facebook
Wednesday, February 21, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
IngredienteDe la „călătorind printre gusturi” la sănătatea cognitivă: tendințele...

De la „călătorind printre gusturi” la sănătatea cognitivă: tendințele din 2024 vor schimba alimentele și băuturile

-

Răsfățurile” și sănătatea continuă să se regăsească foarte mult pe radarul consumatorilor, potrivit furnizorilor de ingrediente (ADM, Arla Foods Ingredients și Prinova Europe) care prognozează tendințele în domeniul alimentelor și al băuturilor: de la arome reconfortante la formate „aventuroase” și un interes din ce în ce mai mare pentru sănătatea cognitivă.

În ultimii ani, industria alimentară și a băuturilor a observat o creștere a consumului de alimente și băuturi din gama „răsfățurilor sănătoase”. Dar într-un interviu recent cu un futurolog alimentar, s-a sugerat că tendința de „răsfăț sănătos” devine depășită în 2024.

Sintagma „răsfățuri sănătoase pare contradictorie și vom vedea o mulțime de alimente și băuturi mai puțin sănătoase, alături de opțiunile curate din punct de vedere nutrițional, dar orice combinație a celor două vorbește despre o vreme trecută”, a spus apoi Dr. Morganaine Gaye pentru FoodNavigator.com.

Dar răsfățurile și, separat, sănătatea, continuă să fie foarte mult pe radarul consumatorilor, potrivit furnizorilor de ingrediente care prognozează tendințele tendințe în domeniul alimentelor și al băuturilor: de la arome reconfortante, la formate „aventuroase” și un interes tot mai mare pentru sănătatea cognitivă.

Consumatorii aventuroși: „Călătoria prin gust va fi cheia”

Consumatorii au trăit cel puțin câțiva ani tumultuoși în ultimul timp, cel mai evident pe parcursul pandemiei de COVID-19 din 2020-2021. Într-o privință, pandemia i-a determinat pe consumatori să apeleze la arome sigure și reconfortante; iar acum primele semne sugerează că aventura este din nou „în cărți”.

După pandemie, consumatorii așteaptă cu adevărat… arome reconfortante care oferă un pic de siguranță din perspectiva echilibrului dispoziției”, a spus Bastian Hörmann, director de marketing global, la departamentul de alimente dulci, lactate și nutriție specializată, de la ADM. Aceasta înseamnă că, acum, consumatorii sunt mai predispuși să apeleze la mărci cunoscute încă din copilărie, precum și la experiențe de aromă și gust care creează un sentiment de „siguranță” în vremurile nesigure „cu care ne confruntăm cu toții”, a declarat Hörmann pentru FoodNavigator la recentul eveniment Ingredients Europe (FiE) de la Frankfurt, Germania.

Dar, în același timp, consumatorii devin din ce în ce mai aventuroși în ceea ce privește gusturile și aromele. La soiurile de nuci de exemplu, nu mai este vorba despre alunele clasice sau nucile pecan. Consumatorii explorează „întreaga varietate” de arome de nuci, iar producătorii de alimente și băuturi răspund rapid tendinței. Același lucru este valabil și pentru ciocolată, a explicat Hörmann. „Ciocolata” nu mai înseamnă doar o singură aromă: în ingredientele de ciocolată, consumatorii doresc să știe dacă au ciocolată cu lapte, ciocolată albă, ciocolată belgiană sau ciocolată elvețiană.

2024 va fi un an al explorării de noi soiuri de gusturi”, ni s-a spus. Asta nu înseamnă că acum, consumatorii vor căuta alimente de nișă, exotice, cultivate în colțuri puțin cunoscute ale planetei. Mai degrabă, vor fi aventuroși la gust. [Ei] vor să călătorească, [ei] vor să exploreze partea asiatică [sau sud-americană] a citricelor. Aceasta este mai mult latura aventuroasă pe care consumatorul se uită”, a sugerat Hörmann. „Călătoria prin gust va fi cheia. Descoperirea de noi soiuri în arome, în toate direcțiile va fi pe radarul consumatorului aventuros în 2024.”

Dublați-vă experiența aventurii cu noi formate

Potrivit ADM, a fi aventuros înseamnă și a te juca cu diferite combinații de arome. Furnizorul de ingrediente a observat o tendință „uriașă” înapoi către arome dulci și acrișoare, cu combinații emergente, inclusiv dulce și umami, precum și dulce și sărat.

Deși aceste profiluri de gust sunt deja bine cunoscute consumatorilor, producătorii le lucrează în noi formate de alimente. Evoluția chiflei cu scorțișoară este un bun exemplu, a explicat Hörmann de la ADM. „Am văzut pe fiecare piață, în fiecare segment, evoluția chiflei cu scorțișoară: zahăr și scorțișoară pe crep, pe o vafă… expresii ale acestui gust de bază în formate noi.”

La Arla Foods Ingredients, deținută de Arla Foods, cu sediul în Danemarca, noul format a fost observat în mod similar.

Alimentele bogate în proteine de calitate rămân o cerere cheie din partea consumatorilor, a explicat Jeppe Sand, șeful vânzărilor de alimente la Arla Foods Ingredients, la FiE. Dar acolo unde odată acest lucru ar fi fost concentrat în iaurturi bogate în proteine și shake-uri pentru nutriție sportivă, furnizorul de ingrediente a observat noi formate, de la înghețată bogată în proteine și creme de brânză.

În acest sens, tendința de răsfăț sănătos nu s-a încheiat încă, a sugerat Sand. „Vedem un interes pentru budinci sănătoase… Acordarea permisiunii de a se răsfăța, dar tot cu accent pe sănătate. Avem o proteină funcțională care poate crește nivelul de proteine din acest aliment, dar încă aveți gustul și senzația în gură [care funcționează bine în budinci]. Nu este acea senzație nisipoasă și nu are gust de proteine.” Alte formate de alimente includ pastele bogate în proteine și tăiței, ceea ce sugerează, de asemenea, că, în prezent consumatorii devin mai aventuroși atunci când selectează produsele îmbogățite cu proteine. Acest lucru se aliniază cu o înțelegere sporită a consumatorilor cu privire la proteine și la beneficiile acestora, a sugerat Sand.

„Cred că, acum,  consumatorul este mai educat… Înțelegerea generală a modului de viață sănătos evoluează și asta este ceea ce putem vedea pe piață.”

Energie, stare de spirit, sănătate

Concentrarea pe energie, dispoziție și sănătate cognitivă este, de asemenea, considerată o tendință emergentă. Acum câțiva ani de la pandemie, ritmul de viață a revenit cu adevărat la nivelurile de dinainte de COVID. Iar consumatorii caută funcția energetică, potrivit Hörmann de la ADM.

Aromele care alimentează tendința energetică în creștere le includ pe cele asociate cafelei.

„Aromele de cafea sunt binecunoscute că oferă energie și vedem cafeaura [ca aromă] nu numai dimineața, ci și cafea în alternativele de lapte și în băuturile lactate în sine. Cafeaua, ca aromă echilibrată în produsele finale, prinde mult mai mult viață, deoarece rezonează cu energia și rezonează cu rămânerea activă pe tot parcursul zilei.”

Ritmul rapid de viață de astăzi vine și cu noi stresuri pentru consumatori. Criza costului vieții este una evidentă, iar mărcile răspund cu produse adaptate pentru anti-stres, anti-anxietate și sănătate cognitivă, potrivit Tony Gay, director tehnic de vânzări, nutriție, la furnizorul de ingrediente Prinova Europe.

Oamenii vor să meargă către opțiuni mai naturale care să-i ajute să facă față stresului, mai degrabă decât să meargă la medic”, a spus Gay, la FiE.

Sănătatea cognitivă, în special, este considerată o tendință importantă în ascensiune pentru Prinova Europe, atât pentru tineri, cât și pentru bătrâni. În cazul îmbătrânirii demografice, se poate concentra mai mult pe stimularea funcției memoriei, în timp ce populația mai tânără se uită la concentrarea cognitivă, ni s-a spus.

Spațiul cognitiv este ceva pe care îl recunoaștem cu adevărat ca fiind o tendință în creștere.”

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

ANPC: Suplimente alimentare cu deficiențe de etichetare la sălile World Class

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfăşurat, în 14.02.2024, o amplă acțiune de control la 19...

Reducem zahărul și păstrăm gustul? Posibil cu expertiza specialiștilor

În ultimele decenii, consumatorii, comercianții și autoritățile de reglementare au devenit din ce în ce mai conștienți de efectele...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 8 februarie 2024 – workshop industria alimentară

Ziua a 2-a a seminarului informativ ESE 2024 a fost dedicată subiectelor de interes pentru industria alimentară.  Seminarul a fost...

Produse lactate hibride: Cum pot inovatorii să deblocheze potențialul unei noi categorii?

Produsele lactate hibride, în care lactatele convenționale sunt amestecate cu ingrediente pe bază de plante, dețin un potențial „atractiv...

Zile dedicate studenților și elevilor la Concursurile GastroPan 2024

GastroPan 2024 – eveniment care are loc în perioada 14-16 martie 2024 la Brașov, centrul Lux Divina – oferă...

Lege nouă împotriva risipei alimentare. Magazinele vor fi obligate să reducă prețul, să doneze sau să composteze alimentele aproape de expirare

Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând...

ANPC a controlat magazinele Selgros din toată țara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat, în 29.01.2024, întreg lanțul de 23 de magazine, din România, aparținând...

Solina Romania lansează GRILL ADVENTURE 2024 – noua gamă de soluții inovative pentru grătar

Anul 2024 este despre mâncarea care creează nostalgie și familiaritate, mâncarea de tip ”comfort food”, asezonată cu note de...

Știrile ultimelor 7 zile

Reducem zahărul și păstrăm gustul? Posibil cu expertiza specialiștilor

În ultimele decenii, consumatorii, comercianții și autoritățile de reglementare...

Produse lactate hibride: Cum pot inovatorii să deblocheze potențialul unei noi categorii?

Produsele lactate hibride, în care lactatele convenționale sunt amestecate...

Zile dedicate studenților și elevilor la Concursurile GastroPan 2024

GastroPan 2024 – eveniment care are loc în perioada...

Lege nouă împotriva risipei alimentare. Magazinele vor fi obligate să reducă prețul, să doneze sau să composteze alimentele aproape de expirare

Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând...

ANPC a controlat magazinele Selgros din toată țara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat, în 29.01.2024, întreg lanțul de 23 de magazine, din România, aparținând...

Solina Romania lansează GRILL ADVENTURE 2024 – noua gamă de soluții inovative pentru grătar

Anul 2024 este despre mâncarea care creează nostalgie și familiaritate, mâncarea de tip ”comfort food”, asezonată cu note de...

Cât de mult compensează exercițiile fizice riscurile cardiovasculare ale băuturilor îndulcite cu zahăr?

Când facem exerciții fizice, de multe ori sperăm să compensăm unele dintre efectele negative ale alimentelor nesănătoase pe care...

Etichetele „vegane” nu înseamnă întotdeauna că produsul nu conține ingrediente de origine animală

În ciuda înțelegerii publice comune a cuvântului „vegan”, însemnând produse de origine non-animală, nu există o definiție obligatorie din...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 7 februarie 2024 – workshop suplimente alimentare

ESE 2024, eveniment valoros pentru schimbul de cunoștințe, experiențe și idei în industria alimentară, a avut loc în zilele...

Planul de a relaxa regulile privind tehnicile genomice trece de primul obstacol

Propunerile de relaxare a normelor UE privind culturile modificate genetic au depășit o barieră semnificativă după ce Comisia de...

Importanța etichetei suplimentelor alimentare pe piața comunitară

În cadrul seminarului informativ ESE 2024, Daniela Cîrnațu, Medic șef la Institutul Național de sănătate publică Timiș va vorbi...

Biotehnologii au făcut mai ieftină producerea de carne artificială din culturi celulare

Reducerea costurilor a fost realizată prin eliminarea utilizării hormonului FGF responsabil de stimularea creșterii acestora, a raportat serviciul de...

Taxarea zahărului adăugat și impozitarea fericirii

Ambiguitățile legislative s-au strecurat și în cuprinsul Legii nr. 296/2023 prin care se vor implementa modificări semnificative în ceea...

Tehnologie de control al calității pentru producția de sticle PET

Compania Sidel a dezvăluit cea mai nouă tehnologie pentru controlul calității în producția de sticle PET cu introducerea IntelliAdjust. Sistem...

Experții ANPC sunt din nou alături de participanții la ESE 2024 pentru a lămuri cele mai arăzătoare aspecte legate de controalele instituției

Experții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor - ANPC vor fi și în acest an alături de specialiștii din industria...

Soluții enzimatice pentru siguranța alimentară BIOFILM EXPERT. Soluții pentru tratarea apelor uzate

Romfracht, companie cu capital 100% românesc și o vechime pe piață de 27 de ani, se alătură în calitate...

Macron a propus crearea unor controale sanitare comune pentru alimente în UE

Potrivit președintelui francez, regulile aplicate fermierilor din republică „trebuie să fie aplicate în mod egal în toate țările”. Franța pledează...

ESE 2024: Fraude alimentare și metode de fraudare în industria alimentară

Există o mulțime de forme pe care frauda alimentară le poate lua: prin substituire, introducerea de substanțe interzise, diluarea,...

Asociația NNS Nutriție. Nutrienți. Sănătate premiază excelența în cadrul Galei Gustul Ales 2023

Inființată în 2019, Asociația NNS are ca obiectiv facilitarea colaborării dintre profesioniștii în domeniul sănătății, cercetării și producției din...

Ce trebuie să conțină eticheta vinului tău în lumina Regulamentului (UE)2021/2117?

Noua lege a etichetării impune ca, începând cu data de 08 decembrie 2023, toți producătorii, distribuitorii și importatorii oricărui...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă