facebook
Wednesday, February 21, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AmbalajeEtichetareCum va evolua „reputația” aditivilor alimentari în 2024?

Cum va evolua „reputația” aditivilor alimentari în 2024?

-

Aditivii sunt utilizați în diverse scopuri în prepararea alimentelor, inclusiv prezentarea, conservarea, prelungirea termenului de valabilitate și îmbunătățirea calității. Aceștia includ coloranți, conservanți, antioxidanți și agenți de tratare.

Pe baza peisajului politic în schimbare, a categoriilor în evoluție conduse de noutățile oferite de biotehnologie și a modificărilor în domeniul reglementării în 2023, ne uităm la modul în care acestea influențează domeniul aditivilor alimentari în 2024 și la ce schimbări ulterioare ne putem aștepta să vedem.

Aditivii sunt utilizați în diverse scopuri în prepararea alimentelor, inclusiv prezentarea, conservarea, prelungirea termenului de valabilitate și îmbunătățirea calității. Aceștia includ coloranți, conservanți, antioxidanți și agenți de tratare.

Pe fondul noilor orientări și legi care afectează aditivii, la 16 noiembrie 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat o fișă informativă despre aditivii alimentari, care reunește informații despre ce sunt aceștia, cum sunt evaluați pentru siguranță și cum pot afla consumatorii despre aditivi în produsele lor alimentare.

Evaluarea siguranței aditivilor

Comitetul științific pentru alimente (SCF) și/sau Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) evaluează aditivii pentru a determina siguranța acestora și îi plasează pe lista UE odată ce au fost aprobați. Pentru produsele comercializate la nivel internațional, Comitetul mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) este responsabil de evaluarea siguranței aditivilor alimentari.

Poziția CE cu privire la aditivii alimentari este acum la al șaselea an de la adoptare. Comitetul permanent pentru plante, animale, alimente și furaje (PAFF), care reunește reprezentanți ai statelor membre și ai Comisiei pentru a discuta probleme legate de siguranța alimentară, și-a emis poziția cu privire la aditivii alimentari la 17 septembrie 2018.

Iar opinia cu privire la utilizarea extractelor de plante bogate în constituenți capabili să îndeplinească o funcție tehnologică a fost deja exprimată:

„O astfel de utilizare a extractelor care îndeplinesc o funcție tehnologică (de exemplu, conservant, antioxidant, stabilizator/stabilizator de culoare etc.) în alimentele cărora le sunt adăugate este considerată o utilizare deliberată ca aditiv alimentar.” „În consecință, se consideră că o astfel de utilizare îndeplinește definiția unui aditiv alimentar și, prin urmare, trebuie să respecte condițiile prevăzute în legislația aditivilor alimentari (inclusiv specificațiile relevante) și să fie etichetată în conformitate cu dispozițiile corespunzătoare pentru etichetarea aditivilor alimentari. ”, se arată în opinia exprimată.

„Deși opiniile acestui comitet nu pot fi considerate poziții oficiale ale Comisiei, toate statele membre au susținut acest aviz”, a declarat pentru FoodNavigator Stefan De Keersmaecker, purtător de cuvânt pentru sănătate, siguranță alimentară, politică regională și reforme structurale la CE.

Poziția juridică

Se intenționează ca opinia PAFF să ofere o îndrumare autoritățile statelor membre în aplicarea normelor Uniunii Europene (UE) privind aditivii alimentari, în special Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008.

Legislația UE definește aditivii ca fiind orice substanță care nu este consumată în mod normal ca aliment în sine și care nu este utilizată în mod normal ca ingredient caracteristic al alimentelor, indiferent dacă are sau nu valoare nutritivă” . UE are, de asemenea, legislație care reglementează etichetarea aditivilor alimentari pe baza unor coduri E predefinite (E-uri).

„Aplicarea acestei legislații UE este responsabilitatea statelor membre și nu a Comisiei”, a subliniat De Keersmaecker. „De aceea, este de competența autorităților statelor membre, și nu a Comisiei, să ia o poziție cu privire la statutul juridic al produselor individuale, de la caz la caz”, a adăugat De Keersmaecker.

După Brexit, în 2023, Regatul Unit a lansat The Food Additives, Food Flavorings and Novel Foods Regulations 2023, modificând diverse elemente ale legislației UE menținute cu privire la aditivii alimentari și alimentele noi.

La 6 octombrie 2023, Comisia Europeană (CE) a publicat Regulamentul său (UE) 2023/2108 al Comisiei, care stabilește noi limite – mai reduse pentru aditivii alimentari din categoria nitriților și nitraților.

Implementat ca un pas către Planul european de combatere a cancerului, Safe Food Advocacy Europe (SAFE) a susținut această mișcare: „SAFE a cerut întotdeauna limite mai stricte de nitrați și nitriți în alimente” . Actualizarea reglementărilor a răspuns, de asemenea, gamei diverse de produse și condițiilor de producție din UE.

Schimbarea politicilor

Pe fondul incertitudinii financiare, a schimbărilor de reglementare și potențialelor schimbări politice din 2024, în decembrie 2023, FoodNavigator a raportat despre modul în care producătorii își actualizează politicile privind aditivii alimentari.

Modificările viitoare ale etichetei steviei din noiembrie 2024 vor modela modul în care mărcile formulează îndulcitorii și îi comercializează în produsele lor. Producătorii vor trebui să se asigure că etichetele corecte sunt pe ambalajele produselor cu stevia, iar conținutul va varia în funcție de sursa ingredientului, adăugând un strat de complexitate lanțului de aprovizionare cu alimente.

În mod normal, dacă ghidul recomandă consumatorilor să-și limiteze aportul de componente alimentare, cum ar fi zahărul, aceasta poate sugera că alternativele, cum ar fi îndulcitorii, oferă un înlocuitor mai bun. Totuși, nu întotdeauna este neapărat cazul. OMS, de exemplu, a emis o recomandare în mai 2023 împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr, pe baza dovezilor că aceștia nu par să ofere beneficii legate de pierderea sau menținerea în greutate pe termen lung și că pot crește riscul de boli netransmisibile.

Pe măsură ce reglementările pentru produsele cu conținut ridicat de grăsimi, sare sau zahăr (HFSS) se instalează, poate încuraja producătorii să analizeze modul în care aditivii alimentari pot fi utilizați în produse pentru a înlocui aceste componente, dar creează profiluri organoleptice similare pentru a imita gustul, textura și senzația în gură.

Carne de cultură: o nouă piață

Carnea cultivată într-un laborator care poate fi făcută folosind diverși aditivi alimentari continuă să fie un subiect fierbinte pe buzele producătorilor de alimente și pe planurile de dezvoltare a noilor produse (NPD).

În 2022, Țările de Jos au anunțat fonduri publice de 60 de milioane de euro pentru cercetarea și dezvoltarea cărnii cultivate (C&D) și fermentarea de precizie. Guvernul olandez a transmis un document către PAFF al CE în 2023, prin care căuta să califice „culturile alimentare” drept aditivi alimentari. Alte piețe europene, inclusiv Danemarca, Marea Britanie, Spania și Catalonia, s-au angajat, de asemenea, să-și dezvolte piețelee de carne cultivată.

Cu toate acestea, într-o mișcare ce are ca scop declarat de a-și păstra moștenirea culinară, în noiembrie 2023, Italia a adoptat o lege care interzice producția și vânzarea de carne cultivată și care interzice mențiunile care descriu produsele pe bază de plante drept carne.

„Acest proiect de lege le spune italienilor ce pot și ce nu pot mânca, înăbușă inovația și, probabil, încalcă legislația UE”, a comentat Alianța Italiană pentru Proteine Complementare, a spus Institutul pentru Alimentație bună (GFI).

Pe măsură ce Italia a interzis carnea de cultură, apar întrebări dacă alte țări vor urma exemplul. „În ceea ce privește poziția Regatului Unit, este puțin probabil să vedem o interdicție”, a declarat pentru FoodNavigator Brigid McKevith, șeful departamentului de reglementare la compania de conformitate cu etichetarea alimentelor Ashbury. „Dar mai multe ar trebui să devină clare aproape de sfârșitul anului 2024, când procesul de aprobare a alimentelor noi se va finaliza pentru prezentarea actuală a cărnii cultivate”, a adăugat McKevith.

O îndepărtare de artificial?

Conservanții naturali, inclusiv fagii și endolizinele acestora, bacteriocinele și substanțele derivate din plante, pot oferi o alternativă viabilă la substanțele chimice sintetice în conservarea cărnii, a descoperit un studiu din octombrie 2023 realizat de cercetătorii de la Universitatea Zhejiang A&F și Universitatea Zhejiang.

Dacă cercetarea promovează posibilitățile pozitive ale conservanților naturali, aceasta poate crea oportunități pentru industrie, de a explora ce înseamnă natural în contextul pieței cărnii și de a se întreba unde se vor plasa aditivii alimentari sintetici. Cu toate acestea, pe baza legilor actuale, acest lucru ar putea determina o analiză legislativă suplimentară. „Este important de subliniat că Regulamentul privind aditivii alimentari nu definește termenul „natural””, a spus De Keersmaecker.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

ANPC: Suplimente alimentare cu deficiențe de etichetare la sălile World Class

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfăşurat, în 14.02.2024, o amplă acțiune de control la 19...

Reducem zahărul și păstrăm gustul? Posibil cu expertiza specialiștilor

În ultimele decenii, consumatorii, comercianții și autoritățile de reglementare au devenit din ce în ce mai conștienți de efectele...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 8 februarie 2024 – workshop industria alimentară

Ziua a 2-a a seminarului informativ ESE 2024 a fost dedicată subiectelor de interes pentru industria alimentară.  Seminarul a fost...

Produse lactate hibride: Cum pot inovatorii să deblocheze potențialul unei noi categorii?

Produsele lactate hibride, în care lactatele convenționale sunt amestecate cu ingrediente pe bază de plante, dețin un potențial „atractiv...

Zile dedicate studenților și elevilor la Concursurile GastroPan 2024

GastroPan 2024 – eveniment care are loc în perioada 14-16 martie 2024 la Brașov, centrul Lux Divina – oferă...

Lege nouă împotriva risipei alimentare. Magazinele vor fi obligate să reducă prețul, să doneze sau să composteze alimentele aproape de expirare

Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând...

ANPC a controlat magazinele Selgros din toată țara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat, în 29.01.2024, întreg lanțul de 23 de magazine, din România, aparținând...

Solina Romania lansează GRILL ADVENTURE 2024 – noua gamă de soluții inovative pentru grătar

Anul 2024 este despre mâncarea care creează nostalgie și familiaritate, mâncarea de tip ”comfort food”, asezonată cu note de...

Știrile ultimelor 7 zile

Reducem zahărul și păstrăm gustul? Posibil cu expertiza specialiștilor

În ultimele decenii, consumatorii, comercianții și autoritățile de reglementare...

Produse lactate hibride: Cum pot inovatorii să deblocheze potențialul unei noi categorii?

Produsele lactate hibride, în care lactatele convenționale sunt amestecate...

Zile dedicate studenților și elevilor la Concursurile GastroPan 2024

GastroPan 2024 – eveniment care are loc în perioada...

Lege nouă împotriva risipei alimentare. Magazinele vor fi obligate să reducă prețul, să doneze sau să composteze alimentele aproape de expirare

Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând...

ANPC a controlat magazinele Selgros din toată țara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat, în 29.01.2024, întreg lanțul de 23 de magazine, din România, aparținând...

Solina Romania lansează GRILL ADVENTURE 2024 – noua gamă de soluții inovative pentru grătar

Anul 2024 este despre mâncarea care creează nostalgie și familiaritate, mâncarea de tip ”comfort food”, asezonată cu note de...

Cât de mult compensează exercițiile fizice riscurile cardiovasculare ale băuturilor îndulcite cu zahăr?

Când facem exerciții fizice, de multe ori sperăm să compensăm unele dintre efectele negative ale alimentelor nesănătoase pe care...

Etichetele „vegane” nu înseamnă întotdeauna că produsul nu conține ingrediente de origine animală

În ciuda înțelegerii publice comune a cuvântului „vegan”, însemnând produse de origine non-animală, nu există o definiție obligatorie din...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 7 februarie 2024 – workshop suplimente alimentare

ESE 2024, eveniment valoros pentru schimbul de cunoștințe, experiențe și idei în industria alimentară, a avut loc în zilele...

Planul de a relaxa regulile privind tehnicile genomice trece de primul obstacol

Propunerile de relaxare a normelor UE privind culturile modificate genetic au depășit o barieră semnificativă după ce Comisia de...

Importanța etichetei suplimentelor alimentare pe piața comunitară

În cadrul seminarului informativ ESE 2024, Daniela Cîrnațu, Medic șef la Institutul Național de sănătate publică Timiș va vorbi...

Biotehnologii au făcut mai ieftină producerea de carne artificială din culturi celulare

Reducerea costurilor a fost realizată prin eliminarea utilizării hormonului FGF responsabil de stimularea creșterii acestora, a raportat serviciul de...

Taxarea zahărului adăugat și impozitarea fericirii

Ambiguitățile legislative s-au strecurat și în cuprinsul Legii nr. 296/2023 prin care se vor implementa modificări semnificative în ceea...

Tehnologie de control al calității pentru producția de sticle PET

Compania Sidel a dezvăluit cea mai nouă tehnologie pentru controlul calității în producția de sticle PET cu introducerea IntelliAdjust. Sistem...

Experții ANPC sunt din nou alături de participanții la ESE 2024 pentru a lămuri cele mai arăzătoare aspecte legate de controalele instituției

Experții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor - ANPC vor fi și în acest an alături de specialiștii din industria...

Soluții enzimatice pentru siguranța alimentară BIOFILM EXPERT. Soluții pentru tratarea apelor uzate

Romfracht, companie cu capital 100% românesc și o vechime pe piață de 27 de ani, se alătură în calitate...

Macron a propus crearea unor controale sanitare comune pentru alimente în UE

Potrivit președintelui francez, regulile aplicate fermierilor din republică „trebuie să fie aplicate în mod egal în toate țările”. Franța pledează...

ESE 2024: Fraude alimentare și metode de fraudare în industria alimentară

Există o mulțime de forme pe care frauda alimentară le poate lua: prin substituire, introducerea de substanțe interzise, diluarea,...

Asociația NNS Nutriție. Nutrienți. Sănătate premiază excelența în cadrul Galei Gustul Ales 2023

Inființată în 2019, Asociația NNS are ca obiectiv facilitarea colaborării dintre profesioniștii în domeniul sănătății, cercetării și producției din...

Ce trebuie să conțină eticheta vinului tău în lumina Regulamentului (UE)2021/2117?

Noua lege a etichetării impune ca, începând cu data de 08 decembrie 2023, toți producătorii, distribuitorii și importatorii oricărui...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă