Interviu: Modul în care separatoarele pot ajuta la îndeplinirea tendințelor de astăzi din industria lactatelor

Iti recomandam

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București a celebrat pe 14 noiembrie 2020, împlinirea a 20 de ani de activitate.

Domeniul principal de cercetare al INCDBA - IBA București este reprezentat de domeniul agroalimentar, bioeconomie. Obiectivele și direcțiile științifice ale...

Posterele castigatoare la INGREDIENTS SHOW 2020

Apropiindu-se si mai mult de profilul evenimentelor academice, INGREDIENTS SHOW 2020 a fost despre INOVARE, ȘTIINȚĂ, SOLUȚII, EVOLUȚIE, PLANIFICARE,...

FIT4FOOD 2030 – Policy Lab Romania

Ministerul Educatiei si Cercetarii impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si IBA Bucuresti au organizat o serie de...

15 postere inscrise in concurs in cadrul INGREDIENTS SHOW 2020

Participantii la INGREDIENTS SHOW 2020 - “Stiința ingredientelor - de la inovare și planificare, la adaptare și alegere", care au...

Uleiuri vegetale, întrebuințări și proprietăți

Un ulei vegetal este o trigliceridă extrasă dintr-o plantă. În general, substanțele care sunt lichide la temperatura camerei se...

Separarea este un proces cheie care permite fabricarea diferitelor produse lactate, de la formule pentru sugari ,la brânzeturi și pulberi de proteine din zer. 

Cel mai frecvent, un separator centrifugal va separa smântâna și laptele degresat. Alte procese de separare permit, de asemenea, îndepărtarea sporilor, tratarea zerului și producerea de grăsimi din lapte anhidru.

Acum, accentul sporit pus de consumatori asupra siguranței și purității produselor împinge producătorii să adopte procese de separare mai stricte și mai sofisticate.

FoodBev a vorbit cu Fredrik Johansson, managerul diviziei de separatoare de la Tetra Pak, despre ultimele tendințe care afectează separarea, inclusiv despre diferența dintre separarea laptelui cald și rece, eficiența energetică și despre noua tehnologie polinod a companiei.

Care sunt tendințele cheie care afectează separarea în acest moment?

Siguranța și calitatea alimentelor pe tot parcursul lanțului alimentar reprezintă întotdeauna o preocupare de vârf pentru clienți și consumatori.

 

Există, de asemenea, o serie de tendințe care se manifestă în cadrul tendinței generale legate de preocuparea consumatorilor pentru siguranța alimentelor. Luați ca exemplu tendința legată de formulele pentru sugari. Copiii mici sunt sensibili la factorii care provin din mediul exterior, inclusiv la spori, astfel încât producătorii trebuie să se asigure că orice impurități ale produsului sunt eliminate în timpul prelucrării. În același timp, trebuie să echilibreze cu atenție raportul dintre proteinele din zer – cel mai important ingredient foarte nutritiv din formulă – pentru a imita laptele matern și a menține calitatea produsului.

 

O altă tendință este cea legată de stilul de viață sănătos, care determină cererea pentru proteine din zer. Consumatorii doresc de obicei produse cu cel mai mare conținut de proteine posibil pe care le pot obține și cu cel mai mic conținut de grăsimi.

 

Acesta este locul în care un separator de înaltă calitate îi poate ajuta pe producători să realizeze creșterea afacerii, optimizându-și în același timp performanțele operaționale. Pe lângă separarea smântânii de lapte sau a cașului de zer, separarea este vitală pentru nenumărate alte procese, cum ar fi îndepărtarea sporilor și a bacteriilor din zerul care urmează să se transforme în pulberi proteice și, astfel, ajută la fabricarea produselor care satisfac nevoile consumatorilor.

În timp ce separarea laptelui fierbinte a fost în mod tradițional o metodă mai populară, separarea laptelui rece pare a fi o tendință de creștere. Care sunt beneficiile și provocările asociate ambelor metode?

Alegerea separării la temperaturi ridicate sau scăzute este esențială pentru operatorii de produse lactate. Separarea laptelui fierbinte este aplicația utilizată pe scară largă, deoarece oferă o eficiență îmbunătățită de separare și o capacitate mai mare pentru liniile de producție, dar separarea laptelui rece folosind echipamente de înaltă calitate oferă câteva avantaje convingătoare.

 

Separarea laptelui fierbinte se efectuează la o temperatură de aproximativ 50°C, în timp ce separarea la rece se petrece de obicei la 10°C sau mai mică. Deoarece laptele fierbinte este mai puțin vâscos decât laptele rece, acesta poate trece mai repede prin separator, permițând volume de producție mai mari – și de aceea tehnologia aceasta este uneori preferată de producătorii de lactate din acest motiv. Separatoarele care lucrează cu lapte fierbinte sunt de obicei integrate într-un pasteurizator de lapte care permite separarea smântânii, standardizarea conținutului de grăsime și pasteurizarea într-o singură unitate de procesare.

 

Pe de altă parte, separarea laptelui rece are propriile beneficii. Poate, de exemplu, să permită o durată mai mare de producție, evitând acumularea de reziduuri provocată de încălzirea laptelui la temperaturi mai mici. Ea permite timpi de funcționare mai lungi între curățări succesive ale echipamentului, ceea ce reduce costurile totale.

 

Un alt avantaj al separării laptelui la rece, în special pentru producătorii de pulbere de zer și brânză, este acela că reduce și creșterea potențială a bacteriilor termofile și termodurice, care sunt capabile să supraviețuiască temperaturilor ridicate. Acest lucru este important pentru multe produse – de exemplu, pentru respectarea regulilor stricte stabilite pentru producția de lapte pentru sugari.

 

Pe măsură ce reglementările devin mai stricte, argumentul legat de calitatea microbiologică mai înaltă poate acționa în favoarea alegerii separării laptelui la rece.

Ne puteți spune mai multe despre tehnologia polinod a Tetra Pak? Care sunt avantajele sale principale și pentru cine este potrivită?

Tehnologia Polynode reprezintă o descoperire majoră în domeniul separării, deoarece elimină necesitatea distanțierelor sudate, tradiționale și le înlocuiește cu polinozi micro-gofrați. Acest lucru a făcut posibilă reducerea spațiului dintre discuri cu până la 35%, crescând astfel substanțial suprafața de separare, permițând mai multe discuri în stiva de discuri. În practică, acest lucru înseamnă că un separator echipat cu discuri polinod are o capacitate semnificativ mai mare decât predecesorii săi.

 

Capacitatea nu este totul. Ca alternativă pentru producătorii de lactate, utilizarea polinozilor permite o eficiență crescută de separare la o capacitate menținută. Acest lucru este interesant pentru clienții care, de exemplu, doresc să îndepărteze cât mai multe grăsimi pentru a-și atinge specificațiile produsului final.

 

Capacitatea unui separator echipat cu discuri polinodice este cu 9% mai mare comparativ cu cel mai mare separator de lapte la cald, anterior, de la Tetra Pak.

Deoarece multe companii sunt supuse presiunii pentru a-și reduce impactul asupra mediului, ce tipuri de separatoare pot ajuta companiile să realizeze acest lucru?

Separatoarele sunt un domeniu pe care procesatorii îl pot avea în vizor pentru reducerea emisiilor. Un separator reprezintă de obicei o pondere mică, dar totuși semnificativă, din consumul de energie în procesarea lactatelor.

 

Un separator eficient din punct de vedere energetic face o diferență considerabilă în consumul de energie al clienților noștri. Așadar, alegerea separatorului potrivit devine o modalitate pentru clienții noștri mai ecologiști de a-și realiza obiectivele de sustenabilitate – chiar și economiile mici cresc în timp.

 

Pe termen lung, investițiile într-un separator cu consum redus de energie pot genera economii semnificative nu doar pentru planetă, ci și financiar, mai ales atunci când sunt însoțite de optimizarea altor echipamente de pe linia de producție.

 

Calitatea alimentelor – un alt aspect al sustenabilității – este, de asemenea, importantă atunci când alegeți un separator. Aici, separatoarele ermetice oferă avantaje în comparație cu alte modele, deoarece nu lasă să intre aer care, de exemplu, poate provoca spumarea.

 

Însă separatoarele ermetice intră în categoria echipamentelor care aduc economii de energie. Designul etanș al separatorului, cu priza de aer în partea de jos și orificiul de ieșire în partea de sus, reduce consumul de energie cu până la 20% comparativ cu alte modele de separatoare.


Sursa: Interview: How separators can help to meet today’s dairy trends

Din aceeasi categorie

Mențiunile UE de sănătate dau greș în a-i orienta pe consumatori și producători: „Regulamentul nu funcționează”

Legislația care reglementează în Uniunea Europeană mențiunile de sănătate legate de alimente și băuturi a fost introdusă pentru a...

Alland & Robert vor „crește masiv” producția de gumă arabică, urmare a creșterii cererii

Compania franceză Alland & Robert, princiapala producătoare de gumă arabică (sau gumă de salcâm, cum mai este numită), a anunțat...

COVID-19 și alimentele: ce trebuie să știți

Pandemia COVID-19 prezintă provocări majore pentru industria alimentară. Asigurarea aprovizionării cu alimente a populației lumii trebuie garantată, chiar și...

Sancțiuni în valoare de peste 110.000 de euro aplicate de ANSVSA în octombrie

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că a aplicat 121 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 558.100 de lei...

Cum se aplică la suplimentele alimentare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar | Tatiana Onisei șef serviciu...

Încă vă mai puteți participa la ESE 2020 - ziua dedicată suplimentelor alimentare din cadrul webinarului informativ care se va desfăura în mare parte...

IFS Food versiunea 7 – mai sunt 4 locuri la sesiune de instruire online din data de 19 noiembrie

INAQ Consulting – singurul IFS Training Center în România a organizat în ultima perioada mai multe sesiuni de cursuri online LIVE, în baza noului...

Marea Britanie: Lanțurile globale de aprovizionare cu condimente și plante medicinale sunt susceptibile de fraudă alimentară

Un nou studiu privind autenticitatea salviei constată că mai mult de un sfert din produsele prelevate în Marea Britanie sunt adulterate. Rezultatele, spun cercetătorii,...

STIRILE SAPTAMANII

Skip to toolbar