acasă în ideea că astfel vor cumpăra mai multă carne.

„Nu putem să punem la punct rapid noi spaţii frigorifice, pur şi simplu nu este fezabil. Din  punctul nostru de vedere cel mai bun lucru este să încercăm să îi încurajăm pe oameni să  mănânce carnea în loc să o congeleze”, spune Ellie Phipps, responsabil la Asociaţia crescătorilor de ovine din Marea Britanie.

Alte articole

Articolele ultimelor zile

Notificarea suplimentelor alimentare: apelați la specialiști | elimini birocrația | consultanță pentru marketingul produsului

Pentru a pune un supliment alimentar pe piața românească, produsul trebuie notificat, prin depunerea unui dosar, la autoritățile competente. Doar pentru comercializarea suplimentelor alimentare...

Dispozitiv pentru analiza și controlul procesului de cristalizare

Firma daneză Bjarne Christian Nielsen Holding APS a înregistrat un brevet de invenție pentru o metodă și un aparat pentru analiza și controlul procesului de...

Program si tematica conferinta online “Siguranta alimentelor – o responsabilitate comuna”

RO.aliment vă invită să participați la o nouă conferință ONLINE (pe platforma ZOOM) dedicată noutăților în siguranța alimentelor, într-o perioadă în care mai mult...

Alimente donate, beneficii facilități fiscale

Companiile ce vor dona alimente aflate aproape de data expirării vor beneficia de facilități fiscale, după ce propunerea legislativă a fost adoptată în unanimitate...

Carrefour a lansat un serviciu de cumpărături pe bază de comenzi vocale

Retailerul francez Carrefour și compania americană Google au lansat un serviciu de cumpărături pe bază de comandă vocală, informează Wall Street. Serviciul este disponibil în...