facebook
Saturday, July 20, 2024
ProcesareCum reduc marii producători de alimente cantitatea de deșeuri...

Cum reduc marii producători de alimente cantitatea de deșeuri alimentare

-

Producătorii de alimente acordă prioritate reducerii risipei alimentare în toate etapele producției și, prin aceasta, reduc și costurile.

Risipirea alimentelor este o problemă majoră în toate etapele lanțului de aprovizionare, Națiunile Unite (ONU) estimând că aproximativ 13% din alimentele produse la nivel global se pierd între recoltare și vânzarea cu amănuntul, iar încă 17% sunt risipite în gospodării, servicii alimentare și cu amănuntul.

Pierderile și risipa de alimente subminează sustenabilitatea sistemelor noastre alimentare”, spune un purtător de cuvânt al ONU. „Când alimentele sunt pierdute sau irosite, toate resursele care au fost folosite pentru a produce aceste alimente – inclusiv apă, pământ, energie, forță de muncă și capital – se irosesc. În plus, eliminarea pierderilor de alimente și a deșeurilor în gropile de gunoi duce la emisii de gaze cu efect de seră, contribuind la schimbările climatice. Pierderile și risipa de alimente pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra siguranței alimentare și disponibilității alimentelor și pot contribui la creșterea costului alimentelor.”

În plus, risipa de alimente este extrem de costisitoare, Programul Alimentar Mondial (WFP) estimand costul total al pierderii și risipei de alimente la aproximativ un trilion de dolari anual. Acest lucru pune o presiune uriașă asupra economiei globale.

Nu este o surpriză atunci că producătorii acordă prioritate reducerii risipei de alimente în fabricile lor, nu doar pentru a salva planeta, ci și pentru a economisi bani.

Cum reduc producătorii de alimente deșeurile alimentare în fabrici?

Unii dintre cei mai mari producători de alimente din business abordează problema risipei alimentare ca o prioritate.

Ne-am angajat să reducem risipa de alimente în cadrul operațiunilor noastre și am muncit din greu pentru a realiza acest lucru de câțiva ani”, a declarat un purtător de cuvânt al Mondelēz International pentru FoodNavigator.

În plus, compania adoptă o abordare holistică a problemei, analizând risipa alimentară în toate zonele companiei, în loc să se concentreze pe o singură problemă.

În toate site-urile de producție deținute de companie, standardul nostru global ne ajută să ne concentrăm asupra mai multor acțiuni care ne ajută să reducem și să eliminăm risipa de alimente, inclusiv exemple precum realizarea unui inventar al deșeurilor din locație și bilanțul operațiunilor pentru a identifica sursele și a cuantifica risipa de alimente, stabilirea anuală a obiectivelor și ținte specifice de reducere a risipei de alimente și foi de parcurs pentru reducerea risipei de alimente.”

Și această abordare se reflectă în industria alimentară, compania Kraft Heinz abordând problema în toate diviziile.

În prezent, obiectivele privind risipa alimentară sunt voluntare. Dar în UE, acest lucru s-ar putea schimba în curând. Comisia Europeană a propus ca statele membre să reducă risipa alimentară cu 10% în procesare și producție. Parlamentul a votat pentru ca acest obiectiv privind risipa alimentară să fie majorat la 20% . În cazul în care propunerea de lege este adoptată, statele membre ar fi în situația de a pune în aplicare aceste obiective obligatorii din punct de vedere juridic.

Ne gândim la deșeuri în mod holistic”, a spus un purtător de cuvânt al Kraft Heinz. „Aprovizionarea, producerea și ambalarea produselor alimentare și a băuturilor necesită mai multe intrări și ieșiri legate de ingrediente și produse secundare, fluxuri de materiale și considerente de ambalare la sfârșitul vieții. Când ne gândim la materiale și la fluxurile legate de alimente, evaluările detaliate ale deșeurilor ne ajută să identificăm unde putem „preveni, reduce, reutiliza și recicla”. De fapt, unitățile de producție deținute de noi la nivel mondial redirecționează mai mult de 90% din deșeurile noastre solide către reciclare sau utilizarea produselor secundare.”

O utilizare majoră a deșeurilor alimentare este în hrana animalelor, ca parte a economiei circulare.

Toate produsele secundare din procesul de producție (cum ar fi turtele de soia și reziduurile de soia) sunt redirecționate către industria hranei pentru animale”, a declarat un purtător de cuvânt de la Kraft Heinz la unitatea sa din Pasuruan, Indonezia.

Și, poate cel mai important, organizațiile pentru protecția animalelor susțin această practică.

Căile de la risipa de alimente până la hrănire pot oferi beneficii potențiale, în special pentru a atenua utilizarea terenurilor”, a spus un purtător de cuvânt al Fondului Mondial pentru Natură sălbatică (WWF).

În plus, poate economisi bani producătorilor de alimente prin eliminarea unor costuri.

Transformarea fluxurilor alimentare secundare în hrană pentru animale poate economisi bani fermierilor și companiilor, deoarece poate fi mai ieftin decât transportul cantităților de produs secundar la o groapă de gunoi”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției pentru Protecția Mediului din SUA. „Companiile pot oferi și produse rezultate din fluxurilor secundare celor ce fabrică hrană pentru animale. Există multe oportunități de a hrăni animalele, de a ajuta mediul și de a reduce costurile”.

Viitorul risipei alimentare în fabrici

Producătorii de alimente nu lucrează doar pentru a reduce risipa de alimente acum, ei stabilesc și obiective pentru a se pregăti pentru viitor.

Ne angajăm să ne continuăm misiunea de a reduce risipa de alimente în fabricile noastre, precum și de a reduce amprenta asupra mediului, în conformitate cu strategiile noastre de afaceri Vision 2030 și Vision 2050”, a declarat un purtător de cuvânt al Mondelēz.

Alți jucători importanți din industria alimentară sunt în mod clar de acord.

În timp ce privim spre viitor, continuăm să acordăm prioritate facilităților globale cheie pentru eliminarea deșeurilor”, a explicat un purtător de cuvânt al Kraft Heinz. „Facilitățile noastre continuă să caute oportunități de a reduce deșeurile pe care le generăm și de a redirecționa deșeurile pentru reutilizare benefică. De asemenea, suntem concentrați pe îmbunătățirea randamentului de producție și, astfel, pe reducerea și eliminarea deșeurilor la începutul procesului de producție.”

Risipirea alimentelor este o problemă la nivelul întregii industrii și, prin urmare, colaborarea și inovația vor aduce beneficii tuturor părților.

Risipirea alimentelor este o provocare cu care ne confruntăm, alături de colegii noștri și concurenții din industrie”, a adăugat un purtător de cuvânt al Mondelēz.

Și acest lucru nu va ajuta doar la prevenirea schimbărilor climatice, ci și la reducerea costurilor.

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Modalități de adaptare la schimbările climatice

GreenFlex, firmă specializtă în structurarea strategiilor de mediu evidențiază căi concrete pentru a ajuta companiile agroalimentare să găsească modalități de adaptare în față repercusiunilor...

Face aceeași treabă ca pasteurizarea, păstrând proteinele intacte

Pasteurizarea a folosit întotdeauna cantități semnificative de căldură. O nouă tehnologie, însă, poate îndeplini aceeași funcție fără această căldură, păstrând astfel proteinele cheie intacte. Pasteurizarea...

Știrile ultimelor zile

Folosirea nanobiotransportorilor ca strategie de funcționalizare a alimentelor 

Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment care va avea loc la Iași,...

Peste 3 milioane de lei, amenzi, aplicate de ANPC comercianților de produse lactate din România

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 17 – 28.06.2024, ample acțiuni de control, la nivelul...

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) este partener al RO.aliment SHOW 2024

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui - APRIL, unica asociație reprezentativă la nivel național pentru industria de procesare a...

Barentz a anunțat lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023

Barentz România, partener SILVER al RO.aliment SHOW 2024 - anunță lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023. Recent, compania...

STUDIU: 224 de participanți au testat percepția consumatorului asupra palatabilității unui aliment: HFSS, UPF și HPF

Cum poți spune că o mâncare este gustoasă? O nouă cercetare utilizează trei metrici - HFSS, UPF și HPF...

Cererea în creștere pentru grăsimi de specialitate: alternative durabile la untul de cacao și uleiul de palmier

În condițiile în care producția de unt de cacao și ulei de palmier este obținută la costuri din ce...

Consumul de alcool în scădere. Ar putea fi o veste bună pentru industria băuturilor

De ce consumatorii beau mai puțin și ce înseamnă acest lucru pentru industria băuturilor? Europa se bucură de o relație...

Activitatea apei în produsele de panificație

Oricât de gustoase ar fi produsele de panificație, procesul de fabricare a acestora rămâne o artă în măsura în...

Funcționează legea „shrinkflation” în Franța?

Au trecut zece zile de la punerea în aplicare...

Ar trebui uleiul de măsline extravirgin să primească Nutri-Score „A”?

Deoarece uleiul de măsline extravirgin are multiple beneficii pentru...

Fructul călugărului nu mai este un aliment nou în Marea Britanie. Dar în UE?

Decocturile din fructul călugărului nu mai sunt clasificate ca aliment din perspectiva Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie....

USV Iași – un pilon puternic al activității de cercetare din partea de NE a țării

USV Iași, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment, care va avea loc la Iași, în perioada 23-​​​septembrie 2024, este...

ANPC: Aproape un sfert din cantitatea de produse controlate au fost retrase de la comercializare

ANPC a controlat circa 1.000 de operatori economici din morărit și panificație: 745 din domeniul panificației și 184 din...

PwC: Românii estimează că vor cheltui mai mult în următoarele şase luni, din cauza inflaţiei

Aproape trei sferturi dintre români (74%) percep inflaţia ca principalul motiv pentru care vor cheltui mai mult în următoarea...

Liant pe bază de grâu pentru alternativele de carne cu etichetă curată

Specialistul în ingrediente Loryma a lansat o soluție de legare pe bază de grâu care poate fi folosită pentru...

De ce rămân angajații români în IMM-uri: cultură organizațională, oportunități de avansare în carieră și dezvoltare profesională.

Pluxee România, partenerul global pentru beneficii extrasalariale şi soluţii pentru creşterea implicării angajaţilor la locul de muncă, dezvăluie rezultatele...

RO.aliment SHOW, ediția 8 dedicată științei alimentelor și avantajelor competitive prin tehnologie, calitate și sustenabilitate

Eveniment de referință pentru industria alimentară și a suplimentelor alimentare din România, RO.aliment SHOW 2024 reunește procesatorii, furnizorii, asociațiile,...

Consiliul Concurenţei a actualizat ”Monitorul preţurilor” cu o secţiune dedicată produselor cu preţuri plafonate

Consiliul Concurenţei a actualizat platforma online Monitorul Preţurilor, oferind utilizatorilor o secţiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat, pe...

Impactul Kaufland în economia românească: 0,9% din PIB-ul României

Kaufland își menține poziția în topul celor mai mari companii de retail din România, după cifra de afaceri, și...

Raportul Sweet Trends 2024: Valoarea mai importantă decât prețul – iar organicul a revenit

Ce determină comportamentul de cumpărare al consumatorilor atunci când decid ce alimente și băuturi procesate să cumpere? Acest lucru...

Toate părțile fructelor Jerivá sunt promițătoare ca ingrediente în „super-alimente”

Coaja, pulpa și semințele fructului Jerivá au beneficii nutriționale importante, iar fructul ar putea servi ca ingredient promițător într-o...

Ambalaje care se compostează la temperatura mediului ambiant

Un start-up spaniol nu încurajează deloc aruncarea gunoiului, ci vrea să creeze ambalaje care vor dispărea în câteva săptămâni,...

La Solina Romania facem ca mâncarea să conteze pentru oameni și pentru planetă

Industria alimentară se află într-o perioadă plină de provocări. De la preocuparea pentru resursele Planetei, la starea de sănătate...

Consultare europeană cu privire la recunoașterea reciprocă

Jucătorii din sectorul nutraceutic sunt invitați să își exprime părerea cu privire la implementarea regulamentului de recunoaștere reciprocă, ca...

Îndulcitor „Keto-Fructoză” dezvoltat pentru consumatorii care urmează o dietă ketogenă

Cu profilul său scăzut de calorii și carbohidrați, un nou îndulcitor dezvoltat în Țările de Jos vizează un segment...

Alte 76 de decese legate probabil de scandalul suplimentelor alimentare, în Japonia

Compania japoneză Kobayashi Pharmaceutical a anunţat vineri că a identificat 76 de decese suplimentare potenţial legate de suplimentele sale...

Statele UE nu au aprobat concluziile privind viitorul agriculturii, din cauza opoziţiei României

Miniştrii Agriculturii din Uniunea Europeană nu au reuşit să aprobe acum o săptămână concluziile privind viitorul acestui sector din...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă