facebook
Friday, June 14, 2024
AmbalajeEtichetareEtichetarea alimentelor are un impact semnificativ asupra luării deciziilor...

Etichetarea alimentelor are un impact semnificativ asupra luării deciziilor consumatorilor

-

Pe măsură ce atât Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, cât și Safe Food Advocacy Europe lansează rapoarte care detaliază modul în care industria alimentară transmite informații, apar solicitări de schimbare.

În septembrie 2022, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, care acționează ca serviciul de știință și cunoaștere al Comisiei, a publicat rezultatele a patru studii științifice care explorează modul în care actorii din industria alimentară comunică în prezent informații despre alimente către consumatori.

Rezultatele oferă îndrumări cu privire la diferite domenii ale informațiilor despre alimente, inclusiv etichetarea nutrițională pe partea din față a ambalajului, comunicarea digitală și etichetarea originii. În urma studiilor științifice, JRC va folosi aceste rezultate pentru a prezenta o propunere de revizuire a normelor Uniunii Europene (UE) privind informațiile alimentare pe care consumatorii le primesc ca parte a strategiei „de la fermă la furculiță” și a Planului european de combatere a cancerului”.

Safe Food Advocacy Europe (SAFE) a lansat, de asemenea, în septembrie 2022 un raport intitulat (Mis)understanding Nutriscore: Analysis of the algorithm’s deficits. Anunțând publicarea raportului său, SAFE a dezvăluit că, a avut loc revizuirea de către Comitetul științific Nutriscore a algoritmului Nutriscore pentru diverse categorii, inclusiv pentru uleiurile vegetale. Cu toate acestea, în ciuda acestei schimbări, SAFE transmite că revizuirea nu a reușit să se asigure că alegerile în cunoștință de cauză pentru produse mai sănătoase sunt disponibile pentru consumatori.

Nutriscore este un sistem internațional de etichetare nutrițională care atribuie scoruri nutriționale produselor alimentare pe baza unei abordări pe categorii de cinci culori, care clasifică produsele de la A, care indică acele produse care sunt cele mai favorabile consumatorilor, până la E, care le arată pe cele mai puțin favorabile.

Consumatorii doresc claritate pentru a câștiga încredere

Consumatorii de astăzi cer o mai mare transparență pe etichete. Informațiile despre alimente trebuie să ofere cumpărătorilor informații despre dacă un produs alimentar este prea bogat în zahăr, sodiu, calorii sau grăsimi și, de asemenea, să se asigure că nu conține aditivi chimici sau alte substanțe dăunătoare, a declarat un purtător de cuvânt la Safe Food Advocacy Europe (SAFE). De asemenea, consumatorii doresc să înțeleagă dacă produsele conțin substanțe nutritive care sunt benefice pentru sănătatea lor.

Prin urmare, etichetele trebuie să fie clare, cuprinzătoare, simple și să conțină informații consistente. „Este posibil ca, în acest moment, consumatorii să nu poată face alegeri în cunoștință de cauză dacă, de exemplu, regulile de evaluare pentru un anumit tip de produs diferă de regulile de evaluare pentru un alt produs, așa cum este cazul Nutriscore pentru alimentele pentru care ratingul este calculat „ca vândute’ și cele pentru care se calculează „așa cum este pregătită’”, a spus purtătorul de cuvânt al SAFE.

În plus, etichetarea alimentelor trebuie să afișeze informații veridice cu privire la valorile nutriționale ale alimentelor referitoare la porția furnizată. „Măsura de 100 de grame este un standard industrial, care este inadecvat pentru consumatori”, afirmă SAFE.

Preocupările de sănătate solicită schimbare

Mai mulți factori determină solicitările de îmbunătățire a informațiilor furnizate de producătorii de alimente. Bolile dismetabolice, bolile cronice și obezitatea sunt o problemă pentru societatea modernă, spune SAFE.

Dietele nesănătoase, caracterizate printr-un aport de alimente ultraprocesate, precum și produse alimentare cu conținut ridicat de grăsimi, calorii și zahăr, și lipsa activității fizice regulate sunt asociate cu boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială și anumite tipuri de cancer, adaugă SAFE.

„Pentru a putea adopta un stil alimentar mai sănătos, consumatorii trebuie să fie încurajați să facă alegeri informate de consum, iar acest lucru necesită informații clare și ușor de înțeles despre ambalajul alimentelor, precum și asigurarea faptului că mesajele de sănătate pe produsele alimentare sunt justificate științific”, continuă purtătorul de cuvânt al SAFE.

Recomandări de etichetare pe partea din față a ambalajului

JRC a efectuat un studiu asupra schemelor de etichetare nutrițională de pe partea din față a ambalajului, publicând un raport care detaliază concluziile sale și furnizând o actualizare a dovezilor.

Consumatorii văd etichetele nutriționale de pe fața ambalajului ca o modalitate rapidă și ușoară de a obține informații nutriționale atunci când iau decizii de cumpărare, a constatat studiul JRC. În plus, etichetele mai puțin complexe necesită mai puțină atenție și timp pentru ca un consumator să proceseze informațiile.

De asemenea, studiul a constatat că, în prezent, consumatorii preferă rezumatele simple, colorate și evaluative pe etichetele alimentelor din fața ambalajului, care sunt mai ușor de înțeles decât etichetele monocrome, mai complexe, neevaluative.

„Etichetele nutriționale din fața ambalajului pot ghida consumatorii către diete mai sănătoase”, adaugă JRC. „Etichetarea nutrițională pe partea din față a ambalajului pare să ofere stimulente întreprinderilor alimentare pentru a îmbunătăți calitatea nutrițională a produselor lor, cum ar fi reducerea sării sau a zaharurilor adăugate” , adaugă JRC.

Rolul mediului

Etichetarea digitală atrage mai multă atenție din partea consumatorilor și a industriei alimentare în general, deoarece oferă o sursă alternativă de informații la ambalajul fizic tradițional al alimentelor.

Examinând rolul pe care îl are etichetarea digitală în spațiul actual al informațiilor alimentare, JRC și-a publicat o analiză a literaturii despre mijloacele de furnizare a informațiilor alimentare, altele decât etichetele de ambalare.

JRC a făcut mai multe constatări. În primul rând, modalitățile prin care industria alimentară oferă acces direct la informațiile alimentare de pe piață, cum ar fi etichetele meniurilor, etichetele raftului și semnele punctelor de vânzare, pot fi eficiente în influențarea consumatorilor către comportamente sănătoase în comparație cu mijloacele online care necesită instrumente externe. pentru a accesa informații, cum ar fi coduri QR sau link-uri de site-uri web. În plus, dacă informațiile nu sunt furnizate pe ambalajul alimentelor, informațiile despre alimente ar trebui să fie direct vizibile pe piață pentru a influența consumatorii, spune JRC.

Este necesară o mai bună înțelegere a informațiilor despre alimente în sfera digitală pentru a se asigura că acestea îndeplinesc nevoile și așteptările consumatorilor. „Este nevoie de mai multe cercetări care să compare furnizarea de informații despre alimente prin etichete și mijloace digitale”, spune JRC al Comisiei.

Revizuirea Nutriscore

„SAFE a avut întotdeauna îngrijorări cu privire la metoda de calcul folosită de Nutriscore pentru a transmite informații nutriționale”, spune purtătorul de cuvânt al organizației non-profit, comentând despre ceea ce a determinat Comitetul Științific Nutriscore să-și revizuiască algoritmul. „Suntem liniștiți că susținătorii metodei înșiși sunt de acord cu noi, după ce au schimbat algoritmul”, adaugă SAFE.

Algoritmul Nutriscore a fost modificat, afirmă SAFE, pentru a completa unele lacune și a remedia unele inconsecvențe. Scopul acestor modificări este de a diferenția mai bine produsele în categorii omogene, luând în considerare prezența grăsimilor saturate, zahărului și sării.

În urma acestei revizuiri, scorurile unor categorii de produse vor fi acum modificate, „în unele cazuri în bine, în alte cazuri în rău” , spune SAFE.

Cu toate acestea, SAFE nu crede că aceste schimbări merg suficient de departe. „Am văzut că aceste modificări nu sunt suficiente, iar revizuirea algoritmului nu reușește să abordeze pe deplin problemele existente”, împărtășește SAFE. De exemplu, în categoria uleiurilor vegetale, nu există o diferențiere adecvată între produsele cu procente diferite de grăsimi mononesaturate și nutrienți valoroși, cum ar fi vitaminele.

Este nevoie de acțiuni suplimentare

Concentrarea și întrebările rămân asupra modului în care industria alimentară oferă consumatorilor informații despre produsele alimentare într-un mod clar, consecvent și cuprinzător. De exemplu, SAFE îndeamnă să se facă modificări suplimentare la Nutriscore. Organizația non-profit spune că analiza sa a evidențiat mai multe aspecte care necesită acțiuni pentru a evita inducerea în eroare a consumatorilor.

„În primul rând, nivelul de procesare a alimentelor ar trebui luat în considerare, deoarece mai multe studii autorizate leagă consumul de alimente ultraprocesate și riscul crescut de boli cardiovasculare și mortalitate”, spune SAFE.

Organizația a comparat rezultatele Nutriscore cu cele ale altor sisteme de etichetare care evaluează nivelul de procesare a alimentelor. A constatat că rezultatele Nutriscore au fost adesea mai favorabile decât cele ale celorlalte sisteme, relatează SAFE. Rezultate similare au apărut și când se compară cu sistemele care evaluează mai sever aportul de calorii și prezența sodiului și zahărului.

Mai mult, SAFE afirmă că Nutriscore ar trebui să evalueze negativ prezența aditivilor chimici și a perturbatorilor endocrini, pe care nu le ia în considerare în prezent. În plus, solicită sistemului să evalueze pozitiv prezența nutrienților benefici, cum ar fi grăsimile nesaturate, vitaminele, mineralele și acizii grași polifenolomega-3, despre care subliniază că sunt, de asemenea, neglijați în prezent.

Calculul valorii nutritive ar trebui să se facă, de asemenea, pe baza porției de aliment, despre care SAFE subliniază că este deja impusă de Regulamentul privind informațiile alimentare pentru consumatori (FIC) la articolul 32 alineatul (5) , mai degrabă decât pe baza celor 100 de grame sau mililitri. măsurate. Acesta din urmă de multe ori nu corespunde cantității de alimente consumate, arată SAFE.

În cele din urmă, SAFE precizează că există reguli de utilizare a sistemului Nutriscore necunoscute consumatorului. „Smecheria de a calcula scorul pe o bază arbitrară „acum vândut” sau „cum trebuie pregătit” este un exemplu”, spune SAFE. „De asemenea, ar trebui luate măsuri în acest punct, deoarece sistemul trebuie să fie ușor de înțeles și să nu transmită informații greșite, în special grupurilor de consumatori cu probleme și copiilor” , adaugă purtătorul de cuvânt al SAFE.

 

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Modelul de microbiom AI „geamăn digital” poate prezice neurodezvoltarea sugarului

Un nou instrument de inteligență artificială generativă (AI) care modelează microbiomul sugarului poate fi folosit pentru a prognoza care...

Euro și JO: Cum se pregătește industria F&B pentru o vară sportivă

Cu Euro 2024 și Jocurile Olimpice de la Paris la doar câteva săptămâni distanță, Europa se pregătește pentru o...

Prezență românească la târgul Seoul Food & Hotel 2024, în Coreea de Sud

Ceaiurile românești de plante și fructe au ajuns și în Extremul Orient. Firma Kalpo SRL a fost prezentă la...

IBA București deschide un punct de lucru în regiunea Centru

Punctul de lucru al IBA București din regiunea Centru este rezultatul parteneriatului institutului cu ASIMCOV. Pe 11 iunie, la Incubatorul...

Emulgatorii cresc riscul de diabet?

Emulgatorii se găsesc într-o gamă întreagă de alimente, inclusiv în iaurturi, înghețate, batoane de ciocolată, margarine și chiar în...

Reacția Chinei față de tarifele la automobile electrice le dă fiori producătorilor europeni de lactate şi carne de porc

Producătorii de alimente din întreaga lume, de la producători de lactate şi până la exportatori de carne de porc,...

Primele 16 produse înscrise în competiția celor mai gustoase produse alimentare fabricate in România

Dacă ai un produs alimentar fabricat în România, nu rata concursul “Ora de bun gust”, unul din premiile Gustul...

De ce unii consumatori nu au încredere în proteinele vegetale ?

Fiind o nouă industrie, încrederea consumatorilor în alternativele de carne este vitală. Cu toate acestea, consumatorii au și nu...

ECOTROPHELIA România 2024 va avea loc la Iași între 12 și 14 iunie

În perioada 12-14 iunie 2024, se va desfășura Ediția...

Xilitolul, îndulcitorul cu zero calorii, este pus din ce în ce mai mult sub semnul întrebării

Îndulcitorii săraci în calorii sau fără calorii sunt populari...

FAO: A treia lună consecutivă de creștere a prețurilor la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi...

Cum va afecta politica europeană alternativele pe bază de plante?

O mulțime diversă de întreprinderi, cadre universitare și activiști...

Soluție naturală pentru prevenirea alterării băuturilor limpezi, cauzată de TAB (Alicyclobacillus bacteria)

Eticheta curată e unica soluție ce conferă siguranță atât pentru consumatori, cât și pentru producătorii de băuturi răcoritoare. Deprecierea cauzată...

Suspiciune de infectare cu Listeria Monocytogenes a unor loturi de file de somn, la Kaufland

Retailerul Kaufland a decis să retragă de la raft un sortiment de file de somn asupra căruia există suspiciunea...

1 iunie – Ziua mondială a laptelui. 2007 primul an în care a apărut berea din lapte

În fiecare an, la 1 iunie, este marcată Ziua mondială a laptelui, cu scopul de a capta atenţia publicului...

Perspectivele pentru sucul de portocale sunt „provocatoare” pe fondul marjelor strânse și al competiției cu alte băuturi răcoritoare

Lunile următoare nu vor fi ușoare pentru producătorii de sucuri de portocale, obligați să mențină prețurile ridicate ale produselor....

Modalități de adaptare la schimbările climatice

GreenFlex, firmă specializtă în structurarea strategiilor de mediu evidențiază căi concrete pentru a ajuta companiile agroalimentare să găsească modalități...

Cacao: o scădere înșelătoare a prețurilor?

După ce a atins un nivel record în aprilie (10.000 USD/tonă) departe de pragurile din 2009 și 2011 (3.700...

Marea enigmă pentru producători și comercianți: ambalaj roșu sau verde pentru carnea pe bază de plante?

Culoarea are o influență semnificativă asupra modului în care consumatorii percep carnea pe bază de plante. Ea joacă un...

Mai multe proteine din lapte crescute într-o singură plantă? NewMoo face cazeină lichidă pentru brânză

Un alt nou venit se alătură rândurilor agriculturii moleculare, dar acesta produce mai multe proteine lactate – sub formă...

Alternativă durabilă la uleiul de palmier dezvoltată prin fermentație

Având în vedere strânsele legături ale uleiului de palmier cu defrișarea, un nou start-up dezvoltă o alternativă prin fermentație...

ANPC a pus în dezbatere publică un Ordin cu privire la ”Shrinkflation”

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat în secțiunea de transparență decizională, de pe site-ul propriu, www.anpc.ro, un...

Mondelēz International a fost amendată cu suma de 337,5 milioane de euro de către UE pentru practici anticoncurențiale

Mondelēz International a fost găsită vinovată de UE pentru practici anticoncurențiale și a primit o amendă de 337,5 milioane...

Cum este reglementată zaharina în Europa?

După o moarte tragică în India, îndulcitorul zaharină a făcut prima pagină a ziarelor. Deși este utilizat pe scară...

Rottaprint la 33 de ani: Investiții de peste 60 mil. euro, 700 mil. metri liniari tipăriți, prezență în 14 țări din UE, SUA și...

Anul acesta, Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta, împlinește 33 de ani de...

De ce să participi la webinarul “Eficientizarea liniilor de producție prin Metodologie Lean și Digitalizare”?

În filozofia Lean, risipa poate veni sub formă de pierderi de timp, materiale și forța de muncă și poate...

Modul în care mărcile comunică beneficiile pentru sănătatea intestinală, în mod creativ

Deoarece termenii „probiotice” sau „prebiotice” nu pot fi introduși în mod legal pe etichetele alimentelor și băuturilor, cum pot...

Următorul „super-aliment” din lactate ar putea fi … iaurtul de bivoliță fortificat

Conține mai multe proteine și mai puțin colesterol decât iaurtul cu lapte de vacă. Iaurtul de bivoliță este „copt”...

Portretul Gen Z în România – 50% dintre tineri sunt motivați să fie independenți financiari

Conform studiului Portretul Gen Z - Insights PulseZ, ediția 2023-2024, Generația Z în România: 52% din tineri au constrângeri...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă