facebook
Wednesday, November 30, 2022
NutritieSeleniul în luptă cu ... poluarea

Seleniul în luptă cu … poluarea

-

O gamă largă de patologii rezultate în urma contaminării alimentelor ori apei cu metale grele ar putea beneficia de efectele pozitive generate de aportul suplimentar de seleniu, dar și de metodele medicinei integrative – un nou concept care reușește să combine terapiile medicale alopate cu cele oferite de medicina complementară și alternativă, arată o incitantă prezentare susținută de dr. Ciprian Ene – medic coordonator la Centrul de Medicină Integrativă „Quantum Therapy”.

Într-o prezentare extrem de interesantă, dr. Ciprian Ene – medic coordonator la Centrul de Medicină Integrativă „Quantum Therapy” împreună cu Lucia Blaga reprezentant al Pharma Nord – Danemarca (unul dintre cei mai mari producători de suplimente alimentare și remedii naturale din Europa) au arătat beneficiile dietei cu seleniu (suplimente alimentare sau aport natural din alimente), precum și modul în care acest mineral reușește să atenueze efectele poluării.

3d rendered selenium Se pill over white background. Concept of dietary supplements

Metalele grele, organotoxinele, anumiți aditivi alimentari, produșii reziduali de metabolism, dar și factori invizibili precum radiațiile electromagnetce și stresul emoțional generează o nocivitate cumulativă asupra structurilor biologice, ne-au arătat cei doi vorbitori. În acest context, seleniul devine un factor foarte util, atât prin stimularea unor enzime cu rol detoxifant, cât și prin oferirea unei protecții tisulare.

Umbrela sub care discutăm astăzi este acest concept de medicină integrativă, definit ca asocierea între partea alopată, convențională și definită mai mult prin farmaceutice și intervenții și terapiile așa-zis complementare și alternative. Pentru toate acestea trebuie să existe dovezi științifice, siguranță în utilizarea produselor și a acestor terapii și bineînțeles efecte terapeutice cât mai clar dezvoltate.

Medicina integrativă oferă practicienilor, medicilor care se orientează spre aceste idei o paletă mult mai largă de capitole din care noi să putem selecta, așa cum propunea și Hipocrate de mii de ani, tratamente cât mai eficiente, personalizate pentru situația fiecărui pacient în parte. De multe ori, terapiile așa zis complementare vin să ajute medicina clasică, dar uneori, așa cum veți vedea și în direcția proceselor de detoxifiere, aceste capitole – plantele, nutriția, terapiile electromagnetice și celelalte tratamente așa zis complementeare – sunt de fapt singurele soluții eficiente în astfel de direcții: pentru stimularea sistemului imunitar și pentru multe alte principii pe care ni le dorim. Când ne gândim la detoxifiere și toxine, foarte mulți spun dar ce legătură au toxinele ambientale cu diferite boli și chiar și toxinele produse în mediul intern al propriului nostru organism. Toți suntem expuși la toxine. Sunt oarecum inevitabile,” explica dr. Ciprian Ene.

Seleniul, un mineral foarte util

Există metale grele nu doar în lucrurile numite vicii. Supele concentrate la plic au de peste 7 ori nivelul acceptabil la plumb. Multe au și glutamat de sodiu. Există și acrilamidă în multe mâncăruri gen fast-food și inclusiv în mâncărurile la cutie și bineînțeles că multe toxine vin și din amablajele alimentelor și băuturilor calde. Dar și ambalajele alimentelor în general pot să conțină ftalați și alte genuri de toxine. Mai există o gamă de toxine pe care le considerăm oarecum firești – merele conțin amigdalină, perele conțin aldehidă. Toată problema este ca alimentația să fie suficient de diversificată să nu vină în corpul omului aceste toxine, zi de zi, picătură cu picătură, pentru că și printr-o astfel de monotonie, să spunem alimentară, aceste toxine care sunt existente în conținutul produseloe alimentare pot să genereze un element cumulativ. Nu mai vorbim de fast-fooduri, unde există agenți de înalbire pentru ca pâinea respectivă să pară mai albă și mai apetisantă, alături de diferiți potențiatori de gust, alături de diferite lucruri care să creeze gust și miros mai plăcute și unele care să creze chiar dependență, ca omul să revină la consumare lor,” adăuga doctorul Ene.

Seleniul în acest sens, ce face? Sechestrează, prinde aceste elemente toxice care ar veni din mediu, mai ales metalele grele, pe care le poate capta, lega și elimina din corp. Problema este că aceste elemente existând și în sol consumă seleniul de acolo și el nu mai rămâne disponibil pentru plante, animale și pentru om.

De unde am putea să obținem o cantitate suficientă de seleniu pentru a ne ajuta în toate aceste direcții și mai ales pentru detoxifiere? Nucile de Brazilia conduc detașat ca sursă de seleniu. Ar trebui să existe seleniu și în nucile românești, dar din păcate în pământul țării nu prea mai avem atât de mult seleniu și nu îl pot extrage cerealele și celelalte culturi. Mai există și în pești, de exemplu în ton, mai există și prin ciuperci, susan, pui, prin cereale ar trebui să fie, orez, semințele de in.

Cum măsurăm că avem suficient seleniu? Aici este un element foarte important. Nu merită să facem o analiză a seleniului din sângele total, pentru că acesta a fost influențat de administrarea recentă de suplimente sau de consumul unor nuci de Brazilia. Cel mai bine este să dozăm seleniul din eritrocite, seleniul intraeritrocitar, care este proporțional cu seleniul din toate celulele corpului.

Seleniul este și un antiviral. S-a văzut și în diferite epidemii, că cei care au avut seleniu scăzut au avut o replicare virală mai activă. Referitor chiar la coronavirus, de la primele simptome sau chiar înainte de primele simptome este bine să se administreze seleniu, zinc și vitamina D pentru a crește rezistența antivirală a organismului împotriva coronavirusului. De multă vreme se știa că seleniul ajută în infecțiile virale sau bacteriene și prin încetinirea replicării, dar și printr-un efect foarte interesant asupra sistemului imunitar: ajută imunitatea să lupte corect prin limfocitele TH-1 și prin macrofagele M2. Dacă seleniul ar fi scăzut ar veni la luptă alte celule imunitare care nu ar putea să genereze un răspuns atât de bun, în sensul că s-ar produce reacții de tip alergic autoimun.

Seleniul ajută și tiroida pentru a produce hormoni.

Ca să punem punctul pe I și să ne dăm seama cât de eficeint este seleniul, ar trebui să analizăm studiului KiSel 10 care s-a desfășurat în Suedia pe o populație mai vârstnică: le-au dat 200 mg de coenzima Q10 și 200 mg de seleniu. S-a mizat pe sinergia dintre aceste elemente și rezultatele au fost surprinzătoare. Ei au urmărit în primul rând reducerea mortalității din bolile cardiovasculare care sunt prima cauză de deces, alături de cele oncologice, la nivel mondial. S-a redus mortalitatea din bolile cardiovasculare la jumătate la cinci ani (de la demararea ingerării de seleniu), iar la 10 ani la o treime. Dar reducerea mortalității generale (din toate cauzele) s-a redus la o treime la zece ani”, explica Ciprian Ene.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă