facebook
Friday, September 29, 2023
spot_imgspot_imgspot_img

Ascensiunea cafelei cu origine unică

Recomandări

Cafeaua cu origine unică este populară pentru trasabilitate, varietate, calitate, având și reputația de a fi mai etică, din punctul de vedere al modului în care a fost obținută.

De la originile sale în Etiopia până la cultivarea sa în Imperiul Otoman, cafeaua a fost întotdeauna internațională. Dar popularitatea cafelei de origine unică, delimitată de originea sa dintr-o singură națiune, este în creștere. Care este atracția acestui tip de cafea și de ce apreciază consumatorii să cunoască locul de naștere al băuturii lor?

La fel ca omenirea însăși, cafeaua își are originea în Etiopia. În secolul al XV-lea, a fost cultivată și produsă în Imperiul Otoman, unde a devenit o alternativă populară la alcool în regiunea cu majoritate musulmană. S-a răspândit mai târziu în Europa în secolele al XVI-lea și al XVII- lea. Cafenelele din orașe precum Londra erau centre ale discursului politic și economic, considerate locuri de întâlnire ale inteligenței epocii.

Astăzi, cafeaua este cultivată în toată lumea, din Brazilia până în India, din Uganda până în Indonezia (și bineînțeles, Etiopia). Există două tipuri de boabe de cafea; Arabica, care trebuie să crească la altitudini mari și este considerată mai rafinată, și Robusta, care este mai rezistentă și mai ușor de cultivat.

Cafeaua cu origine unică este cafeaua care provine dintr-o singură țară, mai degrabă decât un amestec de boabe din diferite locuri. Acest lucru nu înseamnă neapărat că toate boabele provin dintr-un singur climat – deoarece, desigur, țări mari precum India și Brazilia produc cafea în climate diferite – dar au o origine națională clară.

Atractia cafelei

Piața în creștere a cafelei cu origine unică nu este ea însăși de origine unică, ci are o varietate de cauze. Oamenilor le place să știe de unde provine cafeaua pe care o beau, dar percep și cafeaua cu origine unică ca fiind de calitate superioară.

Industria cafelei a devenit din ce în ce mai complexă, iar consumatorii europeni de cafea devin, de asemenea, mai cunoscători și solicită mai multă trasabilitate de la produsele lor decât înainte”, a declarat Ilaria Abagnale, consultant senior pentru băuturi la compania de cercetare de piață Euromonitor International.

Trasabilitatea este foarte importantă pentru consumatori, deoarece spre deosebire de amestecuri, aceștia au o idee clară despre călătoria băuturii lor preferate. „Băutorii curioși de cafea pot urmări cu ușurință întreaga călătorie de la boabe la ceașcă și pot înțelege impactul condițiilor de creștere asupra profilului aromei ”, ne-a spus Abagnale.

Dimpotrivă, amestecurile de cafea pot proveni din mai multe origini diferite, cu o trasabilitate mai mică și, potențial, mai puțină clarificare cu privire la metodele unice de creștere și procesare pentru a scoate în evidență calitățile unice ale unui bob. ” Acest lucru este important pentru că oamenilor le pasă de sănătate. Cafeaua de origine unică este „fără substanțe chimice precum pesticide, micotoxine și mucegai care pot fi dăunătoare sănătății. Într-adevăr, cultivarea cafelei de origine unică interzice adesea introducerea de substanțe chimice care ar putea fi prezente atunci când se combină o serie de boabe din diferite regiuni, clime, temperaturi și tehnici agricole.”

Există și cazul varietății, al oamenilor care doresc să încerce o gamă de gusturi diferite. „ Entuziaștii și profesioniștii din domenul cafelei au tendința de a gravita mai mult către cafeaua de origine unică din cauza caracteristicilor originale care sunt asociate cu o anumită origine, regiune, fermă și micro-lot. Există note de degustare notabile care sunt reprezentate de o anumită locație .”

Cafeaua de specialitate de origine unică are note de aromă și corp unice, așa că, precum vinul sau scotch (whisky-ul), oamenii pot găsi profilul pe care îl iubesc”, a declarat Jamie Robertson, CEO al cafenelei Roasting Plant, care produce o varietate de cafele, a declarat pentru FoodNavigator. .

Această cunoaștere este dobândită, mai ales după ultimii câțiva ani, când oamenii au avut timp să învețe cu adevărat despre cafea.” Roasting Plant nu numai că oferă cafea de origine unică, ci și prăjește în magazin, folosind sistemul lor de cafea Javabot.

Lucrul cu cafeaua de origine unică necesită ca un barista să dedice mai multă atenție și grijă ”, a adăugat Abagnale de la Euromonitor, „încetinind procesul de preparare și oferind profiluri de gust unice .

Cafelele cu origine unică au un gust mai bun dacă sunt singure, fără lapte sau zahăr. Sunt perfecte pentru turnare și pentru metode de picurare lentă, care devin din ce în ce mai populare .”

Robertson de la Roasting Plant indică, de asemenea, un al patrulea aspect al atracției unei singure origini: etica. Potrivit CEO-ului, consumatorilor cafelei cu origine unică le pasă mai mult de cei din partea de jos a lanțului de aprovizionare decât se întâmpla în trecut.

Consumatorii sunt din ce în ce mai conștienți de unde provin produsele lor dintr-o perspectivă etică și, în ciuda creșterii costului general al vieții, mulți sunt încă dispuși să plătească mai mult pentru un produs dacă aceasta înseamnă că fermele și cultivatorii sunt plătiți cum merită.

Cafeaua de specialitate este creată de fermieri experimentați care au dezvoltat cea mai bună cafea disponibilă. Este o muncă ce implică multă dragoste – plantată, culesă, sortată, spălată și uscată manual. Este, de asemenea, o cultură mai valoroasă, astfel încât fermierii de specialitate fac mai mult decât comerț echitabil, astfel încât să își poată întreține familiile și să-și educe copiii. Mai puțin de 20% din cafeaua produsă în lume este de specialitate.”

Pe pământ

Cafeaua de origine unică înseamnă trasabilitate, dar și varietate: provenind din atât de multe locuri diferite ale lumii înseamnă că este făcută într-o gamă de climate diferite.

Și într-adevăr, Robertson’s Roasting Plant lucrează cu ferme din întreaga lume și are o relație strânsă cu fermierii din întreaga lume.

Directorul nostru pentru partea de cafea, Genevieve, a construit relații profunde de-a lungul anilor, lucrând îndeaproape cu micii fermieri”, ne-a spus Robertson.

Ea ajută la dezvoltarea plantelor de cafea, la implementarea unor tehnici de producție mai bune, la conservarea apei și la protejarea mediului. Aceasta este o abordare unică, care este destul de diferită de un „cumpărător” obișnuit și suntem foarte mândri de munca pe care Gen o face în sprijinirea fermierilor.”

Clima și sentimentul locului se află în centrul cafelei de origine unică și a ceea ce înseamnă aceasta pentru consumatori. Și acest sentiment al locului are un impact real asupra modului în care iese cafeaua.

Există mulți factori care contribuie la cultivarea cafelei”, ne-a spus Robertson, „de exemplu, un climat arid vs umed, accesul la apă curentă, umbra față de creșterea directă a soarelui și mai ales terroir-ul – ca și vinul – vor juca o influenă uriașă în crearea diferitele gusturi pe care le produce o boabă de cafea. Ne aprovizionăm chiar și dintr-o fermă care se află pe marginea unui vulcan și produce o ceașcă excelentă de cafea !

Aceste variabile produc cafele de origine unică, cu note de aromă unice și caracteristici minunate. Fie ca espresso, băutură pe bază de espresso sau cafea preparată, cafeaua de specialitate unică de origine și amestecurile acestor cafele produse în mod excepțional le permit iubitorilor de cafea exigenți să-și găsească preferatul pentru fiecare metodă.”

Viitorul pentru o singură origine

Cu toate acestea, în ciuda succesului său, cafeaua de origine unică are câteva dezavantaje. De exemplu, unii și-au exprimat îndoieli cu privire la sustenabilitatea acestui mod de producție.

Cafelele de origine unică parcurg mulți kilometri pentru a ajunge pe țărmurile europene (El Salvador, Columbia, Brazilia, India)”, a declarat Ananda Roy, Senior Vice President pentru Global Thought Leadership și Strategic Insights la compania de cercetare de piață Circana, pentru FoodNavigator.

Condițiile de creștere nu sunt întotdeauna certificate B-Corp sau Fairtrade în mod fiabil (audituri mai rar) și apar întrebări cu privire la impactul asupra comunității locale și asupra amprentei nete de carbon. Motivul pentru care avem amestecuri și o varietate de prăjiri este scara – prin definiție nu există suficientă cafea de origine unică pentru a servi piața. ”

Roasting Plant’s Robertson, totuși, a subliniat că Roasting Plant acordă o atenție deosebită durabilității și remunerației echitabile pentru fermieri. „La Roasting Plant, directorul nostru pe partea de cafea călătorește frecvent în întreaga lume pentru a se întâlni și a crea relații directe cu fermierii de specialitate, pe care îi plătim întotdeauna peste prețul Fairtrade. A avea un impact pozitiv asupra comunităților cu care lucrăm este ceva care ne pasionează cu adevărat ca afacere și, de asemenea, sprijinim diverse organizații caritabile cu sediul în aceste destinații, astfel încât relația trece peste faptul că se bazează doar pe mărfuri.

Deoarece toate boabele noastre sunt prăjite în magazin zilnic, reducem semnificativ numărul de kilometri de drum asociat cu cafeaua noastră în comparație cu majoritatea mărcilor din mai multe magazine, iar în fruntea operațiunilor noastre se află angajamentul continuu de a menține impactul asupra mediului la un nivel scăzut atât la aprovizionare la nivelul lanțului, cât și în magazin” .

De asemenea, cafeaua de origine unică rămâne o piață de nișă, în comparație cu cafeaua în ansamblu. „Este important de reținut că, cafeaua de origine unică poate să nu atragă pe toată lumea, deoarece poate fi prea acidă sau intensă pentru mulți băutori de cafea”, ne-a subliniat Abagnale de la Euromonitor.

În țările cu o cultură robustă a cafelei, cum ar fi Italia, consumatorii tind să fie mai puțin înclinați să experimenteze în comparație cu alte piețe precum Marea Britanie, unde au apărut recent numeroase modele experimentale de abonament pentru cafea pentru a promova consumul de cafea de origine unică.”

Cu toate acestea, la scara sa actuală, Roasting Plant este încă puternică. „Auzim constant de la clienții noștri care ne cer să venim în locuri noi din întreaga lume”, ne-a spus Robertson. „Piața de specialități din Europa este a doua ca mărime după SUA și este plină de iubitori de cafea care ar prefera o ceașcă mai bună, proaspăt prăjită, făcută la comandă – așa că vom explora o mulțime de oportunități în viitor. ”

Rămâne de văzut dacă piața de origine unică se dovedește a fi nesustenabilă sau nu. Deocamdată, oferă o atractie de specialitate consumatorilor care prețuiesc gustul, varietatea și trasabilitatea.

spot_img

Din aceeasi categorie

Producție alimentară industrială la cele mai înalte standarde

Industria alimentară reprezintă o ramura esențială a economiei unei țări. Datorită implicațiilor economice și sociale pe care le prezintă...

Parteneriatul pentru etichetarea digitală a carbonului își propune să reducă emisiile din industria de catering cu peste 30% până în 2025

Start-up-ul britanic din domeniul tehnologiei alimentare, Dynamify, a făcut echipă cu firma suedeză specializată în software pentru sustenabilitate Klimato...

Sistemul de Garanție Returnare ar putea fi amânat până în primăvară

Cei care se ocupă de implementare cer încă trei luni de grație, deși programul trebuia să debuteze pe 30...