facebook
Monday, September 26, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
IngredienteEuropa: cafeaua cultivată în laborator a devenit realitate

Europa: cafeaua cultivată în laborator a devenit realitate

-

Prima ceașcă de cafea europeană, dezvoltată prin agricultura celulară a fost preparată în Finlanda, gustul și mirosul fiind similar cu al cafelei obținute prin metode tradiționale.

Agricultura celulară este frecvent asociată cu producția de proteine din carne, lactate și ouă. Acum, cercetătorii din Finlanda își îndreaptă atenția către un alt element de bază al domeniului alimentar: cafeaua.

Proiectul răspunde la creșterea cererii globale de boabe de cafea și la provocările de sustenabilitate cu care se confruntă sectorul.

O „necesitate presantă“ pentru alt fel de cafea

Cafeaua este a treia cea mai consumată băutură din lume, după apă și ceai, iar consumul global este în creștere. Cu toate acestea, producția se luptă să țină pasul, iar Organizația Internațională a Cafelei se așteaptă ca oferta abia să poată satisface cererea mondială, anul acesta. Acest lucru nu este de bun augur pentru viitorul sectorului, care are posibilitatea creșterii cererii globale de cafea până în 2050.

În același timp, sectorul se confruntă cu mai multe provocări cheie de sustenabilitate. Pe măsură ce fermierii cresc suprafața pentru a satisface cererea în creștere, despăduririle sunt o preocupare. Schimbările de preț pun în pericol mijloacele de trai ale fermierilor de cafea, în timp ce creșterea temperaturilor ca urmare a schimbărilor climatice face mai dificilă cultivarea cafelei Arabica.

Potrivit Centrului finlandez de cercetare tehnică (VTT), există o „nevoie urgentă” de a găsi modalități alternative de producere a cafelei. O echipă de cercetare a VTT, condusă de dr. Heiko Rischer, a găsit o soluție potențială, în agricultura celulară.

Lavazza

Cum se face cafea pe bază de celule?

Agricultura celulară este probabil cel mai bine cunoscută pentru aplicațiile sale în carne și fructe de mare pe bază de celule. Cu toate acestea, se recurge și la recreerea proteinelor lactate și a proteinelor din ou.

În cafea, conceptul de agricultură celulară este același, a explicat dr. Rischer. „În loc de cultivarea celulelor animale, avem cultivarea celulelor vegetale, în acest caz.“

Odată stabilite liniile de celule de cafea, acestea sunt transferate către bioreactoare unde produc biomasă. În același mod în care mediile de creștere sunt utilizate pentru a cultiva celulele animale în producția de carne obținută în laborator, mediile nutritive sunt folosite pentru a cultiva culturi de celule vegetale.

„Cu toate acestea, mediile nutritive pentru culturile de celule vegetale sunt mult mai puțin complexe decât cele pentru celulele animale”, a spus dr. Rischer pentru această publicație.

Fiind mai puțin complex, mediul este, de asemenea, mai puțin costisitor. Acesta este un avantaj incontestabil pentru viitorul cafelei cultivate cu celule, deoarece costul semnificativ al mediilor de creștere a cărnii cultivate în laborator este unul dintre obstacolele cheie ale dezvoltării sectorului.

“Scalarea este, de asemenea, mai ușoară, deoarece celulele vegetale cresc liber suspendându-se în mediu, în timp ce celulele animale cresc atașate de suprafețe”, a adăugat liderul echipei de cercetare.

Celulele de cafea nediferențiate sau biomasa sunt apoi analizate, înainte de a fi recoltate și uscate. Pulberea uscată este apoi prăjită și preparată pentru a face cafea filtrată.

Are gust și miros precum cafeaua?

Noua cafea a fost evaluată prin panoul senzorial al VTT, iar rezultatele inițiale arată promițătoare.

„În ceea ce privește mirosul și gustul, panoul nostru senzorial și examinarea analitică au descoperit că profilul preparatului este similar cu cafeaua obișnuită”, explica dr. Rischer.

„Cu toate acestea, prepararea cafelei este o artă și implică optimizări iterative sub supravegherea specialiștilor, cu echipamente dedicate. Munca noastră marchează doar începutul pentru astfel de lucrări.“

Experiența de a conduce cercetarea pentru obținerea primei cești de cafea cultivate cu celule, la VTT a fost „interesantă”, a spus liderul echipei de cercetare, care estimează că producția de cafea cultivată în laborator ar putea fi „accelerată” pentru producția comercială, cu o posibilă avizare, în următorii patru ani.

Cafeaua pe bază de celule este un aliment nou și ar necesita aprobarea Novel Food înainte de a fi comercializată în Europa. Este o poveste similară în SUA, unde avizarea FDA ar trebui solicitată înainte de comercializare.

Potențialul producției de cafea pe bază de celule

Cercetătorii VTT nu sunt primii care cred în potențialul cafelei obținută prin cultivarea de celule, ideea fiind publicată pentru prima dată în literatura științifică în 1974 (PM Townsley). Cu toate acestea, acum, cercetătorii VTT au dovedit că „poate fi o realitate” cafeaua cultivată în laborator, potrivit dr. Rischer.

„Creșterea celulelor vegetale necesită o expertiză specifică atunci când este timpul să scalați și să optimizați procesul. Procesarea în aval și formularea produsului, împreună cu avizarea și introducerea pe piață sunt pași suplimentari pe calea către un produs comercial ”, a adăugat el.

Desigur, fără un punct de preț competitiv, abordarea nu va avea succes. Viitorul proiect pilot va furniza cifrele exacte pentru calcularea costurilor de producție, ni s-a spus, dar datorită costului redus al suportului de creștere și al potențialului ridicat de scalabilitate, se așteaptă ca produsul să aibă un preț „cu siguranță mai mic” decât pentru carnea pe bază de celule, apreciază Dr. Rischer .

„Costurile vor fi influențate în mod semnificativ de economia de scară.“

În ceea ce privește apetitul pentru cafeaua pe bază de celule din Europa, o serie de studii inițiale făcute pe eșantioane non-reprezentative de consumatori sugerează că aceștia sunt deschiși pentru produsele care provin din agricultura celulară.

Un sondaj recent efectuat în Franța și Germania, de exemplu, a indicat că, deși gradul de conștientizare al existenței cărnii de cultură era scăzut, 44% dintre francezi și 58% dintre respondenții germani au spus că ar fi dispuși să încerce carnea cultivată. Treizeci și șapte la sută dintre consumatorii francezi și 56% dintre germani au declarat că ar fi dispuși să și cumpere un astfel de produs.

Pentru dr. Rischer, „adevăratul impact” al acestei lucrări științifice se va întâmpla prin intermediul companiilor care sunt dispuse să gândească din nou producția de ingrediente alimentare și să înceapă să se gândească la aplicațiile comerciale.

„În cele din urmă, toate eforturile ar trebui să conducă la mai multe alimente sustenabile și sănătoase în beneficiul consumatorului și a planetei.“

În prezent, există doar un singur produs alimentar agricol celular pe piață. La sfârșitul anului trecut, Eat Just a primit avizul pentru comercializarea ingredientului său de pui pe bază de celule în Singapore.

Există mai multe opțiuni pentru comercializarea cafelei cultivate în laborator, a continuat dr. Rischer. „Dezvoltarea produsului și avizarea necesită investiții semnificative și dorim să colaborăm cu jucători dedicați din industrie.“

DIN ACTUALITATE

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând tehnologia sa patentată organoide. FoodNavigator a aflat cum această abordare nouă simplifică procesul de creștere...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de lege cu prevederi ciudate, demers bătătorit în mandatele precedente și de aleși ai altor partide,...

Din aceeași categorie

Ai nevoie de certificare? INAQ Consulting continuă și în semestrul al II-lea cursurile IFS

Așa cum v-a obișnuit, INAQ Consulting continuă și în semestrul al II-lea cursurile IFS. Ai nevoie de certificare? Atunci înscrie-te...

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând tehnologia sa patentată organoide. FoodNavigator a aflat cum această abordare...

Gume gellan, hidrocoloizi și pectine pentru a duce alternativele de brânză pe bază de plante „la următorul nivel”

Există o oportunitate semnificativă pentru mărci de a valorifica impulsul din spațiul bazat pe plante pentru a crea alternative...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de lege cu prevederi ciudate, demers bătătorit în mandatele precedente și...

Mediul de afaceri își dorește un parteneriat cu ANPC și reguli mai puțin birocratice

Rezolvarea unei situații durează uneori atât de mult, încât se ajunge la depășirea termenului de valabilitate în cazul unor...

Dorin Cojocaru: SOS industria laptelui

În următoarele luni, industria laptelui se va confrunta cu probeleme serioase, deoarece urmează o perioadă cu costuri imprevizibile. Până în...

Fermentarea microbiană a fibrelor alimentare în intestin previne reacțiile alergice, spun cercetătorii

Fermentarea fibrelor alimentare în intestin stimulează producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), în special butirat, pentru a...

Brutarii furioși sunt „consternați” de lipsa de acțiune asupra imitațiilor de aluat

Brutarii artizani din Marea Britanie se plâng că supermarketurile continuă să vândă pâine etichetată incorect. Potrivit Real Bread Campaign, pâinea...

Știrile ultimelor 7 zile

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând...

Gume gellan, hidrocoloizi și pectine pentru a duce alternativele de brânză pe bază de plante „la următorul nivel”

Există o oportunitate semnificativă pentru mărci de a valorifica...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de...

Mediul de afaceri își dorește un parteneriat cu ANPC și reguli mai puțin birocratice

Rezolvarea unei situații durează uneori atât de mult, încât...

Dorin Cojocaru: SOS industria laptelui

În următoarele luni, industria laptelui se va confrunta cu probeleme serioase, deoarece urmează o perioadă cu costuri imprevizibile. Până în...

Fermentarea microbiană a fibrelor alimentare în intestin previne reacțiile alergice, spun cercetătorii

Fermentarea fibrelor alimentare în intestin stimulează producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), în special butirat, pentru a...

Brutarii furioși sunt „consternați” de lipsa de acțiune asupra imitațiilor de aluat

Brutarii artizani din Marea Britanie se plâng că supermarketurile continuă să vândă pâine etichetată incorect. Potrivit Real Bread Campaign, pâinea...

Ioan Oleleu: “La nivel național numărul toxinfecțiilor alimentare a scăzut foarte mult”

Nu același lucru se poate spune despre alertele alimentare, unde, pentru a se ajunge la scăderea numărului acestora va...

ANSVSA: Produse rechemate

Lanțul de magazine Proxi a anunțat rechemarea produsului Proxi Ketchup dulce, fabricat de SC Sitemari SRL, gramaj 500g, cu...

Studiul care leagă decesele de consumul de carne roșie „pare neplauzibil” și „lipsit de transparență”

După doi ani de când a fost publicat GBD 2019, cercetătorii pun sub semnul întrebării concluziile studiului. World Cancer...

Noua generație de senzori de distanță

Producătorul de senzori, SICK , a lansat un senzor de distanță de ultimă generație, OD2000, care combină fiabilitatea de...

Mărcile de produse din plante acuzate că au creat „un eșec de categorie”

Există o mulțime de discuții despre inovația bazată pe plante. Dar, potrivit lui Julian Mellentin, de la compania de...

Cooking SHOW surpriză la RO.aliment SHOW 2022, powered by Alpro & Italprod! 

👩‍🍳 Cornelia GHIȘOI - Lady CHEF România, va încânta participanții RO.aliment SHOW 2022 cu cele mai savuroase preparate ovo-vegetariene în a...

Fortificare, stevia și probiotice prin partenerii KUK Romania

La RO.aliment SHOW, între 12 și 14 septembrie la Hotel Clermont Covasna, KUK va trimite o echipă de experți...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă