Detectarea contaminării fizice

Iti recomandam

Migrarea globală de componenți – caracteristică esențială în vederea introducerii pe piață a materialelor din plastic destinate contactului cu alimentele

Migrarea globală reprezintă masa totalității substanțelor care migrează în mediile de extracție din materialele care vin în contact cu produsele...

Indicele glicemic în pâinea aglutenică

Indicele glicemic (IG) este o măsură a creșterii glucozei din sânge, care apare după ce s-a consumat o porție...

Coronavirus: „legătură semnificativă” găsită între seleniul dietetic și rata de vindecare

Oamenii de știință au identificat o legătură între rezultatul bolii COVID-19 și seleniul dietetic - găsit în pește, fructe...

Detectarea contaminării fizice este esențială pentru asigurarea celei mai înalte calități a produsului, a siguranței brandului și a protecției consumatorului.

În ciuda măsurilor de precauție luate în timpul proceselor de producție, riscul contaminării cu unele corpuri străine a produselor alimentare nu poate fi exclus. Contaminanții care intră în produs în timpul procesului de producție sau sunt introduși în materia primă pot provoca răni grave consumatorilor și pot deteriora echipamentele de producție.

Consecințele pentru producător pot fi grave și pot include reclamații și rechemarea produselor.

În plus, contaminarea poate duce la pierderea încrederii consumatorilor, ceea ce duce la un impact negativ asupra imaginii mărcii.

Cauzele principale ale contaminării fizice
Există o multitudine de moduri în care un produs poate fi contaminat cu diverse corpuri străine. Metalul, plasticul și sticla sunt de departe cele mai frecvente tipuri de contaminare fizică și pot intra în contact cu produsul astfel:

 • Materie primă care conține contaminant;
 • Introducere accidentală de către operator (de exemplu, bijuterii, sticlă provenită de la ochelarii de vedere);
 • Procedurile de întreținere care se desfășoară pe sau lângă linia de producție sau de prelucrare;
 • Defecțiune sau avarierea unui echipament în timpul proceselor de fabricație și ambalare.

Tipuri de contaminanți detectabili
Metalul, sticla, materialele plastice dense, piatra minerală, oasele calcifiate și contaminanții din cauciuc pot fi găsite cu ușurință folosind sisteme moderne de inspecție a produselor pe liniile de producție în flux continuu. Nivelul de sensibilitate a detectării echipamentului va depinde de:

 • Dimensiunea și locul unde este poziționat contaminantul;
 • Viteza liniei de producție;
 • Densitatea contaminantului comparativ cu cea a produsul inspectat;
 • Tipul de material de ambalare al produsului verificat.

Detectarea contaminanților în produsele ambalate
Inspecția finală a produselor la sfârșitul liniei de producție este ultima linie de apărare care detectează orice corp străin înainte ca bunurile să fie expediate către comercianți.
Tipul de ambalaj utilizat și tipul contaminantului potențial dictează tipul de sistem de inspecție care trebuie utilizat.

Detectarea contaminanților în produsele vrac
O modalitate eficientă de a elimina contaminanții într-un stadiu incipient de producție este inspectarea produselor vrac fie pe un transportor orizontal sau în poziție verticală (cădere liberă) înainte de prelucrare sau ambalare. Produsele vrac tipice care permit această metodă de inspecție sunt:

 • Zahăr, făină, grâne, cereale și legume;
 • Produse tip snacks expandate;
 • Fructe uscate, nuci și legume;
 • Produse din carne, pește și fructe de mare.

Detectarea contaminanților în produsele lichide, paste și suspensii

În multe procese de producție, materiile prime și materiile recepționate sunt în formă lichidă sau sub formă de pastă. Acestea trebuie pompate prin sisteme de conducte înainte de a fi amestecate și mixate. Detectarea contaminanților la începutul procesului de producție are multe avantaje:

 • Materialul poate fi mai omogen și mai ușor de inspectat;
 • Contaminanții tind să fie mai mari și mai ușor de detectat;
 • Protejează echipamentele de prelucrare de daune suplimentare în aval;
 • Elimină contaminanții înainte de a fi adăugată o valoare suplimentară a producției, minimizând risipa.

Principalele tehnologii de detectare a contaminării
Cele două tehnologii principale de detectare a contaminării fizice disponibile sunt detecția metalelor și inspecția cu raze X. Alegerea soluției corecte de inspecție va depinde de cerințele individuale și de aplicația respectivă.

Echipamentele de detectare a contaminaților pot fi instalate în orice fază a procesului de producție, atât de sine stătător cât și împreună cu un echipament de verificare a greutății în flux. Inspecția materiei prime are avantajul de a fi detectate și eliminate corpurile străine înainte de a fi defalcate într-un număr mai mare de bucăți mai mici, care ar putea fi mai greu de detectat. Inspecția î n punctele critice de control (PCC) în timpul procesului de producție este o cerință pentru toate standardele de siguranță a alimentelor și ar trebui să fie o parte importantă a oricărui program eficient de inspecție a produsului.

Articol realizat de OF SYSTEMS. Pentru mai multe detalii accesati pagina: https://www.ofsystems.ro/

Din aceiasi categorie

Știrile false, luate de bune de consumatori în vremea pandemiei

Aproape jumătate dintre persoanele care au participat la un sondaj au afirmat că este sigur să mănânce fructe și...

Cum puteti mentine niveluri ridicate de igiena in unitatile de producere si procesare a alimentelor?

Igiena si dezinfectarea sunt esentiale in industria alimentara. Pentru a lucra si a crea aveti nevoie de conditiile adecvate. O igiena buna ofera nu numai...

De ce vara crește riscul toxiinfecțiilor alimentare? Importanța testării alimentelor în laborator

Toate alimentele se degradează într-un interval de timp mai lung sau mai scurt de la data fabricării sau preparării, pierzându-și caracteristicile inițiale, devenind astfel,...

Dispozitiv pentru analiza și controlul procesului de cristalizare

Firma daneză Bjarne Christian Nielsen Holding APS a înregistrat un brevet de invenție pentru o metodă și un aparat pentru analiza și controlul procesului de...

De ce termometrele alimentare ieftine te costă mai mult decât crezi

Trăim cu toții într-o lume tot mai dinamică și conectată în care cu toții ne așteptăm să facem cât mai multe lucruri, ceea ce...

STIRILE SAPTAMANII

Skip to toolbar