facebook
Actualitate Interviu: Modul în care separatoarele pot ajuta la îndeplinirea...

Interviu: Modul în care separatoarele pot ajuta la îndeplinirea tendințelor de astăzi din industria lactatelor

-

Separarea este un proces cheie care permite fabricarea diferitelor produse lactate, de la formule pentru sugari ,la brânzeturi și pulberi de proteine din zer. 

Cel mai frecvent, un separator centrifugal va separa smântâna și laptele degresat. Alte procese de separare permit, de asemenea, îndepărtarea sporilor, tratarea zerului și producerea de grăsimi din lapte anhidru.

Acum, accentul sporit pus de consumatori asupra siguranței și purității produselor împinge producătorii să adopte procese de separare mai stricte și mai sofisticate.

FoodBev a vorbit cu Fredrik Johansson, managerul diviziei de separatoare de la Tetra Pak, despre ultimele tendințe care afectează separarea, inclusiv despre diferența dintre separarea laptelui cald și rece, eficiența energetică și despre noua tehnologie polinod a companiei.

Care sunt tendințele cheie care afectează separarea în acest moment?

Siguranța și calitatea alimentelor pe tot parcursul lanțului alimentar reprezintă întotdeauna o preocupare de vârf pentru clienți și consumatori.

 

Există, de asemenea, o serie de tendințe care se manifestă în cadrul tendinței generale legate de preocuparea consumatorilor pentru siguranța alimentelor. Luați ca exemplu tendința legată de formulele pentru sugari. Copiii mici sunt sensibili la factorii care provin din mediul exterior, inclusiv la spori, astfel încât producătorii trebuie să se asigure că orice impurități ale produsului sunt eliminate în timpul prelucrării. În același timp, trebuie să echilibreze cu atenție raportul dintre proteinele din zer – cel mai important ingredient foarte nutritiv din formulă – pentru a imita laptele matern și a menține calitatea produsului.

 

O altă tendință este cea legată de stilul de viață sănătos, care determină cererea pentru proteine din zer. Consumatorii doresc de obicei produse cu cel mai mare conținut de proteine posibil pe care le pot obține și cu cel mai mic conținut de grăsimi.

 

Acesta este locul în care un separator de înaltă calitate îi poate ajuta pe producători să realizeze creșterea afacerii, optimizându-și în același timp performanțele operaționale. Pe lângă separarea smântânii de lapte sau a cașului de zer, separarea este vitală pentru nenumărate alte procese, cum ar fi îndepărtarea sporilor și a bacteriilor din zerul care urmează să se transforme în pulberi proteice și, astfel, ajută la fabricarea produselor care satisfac nevoile consumatorilor.

În timp ce separarea laptelui fierbinte a fost în mod tradițional o metodă mai populară, separarea laptelui rece pare a fi o tendință de creștere. Care sunt beneficiile și provocările asociate ambelor metode?

Alegerea separării la temperaturi ridicate sau scăzute este esențială pentru operatorii de produse lactate. Separarea laptelui fierbinte este aplicația utilizată pe scară largă, deoarece oferă o eficiență îmbunătățită de separare și o capacitate mai mare pentru liniile de producție, dar separarea laptelui rece folosind echipamente de înaltă calitate oferă câteva avantaje convingătoare.

 

Separarea laptelui fierbinte se efectuează la o temperatură de aproximativ 50°C, în timp ce separarea la rece se petrece de obicei la 10°C sau mai mică. Deoarece laptele fierbinte este mai puțin vâscos decât laptele rece, acesta poate trece mai repede prin separator, permițând volume de producție mai mari – și de aceea tehnologia aceasta este uneori preferată de producătorii de lactate din acest motiv. Separatoarele care lucrează cu lapte fierbinte sunt de obicei integrate într-un pasteurizator de lapte care permite separarea smântânii, standardizarea conținutului de grăsime și pasteurizarea într-o singură unitate de procesare.

 

Pe de altă parte, separarea laptelui rece are propriile beneficii. Poate, de exemplu, să permită o durată mai mare de producție, evitând acumularea de reziduuri provocată de încălzirea laptelui la temperaturi mai mici. Ea permite timpi de funcționare mai lungi între curățări succesive ale echipamentului, ceea ce reduce costurile totale.

 

Un alt avantaj al separării laptelui la rece, în special pentru producătorii de pulbere de zer și brânză, este acela că reduce și creșterea potențială a bacteriilor termofile și termodurice, care sunt capabile să supraviețuiască temperaturilor ridicate. Acest lucru este important pentru multe produse – de exemplu, pentru respectarea regulilor stricte stabilite pentru producția de lapte pentru sugari.

 

Pe măsură ce reglementările devin mai stricte, argumentul legat de calitatea microbiologică mai înaltă poate acționa în favoarea alegerii separării laptelui la rece.

Ne puteți spune mai multe despre tehnologia polinod a Tetra Pak? Care sunt avantajele sale principale și pentru cine este potrivită?

Tehnologia Polynode reprezintă o descoperire majoră în domeniul separării, deoarece elimină necesitatea distanțierelor sudate, tradiționale și le înlocuiește cu polinozi micro-gofrați. Acest lucru a făcut posibilă reducerea spațiului dintre discuri cu până la 35%, crescând astfel substanțial suprafața de separare, permițând mai multe discuri în stiva de discuri. În practică, acest lucru înseamnă că un separator echipat cu discuri polinod are o capacitate semnificativ mai mare decât predecesorii săi.

 

Capacitatea nu este totul. Ca alternativă pentru producătorii de lactate, utilizarea polinozilor permite o eficiență crescută de separare la o capacitate menținută. Acest lucru este interesant pentru clienții care, de exemplu, doresc să îndepărteze cât mai multe grăsimi pentru a-și atinge specificațiile produsului final.

 

Capacitatea unui separator echipat cu discuri polinodice este cu 9% mai mare comparativ cu cel mai mare separator de lapte la cald, anterior, de la Tetra Pak.

Deoarece multe companii sunt supuse presiunii pentru a-și reduce impactul asupra mediului, ce tipuri de separatoare pot ajuta companiile să realizeze acest lucru?

Separatoarele sunt un domeniu pe care procesatorii îl pot avea în vizor pentru reducerea emisiilor. Un separator reprezintă de obicei o pondere mică, dar totuși semnificativă, din consumul de energie în procesarea lactatelor.

 

Un separator eficient din punct de vedere energetic face o diferență considerabilă în consumul de energie al clienților noștri. Așadar, alegerea separatorului potrivit devine o modalitate pentru clienții noștri mai ecologiști de a-și realiza obiectivele de sustenabilitate – chiar și economiile mici cresc în timp.

 

Pe termen lung, investițiile într-un separator cu consum redus de energie pot genera economii semnificative nu doar pentru planetă, ci și financiar, mai ales atunci când sunt însoțite de optimizarea altor echipamente de pe linia de producție.

 

Calitatea alimentelor – un alt aspect al sustenabilității – este, de asemenea, importantă atunci când alegeți un separator. Aici, separatoarele ermetice oferă avantaje în comparație cu alte modele, deoarece nu lasă să intre aer care, de exemplu, poate provoca spumarea.

 

Însă separatoarele ermetice intră în categoria echipamentelor care aduc economii de energie. Designul etanș al separatorului, cu priza de aer în partea de jos și orificiul de ieșire în partea de sus, reduce consumul de energie cu până la 20% comparativ cu alte modele de separatoare.


Sursa: Interview: How separators can help to meet today’s dairy trends

DIN ACTUALITATE

Avem aprobare! Cașcavalul de Săveni este produs cu Indicație Geografică Protejată – IGP, în UE

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a denumirii „Cașcaval de Săveni” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP) „Cașcavalul de Săveni” este o...

Premieră: înghețata moldovenească va putea tranzita UE

Comisia Europeană a publicat un nou regulament, prin care permite tranzitul înghețatei produse în Republica Moldova pe teritoriul Uniunii Europene, pentru a ajunge la...

Industria produselor lactate – detectarea pierderilor de produse și optimizarea proceselor

Monitorizarea pierderii produselor este esențială în industria produselor lactate. Acest lucru se poate realiza cu o tehnologie avansată și o vizibilitate mai mare a controlului procesului de...

Din aceiasi categorie

ROA SHOW 2021: Agar – un ingredient unic pentru numeroase aplicații în industria alimentară

Tatiana Brezmes, reprezentant de vânzări în cadrul companiei Hispanagar, unul dintre cei mai mari producători de extracte din alge...

Euromonitor: Herbalife Nutrition, primul loc la managementul greutății și stare de bine

Euromonitor International, o companie independentă de cercetare a pieței, a desemnat Herbalife Nutrition drept brandul numărul 1 la nivel...

Zahărul: următorul ingredient care va fi luat în vizor din cauza impactului său asupra climei?

Carnea și produsele lactate sunt vizate în mod regulat pentru impactul lor asupra mediului. În Marea Britanie, de exemplu,...

În curând un nou cadru pentru OMG-uri?

Un studiu privind noile tehnici genomice publicat de Comisia Europeană deschide perspective pentru evoluția legislației privind OMG-urile. O consultare...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Premieră: înghețata moldovenească va putea tranzita UE

Comisia Europeană a publicat un nou regulament, prin care...

Industria produselor lactate – detectarea pierderilor de produse și optimizarea proceselor

Monitorizarea pierderii produselor este esențială în industria produselor lactate. Acest...

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Conservanți naturali pentru o mâncare mai curată | 10 zile până la RO.aliment Show

Pentru al doilea an consecutiv, compania italiană Millbo este partener al conferinței Ingredients Show, rebranduită anul acesta în RO.aliment...

DailyZz: ceva cu care poți visa

Ritmul frenetic al vieții moderne nu pare să încetinească nici măcar în „noul normal” și ne rămâne puțin timp...

Soluție completă pentru păstrarea culorii, aromei și siguranței cărnii de vită tocate cu NaturCEASE™ Dry

Tocarea cărnii accelerează deteriorarea calității acesteia, lucru care se datorează suprafeței crescute și contaminării microbiene cauzate de trecerea prin...

SALVEAZĂ evenimentul în CALENDAR ! RO.aliment SHOW > 17-21 mai 2021

Ingredients SHOW este, începând de anul acesta, RO.aliment SHOW! Pentru că formatul ediției 4 a conferinței IS (5 zile...

Industria produselor lactate – detectarea pierderilor de produse și optimizarea proceselor

Monitorizarea pierderii produselor este esențială în industria produselor lactate. Acest lucru se poate realiza cu o tehnologie avansată și o vizibilitate...

Nutriția oncologică pas cu pas

Evoluția rapidă a tehnologiei în ultimii ani a schimbat dinamica conversațiilor dintre pacienții oncologici și medici. Amedeo Grigorean, medic...

48% dintre consumatori consideră că ar putea avea un sistem imunitar mai bun

Un studiu efectuat de FMCG GURUS a relevat că 48% dintre consumatori sunt de părere că ar putea avea...

Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate 2021 o editie de succes!

Cea de-a treia ediție a Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate s-a desfășurat online, anul acesta, în perioada 24...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar