facebook
Monday, September 26, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
ActualitateGuvernul italian lansează aplicația NutrInform Battery, ca instrument de...

Guvernul italian lansează aplicația NutrInform Battery, ca instrument de dietă preferat

-

Italia, care se opune public Nutri-Score, a dezvoltat o aplicație pentru smartphone pentru a însoți schema sa alternativă de etichetare nutrițională NutrInform Battery. Aplicația NutrInform Battery este adaptată la necesarul nutrițional standard de 2.000 kcal pe zi.

În doar câteva luni, este așteaptată decizia Comisiei Europene care să anunțe ce schemă de etichetare nutrițională armonizată la nivelul UE intenționează să o implementeze în întregul bloc.

Nutri-Score este candidatul favorit. Dezvoltată în Franța, schema clasifică alimentele și băuturile în funcție de profilul lor nutrițional utilizând un sistem de coduri de culori cu o scară care variază de la A (alegeri mai sănătoase) la E (alegeri mai puțin sănătoase).

Cel puțin șapte state membre au adoptat Nutri-Score ca sistem național de etichetare voluntară, alături de firme precum Nestlé, Danone și Kellogg, printre altele.

Cu toate acestea, nu toate statele membre  sunt de acord că Nutri-Score ar trebui aplicat la nivelul UE. Italia, este unul dintre ele; ea acuză de multă vreme schema că discriminează multe dintre delicatesele cu un singur ingredient pentru care este faimoasă, cum ar fi uleiul de măsline, șunca de Parma și brânza Parmigiano.

În 2020, Italia a adoptat în mod oficial schema concurentă produsă în țară, NutrInform Battery, care, spre deosebire de Nutri-Score, ia în considerare „aportul zilnic”.

Și acum, doi ani mai târziu, o aplicație pentru smartphone a fost dezvoltată pentru a însoți schema. Producătorii săi spun că ajută consumatorii să mănânce într-un „mod variat și echilibrat”, cu un aport „corect” din toate grupele de alimente, fiecare în cantitățile „corecte”.

Cinci baterii și control lA

Schema de baterii NutrInform este similară cu conceptul de semafor din Marea Britanie prin faptul că utilizează coloane sau baterii pentru a afișa procentul de energie, grăsimi, grăsimi saturate, zaharuri și sare conținute în porția de produs în raport cu aportul zilnic de referință.

Aplicația NutrInform – care este rezultatul colaborării dintre ministerele: Sănătății din Italia; Dezvoltare economică; și Politici Agricole, Alimentare și Silvice; alături de Institutul Național de Sănătate din Italia (ISS) și Consiliul Național de Cercetare din Italia (CNR), printre altele, este adaptată la necesarul nutrițional standard de 2.000 kcal pe zi.

Pentru a ajuta consumatorii să urmeze „principiile dietei mediteraneene”, aplicația oferă două instrumente.

Prima este eticheta NutrInform Battery, care este concepută pentru a oferi informațiile nutriționale ale fiecărui aliment într-un mod clar și transparent. De asemenea, indică dimensiunea porției, așa cum sugerează nutriționiștii.

„Doar fotografiați codul EAN de pe spatele fiecărui aliment [articol] ambalat pentru a avea toate informațiile nutriționale (calorii, sare, zaharuri și grăsimi) pe ecranul smartphone-ului dvs.”, explică dezvoltatorii săi.

Este posibilă modificarea cantității de porții sugerate dacă utilizatorul consumă o cantitate mai mare sau mai mică decât cea indicată.

Urmărirea nutrienților pe tot parcursul zilei

Al doilea instrument inventat a fost „Bateria pentru dieta zilnică”. Acest lucru oferă consumatorilor o modalitate de a-și urmări aportul pe parcursul zilei.

„De fiecare dată când consumați un aliment, datele sunt colectate în aplicație și acumulate pentru a actualiza bateriile dietei zilnice”, explică dezvoltatorii.

„Când bateria de dietă zilnică pentru un nutrient este aproape de umplere, veți ști că pentru restul zilei va trebui să evitați consumul suplimentar al acelui nutrient și să vă îndreptați către diferite tipuri de alimente. Cu condiția, desigur, ca bateria de energie să nu fie complet plină! ”

Valorile sugerate pentru calorii, sare, zaharuri și grăsimi care nu trebuie depășite sunt sugerate de Agenția Europeană pentru Securitate Alimentară (EFSA).

Orientările naționale pentru o nutriție sănătoasă și corectă, pe care se bazează bateria NutrInform, se bazează pe Valorile zilnice de referință ale nutrienților și energiei pentru populația italiană (LARN) dezvoltate de Societatea Italiană de Nutriție Umană (SINU).

Pentru a face „viața mai ușoară” cumpărătorilor, aplicația le permite consumatorilor să privească dincolo de produsele ambalate. Sunt incluse datele nutriționale a peste 200 de rețete de mâncăruri consumate de obicei în Italia – cum ar fi mâncărurile populare cu paste.

Aceasta înseamnă că, consumatorii nu trebuie să introducă datele nutriționale ale rețetelor ingredient cu ingredient.

Critica NutriInform

Așa cum creatorii NutrInform Battery critică Nutri-Score, la fel și schema NutrInform Battery a fost criticată.

Echipa de cercetare în epidemiologie nutrițională (EREN), formată din cercetători de la Inserm, Inrae, Cnam și Université Sorbonne Paris Nord, susține că NutrInform Battery a fost dezvoltată având în vedere „problemele politice și economice interne”.

Un „defect major” al schemei NutrInform Battery este referirea la porție, mai degrabă decât referința standard de 100 g de alimente (sau 100 ml pentru lichide), potrivit cercetătorilor EREN.

„Aceasta din urmă este o recomandare a OMS și a structurilor de sănătate publică, deoarece permite o comparație obiectivă a produselor alimentare pe aceeași bază și evită utilizarea dimensiunilor porțiilor care nu sunt standardizate și adesea definite de producători înșiși”, subliniază ei.

„De exemplu, pentru pizza cu brânză, dimensiunile recomandate ale porțiilor variază de la o marcă la alta, unele oferind o porție de 100 g, altele 123 g, altele 150 g, altele 175 g… prin urmare, este imposibil să se facă calculul pe baza dimensiunilor porțiilor. ”

Aportul caloric, însă, este calculat la 100 g de hrană.

De asemenea, cercetătorii au o problemă cu pictograma bateriei în sine, descriind direcția „încărcării” acesteia ca fiind „contra-intuitivă”.

„În mod curios”, încărcarea pare să se miște în direcția opusă, ei au sugerat: „Cu cât bateria este „descărcată” mai mult, cu atât calitatea nutrițională a alimentelor este mai bună! ”

Nutri-Score 2.0 ?

Aplicația, care oferă noi funcții pentru utilizatorii NutrInform Battery, se lansează pe măsură ce schema sa concurentă Nutri-Score se pregătește să sufere unele modificări .

Recomandările sugerate și acceptate de cele șapte state membre care susțin implementarea acesteia – Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Țările de Jos, Spania și Elveția – sunt concepute pentru a alinia mai bine eticheta nutrițională cu orientările dietetice.

FoodNavigator înțelege că algoritmul Nutri-Score va fi actualizat în curând conform acestor recomandări.

Lansarea bateriei NutrInform vine și după ce Autoritatea Italiană de Concurență (AGCM) a decis că Nutri-Score dă o impresie falsă despre sănătatea unui produs.

În urma unei investigații asupra a cinci companii care utilizează Nutri-Score, AGCM a sugerat, de asemenea, că Nutri-Score ar putea încuraja consumatorul să mănânce cantități nesănătoase din anumite alimente.

DIN ACTUALITATE

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând tehnologia sa patentată organoide. FoodNavigator a aflat cum această abordare nouă simplifică procesul de creștere...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de lege cu prevederi ciudate, demers bătătorit în mandatele precedente și de aleși ai altor partide,...

Din aceeași categorie

Ai nevoie de certificare? INAQ Consulting continuă și în semestrul al II-lea cursurile IFS

Așa cum v-a obișnuit, INAQ Consulting continuă și în semestrul al II-lea cursurile IFS. Ai nevoie de certificare? Atunci înscrie-te...

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând tehnologia sa patentată organoide. FoodNavigator a aflat cum această abordare...

Gume gellan, hidrocoloizi și pectine pentru a duce alternativele de brânză pe bază de plante „la următorul nivel”

Există o oportunitate semnificativă pentru mărci de a valorifica impulsul din spațiul bazat pe plante pentru a crea alternative...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de lege cu prevederi ciudate, demers bătătorit în mandatele precedente și...

Mediul de afaceri își dorește un parteneriat cu ANPC și reguli mai puțin birocratice

Rezolvarea unei situații durează uneori atât de mult, încât se ajunge la depășirea termenului de valabilitate în cazul unor...

Dorin Cojocaru: SOS industria laptelui

În următoarele luni, industria laptelui se va confrunta cu probeleme serioase, deoarece urmează o perioadă cu costuri imprevizibile. Până în...

Fermentarea microbiană a fibrelor alimentare în intestin previne reacțiile alergice, spun cercetătorii

Fermentarea fibrelor alimentare în intestin stimulează producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), în special butirat, pentru a...

Brutarii furioși sunt „consternați” de lipsa de acțiune asupra imitațiilor de aluat

Brutarii artizani din Marea Britanie se plâng că supermarketurile continuă să vândă pâine etichetată incorect. Potrivit Real Bread Campaign, pâinea...

Știrile ultimelor 7 zile

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând...

Gume gellan, hidrocoloizi și pectine pentru a duce alternativele de brânză pe bază de plante „la următorul nivel”

Există o oportunitate semnificativă pentru mărci de a valorifica...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de...

Mediul de afaceri își dorește un parteneriat cu ANPC și reguli mai puțin birocratice

Rezolvarea unei situații durează uneori atât de mult, încât...

Dorin Cojocaru: SOS industria laptelui

În următoarele luni, industria laptelui se va confrunta cu probeleme serioase, deoarece urmează o perioadă cu costuri imprevizibile. Până în...

Fermentarea microbiană a fibrelor alimentare în intestin previne reacțiile alergice, spun cercetătorii

Fermentarea fibrelor alimentare în intestin stimulează producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), în special butirat, pentru a...

Brutarii furioși sunt „consternați” de lipsa de acțiune asupra imitațiilor de aluat

Brutarii artizani din Marea Britanie se plâng că supermarketurile continuă să vândă pâine etichetată incorect. Potrivit Real Bread Campaign, pâinea...

Ioan Oleleu: “La nivel național numărul toxinfecțiilor alimentare a scăzut foarte mult”

Nu același lucru se poate spune despre alertele alimentare, unde, pentru a se ajunge la scăderea numărului acestora va...

ANSVSA: Produse rechemate

Lanțul de magazine Proxi a anunțat rechemarea produsului Proxi Ketchup dulce, fabricat de SC Sitemari SRL, gramaj 500g, cu...

Studiul care leagă decesele de consumul de carne roșie „pare neplauzibil” și „lipsit de transparență”

După doi ani de când a fost publicat GBD 2019, cercetătorii pun sub semnul întrebării concluziile studiului. World Cancer...

Noua generație de senzori de distanță

Producătorul de senzori, SICK , a lansat un senzor de distanță de ultimă generație, OD2000, care combină fiabilitatea de...

Mărcile de produse din plante acuzate că au creat „un eșec de categorie”

Există o mulțime de discuții despre inovația bazată pe plante. Dar, potrivit lui Julian Mellentin, de la compania de...

Cooking SHOW surpriză la RO.aliment SHOW 2022, powered by Alpro & Italprod! 

👩‍🍳 Cornelia GHIȘOI - Lady CHEF România, va încânta participanții RO.aliment SHOW 2022 cu cele mai savuroase preparate ovo-vegetariene în a...

Fortificare, stevia și probiotice prin partenerii KUK Romania

La RO.aliment SHOW, între 12 și 14 septembrie la Hotel Clermont Covasna, KUK va trimite o echipă de experți...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă