facebook
Wednesday, November 30, 2022
AmbalajeEtichetareEtichetarea alimentelor are un impact semnificativ asupra luării deciziilor...

Etichetarea alimentelor are un impact semnificativ asupra luării deciziilor consumatorilor

-

Pe măsură ce atât Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, cât și Safe Food Advocacy Europe lansează rapoarte care detaliază modul în care industria alimentară transmite informații, apar solicitări de schimbare.

În septembrie 2022, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, care acționează ca serviciul de știință și cunoaștere al Comisiei, a publicat rezultatele a patru studii științifice care explorează modul în care actorii din industria alimentară comunică în prezent informații despre alimente către consumatori.

Rezultatele oferă îndrumări cu privire la diferite domenii ale informațiilor despre alimente, inclusiv etichetarea nutrițională pe partea din față a ambalajului, comunicarea digitală și etichetarea originii. În urma studiilor științifice, JRC va folosi aceste rezultate pentru a prezenta o propunere de revizuire a normelor Uniunii Europene (UE) privind informațiile alimentare pe care consumatorii le primesc ca parte a strategiei „de la fermă la furculiță” și a Planului european de combatere a cancerului”.

Safe Food Advocacy Europe (SAFE) a lansat, de asemenea, în septembrie 2022 un raport intitulat (Mis)understanding Nutriscore: Analysis of the algorithm’s deficits. Anunțând publicarea raportului său, SAFE a dezvăluit că, a avut loc revizuirea de către Comitetul științific Nutriscore a algoritmului Nutriscore pentru diverse categorii, inclusiv pentru uleiurile vegetale. Cu toate acestea, în ciuda acestei schimbări, SAFE transmite că revizuirea nu a reușit să se asigure că alegerile în cunoștință de cauză pentru produse mai sănătoase sunt disponibile pentru consumatori.

Nutriscore este un sistem internațional de etichetare nutrițională care atribuie scoruri nutriționale produselor alimentare pe baza unei abordări pe categorii de cinci culori, care clasifică produsele de la A, care indică acele produse care sunt cele mai favorabile consumatorilor, până la E, care le arată pe cele mai puțin favorabile.

Consumatorii doresc claritate pentru a câștiga încredere

Consumatorii de astăzi cer o mai mare transparență pe etichete. Informațiile despre alimente trebuie să ofere cumpărătorilor informații despre dacă un produs alimentar este prea bogat în zahăr, sodiu, calorii sau grăsimi și, de asemenea, să se asigure că nu conține aditivi chimici sau alte substanțe dăunătoare, a declarat un purtător de cuvânt la Safe Food Advocacy Europe (SAFE). De asemenea, consumatorii doresc să înțeleagă dacă produsele conțin substanțe nutritive care sunt benefice pentru sănătatea lor.

Prin urmare, etichetele trebuie să fie clare, cuprinzătoare, simple și să conțină informații consistente. „Este posibil ca, în acest moment, consumatorii să nu poată face alegeri în cunoștință de cauză dacă, de exemplu, regulile de evaluare pentru un anumit tip de produs diferă de regulile de evaluare pentru un alt produs, așa cum este cazul Nutriscore pentru alimentele pentru care ratingul este calculat „ca vândute’ și cele pentru care se calculează „așa cum este pregătită’”, a spus purtătorul de cuvânt al SAFE.

În plus, etichetarea alimentelor trebuie să afișeze informații veridice cu privire la valorile nutriționale ale alimentelor referitoare la porția furnizată. „Măsura de 100 de grame este un standard industrial, care este inadecvat pentru consumatori”, afirmă SAFE.

Preocupările de sănătate solicită schimbare

Mai mulți factori determină solicitările de îmbunătățire a informațiilor furnizate de producătorii de alimente. Bolile dismetabolice, bolile cronice și obezitatea sunt o problemă pentru societatea modernă, spune SAFE.

Dietele nesănătoase, caracterizate printr-un aport de alimente ultraprocesate, precum și produse alimentare cu conținut ridicat de grăsimi, calorii și zahăr, și lipsa activității fizice regulate sunt asociate cu boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială și anumite tipuri de cancer, adaugă SAFE.

„Pentru a putea adopta un stil alimentar mai sănătos, consumatorii trebuie să fie încurajați să facă alegeri informate de consum, iar acest lucru necesită informații clare și ușor de înțeles despre ambalajul alimentelor, precum și asigurarea faptului că mesajele de sănătate pe produsele alimentare sunt justificate științific”, continuă purtătorul de cuvânt al SAFE.

Recomandări de etichetare pe partea din față a ambalajului

JRC a efectuat un studiu asupra schemelor de etichetare nutrițională de pe partea din față a ambalajului, publicând un raport care detaliază concluziile sale și furnizând o actualizare a dovezilor.

Consumatorii văd etichetele nutriționale de pe fața ambalajului ca o modalitate rapidă și ușoară de a obține informații nutriționale atunci când iau decizii de cumpărare, a constatat studiul JRC. În plus, etichetele mai puțin complexe necesită mai puțină atenție și timp pentru ca un consumator să proceseze informațiile.

De asemenea, studiul a constatat că, în prezent, consumatorii preferă rezumatele simple, colorate și evaluative pe etichetele alimentelor din fața ambalajului, care sunt mai ușor de înțeles decât etichetele monocrome, mai complexe, neevaluative.

„Etichetele nutriționale din fața ambalajului pot ghida consumatorii către diete mai sănătoase”, adaugă JRC. „Etichetarea nutrițională pe partea din față a ambalajului pare să ofere stimulente întreprinderilor alimentare pentru a îmbunătăți calitatea nutrițională a produselor lor, cum ar fi reducerea sării sau a zaharurilor adăugate” , adaugă JRC.

Rolul mediului

Etichetarea digitală atrage mai multă atenție din partea consumatorilor și a industriei alimentare în general, deoarece oferă o sursă alternativă de informații la ambalajul fizic tradițional al alimentelor.

Examinând rolul pe care îl are etichetarea digitală în spațiul actual al informațiilor alimentare, JRC și-a publicat o analiză a literaturii despre mijloacele de furnizare a informațiilor alimentare, altele decât etichetele de ambalare.

JRC a făcut mai multe constatări. În primul rând, modalitățile prin care industria alimentară oferă acces direct la informațiile alimentare de pe piață, cum ar fi etichetele meniurilor, etichetele raftului și semnele punctelor de vânzare, pot fi eficiente în influențarea consumatorilor către comportamente sănătoase în comparație cu mijloacele online care necesită instrumente externe. pentru a accesa informații, cum ar fi coduri QR sau link-uri de site-uri web. În plus, dacă informațiile nu sunt furnizate pe ambalajul alimentelor, informațiile despre alimente ar trebui să fie direct vizibile pe piață pentru a influența consumatorii, spune JRC.

Este necesară o mai bună înțelegere a informațiilor despre alimente în sfera digitală pentru a se asigura că acestea îndeplinesc nevoile și așteptările consumatorilor. „Este nevoie de mai multe cercetări care să compare furnizarea de informații despre alimente prin etichete și mijloace digitale”, spune JRC al Comisiei.

Revizuirea Nutriscore

„SAFE a avut întotdeauna îngrijorări cu privire la metoda de calcul folosită de Nutriscore pentru a transmite informații nutriționale”, spune purtătorul de cuvânt al organizației non-profit, comentând despre ceea ce a determinat Comitetul Științific Nutriscore să-și revizuiască algoritmul. „Suntem liniștiți că susținătorii metodei înșiși sunt de acord cu noi, după ce au schimbat algoritmul”, adaugă SAFE.

Algoritmul Nutriscore a fost modificat, afirmă SAFE, pentru a completa unele lacune și a remedia unele inconsecvențe. Scopul acestor modificări este de a diferenția mai bine produsele în categorii omogene, luând în considerare prezența grăsimilor saturate, zahărului și sării.

În urma acestei revizuiri, scorurile unor categorii de produse vor fi acum modificate, „în unele cazuri în bine, în alte cazuri în rău” , spune SAFE.

Cu toate acestea, SAFE nu crede că aceste schimbări merg suficient de departe. „Am văzut că aceste modificări nu sunt suficiente, iar revizuirea algoritmului nu reușește să abordeze pe deplin problemele existente”, împărtășește SAFE. De exemplu, în categoria uleiurilor vegetale, nu există o diferențiere adecvată între produsele cu procente diferite de grăsimi mononesaturate și nutrienți valoroși, cum ar fi vitaminele.

Este nevoie de acțiuni suplimentare

Concentrarea și întrebările rămân asupra modului în care industria alimentară oferă consumatorilor informații despre produsele alimentare într-un mod clar, consecvent și cuprinzător. De exemplu, SAFE îndeamnă să se facă modificări suplimentare la Nutriscore. Organizația non-profit spune că analiza sa a evidențiat mai multe aspecte care necesită acțiuni pentru a evita inducerea în eroare a consumatorilor.

„În primul rând, nivelul de procesare a alimentelor ar trebui luat în considerare, deoarece mai multe studii autorizate leagă consumul de alimente ultraprocesate și riscul crescut de boli cardiovasculare și mortalitate”, spune SAFE.

Organizația a comparat rezultatele Nutriscore cu cele ale altor sisteme de etichetare care evaluează nivelul de procesare a alimentelor. A constatat că rezultatele Nutriscore au fost adesea mai favorabile decât cele ale celorlalte sisteme, relatează SAFE. Rezultate similare au apărut și când se compară cu sistemele care evaluează mai sever aportul de calorii și prezența sodiului și zahărului.

Mai mult, SAFE afirmă că Nutriscore ar trebui să evalueze negativ prezența aditivilor chimici și a perturbatorilor endocrini, pe care nu le ia în considerare în prezent. În plus, solicită sistemului să evalueze pozitiv prezența nutrienților benefici, cum ar fi grăsimile nesaturate, vitaminele, mineralele și acizii grași polifenolomega-3, despre care subliniază că sunt, de asemenea, neglijați în prezent.

Calculul valorii nutritive ar trebui să se facă, de asemenea, pe baza porției de aliment, despre care SAFE subliniază că este deja impusă de Regulamentul privind informațiile alimentare pentru consumatori (FIC) la articolul 32 alineatul (5) , mai degrabă decât pe baza celor 100 de grame sau mililitri. măsurate. Acesta din urmă de multe ori nu corespunde cantității de alimente consumate, arată SAFE.

În cele din urmă, SAFE precizează că există reguli de utilizare a sistemului Nutriscore necunoscute consumatorului. „Smecheria de a calcula scorul pe o bază arbitrară „acum vândut” sau „cum trebuie pregătit” este un exemplu”, spune SAFE. „De asemenea, ar trebui luate măsuri în acest punct, deoarece sistemul trebuie să fie ușor de înțeles și să nu transmită informații greșite, în special grupurilor de consumatori cu probleme și copiilor” , adaugă purtătorul de cuvânt al SAFE.

 

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă