Home Actualitate Chinezii susțin că au descoperit încă un lot de aripioare de pui...

Chinezii susțin că au descoperit încă un lot de aripioare de pui contaminat cu COVID-19. Răspunsul Organizației Mondiale a Sănătății

0
china_steag

Autoritățile chineze au identificat un lot de aripioare de pui congelate importate din Brazilia, contaminat cu noul coronavirus în Shenzhen, informează EFE, citată de Agerpres.

Pe suprafața unuia dintre produse, au fost detectate urme de COVID-19 în urma testelor de
acid nucleic viral. Toate persoanele care au intrat în contact cu acest lot au fost testate, iar
rezultatele au fost negative.

Presa locală spune că lotul a ajuns deja pe piață, dar a fost confiscat de autorități ulterior. Drept urmare, autorităţile chineze au recomandat consumatorilor să fie atenţi când cumpără carne şi fructe de mare din import şi „să fie precauţi pentru a reduce riscurile de infecţie”.

Cu doar o zi înainte, un alt lot de pachete de creveți importate din Ecuador au fost depistate cu noul coronavirus în orașul chinez Wuhu.

Nu este primul caz de acest fel, având în vedere că miercuri, în oraşul Wuhu au fost găsite
urme de coronavirus în pachete de creveţi importate din Ecuador, în timp ce în oraşul portuar Shandong au fost detectate urme pe ambalajul unor peşti congelaţi.

În data de 10 iulie, China a suspendat importurile de creveţi albi congelaţi de la trei firme
ecuadoriene după ce au fost descoperite resturi ale virusului pe ambalajele acestora, anunţase atunci Administraţia Generală a Vămilor.

Poziția Organizației Mondiale a Sănătății

Ca urmare a știrii anunțate de autoritățile chineze, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reiterat că nu există dovezi potrivit cărora noul coronavirus ar putea fi transmis prin intermediul alimentelor.

„Nu credem că coronavirusul se poate transmite prin alimente. Dacă am înţeles bine, China
caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii şi a găsit foarte puţine, sub 10 (eşantioane)
pozitive”, a explicat cercetătoarea Maria Van Kerkhove, citată de AFP, titrează Agerpres.

 

Totuşi, „ştim că (virusul) poate rămâne o vreme pe suprafeţe” şi „am dat indicaţii, împreună cu FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură), cu privire la normele de securitate şi muncă” în sectorul alimentar, a menţionat cercetătoarea, responsabilă cu maladiile emergente în cadrul OMS.

„Oamenii nu trebuie să se teamă nici în ce priveşte alimentele, nici ambalajele alimentare sau lanţul alimentar”, a subliniat Michael Ryan, director pentru situaţii de urgenţă la OMS.

 

„Alimentaţia noastră în ce priveşte COVID este sigură: nu există date care să demonstreze că alimentele sau lanţurile alimentare participă la transmiterea virusului”, a adăugat Ryan, amintind de necesitatea respectării precauţiilor de utilizare cum sunt spălarea pe mâini sau procesarea alimentelor.

Sursa: Agerpres

 

Skip to toolbar