facebook
Thursday, December 1, 2022
ActualitateUE „risipește mai multe alimente decât importă”, susține un...

UE „risipește mai multe alimente decât importă”, susține un nou raport

-

Comisia Europeană se confruntă cu solicitări de a stabili obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru a aborda risipa alimentară, după ce un nou raport dezvăluie ceea ce numește scandalul „risipei de alimente”.

UE risipește mai multe alimente decât importă, dăunând securității alimentare a UE pe fondul crizei costului vieții, susține raportul organizației de mediu Feedback EU.

În 2021, UE a importat aproape 138 de milioane de tone de produse agricole, costând 150 de miliarde de euro, a spus grupul. În același timp, raportul „Fără timp de pierdut” estimează că UE risipește 153,5 milioane de tone de alimente în fiecare an. Această cifră este aproape dublă față de estimările anterioare, datorită disponibilității mai bune a datelor despre alimentele risipite în ferme, se spune. Cifrele oficiale ale UE încă exclud majoritatea deșeurilor alimentare la fermă din măsurarea și raportarea statelor membre ale UE.

Risipirea alimentelor costă întreprinderile și gospodăriile din UE aproximativ 143 de miliarde EUR pe an și provoacă cel puțin 6% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE. Se estimează că 20% din producția alimentară a UE este în prezent risipită. Reducerea la jumătate a risipei alimentare din UE până în 2030 ar putea salva 4,7 milioane de hectare de teren agricol, adaugă raportul.

Feedback EU, o mișcare internațională formată din 43 de organizații din 20 de țări ale UE, a emis o declarație comună prin care cere UE să introducă obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru statele membre pentru a reduce risipa alimentară din UE de la fermă la furculiță cu 50% până în 2030, în sfera raportării actuale, și revizuirea extinderii raportării pentru a acoperi toate deșeurile alimentare de la fermă. Printre semnatari se numără ONG-urile Feedback EU, Biroul European de Mediu și Zero Waste Europe, companiile de deșeuri alimentare Too Good to Go și OLIO și membri ai Platformei UE privind pierderile de alimente și risipa de alimente – organismul consultativ oficial al UE privind risipa de alimente.

Comisia urmează să facă o propunere de obiective obligatorii din punct de vedere juridic privind risipa de alimente pentru statele membre ale UE la sfârșitul acestui an, adoptarea oficială urmând să aibă loc până la finalul lui 2023. Negocierile cu Parlamentul European și Consiliul vor decide apoi asupra obiectivelor finale. Dacă va fi adoptată, aceasta va fi prima legislație de acest tip din lume.

Frank Mechielsen, director executiv la Feedback EU, a declarat: „Într-o perioadă de prețuri mari la alimente și de criză a costului vieții, este un adevărat scandal că UE ar putea arunca mai multe alimente decât importă. UE are acum o oportunitate imensă de a stabili obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru a-și înjumătăți risipa alimentară de la fermă la furculiță până în 2030, pentru a aborda schimbările climatice și a îmbunătăți securitatea alimentară. Stabilirea unor ținte mai mici de 50% ar însemna să nu atingă Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 12.3. Este esențial ca obiectivele să includă deșeurile din ferme și din întreprinderile de procesare și servicii alimentare – dacă UE limitează obiectivele la acoperirea doar a deșeurilor alimentare din comerțul cu amănuntul și de la consumatori, raportul nostru constată că între 48-76% din totalul deșeurilor alimentare din UE ar fi excluse, ceea ce ar lasă majoritatea întreprinderilor care provoacă risipă de alimente în lanțurile de aprovizionare fără a fi puse la socoteală pentru reducerea risipei de alimente.”

Piotr Barczak, Senior Policy Officer la Biroul European de Mediu, a declarat: „Toate țările UE s-au angajat să reducă la jumătate risipa alimentară în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite. Cu toate acestea, aproape zece ani mai târziu, nu au realizat mare lucru, iar economiile noastre încă generează cantități incredibil de mari de deșeuri alimentare. UE trebuie să includă de urgență măsuri în directivele UE privind deșeurile, pentru a reduce risipa alimentară de-a lungul întregului lanț de aprovizionare – inclusiv procesarea producției și serviciile alimentare. ”

Martin Häusling, membru al Parlamentului European și purtător de cuvânt al politicii agricole al grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană (ALE), a adăugat: „Comisia Europeană s-a angajat să reducă la jumătate risipa alimentară până în 2030. Cu toate acestea, nu este suficient să se stabilească obiective ambițioase fără a se asigura realizarea lor prin propuneri legislative concrete, care trebuie elaborate de Comisia Europeană în lunile următoare. În rezoluția sa privind strategia „De la fermă la furculiță”, Parlamentul European a precizat clar că pârghiile precum revizuirea datei de consum maxim trebuie abordate într-o manieră ambițioasă. În plus, avem nevoie de obiective obligatorii în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare pentru a obține reducerea necesară a risipei de alimente. ”

Între timp, consumatorii cer mai multe soluții din partea industriei cu privire la modul în care pot evita risipa de alimente.

Un raport separat al Unilever realizat cu ajutorul Ipsos Digital, a susținut că 60% dintre spanioli s-au angajat să refolosească alimentele în casele lor.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, în 2020 gospodăriile spaniole au aruncat la gunoi 1.364 de milioane de kilograme/litri de alimente, cu o medie de 31 de kilograme/litri de persoană. În ciuda acestor cifre, raportul indică faptul că spaniolii sunt din ce în ce mai conștienți, deși majoritatea, 85%, solicită mai multe informații și instruire în acest sens.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă