Testarea activității antimicrobiane a diferiților agenți naturali de conservare

Iti recomandam

Uleiuri vegetale, întrebuințări și proprietăți

Un ulei vegetal este o trigliceridă extrasă dintr-o plantă. În general, substanțele care sunt lichide la temperatura camerei se...

Modificări numeroase privind materialele și obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare

A fost adoptat REGULAMENTUL (UE) 2020/1245 AL COMISIEI din 2 septembrie 2020, de modificare și de rectificare a Regulamentului (UE)...

Chr. Hansen poziționează platformele microbiene în centrul noii strategii pentru 2025

Ca parte a strategiei sale pentru 2025, Chr. Hansen a anunțat că își propune să își consolideze și să...

Alimentele şi alimentaţia reprezintă o problemă deosebit de importantă în orice societate şi are consecinţe economice, sociale, influenţează mediul şi sănătatea umană.

Prioritară este protecţia vieţii şi a sănătăţii, dar toate activităţile din domeniul alimentar trebuie sa ia în considerare şi aspecte legate de producţia agricolă, dezvoltare industrială, relaţiile comerciale sau relaţia cu mediul. În cadrul acestui sistem, industria alimentară trebuie să aibă ca scop grija pentru producerea şi comercializarea de produse alimentare de calitate, sigure pentru sănătatea consumatorului.

În ultimii ani, cerințele consumatorilor s-au îndreptat către produsele ce provin din surse naturale, extracte naturale şi către produsele obţinute prin tehnologii “eco-friendly”, astfel utilizarea compușilor antimicrobieni naturali în alimente a atras multă atenție atât din partea consumatorilor cât și a industriei alimentare. Acest lucru se datorează în principal următorilor doi factori majori:

  • utilizarea necorespunzătoare şi manipularea greşită a antibioticelor a dus la creşterea dramatică a unui grup de microorganisme, inclusiv a patogenilor alimentari, care devin rezistenţi la antibiotice şi mai toleranţi la mai multe prelucrări tehnologice şi la conservare. Rezistența antimicrobiană e în creștere, aducând cu ea potențialul de a produce, la nivel global, consecințe de sănătate publică, sociale și economice deosebit de grave.
  • creşterea gradului de conştientizare a consumatorilor cu privire la impactul negativ al conservanţilor sintetici asupra sănătăţii versus beneficiile aditivilor naturali a generat interesul cercetătorilor faţă de dezvoltarea şi utilizarea produselor naturale în conservarea alimentelor.

În funcție de sursa de producție, compușii antimicrobieni naturali pot fi clasificați în grupuri diferite așa cum se prezintă în figura de mai jos:

agenți naturali

În cadrul Laboratorului de Microbiologie – ELISA se pot face studii în vederea testării activității antimicrobiene utilizând diverși agenți antimicrobieni (uleiuri esențiale, nanoparticule, etc.), în vederea utilizării acestora ca agenți naturali de conservare a diferitelor produse alimentare. Laboratorul dispune de metodele și de experiența necesară realizării acestor tipuri de studii, acest tip de cercetare fiind realizată în proiecte de cercetare desfășurate în institut și în laborator cu rezultate foarte bune. Industria alimentară poate beneficia de această expertiza in vederea testării unor metode alternative de conservare a produselor alimentare utilizând agenți antimicrobieni naturali ce pot înlocui cu succes conservanții de sinteza utilizați in prezent.

Agenţii antimicrobieni naturali cum ar fi uleiurile esențiale din plante aromatice distrug sau inhibă activitatea microorganismelor prin diferite moduri de acțiune:

agenți naturali

Acest mecanism de acțiune asupra bacteriilor a fost identificat în cadrul unui proiect de cercetare realizat în cadrul laboratorului, prin tratarea inocului bacterian cu uleiuri esențiale de diferite concentrații și evidențierea modului de acțiune prin metoda de difuzie din disc în agar (Exemplu: testarea “in vitro” a activității antibacteriene a uleiului esențial de oregano -1 și cimbru -2).

În prezent, în cadrul laboratorului de Microbiologie – ELISA, se află în desfașurare un proiect de cercetare a cărui obiectiv principal este de a dezvolta un sistem de ambalare antimicrobiană cu uleiuri esențiale pentru conservarea naturală a unor categorii de produse alimentare.


DESPRE EXPERTAL

Valorificarea expertizei în cercetarea agro-alimentară prin transfer de cunoștințe către mediul privat în vederea obținerii de produse alimentare sigure și optimizate nutrițional, Expertal.

OBIECTIV GENERAL

Proiectul are ca obiectiv general valorificarea expertizei obținută prin cercetare a IBA București în domeniul calității alimentelor – senzoriale, igienice, tehnologice, nutriționale și etice – prin transferul de cunoștințe către mediul economic privat în vederea obținerii de produse alimentare sigure și optimizate nutrițional.

Detalii despre proiect : https://www.iba-expertal.ro/

Din aceiasi categorie

Noi substanțe incluse pe lista substanțelor susceptibile de înlocuire

A fost adoptat REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/1295 AL COMISIEI din 16 septembrie 2020, de modificare a...

IS 2020: Puterea antioxidanților naturali: cum să te menții sănătos la orice vârstă

Calea spre un corp sănătos poate fi parcursă mai ușor cu o dietă personalizată pe nevoile fiecărui corp. În...

Uleiuri vegetale, întrebuințări și proprietăți

Un ulei vegetal este o trigliceridă extrasă dintr-o plantă. În general, substanțele care sunt lichide la temperatura camerei se...

Calitatea uleiului de gătit. Ce este Acrilamida? Directiva privind nivelul de acrilamidă în produsele alimentare

Acrilamida periculoasă se formează în timpul coacerii, rumenirii sau prăjirii de cereale, cafea sau cartofi. Această substanță este considerată cancerigenă și ar trebui redusă în...

100 de indicații geografice europene, protejate în China

Uniunea Europeană şi China au semnat un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicaţii geografice (IG) europene în China şi a 100 de...

Ce au descoperit inspectorii ANSVSA în luna august

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor (ANSVSA) aplicat 185 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 766.200 de lei, ca urmare a controalelor efectuate...

Alimentele ultraprocesate favorizează îmbătrânirea biologică (studiu)

Un nou studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a relevat că alimentele industriale ultraprocesate favorizează îmbătrânirea biologică a celor care le consumă în...

STIRILE SAPTAMANII

Skip to toolbar